icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

tanika
3. máj 2017

@bratum môžem sa spýtať aký 20 mg ? ráno večer ? a ozaj aké si mal problémy alebo máš ? a možem sa spytať pomohli lieky nakoľko ich berieš 2 roky aj sa obmedzuješ v jedle dieta a tak ?

micusa
3. máj 2017

@tanika zlepšenie ohľadom zahy som pocítila takmer hneď, ja nejakú prísnu dietu nedržím, vlastne takmer žiadnu, len sa vyhýbam tým mliečnym výrobkom a trochu kyslej kapuste a uhorkám a tatárskej omáčke. I keď tá by nemala byť z mlieka, ale nikde ju mlikom riedia a to je potom pre mňa des. Takmer istá hnačka, ale niekedy neviem odolať vyprážanému syru s tatarkou. Ale teraz pri lieku pantomyl takmer vôbec ani po týchto jedlách s výnimkou tatarskej nemám hnačku. Povedala by som, že predtým som mala častú hnačku a teraz mám skôr zápchu, tá zápcha je istá, lebo tie mliečne ma predtým takmer vždy prehnali, aj kyslé. Ešte mi odporúčali rebríčkový olej alebo čaj. Nedodržiavam, ale môže pomôcť. ja som riešila kožu a popritom sa prišlo na GERD a erózie. Ešte pri nafukovaní mám od gasrošky aj Meteospasmyl, tiež pomáha, mne predtým moc Espumisan nepomáhal, skôr Degasin. Cítim sa trochu lepšie ale stále to nie je dobré, mám aj dosť stresy a asi je to aj rodové, moja mama mala problémy so žalúdkom, aj brat a syn, a synovec. Ale určite u mňa pôsobí aj stres. Ale koža stále nie je v poriadku, mám tie pluzgiere a krvavé chrasty na nohách a veľmi ma to svrbí Neviem či to môže byť z toho pantomylu? Ty necítiš nejaké svrbenie? Mňa predtým svrbelo všetko a mala som červenú kožu, teraz už len nohy, ale neviem, či to je z pantomylu alebo liečby na kožnej klinike? Keď tam zbadali moje vodnaté pluzgiere, liečba sa hneď ukončila, dali mi pár mastičiek a borovú vodu, ale fakticky to už môže byť aj z pantomylu, lebo je to vedľajší účinok, čo som zistila až včera. Tak teraz neviem. Rok a pol dozadu som mala kožu úplne v poriadku aj keď som jedla všetko vrátane mliečnych. neviem, či to môže byť aj vekom, alebo znižovaním tráviacich enzýmov na laktózu alebo zníženou imunitou ale tú mám zníženú dlhodobo. Ale aj predtým som mala problémy z kožou, ale netrvalo to tak dlho a ako prišlo tak aj odišlo, neviem čo presne na to vplývalo.

bratum
4. máj 2017

@tanika Vobec sa neobmedzujem v jedle,beriem 20mg,rano na lačno 30min pred jedlom a toto naozaj dodrziavam.Momentalne to chcem vysadit takze od vcera to beriem kazdý druhý den 20mg-takto to budem robit 2 tyzdne a potom kazdý druhý den ale len 10mg tiz 2tyzdne.Ze vraj to nemozes vysadit naraz.No a potom uvidím.
Ale co sa tyka jedla,jem vsetko bez problemov okrem brynde-nie je mi od nej zle,ale mi len smrdí.Co sa tyka alkoholu,ked to niekedy prezeniem nie som tak chorý ako pred tým.
Ano Noflux mi velmi pomohol.Lenze chcem ho vysadit lebo mi uz nic nie je.Ja som maval hnacky palenie zahy,vracalo sa mi jedlo spät ,grgalo sa mi ,krče a niekedy ukrutnú bolest spod lavej lopatky do predu na hrudnu kost ako na infarkt a pri tom tlak som mal v pohode,tak som vedel ze je to z refluxu.
Je pravda že na kontrolu u gastroša som nebol,idem to vysadit sám.Ale musim podotknut,nechcem im robit reklamu,ale celkom na zaciatku mojich problemov som bral 3mesiace Gastromix od Provitexu,co mi pravdepodobne nastartovalo proces hojenia.

tanika
4. máj 2017

@bratum ďakujem za odpoveď a po akom čase ti lieky zabrali? a ešte bola si aj na gastrofibroskopii / hadici/ čo ti zistili lebo mne že kardia nedoviera, a predtým som mala erozie na pažeráku do 5 mm a potom po liečbe bolo všetko zahojené o.k. len tá kardia nedoviera. a ja mám pocit ako keby sa mi jedlo vraclo hore krkom a že niečo v krku mám ťažie sa mi prehlta ale pálenie záhy to ja napr. nepoznám čo je.a môžem sa spýtať ako si začla brať tú liečbu tabletkami neboleivalo ťa brucho, ťažoba a všetko sa mi vracia hore krkom beriem 20 mg ráno...no ja neviem

tanika
4. máj 2017

@micusa ďakujem za odpoveď no ja neviem kde je teda u mňa chyba ja beriem leičbu teraz tretí týždeň 20 mg ráno a ja teda zlepšenie necítim , ako si ráno dám tabletku a potom raňajkujem všetko sa mi vracia hore krkom, nedá sa mi odgrnúť no hrúza ako keby mi to tam ostalo visieť , nechápem, brucho nafúknuté proste des. neviem či si mám dať ešte dávku večer 20 mg alebo si dávať obdeň ...fakt som zufalá :už som sa objednala na kontrolu len termín mám 16.5. no neviem kde robím chybu a to sa obmedzujem čo jesť čo nie .....

frimmka
4. máj 2017

@bratum ahoj mam aj ja..vraj mesiac a potom sa uvidi 😂 ale ja to viac ako 2-3mesiace nebudem jest

tanika
4. máj 2017

@frimmka môžem sa spýtať mesiac vám stačilo to užívať a už ste o.k ?

zuzukaja
5. máj 2017

Baby chcem sa spýtať. Mám tiež stále kyselinu,diagnostikovaný reflux po operacii žlcnika 3/2017 .. pri kyseline ( cítim hlavne v ústach ) mi nechuti jesť. Stále chudnem. Užívam pantomyl z gastra,skúšala som mastichu ale dobre bolo len chvílu.. poradíte niečo na ti kyslosť v ústach??
Mozem pantomyl kombinovať s talcidom alebo inými zuvacimi tbl na kyselinu??

frimmka
5. máj 2017

@tanika zatial mi je lepsie..ale tiez mam pocit ze ma troska zapieklo beriem zatial len tyzden...ale zaha je prec ..nevyraza mi kyselina vobec.. tak ze dufam ze nebudem brat dlho.. 😉

tanika
5. máj 2017

@frimmka a môžem sa spýtať užívate len ráno alebo aj večer? a aj sa v strave nejako obmedzujete ? no ja to beriem 3 týždeň , u mňa zápcha a nafuknutie a mám pocit že mi netrávi, ťažoba na žakúdku .no takže ja si nebudem dávať každé ráno skúsim obdeň

frimmka
6. máj 2017

nie jem normalne ..jednu rano na lacno .. a dostala som zoznam ake potraviny by som nemala kombinovat..

tanika
6. máj 2017

@frimmka ďakujem ako som pochopila nekombinuješ jedla z nízkym a vyskokým obsahom cukrov ? či ako ?

frimmka
8. máj 2017

@tanika
aj to ale lepsie vynechat tie na spodku..a sledovat co robi problemy..ja obcas z bananu mam problemy ako zaha atd. a cesnak a cibula su moja smrt 🙂

frimmka
10. máj 2017
bratum
14. máj 2017

@tanika mne to zabralo po 4 mesiacoch ale s tym ze ked som mal krče a hnačky hned som zacal brat probiotika probiofix inum.cize ako som písal ze to idem pomaly vysadit po dvoch, tak omyl,po 4 dnoch vysadeni ze obden,tak hned krče,hnacka,nechutenstvo.Tak znova beriem noflux 20mg rano na lacno pol hodinu pred jedlom a tie probiotika co som spominal a je mi fajn.Neviem ci to je uz návik na noflux alebo mi šibe.Zaujimave umna je aj to že ked mam napr.angínu a beriem antibiotika tak sa mi upraví stolica akoze super.Ja uz sam neviem ,asi naozaj nabehnem ku gastrošovi na kontrolu.prestal som aj fajčit už je to tretí rok.

bratum
14. máj 2017

@bratum tanika kludne mozes mat aj syndrom drazdiveho hrubeho creva.A predstav si je to väčšinou zo stresu.Ale to by ti mal zistit gastroš-kolonoskopia.

bratum
14. máj 2017

@frimmka ja doslova kombinujem jedla,mozem vsetko,cesnak surový len natretý na hrianke,kyslu kapustu,paradajky milujem to ze nie jem ale doslova žerem,acidko,žinčicu,syry vsetkeho druhu a cibulu surovu.Moja smrt bola voľakedy cerstva paprika,teraz ju zjem ale vyhýbam sa jej aj feferonkam.Ked uz mam ukrutnu chut na kyslé a nic doma nemam,normalne si dam troška octu-jablkoveho.Kazdý moze nieco iné,ale je pravda ze stres mi robí velmi zle a keby som nebral ten noflux a probiotika tak nedokazem ist ani do prace.Dievcata držím vam vsetkym prsty,držte sa a bojujte.Ale ak dokazete drzat dietu,tak naozaj pomoze,ja to nedokážem.

zuzukaja
17. máj 2017

Nemá niekto skúsenosť s bolesťou nôh ( akoby pri chrípke ) pri užívaní lieku pantomyl ??

micusa
17. máj 2017

@zuzukaja áno ja mám dosť ma bolia nohy a aj mi trochu opúcha jedna noha, ale neviem, či je to v súvislosti s pantomylom, mňa v nich akoby aj niekedy tak šklbe. A hlavne ma bolia kolená.

viper3000
27. máj 2017

Ahojte dlho som tu nebol dnes som cital hadam 2 hodiny vsetky vase prispevky.
Ja uz fakt neviem ze co je na ten reflux dobre a co nie ....mal som operaciu nohy tak som 3-4 tyzdne riesil iba nohu - palenie som nezaznamenaval -
Prisiel som do prace a uz ma zas sem tam pali zaha.
Snazim sa dat si kazde rano rakytnik stavu + rakytn tinkturu. Cez den pijavam repikovy caj. (Rebrickovy som neskusal - niekde som tu cital ze to niekomu pomaha na noc).

Lieky neberiem ziadne - pretoze tie vedlajsie ucinky su este horsie - problem je ze ked si blokujete kyselinu tak vam nema co chranit zaludok proti patogenom z jedla. Takze po dlhodobom brani liekov si myslim ze si clovek koleduje este o horsie vysledky. + to rednutie kosti a odburavanie vapnika.
Mate niekto spravene gastro po dlhodobom brani liekov na kyselinu ze ci mate zaludok v poriadku.

Najdolezitejsia je dieta - napr mne pomaha delena strava proste nekombinovat maso s ryzou atd. Dalsie dolezite veci su spanie vo vyvysenej polohe. Teraz ma jemne palilo v nadbrusku - spravil som si masaz danneho miesta (prstam kruzivy pohyb) a palenie prestalo asi po 1-2 minutach ....nechapem ci je nieco taketo mozne - skuste aj vy na sebe ze ci vam to pomoze alebo nie.

Nasiel som vela clankov (v anglictine hlavne) ze na reflux pomaha velmi Akupunktúra ze vraj ma lepsie vysledky ako dlhodobe branie omeprazolu atd. Idem to skusit.

Skusme tu vsetci dat len jednoducho popisovo ze co vsetko uzivate ? kedy? a ako vam to pomaha? Co poviete na to...

zuzukaja
27. máj 2017

Mne lieky pomohli na chvíľu a potom ma bolel z nich denne žalúdok,bolo mi ťažko ... Čo je horšie,po celých nohách sa mi z Pamtomylu začali robiť modriny. Vysadila som ich.dietu nedodržiavam úplne ale snažím sa.denne pijem aloe z herbalife,denne si dám lyžičku rakytnikoveho oleja, zapijem trochou vody.zatial to pomáha,lieky som vysadila v pondelok .ked cítim že ide kyslosť,začnem žuť tekvicu ( lupanu ) a dám lyžičku tekvicoveho oleja,čistého ( poradili mi to na pohotovosti ).
Zatiaľ fakt cítim úľavu . Treba vyskúšať 😊

gab
27. máj 2017

ja uz som tu davnejsie pisala o mne, takze sa nejdem opakovat,
teraz beriem pred jedlom Astomin http://www.diochi.cz/pripravky-k-regeneraci/ast...
a hned po jedle Supracid http://www.diochi.sk/e-shop/bylinne-speciality/... - bez reklamy, skutocne vyborne pripravky... 👍
jedavam na ranajky ako kral, na obed ako prinz a na veceru ako zobrak, 😉
prestali mi krvacat dasna,
obcas si dam rakytnikovy olej, ale nie stale, robim pauzu,
mliecne vyrobky som obmedzila na minimum...
kupila som si marmeladu bez fruktozy, je to vyborne aj na creva, aj na zaludok,
pokial nestiham pitny rezim, dam si zuvacku a ak to nahodou velmi prezeniem, zapijam fatrou alebo rebrickovy alebo caj na palenie zahy...
masirujem si reflexne body na zaludok, a snazim sa pozitivne mysliet...

tanika
28. máj 2017

@gab ďakujem že si sa ozvala tieto prípravky mám už aj ja doma a aj ja mám pocit že na mňa lieky nejako nezaberajú je len horšie brala som ozion 20 mg ráno samozrejme aj som porušila dietu cez veľkú noc a od vtedy je to horšie a horšie zmenil mi lekár na Emaneru 20 ráno ,večer bolesti žalúdka nemám len citím kyselinu troška ráno keď vstávam, zle sa mi prehlta a mám guču v hrdle, takiež mám aj troška zachrípnutý hlas a aj problém s hrdlom lekár mi tvrdí že len lieky a diéta to napravia a 27.6. ma čaká hadička ale ja mám pocit že som po liekmi skoro celý čas a nie je veru dobre už ani neviem čo mám jesť .nakoľko keď jem tak sa mi to ťažšie prehlta a potom ako keby mi to tam uviazlo...no fakt sa bojím čo to tám mám on že v januári som mala všetko o.k. a keď beriem lieky tak sa mi nič nemôže stať ale nechápem čo robím zle až aj strava ú žiadna káva, žiadne pečivo, ladkosti vôbec , mliečne vôbec.... len dusená zeleninka a kuracinka , zemiaky , ...takže rozmýšlam či ozaj toto je tá cesta.....samozrejme ako beriem lieky som unavená, bolia ma klby a aj to brucho nie je celkom o.k. a hlavne zápcha....takže toľko o mne a moje liečbe teda ak to môžem nazvať liečba....najviac sa bojím toho prehltania čo mám na pažeráku...☹

zuzukaja
28. máj 2017

@tanika mna tiež boleli veľmi nohy,ako pri chrípke.mna aj preháňalo dosť a ten žalúdok bolel po liekoch a najhoršie že sa mi robili tie modriny.je to popísané aj v nežiaducich toho Pantomylu....

ladia
28. máj 2017

@tanika beries lieky a stale ta pali zaha a mas problemi? ja som po troch s prestavkami to moze byt aj 5 rokov vysadila nolpazu lebo ci s nou ci bez nej stale rovanako teraz sa snazim jest zasadite potraviny schudla som 4 kg moj lekar stale tvrdi lieky lieky lieky ale pricinu neriesi ze preco mi je zle aj ked tie lieky uzivam sak ked raz uzivas lieky na znizenie kyseliny nemal aby ta palit zaha. tiez som mala v januari vysledky z hadide dobre a od marca mam non stop palene zahy nebavi ma to uz tak tu nolpazu nejem neviem co sa moze stat uvidim o rok na kontrole . povedala som to mojmu lekarovi nepovedal mi na to nic. Ked sa pozriem n atie vedlajsie ucinky fakt nemam chut pokracovat z nolpazy mi zacina astma a mam tetaniu neurlogicka mi povedala ze to moze byt dolesledok dlhodobeho uzivania tychto liekov niektor sposobuju aj alopeciu . uvidim ako to pojde bez nich ak to bude zle pojdem na konzultaciu na chirurgiu do Banskej bystrice k dr Marko kde sa toto riesi . Samozreje gastroenterolog ta tam neposle bude skusat rozne lieky na potlacenie kyseliny ale problem nevyriesi. Je to zacarovany kruh colove neviem comu ma verit ja som sa spoliehala na gastro lekara mojho ale problem mi nevyriesi nolpaza, ked mi po nej netravi jedlo a bolia ma creva a dokola dokla to iste

tanika
28. máj 2017

@ladia ja idem na gastro na kontrolu 7.6. uvidím čo mi povie a hadičku mám 27.6 a budem sa pýtať aj na RTG pažeráka či to mám o.k. a celkovo či by ma neposlal na PH metriu teda ako to ja mám vôbec s tým refluxom...priiznám sa operáciie sa bojím lebo ako to tak čítam po nete je to 50: 50 ....takže neviem či je to riešenie...a nie vždy to je po operácii o.k. ale neviem ozaj ako ďalej či s liekami alebo bez nich .....teraz mám od štvrtka nasadenú emaneru 20 ráno a večer...a ale zatiaľ nevidím zmenu neviem či to chce čas alebo nebodaj vyšiu dávku? porazí ma

tanika
28. máj 2017

@ladia a ešte ma zaujíma kadia ti doviera alebo nie čo si malal v správe a ozaj zápal pažeráka bol či nie alebo erozie ? čo si mala v správe ? dík moc

ladia
28. máj 2017

@tanika ja mam malu sklznu herniu cize mi kardia uplne nedoviera pazerak som mala zatial v poriadku zatial bez nalezu ale palene zahy mam ci beriem ci neberiem lieky . Doktor mi povedal ze problem bude a tym to haslo ale kde akoze mam hladat problem a jest tabletky ktore maju skodlive vedjasie ucinky . no uvidim ako to pojd ebez nich zatial je mi dobre relativne velky pozor musim davat na to co zjem kolko a nepredklanat sa vzdy si cupnut ked treba.

ladia
28. máj 2017

@tanika
ja som tiez chcela ph metriu odbil ma ze to netreba. nasla som robi aju v martine a v brne. ale nasla som nahradu ze vraj je to namiesto ph metire vola sa to PEP TEST robi a ho v Bratislave je to test zo slin stoji to 30 euro pojdem asi na ten najskor . ja som si pytala aj rtg zaludka s kontrastnou latkou nech viem kolko sa toho dostava von a ze netreba na nervy som z toho uz bola. teraz som nasla ten PEP TEST na ten pojdem a uvidiem co dalej . drzim ti palce na hadici napis potom vysledky.
ja viem ze ti eoperacie su tak 50 na 50 ale zhodnoti chirurg a uvidi sa nebudem j a jest tieto tabletky nechcem sa znicit. emaneru mi predpisal tiez sposobuje alopeciu co je vypadanie vlasov mne strasne padaju vlasy cize ju nedam do ust ani keby co. oni tyto lekari budu skusat len lieky no ja som teraz tyzden bez nolpazy a citim sa rovnako ako z nolpazou raz lepsie raz horsie. poraza m atiez lebo neviem vobec ci roim dobre alebo zle alebo co mam vlastne robit ale teraz skussim ten pep test a mozno zmenim aj lekara

viper3000
28. máj 2017

@ladia

Ahoj Ladia - mozes ist skusit tu akupunkturu zo zameranim na tu kardiu ....Cital so mclanky ze ma vacsie percento uspesnosti ohladne palenia zahy...skus a uvidis ja idem zajtra volat jednemu ze ci robi aj akupunkturu zo zameranim na zaludok a tu kardiu...