Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@tanika takže dostala som odpoveď od lekára, je to český gastroenterológ a zaoberá sa alternatívnou liečbou, nedáva len klasické lieky, odkopírovala som jeho odpoveď:
Paní doktorko,reflux je z části anatomickofunkční porucha,takže se do toho obtížně zasahuje.Ale aloe vera například broskev dobře zklidňuje poškozovanou sliznici jícnu těmi vracejícími se žaludečními šťávami a rychleji je zhojuje.Dával bych 1,5 ml na 1 kg váhy a rozdělit na 4xd.Ještě zkuste během jídla podávat 3 tbl Probalance Za měsíc prosím dejte vědět M.Čarvaš
citujem "je z části anatomickofunkční porucha" co je podla mna dost dôlezita info a vlastne kedze je to mechanicke poskodenie by mohla akupunktura, akupresura predsa len pomôct.. mozno aj nejake cviky na posilnenie svalovej hmoty a pod..
neviem ako vy dievcata, ale ja som mala pocas tehu babätko hodne vysoko, je mozne, ze sa v tom case ciastocne aj oslabili svaly zaludka a mohol nastat reflux??? pretoze si zoberte, ze aj mnohe zeny po tehu maju problemy so zlcnikom a pritom strava je zdrava a predsa z anatomickeho hladiska (posuny organov a tlacenie na ne) musia ist na operacie alebo aspon maju s nimi problemy
ale to je len taka moja uvaha 😔
Baby co sa da volne kupit v lekarni na tu kyselinu...? Dnes mi je uplne na nic... Citim strasnu horkost v ustach, este aj po polievke mi bolo tazko...a co teraz jest na zmiernenie kyseliny?
Rennie, Malox, Talcid je toho veľa čo sa dá kúpiť v lekárni
k tomu betainu HCL som nasiel este neico taketo...
@zuzukaja kukuričné chlebíky , ryžové a občas 2-3 dňové pečivo špaldové . smotana . mlieko vôbec to mi nerobí dobre. to som zistila že pečivo koláče kysnuté vôbec a bublanina tak to 2 kusy max.si občas doprajem ale občas ....to som sa postupne ako mi to diagnost. 09/2016 už ozaj naučila a zistila že to ozaj nemôžem ☹je to strašné ☹ a obávam sa ak je to anatomickofunkčná porucha kardie čo som si aj myslela a aj tú pisalla že je to purešenie svalov zvierača neviem neviem či sa nám tá kardia vôbec vráti do pôvodného stavu
@gab gab či ty na to ☹ úprimne☹
@zuzukaja no moja ja som z toho už dosť zufalá nakoľko to začalo len bruchom žalúdlok chudnutím a teraz hoci beriem lieky a samozrejme aj poruším v strave lebo ozaj neviem čo by som jedla a nejako fungovala tak sa mi to od veľ.noci čo mi už bolo akokože lepšie tak som si dopriala aj stravu a porušovall som dopadla že mi to chytilo aj sliznice hrdla , no des a lekári to je škoda tu o tom písať tí nám nepomôžu ja ešte chcem isť na tú PH metriu ako to mám vlastne s tým refluxom ale jedno viem že musím hladať aj iné riešenie....akupunktúru a celkovo zmenu spôsobu môjho života proste prehodnocujem ....to ešte tým chcem povedať teda ako na koho zaberú lieky ale nie som zástanca užívania týchto liekov ale sama už neviem ako sa z toho dostať
@zuzukaja no 05/2016 som mala skoro 70 kg teraz mám 53 kg a a to som si držala tak 55 -56 kg a teraz ako smi to od veľ.noci zhoršilo tak mám 53 kg....a PH metria je že ti zmerajú a potvrdia či teda máš reflux alebo nie a hlavne aký či zasaditý alebo kyslý a robia to len v martine....a podľa toho nadstavia liečbu, ale poviem ti neviem ja už ani tomu neverí lebo celý problém ako to tu píšem je kadia a tá keď je pootvorená a sa neuzatvára a pušťa tie kyselinu hore...na to nám leiky moc nepomôžu ....lebo len znižujú tu kyselinu v žalúdku a by nám nepoškodzovala pažerák
Fuuu to je 17 kilov 😲😔
Do prdele to dosť 😔
ak niekto nechce skusat rovno HCL je tu mozno troska prirodnejsia forma
@tanika uprimne?
ak nedoviera kardia tak je prd jedno ci jeme alebo nejeme lieky, jedno ci mame tej kyseliny malo alebo vela, jeme vitaminove doplnky, dieta taka alebo onaka, ak nedoviera kardia, tak aj voda sa nam bude tlacit hore krkom, lebo ju nema co v tom zaludku zadrzat,
u deti je to jasne, tam sa to vyvija a svaly sa upravuju, ale u nas dospelych?, zrejme pomôze bud ta akupunktura alebo akupresura, na to, aby sa uzavrela kardia, je to sval.... ochabnuty sval...
tot môj nazor, mozno sa mylim, ale .... ale ani jeden z liekov, doplnkov stravy nam tu kardiu nezavru, len pomahaju zmiernit bolesti, lepsie vstrebat jedlo, lepsie fungovanie ostatnych organov
nechcem aby to vyznelo nejak negativne, to nie, ale tak si to uprimne myslim...
mne pomaha ked sa naposledy najem do 17,oo hod, chodim spavat o 23,oo takze bez jedla som do dalsieho rana, da sa to zvladnut, ale nerobim nejak fyzicky narocnu pracu, keby som mala nejako tazko pracovat, neviem ci by som vydrzala bez jedla a mnohe veci (vlastne zdrave - ovocie, zelenina) tak isto nemôzem, co nie je ktovie aka vyhra, ale tak.. kazde rano dakujem, ze je to tak ako je, snazim sa tesit z malickosti a netrapit nad buducnostou.. proste beriem zivot ako je... 🙂
@gab áno presne úplne s tou kardiu súhlasím...presne je to môj príklad jem lieky a aj tak nie je dobre, hoci lekár tvrdí že keby som lieky nejedla tak mám erozie a postupne sa tom môže zhoršovať a môžu nastať zmeny na sliznice pažeráka....preto jem tie lieky ale postupne to idem vysadzovať...lebo ako som písala či ich jem alebo nie nie je dobre dokonca ja neviem a mi že vraj na základe refluxu pridužilo nádcha zatekanie hlienov, hrdlo, občas aj hlasivky, kašel . a na to jedlo do 17.00 máš pravdu musím si to ustriednuť lebo ak ozaj niečo zjem okolo 20.00 všetko mi to ide hore krkom a chýba mi ovocie - zelenina, chlebík, koláče , kava, sladké hroozné a samozrejme sa cítim slabá, vyčerpaná .....ale máš pravdu treba sa na to pozerať aj inak.....pozitivne men len vadí že som obmedzovaná v jedle či som v ,meste, či na návšteve , doma ☹
Môj dnešný výsledok..nič extra nenašli,takže neviem z čoho mi je stále zle..😏
@zuzukaja no jasné kardia nedoviera to som mala ja a presne a to sa rovná GRED to stačí že mi kardia nedoviera a ty máš naviac troška aj že máš duoden. reflux a aj to môže robiť problém takže nález isto nie je normálny normálny by bol keby si mala že kadia doviera a nemáš duoden.reflux môj názor . a čo ti povedali že je to o.k ? asi ťažko
@mandy29 jasné že to nie je o.k ja som dokonca mala nález len kardia nedoviera a mala som problémy.... je to reflux aj keď len mierny ako mi povedal môj lekár a nie jeden že keď je raz kardia len mierne pootvorená ako som mala naposledy ja 27.6. stačá na to aby to robili problémy lebo kyselina ide hore krkom podla toho čo ako zjem ak to nakombinujem....😉
Ako povedal že takýto nález je úplne bežný a nieje to nič strašne 😏
Dal mi lieky a že sa to upraví .. oni to stále pripisujú stavu po operácii zlcnika,že to bude z toho,aspoň tak som ho pochopila.ze niektorí to po tejto operácii majú .tak ja neviem

@marcovka1 tepelne pripravene bez supky mi nerobia nic, cerstve som nemala ani nepamätam , tie nemôzem och a ako som milovala mozzarellu s paradajkami a bazalkou
ked robim spagety, kupujem lupane paradajky, o ktorych viem, ze su to ozaj paradajky a tie rozdusim do omacky, lebo vsetky tie paradajkove pasty co predavaju, ktovie co vsetko je tam pomixovane, 100 PRO cele aj so supkou
a keby len paradajky, u mna je toho ovela viac co nemôzem... 😢