Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@gab Aby sa ochranila sliznica pazeraka a nevznikli jazvy,perforacia a ine problemy z kyseliny.Si myslim.Vraj je operácia,urobi sa "manzeta" okolo zvieraca zaludka?nepamatam uz ako som to uz citala.Niekomu pomoze,niekomu nie.Niekto ma oslabený zvierac aj od helicobactera,niekto z potr.alergie,HIT,niekto vrodenu poruchu,niekto prietrz hranice,píše sa,že aj stresom....Nie som odborník,ale hladala som o tom co najviac zo začiatku,lebo mi byvalo strašne zle...Najviac mi vsak pomoze,keď jem "správne",co je u mna dosť tazke 😊.
@gab no ja som tiež z toho vedľa ja mám teda v tom guláš ale ja si osobne ,myslím teda aj zmením lekára či ja mám vôbec problém s kyselinou ? toto nech mi niekto ozaj pozrie a vyšetrí a či nemám ja problém s trávením - teda s pankreasom ? čo vy na to lebo ja užívam Ozzion teda už som si ho nedala / mám ho barť ráno a večer 40 mg ale mne nie je dobre to je leik na zníženiie kyseliny/ pritom som tam zápal nemamla všetko o .k. len že mi nedoviera kardia a preto trocha ráno cítim kyselinu ale ozaj málo mávam len takú divnú chuť ráno, ale hlavne jem dietne aj tak keď niečo zjem dietne je mi ťažko cítim ťažobu v nadbrušku ako keby kamene a aj v chrbáte alebo v boku. tak neviem myslím si že fakt je problém s trávením a toto nech my vysvetlia lekári konečne a hlavne čo m vlastne je?!!!!a oazj aké lieky brať či na trávenie alebo si mám znižovať kyselinu a neviem ani či jej mám teda veĺa ?!!!
@tanika 😊 fakt nie som odborník 😊 Travenie sa zacina uz v ústach,každý traviaci orgán ma svoju úlohu pri traveni.Urcite každý proces travenia, v tej ktorej časti traviacej sustavy napomaha v traveni tomu ďalšiemu traviacemu organu v poradí.V ústach sú sliny,zuby,jazyk,enzymy,v zaludku kyselina,v zlcniku zlc,v pankrease traviace stavy,v crevach prospesne bakterie....😊 To je už otázka z biologie,alebo pre lekara.Fakt nechcem písať blbosti 😊.Reflux môže byt aj horky,zo zlce.
@tanika Nemusis vyslovene cítiť "palenie zahy",tiez som necitila.Ale zapal,co som tam mala, bol toho dokazom,aj tlak z hrudnou kosťou a pocit tazoby a netravenia zaludka.Ak nie si si istá a nedoverujes svojmu lekarovi,skus aj niekde inde ist.Ja sa tiez chystam,bolia ma klby chodidiel,bedrové začali a to vraj je z Emanery.Nerada by som ju uzivala uz nastálo.
@ericka2503 @tanika ani ja som to necitila ako vyslovenu kyslost, bola to skôr ostra bolest, a take suche palenie, 😢
ani ja nie som odbornik, ale ked som chodila na reflex. masaz, aj som sa nahodne stretla s clovekom, co "vidi a citi" choroby, tak mi obaja nezavisle na sebe povedali, problemy s pankreasom... to bolo pred nejakym cca pol rokom, takze sa mi to tak trochu potvrdilo, co som si myslela a co sa pise, ze za to môze pankreas a tym, ze dobre nedodava stavy do zaludka.... takze ja som nejako intuitivne presvedcena, ze tam môze byt problemom prave ten pankreas a ciastocne aj zlcnik, lebo aj to je dôlezite na vylucovanie zlce.. a za dobre funngujuci zlcnik ma na svedomi pecen, ktoru je dobre obcas detoxikovat...toť môj nazor...
@katharinka1 fatra je vyborna, tu si obcas dam ta je dobra aj vseobecne na gastro problemy
@ericka2503 to je pravda ze treba zahojit sliznicu, ktora je podrazdena, mne lieky vôbec nezabrali a na tu sliznicu zaludka, pazeraka existuju aj ine veci, ktore ju hoja a pomahaju a bez zatazovania pecene liekmi...
@tanika ked som bola u dr. prvy x, dal mi lieky, na kotrole na otazku ako mi zabrali, moja odpoved nie velmi, tak mi dal ine, ani tie nezabrali, tak som hladala ine moznosti ako si pomôct, nasla som spôsob, to co mi pomaha, takze som sa ani nezatazovala znova behat po doktoroch a vysvetlovat im, co mi je, ako sa citim,preco sa tak citim a co si vôbec o tom myslim, tak ti drzim palce, aby ta vypocul, pochopil a pomohol... 🙂
@ericka2503 no ja som bola na sone dva krát a vždy bol pankreas o.k. , ale viem to aj od lekára že na pankreas treba zobrať odbery AMS v sére, lipázy, aAMS v moči a vtedy sa vie či ste o.k. a to však aj záleží ako satravujete a potom vie odhaliť problém s pankreasom magnetická rezonacia a ak tá potvrdí nejkú zmenu pošlú vás na ERCP či tak nejako sa volýňá a tam pozrú aj vývody a to všetko presnejšie teda tým chcem povedať že teda sono odhalí až keď je oazj oveľa väščí problém s pankreasom ... a ja by som sa rada dostala na mgnetickú brucha nech sa teda zistí kde je problém...len s tým majú lekári problém poslať.....inak tie AMS v sére a v moči Vám spravia aj obvodný a tie lipázy či je problém chronický s pankreasom to spraví gastrológ alebo teda všetko spraví on. viem to z vlastnej skúsenosti . ja som napr. mávala mierne zvýšené AMS v moči čo by nasvedčovalo problém s pankreasom...preto sa uberám aj týmto smerom 🙂
@tanika mne osobne pomohlo vysadiť mlieko, nejesť nic kysnute, rohlik z predošlého dňa. Žiadna káva, ani ovocný čaj. A piť Fatru bielu
@katharinka1 a čo sladké keksík čokoládový ? lebo ja mám pocit že občas zhreším a už je problém...a inak čo vlastne ješ je to strášné sa normálne naraňajkovať, obedovať a večere? pre mňa to je hrúza ☹
@tanika žiaden keksik, to je najväčšia pohroma pre mna. Jednine vianočné oblátky alebo trubičky. Ked sladké,tak u mna čokoláda napriek mlieku. Raňajky - velmi kvalitná šunka a suché pečivo , ja tolerujem paradajky ale na tie si treba dávať pozor ( žiadne maslo, taveny syr - proste nic ) desiata - jablko, banán - niekomu ale práve banán spôsobuje problém , tak sa snazim aspoň bio banán v Billa kupovať ). Obed zeleninová polievka - bez zeleru a papriky . Žiadna mastná slepačia - ked , tak radšej hovädzia . Potom napr ryža s hráškom - bez syra a smotany. Alebo varené zemiaky s uhorkovym šalátom . Olovrant zasa kúsok ovocia alebo čokoláda 😉 A večera teraz aktuálne - pečená zelenina - cuketa, baklažán, tekvica trochu pokropena vysoko kvalitným olivovým olejom. Vecer žiadne víno, alebo iny alkohol. A akonáhle citim trochu problém, okamžite fatra.
@katharinka1 myslím, že každý reaguje na niečo iné... ja môžem aj maslo, aj mastný vývar, aj zeler, banány, sušienky bez plnky, ale žiadnu čokoládu, žiadne orechy, aj hrášok mi zle robí, aj uhorky ... každý to má inak, treba skúšať, zapisovať si a potom nakombinovať jedálniček ...je to náročné a potom ešte to ovládanie vlastnej vôle...mne strašne chýba čokoláda aj kakao, ale ak si čo i len kocku dám, konieeec aj na par dní
@gab som ti vďačná, že si sa zapojila do diskusie
Gab mi dala pár výborných rád ohľadom čajov, ktoré pomohli, s jej dovolením ich sem uvádzam:
Jej pomáha piť čaje na podporu pankreasu a žlčníka, repíkový čaj, ktorý hojí sliznicu žalúdka a sliznice všeobecne (neškodný, dá sa piť bez obmedzení dlhodobo), a existuje aj čaj na pálenie záhy, je v papierovom sáčku, volá sa "Pálenie záhy" (zmes bylín) a vyrába ho spoločnosť Agrokarpaty s.r.o., Plavnica
Jedávať menšie porcie, len do polosýta, a nepiť bezprostredne po jedle(Táto info mi veľmi pomohla, lebo ja som mala potrebu každé jedlo poriadne zapiť vodou)
Nejesť dve hodiny po mäse nič sladké, nejesť tesne pred spaním, veľa sa nepredkláňať (to potvrdzujem, musela som prestať cvičiť jogu), byť veľa na čerstvom vzduchu.
Mne keď je najhoršie a nič nepomáha, žujem štipľavú žuvačku, tvorí sa mi tak veľa slín a necítim žiadnu guču ani nepríjemné pocity🙂
@cottoncandy
@gab kočky moje ďakujem za rady a áno máte pravdu musíme len skúšať čo koho vyhovuje alebo nie....a poprosím ten čaj na pankreas je od Agrokarpaty? alebo od koho a ten na žlčník je od koho ...aj to na pálenie záhy si zoženiem..ďakujem som rada že som Vás tu všetky našla lebo každá rada je ozaj dobrá nakoľko sa mi zdá že od tých lekárov sa veľa nedozvieme. 😒 bohužiaľ. a máet pravdu dens som neodolala čok.kersíkom asi tri kúsky a už je problém na svete som ako nafuknutá ťažko, ťažoba proste otras cítim aj v chrbáte a tlačí sa mi to hore krkom už som si povedal proste už nie 😀 musím odolať pokušeniu. ale mali sme školenie a som bola akosi vyčerpaná a neodolala som 😢 a mám problém 😀
@cottoncandy 😵 dakujem
@tanika ano, je pravda, ze kazde telo reaguje inak na jedlo, ale vo vseobecnosti smotanove veci vedia narobit sarapatu, syry, smotana a pod...
napr. zmrzlina - ak si kupim nanuk z toho mi je totalne zle, ale zmrzlina cerstvo robena v cukrarni mi nerobi nic, detto kolac, ten ktory upeciem doma je v pohode, ak si dam nieco kupene susienky a pod. je mi zle, je mozne, ze moje telo reaguje zle aj na nejake konzervanty a E v potravinach.... cerstva cibula je pre mna ok, dusena nie, paradajky s mozarellou ok , s maslom a chlebom nie...
ovocie pre mna totalny stop....
pohyb je pre mna ok, ale nesmiem behat, pri tejto namahe citim hned bolesti...
dokonca, ak ma niekto prisilnu vonavku, reagujem okamzite, pali ma zaludok... v tomto si musim aj ja vyberat, aku vônu pouzivam,
zubna pasta... tam som konecne nasla nieco, co ma nepali v zaludku...
mne mätovy caj pomaha, ale tiez nie hociaky, musim si dobre popozerat aku znacku kupujem.. (zrejme kvôli koncentracii v obsahu, fakt neviem)
na zlcnik som si kupila tento caj..
https://www.docsimon.sk/tovar/apotheke-na-zlucn...
pankreas.. (ale ten je teda horky riadne) ten z agrokarpaty - oni maju aj kapsule v tomto zlozeni....
a repikovy caj je parada, je na vsetky vnutorne organy, pocnuc zaludkom, cez zlcnik..
dalej sliznice lieci aj slez nebadany, tak je mozne ho obcas trochu primiesat do caju
a celozrnne potraviny u mna nie, maju sice vela vlakniny, co je super na vyprazdnovanie, ale su tazsie na travenie a zrejme je tam aj nieco oprazene - toto nie, skôr znesiem, ked uz... nieco z bieleho peciva a ja si peciem doma spaldlove veci, cize ja pouzivam len tuto muku
a ked zjem nieco napr. kysla kapusta, pecene mäso tak k tomu si dam pivo gambrinus alebo budvar - tie su zasadite piva,
a alkohol u mna ziadny teda okrem tych piv...
su to naozaj hodiny a dni testovania, co s cim, kedy, v akom mnozstve, o kolkej a pod..... ale konecne mam pocit, ze to mam pod kontrolou... 😔
@ericka2503
@tanika vdaka za super recenziu, nieco podobne som chcela napisat aj ja, sono môze byt ok, ale na to treba hlbsie vysetrenia
Dievčatá, ja sama si neviem vysvetliť prečo, ale mne na žalúdok nerobí alkohol nič... ani bylinkové likéry, ani víno - biele! Nechápačka🙂 Po nich mi pálenie záhy, guča v hrdle, aj ťažoba, či čokoľvek iné ustane. A to mi stačí malinké množstvo.
@cottoncandy
@ericka2503 kočky ako sa máte ? ja nič moc bola som v polke oktobra na gastre a našiel že na pažeráku mám lineárne erozie do 5 mm no neviem čo to teda je ale podla neho je to nejaké ranky trhlinky na sliznici pažeráka nepovedal že zápal no ale že nič hrozné ..len brať tie liečky Ozion a itoprid nechápam prečo sa mi to tam spravilo? a že kardia teda ten zierač že tentokrát je o.k. a že vraj mi to sposobuje kyselina že jej mám veľa.....no ja neeviem fakt....a ešte k tomu mi na sone našli blato v žlčníku ☹ krvné odbry všetky O.k. aj tie amylázy ..takže a bola som na CT brucha a nič ani blato v žlčníku a ani kamienky, pankreas všetko o.k. a trrocha stukovatelá pečeň... tak ja neviem bola som na gastro dal mi na to nejaký liek Ursosan či čo a na konci 1.12. mám u neho kontrolu odbery krvi ,sono, a aj hadicu spraví že čo a ako to mám po tých liekoch na kyselinu ...ale mám sa tak pod)la toho čo zje myslím že najlepšie mi je keď nič nejem 😀 takže asi tak ale nepripadá mi že tie lieky zaberajú a aj stravu sa fakt snažím dodržiavať objavuje sa mi aj tá hrča v krku, a taká ťažoba ale to možno súvisí s tým žlčníkom... 😒
@gab a kočky poprosím ako som tak pri tejto strave a problémoch schudla ...padajú mi vlasy nemáte taký problém aj vy? neviem či je teda problém žalúdok teda ten GERD refluux či žlčník či všetko jedno s druhým či jeseň...ale aj isto vitamíny čo mi asi v strave chýbajú ! čo vy na to ....
@cottoncandy
@ericka2503
@tanika toto som nasla pri potulkach na nete,
http://kosice.korzar.sme.sk/c/4531762/carokruhy...
skutocne maju vyborne produkty, pripadne z inej firmy,nieco na precistenie, caje nie su zle, ale pokial uz su taketo problemy, tak si myslim, ze to dobre riesit aj takymito prirodnymi vecickami
@tanika Verim,že je to tazke.U mna momentálne vsetko ok.Problem uz vyslovene len keď zjem mandarinku,rezen...Alebo v ten dr,keď neodolam kave.Vlasy mi tiez padaju,nebola som na to zvyknuta,ale mam zobratu sz,polovicu,možno aj z toho to je...Neschudla som nic,uz 3roky,ale ani nechcem,som rada za svojich 55kg,mavala som 50 a menej a nezvladala som toľko,co teraz.Skor sa bojím chudnutia.
@ericka2503 a lieky este beries? Povedali mi ze problem s refluxom to nejaký čas trva kym sa to da do poriadku...tak uvidím ja s tym bojujem2,5 mesiaca a som z toho fakt hotová a k tomu ten žlčník! Bože neviem co jest....A ako bude.
@tanika Stále beriem lieky.V dec.sa chystam na kontrolu.
Ahojte pridavam aj ja odpoved,beriem Emaneru nedoviera mi kardia.,,od septembra,prve tyzdne celkom super,v oktobri som bola na hadicke na kontrole,pazerak zahojeny.potom som bola chora,nejaka viroza.po troch dnoch lezania mi to preslo..odvtedy ale mam stale suchy drazdivy kasel,obvodna mi povedala ze to moze byt z refluxu..odvtedy znova pocitujem palenie az v krku,mate niektora aj kasel z refluxu?uz neviem co s tym..vraj kvapky z kyseliny sa mozu dostat do dychacich ciest a drazdit..tak neviem

skusali ste pit Fatru extra ? Ja nemam GER ale ine gastro diagnozy a pre mna je Fatra extra liek vsetkych liekov.