Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
to patri vsetkym vam ...vsetko bude dobre.🙂
@zlatica3510
@cottoncandy kočky máte pravdu stres a jedlo koombinácie...ja si priznám poruším a už sa veziem v problémoch opäť...musím ozaj dodržiavať
@cottoncandy ako ty a verím že bude dobre.. ale už to je stres jedlo čo jesť a ako bude... a nie ešte deti, rodina , práca,ja som sa objednala do Bioharmonie Mudr. Šuchovi a uvidím čo mi nájde a skúsim aj túto možnosť lebo mne sa zdá tie lieky mi moc nerobia dobre skôr zle....musím hladať ako sa dostať z toho a pomaly vysadzovať lieky..lebo keď beriem lieky poctivo nie je mi dobre, trávenie, zápcha, padanie vlasov únava....
@tanika tanika..ked vies ze ktore jedla ti vadia..tak to skus dodrzat..a uvidis ze ti bude lespie..ja viem aj mne to robi problem..ale skus to...lebo vsetko je v hlave..skus sa zapriet a dodrzat to..nehovorim ze to bude vsetko ok..ale aspon bude snaha a verm tomu ze ten nas traviaci trakt sa postupne dostane do normalu...ako pisala aj cottoncandy,alebo viper...s nejakym sebazaprenim to ide..(ale neboj aj ja to porusam a potom i je zle/🙂
@cottoncandy
@zlatica3510
@tanika
aj ostatne baby, tiez som presvedcena, ze je to o psychike, viac oddychovat a mysliet aj na seba, bolesti zaludka su, to som uz raz pisala vyssie, podla duchovnych pricin chorôb - robime veci, na ktore a do ktorych nas nuti okolie a nerobime a nerozhodujeme sa podla toho co citime a co chceme, ale sa snazime velmi prispôsobovat... cize zase sme len pri tom strese, aby sme vsetko stihali a bolo dobre...
podla mna je reflux moderny nazov na stres.. ktory kompenzujeme cez zaludok.. ved to predsa nie je mozne, ze jeden den môzem zjest kuracie a ryzu a o tyzden na to ma z toho zahu, ze az.. a pritom to varim stale rovnako...
zeleninu si robim, ale len polodusenu, vraj to lepsie stravi... ale zeleneho salatu sa neviem vzdat...
@cottoncandy ty si uplne vyradila zeleninu, ci len taku, ktora naduva? mrkva je ok? napr. zeler je tazsie stravitelny, aspon teda ja to tak citim... myslim, ze aj cuketa by sa mohla,
a tiez si myslim, ze aj prehladnutie je nedobre, mozno od strachu aby nam nebolo zle sa bojime nieco zjest, zaludok a telo sa vyhladuje, do oslabeneho zaludka, hladneho nieco zjeme a potom nam je zle a uz sa v tom vezieme....😔 ...
@gab ja tiez vsetko prezivam cez zaludok...mne inak robia dobre caje ..co vytvoria nejaky sliz v pazeraku a aj v zaludku..je to napr.ibis z firmy juvamed,,davam si ho 3 krat denne..ja hovorim ..myslite na seba..poznam to stale len prisposobovanie..mne vtedy lekar povedal stres zvysuje tvorbu kyseliny...preto sa aj davaju antidepresiva..aby zaludok bol pokojny...ale myslim si ze stres sa da odburavat aj inak..len sa to treba naucit/sama to neviem/ale zistila som ze mne pomaha ten sport..som vtedy veselsia--proste endorfin=hormon stastia funguje a zacne sa vyplavovat...treba si asi zvolit tu najlepsiu cestu pre nas...ako pisem ..mne robi dobre ten caj..oddych sport.a jedenie 8 krat denne do malej misky..bohuzial inak to nejde..a ked sa najem tak aspon 2 hodinky vydrzat..aby travilo...a pijem aj vela vody...a vam co robia cestoviny?ja ako kedy..raz dobre raz zle..
@tanika pozorujem mm, v kuse nieco zje, furt nieco hlada v chladnicke a je v pohode a co vsetko pokombinuje... a ja sa bojim nieco zjest, aby nahodou, kontrolujem hodiny, ci uz môzem nieco zjest a co a potom nestiham, tak radej nejem a potom sa najem, lebo som uz hladna az prehladnuta a potom ma boli zaludok a pod... 😒
@zlatica3510 u mna cestoviny v pohode, dokonca aj spagety s par. omackou ok, horsie je na tom ryza... mam pocit, ze az taka dobra nie je..... môzem aj halusky, aj klasicke aj maslove (tie k perkeltu tie môzem aj s vajickom) ani vajicko mi nevadi, môzem aj varene, aj ako prazenicu ale bez oleja, len tak nasucho ...
a ako ste na tom s maslom? pouzivate klasicke, ci margariny alebo rastlinne?
@gab pocas tej diety som nejedla skoro ziadnu zeleninu - len v ramci vyvaru mrkvu a petrzlen, zemiak... surove nic
obycajne maslo som si davala a davam, ziadne natierkove, ani roztieratelne tuky...
ja som zistila tiez, ze ked som sa pokusala nejest nic a byt hladna, palenie zahy a ostatne priznaky sa zhorsovali
@gab ja pouzivam klasicke maslo Rajo..ale paradajku som neskusala..ani nesolim vela..minule som ochtnala mandarinku a nic sa nedialo..ale skusim drzat este prisnejsiu dietu ako pise cottoncandy..aby som bola uplne ok...
A ešte mi napadlo, že som jedávala veľa varenej brokolice - lekárka mi vravela, že na rôzne tráviace obtiaže je brokolica top. Aj na helikobaktera napr. Varila som si ju hlavne na večeru a len takú, trochu posolenú, som zjedla aj trištvrte hlávky.
@zlatica3510 Zlati mám termín síce 10.1.2017 u toho Mudr. Hegiyho v Malackách a sestrička mi povedala že si dala ku mne poznámku ak by sa niečo uvolnilo hneď mi volá na moje číslo a prišla by som aj skôr ak toho 10.1 , inak bol problém sa dovolať ale konečne inak sestrička po telefone super na všetko sa ma popýtala ako a čo a že nie je problém že som zo Senice . Takže pôjdem k nemu ten môj mi dal vlastne kontrolu až 15.4.2017 a to mi mal tie erozie skontrolovať teraz v decembri ako som tam bola ale vykašlal sa na to. takže super
@tanika vyborne tesim sa z toho ,,ze sa ti to podarilo vybavi🙂t..vsetko mu porozpravaj,,a aspon budes vediet ako mas tie erozie ci su zahojene...10,1 nie je az tak daleko..to uz nejako vydrzis..
@tanika ozaj a mas prist nalacno alebo na konzultaciu?
@tanika
@cottoncandy
@gab ahojte moja kyselina je ako tak ustalena..tabletku na kyselinu si dam tak 1az2krat do tyzdna...ale velmi ma boli zaludok..asi tam mam vela zlce..teda tak to bolo napisane v sprave vraj jazierko v zaludku plne zlce..netravi mi dobre..tak neviem co s tym na jednej strane blokujeme kyselinu.ktora ja napomocna ku traveniu a na druhej strane mi tym padom chybaju enzymy,.,no uvidime co s tym..aj vy mate taky problem?
@zlatica3510 áno mám prísť na lačno mám prísť 10.30 hod a do polnoci piť a do myslím 18.00 hod jesť takže myslím že mi spravia hadicu...konečne nech viem ako som na tom.
Inak kočky myslím že musím brať aj ten Itoprid pre jedlom čo mi dal lebo ak si ho nedávam tak ako keby sa mi to jedlo keď sa najem vracalo hore krkom čiže asi tá kardia je otvorená a hlavne stále sa mi grgá hrúza, mám pocit tažoby keď sa najem....a potom sa mi to tlačí hore krkom kyselina nie to jedlo ako keby som tam mala. No neviem a aj tak mám pocit že mi netrávi...a ešte k tomu tá zápcha ...hruza...a vôbec neviem či si mám dávať ten Ozion na tú kyselinu ráno a večer...?Keby to aspoň pomáhalo ale mám pocit že odkedy beriem lieky na kyselinu tak sa mi totálne rozhádzalo trávenie a všetko proste.
a dnes som si kupila to psylium Zlati ako si to dávaš ráno na lačno či ako ? Už ozaj neviem ako s tým...☹
@tanika ahoj ja som brala miesto itopridu ganaton..ale priserne ma z toho prehanalo,a bolelo brucho..ten liek je na ocistovanie pazeraka,aby ti jedlo islo dolu a nie hore...vsetko mu to takto povedz..a ked ti takto povedala sestricka ,tak ti idu davat hadicu..inak on je velmi citlivy dr...mne ked to zavadzal ,,vobec nic som necitila..a ani raz ma nenaplo ..ked ta dovysetruje kludne sa ho spytaj co tam videl{mne hned povedal ze pazerak je zahojeny]ze tam tie erozie nie su...Tani ja si davam rano lyzicku rakytnikoveho oleja s teplou vodou a potom si dam do hrnceka 1 malu lyzicku psylia,rozmiesam to v hrnceku tiez s teplou vodou{normalny cajovy hrncek}a potom si dam este cistu vlaznu vodu..snaz sa po pouziti psylia troch viac pit./.lebo ak malo pijes tak budes mat zapchu...nezabudni mu zobrat spravy od toho tvojho lekara,asi najlepsie ak si ich prefotis..ja idem teraz na kontrolu v stredu..chcem mu povedat co s tym mojim zaludkom..neboj budes v dobrych rukach🙂
posielam GERD
z toho: sýtené nápoje nepijem, iba Fatru, ani džús, sladké zjem najmenej z rodiny, ale občas si doprajem čokoládku, keksík, cukríky vôbec. Mám doma diabetika, takže iba trstinový cukor používame, a odvykla som si na príkre sladké chute. Alkohol vôbec, neznesiem, nefajčím, žuvačky všetci žuvajú okrem mňa, ja už roky nie. Nemám rada korenisté, kyslé chute, čo aj neodporúčajú. Pečivo mám používať nie čerstvé, alebo prejdené mrazom, droždie nafukuje, zajačica horká je proti zápche, ale mne viac uškodila ako pomohla. Mala som kŕče. Lieky ani čípok nepoužívam. Nadváhu nemám, váha sa ale kolíše. Ovocie skôr zjem ako zeleninu, zo zeleniny mi nerobí dobre rajčina, paprika, uhorka, kapusta. Keď dodržujem som úplne ok, ale aj stres robí svoje.
@lenko dakujeme🙂
Sranda, keď pozerám ten zoznam, u mňa nesedia dve veci - víno je pre mňa ok, dokonca keď ma páli záha, pažerák alebo žalúdok a dám si pohár vína, prejde to a som v pohode, chápete to?
A druhá vec, keď mi je najhoršie, žujem žuvačky, to mi tiež veľmi pomáha. Nechápem.
@zlatica3510
@tanika
kočky rado sa stalo 🙂
@cottoncandy
na každého platí niečo iné, treba s riadiť samou sebou. Keď Ti robí dobre tak to je fajn, ja víno nepijem, mne nechutí tak ako aj pivo a pritom pivo v menšom množstve po dobrom jedle nezaškodí. Mne napr. tá zajačická vôbec nepôsobila ako mala 😂
Caute baby...este jedna vec....niekedy sa mi stava ze ma nepali zaha ale citim bolest medzi lopatkami......minule som pisal ze je mi dobre....(zena si chcela strnknut a otvorili sme si sampanske a presne ako som cakal po 15minutach ma zacalo boliet medzi lopatkami...stiahlo sa to az poto mked som si dal mandle a aloe vera vodu...
asi to este nemam uplne vyliecene preliecene...:(
@viper3000 áno, toto som mávala aj ja... nie záha, ale bolesť medzi lopatkami - tiež je jedným z prejavov refluxu, podráždeného pažeráka a spol.
ja normalne premyslam, ci aj pocasie nahodou nema vplyv na reflux, presne takto v takomto obdobi mam problemy, v lete bolo vsetko ok, viac pohybu, aj viac pitny rezim a dala som si aj zmrzlinu, z ktorej by mi malo byt zle a nebolo a teraz cim viac sa snazim a pozorujem je to au....
mne je zima na telo a hup, zachvilu citim zaludok, je to mozne? ja len ci nahodou aj vy nemate takyto problem, a potom niekedy v koncom februar marec, zalezi ake je pocasie to pominie a zas je dobre? vyzera to ako fantasmagoria, ale mne to tak pride... ci? 😲
@cottoncandy Mam to iste,aj z maku,kokosu,orechov,bublinkovej vody,niekedy aj z mojich sucharov 😊....Vsetko musí dooookladne zut a rozzut,aby bolo dobre?lepšie?asi skor znesitelne.
@viper3000
@cottoncandy ja len taku malu uvahu.... hmm.. a nemôze to byt aj naopak, ze poskodenie , zablokovanie chrbtice spôsobuje bolesti , nielen zaludka?
http://www.zdravie.sk/clanok/55071/spojitost-me...
http://masaze-no.webnode.sk/news/co-nam-stavce-...
https://cestaduse.wordpress.com/tag/blokady-chr...
@gab áno, tiež o tom premýšľam, aj som to riešila s lekárkou - praktická lekárka, aj gastroenterológ to vylúčili, ale nikto sa mi na to ani len nepozrel, chcem sa objednať k nejakému odborníkovi, ktorý by mi mrkol na chrbticu, lebo je fakt, že mám skoliózu, kyfózu a ešte aj vytočenú lopatku...chodievam pravidelne na masáže a tie tiež pomáhajú...osobne si myslím, že v mojom prípade tam súvis je

@cottoncandy asi treba zit ak sa da podla svojich predstav..ja som to tiez mala z prace,,v auguste..tiez som kombinovala ahlavne jedla vecer..a hned spat...mne lekar povedal ze ludia takto normalne ziju..a so stravou sa to da nejako dostat do normalu ze to prestane boliet..ja som to tak zacala robit..ja uz mam deti vacsie..ale viem ake to je mat mladsie deti..takze venujem uz energiu dost sebe..ako som pisala venujem sa cyklistike...dokonca aj v zime..endorfin vtedy pracuje..ziadne depky ani stres..aj ked teraz som dost obmedzila bicykel..lebo som skoro stale v praci..ale ak toto obdobie prejde tak znova zacnem..snad aj zaludok sa upravi..treba kocky zachovat klud..a mysliet pozitivne...vsetko prejde..verte mi...😉