icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

beruska9561
9. dec 2018

@tomasko9 ako dlho berieš ozion? Aj ja mám pocit zaseknuteho jedla v krku , neskriabe ta tam obcas? Akoby som mala ziletky v krku. Pijes aj kávu ? Ja sa neviem zbaviť tohto zlozvyku.

magduliacik
9. dec 2018

@beruska9561 ja som isla podla bukovskeho minuly rok, dietnejsia strava, jest 3x denne a na vecer melatonin - pomohlo, ale nie je to hned. Teraz mam problemy opat - skriabanie v krku az kasel, horka chut na jazyku az v nose, bolest v jamke pod hrudnym kosom - tak sa to snazim zvladnut znovu zatial bez navstevy u lekara, ale davam si Oprazole a vynechala som kavu a zacala som trochu cvicit jogu a posilnovat brusne svaly, pomaha mi polezat si chvilu na bruchu, dychat do brucha.
Melatonin - vsade sa pise hlavne o tom, ze je to na spanok, ale prave u Bukovskeho v knihe sa dozviete viac, v podstate pomaha hlbokej regeneracii organizmu, uzatvara zvierace a kopec inych dobrych prospesnych veci. Odporucana davka podla neho max. 5 mg denne, hoci na tabletkach z lekarne je asi pisane menej. Ja davam tych 5 mg.

zlatica3510
10. dec 2018

@beruska9561 mozno mas zapal pazeraka...aj ja som to mala,brala som emaneru a po mesiaci bolo po zapale a odvtedy mam pokoj..ja si skor myslim ze tiepocity ze mas nieco v hrdle je z toho ze sliznica pazeraka je mozno opuchnuta a citliva..ale to je moj nazor..neviem to posudit takto..lekar urcite uvidi viac,,

zlatica3510
10. dec 2018

@tomasko9 nedal ti lekar nieco na posun stravz smerom dolu?

beruska9561
10. dec 2018

@zlatica3510 zajtra idem na krcne nech pozrie hlbšie dovnútra hrdla, následne na gastro

tomasko9
10. dec 2018

@beruska9561 ozzion som brala skoro pol roka, ale žeby som citila ulavu?? sa neda povedat, tak som zmenila hlavne stravu, obmedzila ako tak pečivo, a kupujem si rakytnikovy olej, a hlavne si myslim ,že je to stesom.a kavu pijem , ale striedam bud nescu, alebo klasika zalievana a caro fuj, neznesiem

zlatica3510
10. dec 2018

@tomasko9 jasne ze to je stresom..mne sa to tiz prvy krat pri velkom strese...tvori sa mi viac zlce...ktora mi ide do zaludka...stres vsetko mozne otvara.kardiu,potom ide kyselina do hrdla..no bohuzial niekto ma zo stresu bolenie hlavy,hnacky a mz mame toto

zlatica3510
10. dec 2018

@beruska9561 tak napis potom co a ako

beruska9561
10. dec 2018

@zlatica3510 napíšem jasne, sama som zvedavá. Vieš čo mi ešte dr povedal, že ak mam duodenogastricky reflux (ako som mala aj v 2016 potvrdené gastroskopiou) namiesto Costi by som mala skúsiť brať pred jedlom ganaton alebo itoprid,lebo posúva potravu iným smerom ako costi. Dnes som skúsila užiť pred jedlom a fajn, aj odvar z lanovych semien som pila, doteraz som lanove zalievala horúcou vodou ako čaj, ale ten odvar je rozdiel. Viem že to pil kedysi aj môj otec a pomohlo mu to,asi som zdedila po ňom tieto problémy.

zlatica3510
11. dec 2018

@beruska9561 ano mas pravdu,,,ale ja mam pocit ze uz ma zo vsetkeho boli zaludok..proste mam stale zlc v zaludku...costi je skor proti vracaniu...dokonca mi lekar povedal ze oni ho neradi predpisuju lebo robia nejake neurol.problemu po case...ten odvar si vari dlho..je fajn..

mandy29
11. dec 2018

V poslednom čase ma boli hrdlo po jedle, bol mi diagnostikovany reflux, ja ho cítim len občas, len keď už viem ze ma páli na hrudi alebo ma dráždi na kašeľ je zle. Momentálne neberiem nič, brala som ganaton a pantomyl(ten mi ale Dr. Neodporúčal brat dlho). Ako bojujete s bolesťami hrdla ktore po krátkej dobe zmiznú a opäť sa vrátia?

beruska9561
11. dec 2018

@zlatica3510 dnes som absolvovala ORL, doktor mi pozrel hlbšie do hrdla, všetko v poriadku po jeho stránke, vraj to je laryngoharyngealny reflux, vysvetlil mi, že ako je zvierač medzi žalúdkom a pažerákom, tak isto je aj hore zvierač, ktorý nefunguje správne. Vraj nie som sama, ktorá má taký problém. Nič iné mi nepodaril,len dodržiavať režimové opatrenia ako mi doporučil aj gastroenterológ, nemastné, neslané, vyhýbať sa káve alkoholu....atď...Snažiť sa na to nemyslieť a nesústreďovať sa, že mám niečo v hrdle, čo najviac sa ukľudniť. Ten odvar z ľanových semien mi robí fakt dobre.

lenulkalp
11. dec 2018

@beruska9561 Beru,prosim ta,nebola som tu par dni,ako urobim odvar z lanovych semienok? Dakujem 😉.

lenulkalp
11. dec 2018

@zlatica3510 Ja mam zlcnik 2 mesiace von a skor ma boli stale ten obluk ako pred operaciou a ako sa zmenilo pacasie,tak jazvy.

lenulkalp
11. dec 2018

Baby,chcela som sa s Vami este podrlit o to,ze repikovy caj pijem uz dlhsie a je super. Robievala som si ho aj pred operaciou a este fatra je dobra.

magduliacik
12. dec 2018

@lenulkalp suhlasim, tiez som nabehla na repikovy caj a je mi lepsie...tuk-tuk 🙂

magduliacik
12. dec 2018

@mandy29 ja presne tak ako stale pri refluxe - ked mi nabehne toto, ze boli hrdlo a drazdi na kasel, tak som vtedy prisnejsia, nech mi to cele prejde, lebo to nie je jednodnova zalezistost a kebyze to neriesim roznymi opatreniami, len jednorazovo "po jedle, aby bolo dobre", tak sa to vystupnuje ....takze vtedy jem 3x denne, mensie porcie a skor dietnejsie, lahsie jedla, nepijem kavu a uz ani zeleny caj, pijem skor repikovy, a potom taky, co obsahuje sladke drievko alebo detsky uvolnujuci, dam si jablcko-ked je mi tazko, tak bez supky, napijem sa pohara vlaznej vody alebo rozzujem zopar mandli.
Ak je to po jedle, tak ten pohar vlaznej vody najskor (niekedy caj, co som spominala), ak mam po ruke mandle, tak par mandli... a cakam na ulavu, zachovavam klud, lebo viem, ze asi viac urobit po jedle nemozem a este aj dycham do brucha, neviem, ci ste to skusali, vtedy sa mi naozaj ulavuje...a pred spanim Melatonin. Ale nepijem uplne hned po jedle, lebo by sa zaludok este viac zaplnil a cely jeho obsah by este viac tlacil na pazerak...po nejakej pauze po jedle, asi aj vtedy nastupuju tazkosti.
A parkrat som skusila dat v zufalstve aj zuvacku, tak 15=20 minut som pozula a tiez trochu pomohlo.

beruska9561
12. dec 2018

@lenulkalp za polievkovú lyžicu lanových semien zaliať pol litrom vody a variť 5 minút, cca po 10 minútach hneď prelievam cez sitko do šálky, lebo neskôr to veľmi zhustne a už neprecedíš. Ono uvidíš, aké je to mazľavé, keď budeš umývať hrniec, kde si ich varila, tak verím, že skutočne vytvoria vrstvu slizu na povrchu slizníc a sliznice sú potom odolnejšie. Tento odvar pochlipkávam celý deň. Cítim, že mi aj lepšie vytrávi.
@magduliacik áno, jedine tieto šetriace opatrenia pomôžu, aj ja som si už všimla. Ja rada pijem aj minerálku Korytnicu, Ľubovnianku, Sulinku. Po jedle by sa naozaj nemalo piť, maximálne hlt vody, aby sa tráviace šťavy dobre premiešali s jedlom a vytrávilo nám. Minule to jeden dr. vysvetľoval v relácii na STV, že starí ľudia vedeli, že po jedle sa nemá piť (babka ma vždy hrešila, prečo pijem po jedle), teraz je trend hneď zaplniť žalúdok ešte pol litrom tekutiny po jedle a potom sa čudujeme, že nám netrávi. Tá voda totiž veľmi zriedi tráviace šťavy a proces trávenia nie je taký, ako by mal byť. Žuvačku kľudne môžeš dávať, lebo podnecuje tvorbu slín a trávenia, takže ja mám vždy po ruke žuvačky.

beruska9561
15. dec 2018

Ahojte spolutrpitelia, mávate ak vy pocit akoby máte v žalúdku mentolku alebo pocit, že vás v žalúdku niečo studeni? Už druhý deň mám tento nepríjemný pocit , som z toho nervózna, beriem Emaneru proti kyseline ktoru paradoxne vôbec necítim ale mám reflux.

lenkanr
16. dec 2018

@beruska9561 ja mavam tieto pocity v pazeraku, napr ked som vypiala matovy caj...

zlatica3510
16. dec 2018

@lenkanr ahoj.matovy caj tak to nie...otvara kardiu

zlatica3510
16. dec 2018

@beruska956 kyselinu necitis lebo beries emaneru.emanera blokuje enzym tzv.pepsin.ktory napomaha traveniu..je to taky zacarovany kruh..

zlatica3510
16. dec 2018

@mandy29 myslim si ze to sposobuje reflux...mne raz lekar povedal ze ma pacientov co neberu likey,a maju reflux..ale je za tym velka a obmedzujuca dieta...

lenkanr
16. dec 2018

@zlatica3510 viem 🙂 to som si davala na skusku ci nahodou neznesem matu

lenkanr
16. dec 2018

@zlatica3510 aj ja som tak natom

danielkadandy
1. jan 2019

ako sa prejavuje zapal pažeraka u vas?
beriem sice lieky podla potreby ale mozno som to zanedbala..robim na smeny a nemam pravidelnost v jedeni..zvyknem jest aj neskoro vecer a tiez sa stale ponahlam a narychlo jedavam..
v poslednom case ma tak tlaci v krku tam ako je ohryzok a tiez asi aj na hrudi citim akoby tlak..
neviem lebo beriem aj antidepresiva a lekar mi zmenil za nove a neviem ci to z toho alebo skor z refluxu..

beruska9561
1. jan 2019

@danielkadandy áno, presne takto sa prejavuje reflux. Skúsi si prečítať vyššie, je tu pár tipov ohľadne režimových opatrení, ako sa najlepšie zbaviť refluxu.

danielkadandy
1. jan 2019

no ja viem ze mam reflux uzivam ranital a ganaton podla potreby...len teraz toto ma trapi v poslednom case a ja sa bojim ci som si neposkodila pazerak

beruska9561
1. jan 2019

@danielkadandy ganaton ti nepomôže ? Ja si dávam itoprid malo by ísť o rovnaký liek ako ganaton keď mám problémy, ale okrem toho beriem aj melatonin pred spaním a pijem čaj zo zemezlce a beriem probiotika ex helico a vianoce prejedanie som prežila v pohode, aj keď náznaky refluxu boli, ale konečne nabehnem na dietnejsi režim jesť len keď som už poriadne hladná a snáď bude zas úplne dobre.

danielkadandy
2. jan 2019

Nezvyknete aj vy mat casto take stavy ze napr.ked je vam horsie tak myslite na to najhorsie...ja casto sa bojim rakoviny..od zakladnej skoly chodim na gastro..no kym to bolo o tom ze reflux a vela kyseliny tak som to nejak extra asi sa tym nezaoberala hoci som mala tazkosti..brala som lieky a tak....no pred dvoma rokmi ked mi doktor povedal ze mam zapal na pazeraku zaludku a dvanastniku a aj vriedky(erozie) dokonca aj na pazeraku, odvtedy sa stale obavam...bolo to sice zahojene po liekoch a kontrole..ale tak viete reflux nezmizol...a ja sa bojim ze sa to bude opakovat alebo ze sa zhorsi to stadium...a teraz citim ten tlak na hrudi aj v krku..aj obsah zaludka citim v ustach kysly...grga sa mi..ked jem obcas akoby mi to ostalo stat v pazeraku a citim bolest tlak a potom prejde...vo februari idem po pol roku na kontrolu..lieky som mala brat zatial podla potreby..ja sa bojim velmi ze sa to bude len zhorsovat