Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@peknycas ano celu kasu aj so stavou som jedla. Ano vodu som pila normalne. Potom dve hodinky nejest a tak ranajky.
@tomasko9 kedysi som to tak robila, jest castejsie v malych davkach, ale stale som mala pocit plnosti, plny zaludok, akoby mi nechcelo pretrovit, takto sa najem 3x denne a naozaj k dalsiemu jedlu citim, ze som hladna...ze mi skvrka v zaludku, co som predtym nemala, ani som predtym necitila taky skustocny hlad, stale som mala pocit , ze mi tam cosi "vadi"... 🙂
myslim, ze na toto neexistuju ziadne predpisy a pravidla, kazdemu robi dobre nieco ine, fakt je, ze si to kazdy musi na sebe odskusat, co mu robi dobre a co zle, co jeho zaludok znesie,
reflux je choroba travenia, su potraviny, ktore nam tazko spracuje nase telo ale u kazdeho je to individualne
zeny neviete preco nedostat NOFLUX v lekarnach,obcas som ho musela a azj zabral,tie rozne podobne mi nerobia dobre..
vidim,ze sem asi neja mikko nechodi,neviete, co znamena antirefluxny rezim?mam v lek sprave a tu citam od kazdeho cosi ine,aj stravu a pod?,bola by som vdacna,lieky beriem costi aj omeprazol,teda mam brat,ale uz dopredu sa desim vedl ucinkov,kedze to poznam
Anti - refluxny rezim znamena .....jest podla predpisu - (napr: vyhybat sa cokolade,kofeinu ,kysnutemu cestu,vsetko co obsahuje matu,atd atd mal ti to dat vypisane na A4...nosit veci ktore nemas obtiahnute okolo pasa + nepredklanat sa + nezdvihat tazke veci + spat na vyvysenom (to znamena nie vysie pod hlavou ale vyssie od pol pasa) ja som si pod hlavny HRUBY matrac dal nejake podhlavniky tak aby som spal akoby "polosediaci"..... ze vraj staci zdvihnut stranu postele tak aby si mala 15°. (ale kto uz len bude zdvihat postel).
vidim, ze aj tato diskusia je ,,polomrtva,, 🙂 z tohto dovodu som zalozila na fb stranku, v ktorej by sme si mohli radit viaceri aj ohladom diety, rezimovych opatreni a pod. ak mate zaujem, pridajte sa Ochorenia zaludka a pazeraka, GERD deti a dospeli
Idek sa prihlasit do skupiny
A skusal teda niekto tu chiosku mastichu?
@danielkadandy ja som to skusal...ale pomoze to iba ked mas uplne mierne priznaky ....ak oskusit moze
ja som si objednaval https://www.chioskamasticha.sk/mastichove-kapsu... túto...neviem ale uz kde ale vie mze to bolo drahe 90 tabliet cca 30e...
Ale neuzival som to pravidelne to mozno preto...:(
@ariannazara dobry den, mozem sa opytat ako ste na tom teraz a co vam pomohlo, mam ten isty problem , vraj reflux ale nebola som na gastre, zatial u oobvodaka skusame... nolpaza rano a 3x denne costi, ale tie som este nezacala uzivat, ja cez den celkom v pohode ale vecer mi ide zhoret hrdlo aj usta, neviem uz ako si mam pomoct, neskutocne palenie, to som pritom vylucila vsetko zo stravy co mi robi zle..jem naposledy o 6 vecer...kasel uz nemam len to palenie ale desive...asi sa nevyhnem gastro...dakujem pekne
mne osobne pomohlo delenie stravy, a menej stresu. Princip je ze bielkoviny sa nemaju kombinovat so sacharidmi. Cize ziadne maso s ryzou, zemiakmi, chlebom. Ale len so zeleninou a ovocim. K bielkovinam sa zaraduju aj strukoviny. Mliecny vyrobky by sa nemali vobec ale jedla som ich.
@mlpj Ahoj mne už to našťastie prešlo! Vôbec už nemám žiadne pálenie ani nič. Tak sa teším ale u mňa veľkú rolu zahralo aj práca mala som stres tak aj to mi to zhorsovalo ale momentálne som doma tak som v kľude a mam to úplne super ❤️ prajem ti aby sa ti to čím skôr zlepšilo.
@mlpj ked je palenie, vyskusajte pozut par kuskov mandli, pripadne pohar cistej vody...to je u mna taka prva pomoc, treba chvilu pockat a trochu to ustupi
@ariannazara ahoj to som rada a ty si sa vyliecila aj liekmi? no ja asi stres nemam ale prekonala som helikobaktera a odvtedy sa nemozem dat do poriadku, a ako si riesila to palenie v krku a v ustach prosim? mandle mam samozrejme stale pri sebe...
@magduliacik dakujem to si davam...🙂
@mlpj vieš čo mne strašne pomohlo pitie stavy s aloe vera od herballife
@ariannazara vdaka
Ahojte, ja som pri refluxe nemala pálenie ale strašné sucho v ústach, okrem liekov mi pomohli aj bylinky, najlepšia kombinácia čaju je : kvet agát biely, rumanček, slez kvet a listy, nechtík. VŠetky namiešať spolu a pripraviť čaj a piť 3 x denne. Všetky tieto byliny znižujú kyselinu v žalúdku. Výborný je aj rakytníkový olej pred spaním dať lyžičku, alebo aj cez deň, on lieči zápal pažeráka.
@gab mne tato kombinacia bylin pomaha ale zalezi samozrejme na kazdom jednom, treba vyskusat, ono je zle aj to ze doktor neporadi po vysetreni mi dal papierik co nemozem jest a bolo vybavene, vsetko treba nastudovat a hlavne na sebe vyskusat. Velmi pomaha aj zemiakova stava ale zvykla som si aj na surovy zemiak ak sa mi nechce odstavovat 🙂 je to dlhodoba liecba a stres to vsetko este zhorsuje.
Keďže patrím s mojimi žalúdočnými ťažkosťami do tejto skupiny, chcem sa s vami podeliť o pár rád, ktoré pomáhajú mne. V poslednej dobe, keďže nastala jeseň, ma neustále trápi pocit vracajúcej sa potravy do hrdla, občas palivy pocit v pazeraku, horkost v ústach, bolesť za hrudnou kosťou vpravo tahajuca sa hore...Celkovo zle trávenie vseobecne. So zlým trávením si viem pomôcť užívaním kvapiek Žalúdočné kvapky od Phyteneo, alebo zazvorovym cajom z cerstveho zázvoru alebo aj zazvorovym likerom (len keď ma neboli žalúdok a potrebujem pretravit). Pijem na striedacku mineralky Fatru, Korytnicu, Ľubovnianku, Sulinku, Zajecicku horku. Raňajkujem ovsene vločky s lanovymi semenami medom a ovocím, vraj je to výborný prostriedok ako ochrániť sliznice žalúdka a pazeraka, vločky a lanove semená vytvoria slizovu ochrannu vrstvu slizniciam. K liekom znizijucim kyselinu sa neviem vyjadrit, vzdy mi ich dr doporuci, hoci necitim navrat kyseliny, ani klasicke palenie zahy (len v tehotenstve som to zazila...), lieky na potlacenie tvorby kyseliny mi nerobia dobre...cítim sa po nich ešte horšie. Veľkú úľavu mi prináša čaj Pankrean od dr.Popov, kupujem ho u nás v jednej predajní so zdravou vyzivou, aj reflux vie veľmi dobre držať na uzde, bez neho by som asi tazko fungovala. Skusam pitie cviklovej stavy rano...A tiež som si kúpila Essox One liek na gastroezof.reflux. je to gel obsahujúci aj kus.hyaluronovu a chondroitin sulfat ktoré chránia povrch stien pazeraka. Súčasne s essoxon pijem aj spomínaný čaj, a cítim sa relatívne fajn , okrem jedného dňa kedy som to prehnala s jedlom a znovu som mala gucu v hrdle.
@beruska9561 tymto všetkým si
Prešla aj ja presne šlo ty tie príznaky choroby ,lieky že celé zle nerobia mi dobre netravilo mi ešte horšie strava a dieťa obmedzenie je zo najlepšie ďakujem za tip a rady lebo mne sa to časom opäť teraz vrátilo ale jasne že je problém v strave jedla dom už skoro všetko a myslela že bude už dobre ale nie musím sa opäť obmedzovať v jedení 😉nie že by to bol problém ale je to náročné.čo kedy ako a s čím kombinovať a viac krát za deň jesť a nie naraz veľa .dikza rady a tip na čajom kupim si ho . ❤️

@gab dakujem pekne,