icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

micusa
26. mar 2017

@tanika ja som mala v náleze tiež chronickú gastritídu a dr. mi nič na to nepovedala ,ani ma neupozornila, len v náleze som si prečítala, že chronická gastritída, , tiež GERD beriem pantomyl, a tiež mám nedostatok B12, ale vraj nie z toho, že by sa mi v žalúdku zle vstrebával, čo inak môže byť. Beriem jednu injekciu B12 300 ug za mesiac. Už začínam veriť, že to svrbenie tela je tou laktózou, akonáhle niečo mliečne zjem, tak ma začne všetko svrbieť.

tanika
26. mar 2017

@micusa a ako ti je keď berieš lieky? lepšie....a ozaj nemáš problém akokeby mi jedlo uviazlo v krku? ja uvidím ako bude s tým B12 mám mať kontrolné odbery. mne padali vlasy ale ja som aj dosť schudla. a ozaj ako sa stravuješ keď máš teda tiež ten reflux GERD?

mandy29
21. apr 2017

Baby moze z refluxu boliet hrdlo,kaslel alebo aj zvysena teplota?

staronova
21. apr 2017

@mandy29 bolesť hrdla, kašeľ mám aj ja, teplota neviem či môže byť.

mandy29
21. apr 2017

@staronova A aka je ta bolest hrdla?mne to dnes docvaklo ze to zrejme moze byt ono kedze vcera som citila jak sa mi vratila kyselina do hrdla a dnes bolest na tej strane kde som to palenie citila...uz som si zacala namyslat vsetko mozne preco ma to hrdlo boli...a ked som tak spetne nad tym rozmyslala tak ma napadlo ze to moze byt aj tym...ake este problemy s tym mas?zachripnuty hlas,vyschnutie v ustach pri spanku...?

staronova
22. apr 2017

ja som neustále jemne odrhovala, také to akoby v krku niečo ostalo z jedla, alebo po studenom. Po rokoch a po všetkých vyšetreniach -negatívnych-som začala na nete hladať a oddiagnostikovala som si, že to je z refluxu. Lekári sa so mnou veľmi nezaoberali. Ked som to pred lekármi spomenula, tak že ahá, no, je to z toho. Naordinovali Helicig, Nolpazu a hladali, čo zaberie. Na gastre potvrdili vyšetrením hadičkou.
Treba sa skúmať, čo ti vadí z potravy. Nemám zachrípnutý hlas, ale dlhšie rozprávať pri zvýšenom hluku napr. v spoločnosti to nemôžem. Sucho v ústach nemám. Nie je tá bolesť u mna zo dna na deň. Vznikalo to dlhodobo.

mandy29
22. apr 2017

@staronova to hrdlo a zachripnuty hlas mam dlhsie ale opakuje sa to,raz je lepsie inokedy horsie...ja dost casto neskoro veceriam a priznam sa nie stale zdrave veci.ja som mala aj helikobactera davnejsie,viac kyseliny ale co sa tyka uzatvarania pazeraka pri hadicke mi ro nebolo zistene.je sice pravda ze v tom case som este nemala tieto problemy.pred rokom a pol som bola na usg brucha a vsetko okrem stukovateleho pankreasu bolo v poriadku.skusim sa teda objednat na gastro...len ta predstava vysetrenia s hadickou ach jaj :(

staronova
22. apr 2017

@mandy29 Zásadne som prestala jesť po 17-tej hodine....toto už nie....to je pre mňa najhoršie.

tanika
24. apr 2017

@staronova
@mandy29 kočky poprosím ja mám tiež reflux s tí že raz kardia doviera a potom zase nie . chcem sa spýtať ako fungujete stále beriete lieky? a ako sa travujete ja som z toho zúfalá mne sa to po veľ.sviatkoch vrátilo , ťažko sa mi prehlta ako keby mi niečo ostalo v krku a k tomu som aj trocha zachripnutá a tiež mám pocit že mi to cítim aj sliznice v nose ako mi to stahuje je to možné pri refluxe? že vraj áno...ja pálenie záhy nemám , len to začne s tým prehltaním nasadila som si Oziion 20 mg ráno a 20 mg večer na kyselinu a itoprid dík za radu a skúsenosti vaše s refluxom . ako sa stravovať ...som z toho fakt zufalá to ozja dieta celoživotná ? ☹

micusa
24. apr 2017

@tanika mne tiež kardia nedoviera, predtým ako mi to zistili, pálila ma žáha a dávala som si na to malox, teraz mi gastroenterologička predpísala pantomyl (liečivo je pantoprazol), na začiatku mi nebolo dobre a po tej hadičke som tiež mala kyselinu v krku, najprv som brala ráno aj večer prvé balenie a teraz beriem iba ráno a celkom dobre, jem skoro všetko ale vyhýbam sa mliečnym výrobkom nakoľko mám len 15% tráviacich enzýmov na laktózu a keď chcem jesť mliečne musím si dať laktazan (enzýmy na trávenie mliečnych výrobkov). A vyhýbam sa kyslému, ale citróny môžem. Hlavná zásada je fakt nejesť neskoro, ja keď zjem niečo väčšie ako napr aj chlieb s niečým neskôr večer, tak ma páli žáha aj pri tabletkách. Tak sa snažím večer už nejesť. Tiež mám niekedy zachýrpnutý krk. Ale hrdlo ma nebolí. Inak sliznice v nose cítim aj ja, ráno mám vždy sopeľ a mám aj tú astmu, tá tiež môže byť s refluxu, som to čítala. Ak už raz reflux je tak je to nastálo.

tanika
24. apr 2017

vieš mne v oktorbri nna hadičke boli zistené erozie do 5 mm brala som Ozion ráno a večer...kontrolu som mala zač. januára a sliznice boli o.k. ja záhu vôbec len to prehltaniie a zase sa mi to po čase vratilo no jedla som normálnne teda jasne nedržala som dietku a som opäť v tom ide ma poraziť , a tebe sa zle neprehĺtalo ?

ladia
24. apr 2017

ahojte ja mam tiez reflux asi lebo mam malu sklznu herniu, ale neviem ci mi to moze robit zahu v podstate mna neboli za hrudnou kostou ani pazerak ma neboli nevracia sa mi jedlo do ust len ma rezavo pali v krku, a niekedy mam castejsie grganie to moze byt zaha? bola som s tym na krcnom brali mi stery z krku ale vsetko ok. cize to pripsujem zahe mate niektora taketo priznaky? uzivam na lacno nolpazu hadam u ztreti rok ale mavam obcas teraz castejsie toto rezave palenie v hrdle.
na gastro chodim kazdy rok koli kontrole otec aj jeho otec zomrel na rakovinu zaludka.
na pazeraku ziadne zmeny nemam teda zatial vzdy ked pridem k mojmu gastrosovy posle ma domov ze sa mam ukludnit ale ta zaha ma proste pali on mi tvrdi ze ak uzivam nolpazu tak ma nema co palit ale ja si myslim ze nolpaza spolauje travenie cize tie kvasne plyny proste vyrazaju von zo zaludka len preco ma to skrabe az v hrdle a nie v tom pazeraku.

zlatica3510
24. apr 2017

@ladia ahoj ladia,kazda tu mame nieco podobne..myslim si ze i ja mam nieco take ako ty...ani mne sa nevracia jedlo do ust..skor citim palene v krku a niekedz aj v pazeraku...tak som si zvolila tvrdu dietu...je to niekedy lepsie niekedy horsie..myslim si za tiez sa ti asi neuzatvara kardia ako skoro kazdej co tu piseme..cize mozes mat z toho zahu..vsetky tie vypary idu hore..mozno hrdlo tak reaguje na to..mna dokonca palil aj jazyk..pazerak nie ale jazyk..potom to preslo..ako sa stravujes ty?velmi vela robi strava..

ladia
25. apr 2017

@zlatica3510 ahoj dakujem ti za odpoved ano nedovier apretoze tam mam tu blbu herniu ale je len mala tak sa s tym nic nerobi. ja som vegetarian uz vyse 10 rokov nemala som zahu nikdy pred tym teraz posledne dva roky je to takto raz horsie raz lepsie a uz mi pride trapne chodit na gastro konzultovat stale dokola tuto zahu doktor mi nikdy nic na to nepovedal len robi raz rocne kontorlu a stale nolpazu nolpazu ale uz ju jem dlhodobo a to tiez nie je dobre tak som z toho na nervy niekedy ked je horsie obdobie moj gastrac mi prepisal neurol no ale to vobe cnie je riesenie sak zaha pali aj z neurlom skusam vselico fakt traviace enzymi , koloidne striebro , vsetky mozne doplnky ale aj tak ked to to zacne trva to aspon dva tyzdne aj viac proste sa len bojim aby som si neposkodila pazerak na nervy cele toto dokola a hlavne lekar s tym nic neurobi to ma stve najviac

zlatica3510
25. apr 2017

@ladia ahoj no asi to tak mame vsetky.az na par vynimiek ..raz hore raz dolu...ten neurol ti asi napisal na ukludnenie..ja viem lahko sa to hovori aj pise..ale asi sa treba ukludnit ..ja som mala obdobie ked som uz neuzivala lieky.ale bohuzial porusila som dietu a znova sa to objavilo..moj lekar povedal ze ma vela pacientov co neberu lieky ale je to prisna dieta za tym...ja viem si vegetarianka.ale nemala by si ani mliecne len kozie a ovcie vyrobky..ani ryza by sa nemala len zemiaky,vajicko sa moze..ovocie skoro ziadne..dusena zelenina skor na vode..viem je to tazke..ja to sama porusim..no a vobec nie sladke a bielu muku.vies myslim si ze sami lekari nevedia co s tym..mne opakujem sa lekar povedal stabilizovat liekmi a potom tvrda dieta...no co ine zostava..treba asi skusat..

micusa
25. apr 2017

@tanika presne ako píšeš aj ja som mala erózie do 5 mm a gastrologička povedala, že tým pantomylom sa to vyhojí a mňa teda teraz aspoň zatiaľ žáha nepáli a ani krk, tiež nedržím nijakú dietu okrem mliečných produktov. Pantomyl je selektívny „inhibítor protónovej pumpy“, liek, ktorý znižuje množstvo kyseliny, ktorá vzniká v žalúdku. Používa sa na liečbu ochorení žalúdka a čriev súvisiacich s kyselinou. Používa sa na liečbu príznakov (napr. pálenia záhy, spätného toku (regurgitácie) kyseliny, bolesti pri prehĺtaní), ktoré sú spojené s gastroezofageálnym refluxným ochorením zapríčineným spätným tokom kyseliny zo žalúdka, · dlhodobú liečbu a prevenciu opätovného výskytu refluxnej ezofagitíty (zápalu pažeráka spojeného so spätným tokom kyseliny zo žalúdka).
Vybraté z príbalového letáku lieku, tak asi to bude tým.

micusa
25. apr 2017

Pozerala som príbalový leták a aj tá Nolpaza a Ozzion majú také isté účinky. A všetky tieto lieky vlastne obsahujú látku Pantoprazol. Len iný výrobca.

tanika
26. apr 2017

@micusa poprosím ťa tebe zistili z vyšetrenie hadičkou že máš problém s laktozou ? toti odobrali vzorku a im prišli výseldky alebo z krvi ? lebo men zistili len stav sliznice že gastritída a HP negatívny... čo ti ešte zistili na základe týchto odberov z hadice...lebo ja som bola na takej celost.medicíce taká diag.tela a ona mi zistila intol. na krvav .mliko a že aj na laktózu / povedala kazein či čo to že mám všetko vylúčiť/

micusa
26. apr 2017

@tanika nie z krvi, z hadičky, zobrali mi 4 vzorky aj na celiakiu aj na vstrebávanie B12 v žalúdku a ešte helicobakter, okrem tej GERD mi zistili zápal žalúdka taký chronický a zistili mi, že mám len 15% tých tráviacich enzýmov na laktózu čo je málo, tak ak náhodou jem niečo mliečne, tak si dám ten Laktazan, ale snažím sa mliečnym vyhýbať a pomáha to, nemám už také časté hnačky. Kázali mi úplne mliečne produkty vylúčiť alebo kupovať bezlaktózové. V Lídli majú tvaroh, smotanu kyslú, sladkú, cottage cheese. Ale napríklad syr jem.
B12 sa dobre vstrebáva v žalúdku, napriek tomu ho mám málo. Beriem injekcie B12 raz mesačne. Ešte takto, keď mi robili z krvi potravinové alergie, na mlieko sa intolerancia nepotvrdila, len z hadičky mi zistili, že mám v žalúdku veľmi znížené tráviace enzýmy na laktózu, ktoré ju v žalúdku rozkladajú.

micusa
26. apr 2017

@tanika skús aj ty tie bezlaktózové výrobky, alebo si tiež kúp ten Laktazan, sú to vlastne tie tráviace enzýmy na rozloženie laktózy. Existujú aj iné názvy, ale musia to byť tie enzýmy na trávenie laktózy. Poisťovňa to nehradí, tak mi to kázali kúpiť. Ja som si ho objednala z Pilulky, stojí niečo nad 10 eur a doprava v rámci BA zadarmo nad 10 eur. Je tam 30 tabliet a pred mliečnym si vždy dám jednu tabletku takej jahodovej príchuti. Len sa to rozhryzie. Možno Ti to pomôže. Za pokus to stojí.

tanika
26. apr 2017

@micusa ďakujem moc za info a ešte sa chcem spýtať ako sa tebe darí ako stravuješ s tým refluxom, berieš lieky či sa ti to stabilizovalo ?

tanika
27. apr 2017

@micusa a ešte ma napadlo a nezistili ti intoleraciu na krvaské mlieko? ja som mala jraničné hodnoty z krvi.

micusa
27. apr 2017

@tanika cítim sa lepšie, beriem tie lieky stále ale v polovičnej dávke, ako som už písala, gastrologička povedala, že tie lézie sa tým liekom vyhojá, ale je to asi na dlho, ale nepovedala mi, že mám prísť na nejakú kontrolnú hadičku, pokiaľ sa nič nebude diať, tak tam už ani nemusím ísť.

micusa
27. apr 2017

@tanika ja som ani nevedela, že mám nejaký reflux, tá zaha ma pálila niekedy keď som neskoro jedla, ale riešila som to maloxom. Lenže potom som sa celá vyhádzala, tak sa začalo pátrať z čoho to mám, a aleregologička mi robila testy z krvi a žiadnu alergiu nezistila ani na kravské mlieko, neviem či by to krv preukázala, ale mám zníženú imunitu a užívam na to imunor. Tak ma potom poslala gastrošovi, či nemám HP, celiaku, a iné veci a z tej hadičky mi zistili GERD a tie nízke hodnoty tráviacich enzýmov ako som už písala v dvoch odpovediach predtým, tá koža sa mi trochu upravila, ale stále mám na rukách a nohách dolu také strašne svrbivé vyrážky, chodila som do štátnej nemocnice na kúpele a také solárko, to mi trochu pomohlo, lebo keď bolo najhoršie, tak som mala červené takmer celé telo, všetko ma strašne svrbelo a ani som už poriadne nemohla spávať, najhoršie to bolo v noci zobudila som sa a nevedela čo prvé škriabať, bolo to neznesiteľné. No a ešte mám aj tú astmu. Ale nejakú dietu nedržím, okrem tých mliečnych produktov.

frimmka
30. apr 2017

ahojte po novom to mam aj ja..mavala som hroznu kyselinu az kym som si nezacala davat tea tree olej z justu a ten mi pomohol..tiez konopny olej mi ulavy.. brala som stale helicid ale uz nikdy si nedam do ust tabletku na zaludok, rednu z nich kosti..ten tea tree mi pomohol aj na zenske problemy,davala som si na tampon 12 dni 3kvapky a nechcela som verit zenskej ze som sa po 5tich rokoch aj viac zbavila zapalu..pchala mi curt nejake lieky vlklady,cipky atd az som tam prestala chodit..za mna len tolko nepchajte sa liekmi ale radsej skuste dlhodobo nieco prirodne vysledky sa urcite dostavia

tanika
2. máj 2017

@micusa ´dakujem za super informácie o teba ktoré mi poslpžia isto hlavne čo sa týka tej laktózy ale čo ma zaujíma že ako berieš lieky na ten reflux teda 1x20 mg nemáš pocit nafúknutia, ako keby sťažené trávenie no neviem aj taká divný pocit v bruchu ale hlavne to nafúknutie a tiež zápcha trocha ja ich beriem začínam tretí týždeň ale neviem čo je to možné či sú to nežiadúce účinky? mala si také niečo ? a keď si na začiatku brala 2x20 mg ako dlho a po akom čase si asi prešla na polku dávky..dík moc za odpoveď štve ma to trávenie...

micusa
2. máj 2017

@tanika ja som prvé balenie brala 2 x denne, čiže asi 45 dní, t.j. mesiac a pol, teraz beriem
1 x denne ráno na lačno, ja mám nafúknuté brucho skoro stále hlavne po obede, nakoľko ja neviem grgať. Ale povedala by som, že sa to trochu zlepšilo, keď sa vyhýbam tým mliečnym produktom, resp., keď ich plánujem jesť tak si dám ten Laktazan. Pozrela som ten príbalový leták a jeden z menej častých vedľajších účinkov je aj nadúvanie.menej časté (môžu postihnúť menej ako 1 zo 100 osôb)

bolesť hlavy, závraty, hnačka, pocit nevoľnosti, vracanie, nadúvanie a plynatosť (vetry), zápcha, sucho v ústach, bolesť a nepríjemný pocit v bruchu, vyrážky na koži, sčervenanie, vyrážky, svrbenie, pocit slabosti, vyčerpania alebo celkový pocit nepohody, poruchy spánku, zlomenina bedra, zápästia alebo chrbtice.

Ale čo ma teraz totálne zarazilo, že závažné poškodenia kože: pľuzgiere na koži s rýchlym zhoršovaním vášho celkového stavu, poškodenia podobné odrenine (vrátane mierneho krvácania) na očiach, nose, ústach/perách alebo pohlavných orgánoch (Stevensov-Johnsonov syndróm, Leyllov syndróm, multiformný erytém), vyrážka, s možnou bolesťou kĺbov a citlivosť na svetlo. A ja mám pluzgiere na koži, pripisovala som to tomu solárku resp. ožarovaniu kože, ale môže to byť aj z tohto lieku. Aĺe zas je pravda, že pluzgiere začali po solárku v štátnej nemocnici. No ale terza fakt neviem, z čoho to môže byť, lebo to bolo skoro v rovnakom čase. Riešila som naraz kožu aj gastroša. Musím sa poradiť asi s kožnou alebo aj gastrologičkou, len ja som už ten príbalový leták z druhého balenia vyhodila. A cítim aj dosť veľkú únavu. Tak teraz fakt neviem?☹

tanika
2. máj 2017

@micusa aha takže jedno balenie si využila a po akom čase si cítila zlepšenie po to mesiaci? ja to beriem tretí týždeň a zlepšenie len také že sa mi jedlo navracia späť alebo necítím tak tú guču v krku ale inak to brucho ma znepokojuje a to nafúknutie pocit ťažoby ešte po jedle to ma štve asi to musím brať dlhšie. a ozaj ako si brala ten mesiac a pol si držla prísnu dietu ? čo si vylúčila ? čo ti robilo dobre? ďakujem

bratum
3. máj 2017

ja beriem noflux ,uz to bude 2roky v kuse.Neviete ako dlho ho mam brat?

bratum
3. máj 2017

inak ked mam problem s crevami,alebo stolicou tak beriem Probiofix -inum 2x1prve tri dni a potom 1xdenne.Vyberem cele balenie a potom mam pokoj na dlhsiu dobu.Bral som aj od Provitexu Gastromix,tiez mi pomohlo ,ale treba to brat dlhsie,aj gastros sa ma pytal co som bral.Sám si to zapisal.