icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

ericka2503
21. nov 2016

@zlatica3510 Ahoj.Kasel mas len ráno,alebo aj pocas dna?Je vzdy suchy,alebo citis akoby hlien a si zachripnuta?

zlatica3510
21. nov 2016

Kasel mam rano,,ale obcas pokasliavam aj behom dna..vraj to mam postinfekcny syndrom sucheho kasla po chorobe..ale tak dlho?vraj sa na to dava nejaky spray ale tam su kortikoidy..to moc nechcem..ale vlastne sama neviem z ci to je ono..nevykasliavam nic..len ma to drazdi v krkua pokasliavam..

zlatica3510
21. nov 2016

a hlavne citim stale horke v ustach..vsetko dodrziavam,,no nic moc..necitim nejake zlepsenie..ako ste na tom vy?

ericka2503
21. nov 2016

@zlatica3510 Ja uz lepšie,len musim dodržiavať rezimove opatrenia a "dietu".Neverila som,že mi bude niekedy lepšie.Starosti mi robia len lieky,bola som predcasne na kontrolu a mam iné,Emaneru mi dr.vysadil.Kvoli vedl.ucinkom.A uvidí sa po mesiaci na ďalšej kontrole.

gab
21. nov 2016

@zlatica3510 ano je to mozne, pretoze kyselina zo zaludka sa tlaci dohora, preto môze byt sprievodny znak aj kasel, pripadne nadcha, zapaly dutin a pod. ....
dieta, dieta a dieta, ale niekedy mam pocit, ze je to skôr psychickeho pôvodu a je jedno co zjem, pokial nie som v pohode, tak sodoma gomora.. 😀 a este mam odskusanu "prvu pomoc" salka rebrickoveho (mysi chvostik) caju 2 CL + zaliat 2 dcl vody, 🙂

zlatica3510
21. nov 2016

@ericka2503 ake teraz beries lieky?ja mam emaneru 3 mesiac a kedze kontrola na pazerak v okt.dopadla dobre tak mam ju pomaly vysadit..no skusim drsnejsiu dietu,i ked od leta som schudla 8 kg..teraz mam vahu ako za slobodna..prestala som pit kavu,nefajcim alkohol vobec.sladke vobec..dobre mi inak robi surova zamiaka stava s cervenou repou..vsetko dam do odstavovaca...snad to povedie len a len k lepsiemu...

zlatica3510
21. nov 2016

@gab ano davam za pravdu vsetko je o psychike..mnae na jar vybrali zlcnik..vsetko bolo ok,,potom v lete stres,,bolesti zaludka,,stres mi vyprovokoval vyssiu tvorbu kyseliny a z toho ma bolel zaludok,no ako som pisala,,snad to bude lepsie...

ericka2503
21. nov 2016

@zlatica3510 Pantomyl 40 a Itoprid.Tiez som to mala pazerak po pol roku ok,ale lieky mam dlhodobo,v dec.to bude uz rok.Hmotnost sa mi deti rovnaká 55kg,skôr som pribrala,lebo jem 3krat denne,kvôli Itopridu.

ericka2503
21. nov 2016

@zlatica3510 Mna sa tiež dr.pyta,či nemam stres.

tanika
21. nov 2016

@zlatica3510 no ja som mala drsnejšiu dietu a nejako mi to nepomohlo skôr mi to uškodilo spôsobilo mi to blato v žlčníku lebo že vraj som si ho nechavala vyhladovať a hlavne som nemala dostatočný prísun vitamínov a minerálov zo stravy lebo pri refluxe môžete toto a toto nie a toto áno proste celé zle a y toho mi aj začali vypadávať vlasy hrúza katastrofa ...už ma to nebaví a lekári no to sa nečudujte stres a to zabudli povedať lieky ich vedl.účinky a hlavne obmedzovanie sa vo výbere a yložení jedla a tam sú predsa vitamíny...takže mňa skôr teraz štve ten žlčník a hlavne vlasy.... takže baby pozor na žlčník a vlasy
@gab

ericka2503
21. nov 2016

@tanika Mne dr povedal,že padanie hlasov je aj vedl.ucinok Emanery.

gab
21. nov 2016

@tanika ja viem, ze vsetko so vsetkym suvisi, doktori odporucia dietu, obmedzovanie, vsak ako inak.. to je vlastne rada na vsetky choroby, a ano, zaludok ide aj so zlcnikom a velmi, pretoze ak spravne nevylucuje zlc, netrovi poriadne, ja uz asi cca 12 dni beriem obycajne vitaminy z dm drogerie https://cdn02.dm-static.com/images/online_de_ca... -tym, ze obsahuje aj komplex vitaminov B, co je dobre na crevnu floru, vlasy prestali padat, mam pevnejsie nechty .. pijem repikovy na precistenie
ja lieky neberiem, nerobili mi vôbec dobre... a tych vedlajsich ucinkov co som mala 😒 😔 ..

tanika
21. nov 2016

@ericka2503 no súhlasím aj to ale aj prísun potravín / minerály, vitamíny/ povedala mi to moja obvodná je super a hlavne že som dosť výrazne schudla nakoľko som sa začala dosť obmedzovať z obavy čo na to žalúdok, čo na to reflux aby nebolo zle a proste organizmus je už úplne vyžmýkaní z toho všetkého tak stráca...a padajú vlasy...a samozrejme črev. flora , sliznice, trávenie...lebo mne pred diag. nepadali vlasy mala som krásne husté ☹

tanika
21. nov 2016

@gab ďakujem GAB 🙂 už som si ich kúpila aj mne včera povedala Mudr. /obvodná/ hlavne yinok, B kompelx a ešte že by bolo dobré aj železo doplniť....gabi úplne s tebou súhlasím a ten repíkový čaj pijem pravidelne je to super aj na ten žlčník aj celkovo očista a aj na trávenie...a to čo si písala psychika neverila som tomu ale je to tak mala som dosť veľmi náročné obdobie v práci v našej firme a aj doma a ja veľa vydržím ale tento rok to ide so mnou s kopca proste organizmus mi naznačil že treba niečo zmeniť a hlavne seba ...už sa musím viac pozerať aj sa na seba....je to tak spomaliť len dúfam že nie je neskoro 😢

ericka2503
21. nov 2016

@gab Tiez mam obavy,co ďalej narobia tie lieky.Obavam sa osteoporozy a zlomenin.Keby som však nezacala s liekmi,neviem,co by bolo.Byvalo mi neskutocne zle,ťažko som prehltala uz aj vodu a stále ma bolel žalúdok a netravilo mi,stále nevolnosti a pocit "kamenia"v bruchu,či ako to opísať 😊.Zaujimalo by ma,ako riesite prácu,teda,ak tu mi ste iba tie,co majú kancelársku.Ci sa snazite šetriť sa a pod..

zlatica3510
21. nov 2016

@ericka2503 uvidim co to urobi so mnou ked mam pomaly vynechavat lieky..ja pijem rano psylium...stahuje to kyselinu..dost vela o tom citam vraj nam chybaju mikrovlakniny,ale samozrejme vsetko s mierou..ja jedavam asi 6 krat denne uplne male porcie.to sa mi osvedcilo,zaludok ma vtedy neboli..plus beriem probiotika..

ericka2503
21. nov 2016

@zlatica3510 Obdivujem 😊.Psylium mi neskutocne smrdi a natahuje ma z neho ako zabu 😂.Probiotika som brala 3mes.,počas a po atb na HP,dávam si prestávku.Pila som repikovy a skorocelovy čaj,tiez uz ho neznesiem.Aj keď viem,že je to prospesne.Ale zase sa na to chystam 😉.Vitaminy tiez.Mam takú staršiu p.dr.a ta ma názor,že to je vyhadzovanie peňazí von oknom tie probiotika a vitaminy.Tak som chvíľku pochybovala.Vraj najlepšia je sudova kapusta,domáci jablčný ocot,cesnak,cibula...Liekmi na reflux si farm.spol.vyrabaju pacientov.Mne toto neprinalezi hodnotiť.Aj keď občas zapochybujem o svojej liecbe.Ktovie,kde je pravda...Hlavne,keď citam,že k.kapusta,cesnak,cibula skodi pri refluxe.

zlatica3510
22. nov 2016

@ericka2503 ahoj,skus tu zemiakovu stavu,je to rada jedneho stareho lekara,myslim si ze mne to pomohlo,skrob ti obali sliznicu v pazeraku a stiahne dolu..,,,a varim si bylinkovy caj na stra
es..mozno je to nahovaranie,ale pomaha..inak to nejde,,,aspon ako som pisala cim viac stresu tym viac kyseliny.tiez ako dokoncim liecbu emanerou.,uz by som to viac nechcela,,inak cesnak som si tiez odstavovala.ale vtedy som mala bolavy zaludok.tak teraz ho nejem..jeden strucik do odstavovaca,,hlavne nebolo nic citit zo mna,,lebo inak by sa to nedalo..na to psylium sa da zvyknut,,povedal mi to lekar co ma operoval,ze nech cely zivot kludne beriem psylium ale ze este lepsie su otruby,,ale teraz si neviem spomenut ake...vraj do toho nasiakne ta kyselina a ide pekne von,,.ja som v tomto taky poctivec..aj ked mi to nechuti beriem to,,ja si myslim ze tiez ti asi pomaly vysadia lieky, alebo?uvidia na kontrole?moj obvodny lekar ma tiez reflux/inak ludia v mojej blizkosti az na par vynimiek maju tuto diagnozu/tak ten lekar mi povedal ze si dava tak 2 krat do tyzdna helicid a zje uplne vsetko...tak snad to niekedy dosiahneme aj my..i ked radsej by som bola bez liekov.. 🙂

gab
22. nov 2016

@tanika na zelezo je dobra melasa, na lacno si dam do pohara vriacu vodu, do toho rozpustim 1 CL melasy, trochu citronu, vypijem, je to dobre na zelezo aj na pravidelnu stolicu

kexik218
22. nov 2016

@vejula Ahoj, ja som to mala, presne to co pises, ale po liekoch sa to upravilo a viac sa nevratilo...vlastne ano ale to som mala helicobaktera ale to je zas ina diagnoza. V prvom pripade mi pomohol liek ulprix a v druhom ulprix v kombinacii s antibiotikami. Musis si najst potraviny ktore ti to vyvolavaju. U mna je to chren a cesnak. Inak jem normalne vsetko aj pikantne ostre jedla, dokonca si mozem dat aj cinsku ostrokyslu a nemam problem, aj cesnak dam do jedla ale surovemu sa vyhybam. No a ten chren som uplne vylucila ten proste nemozem lebo ihned dostanem take az zachvatove zvieranie zaludka. Takze vseobecne recept na to neexistuje ale urcite sa zo zaciatku treba vyhybat chutovo vyraznym jedlam a pomaly pridavat do jedalnicka vsetko co nam nerobi problem. Mne este bola odporucena medova voda. Do litra vody lyzicu medu a to pit cez den. Med meni kysle prostredie na zasadite tak zaludok by mal byt spokojnejsi.

janusa9
22. nov 2016

Zdravim vas vsetkych, toto je moja skusenost: kasel ma trapil neuveritelnych 7 rokov. Samozrejme pocas tejto doby som absolvovala rozne vysetrenia (okrem gastra z toho som mala paniku) ostatne vsetko v poriadku. Az v lete tohoto roku som sa odvazila podstupit aj toto vysetrenie, pretoze som uz coraz viac kaslala, a tu sa pricina odhalila _ reflux, hoci ma v podstate ani zaha nepalila. Uzivam Ozion a som v poriaku, kasel je prec.

ericka2503
22. nov 2016

@zlatica3510 Ďakujem za radu.Urcite vyskusam,aj keď to asi bude dosť blbo chutiť 😊.Ja netusim,prečo ma dr tak dlho drzi na liekoch.Vravi,že pazerak zhojeny,kardia nedoviera/doviera(ako kedy)a až vďaka tejto liecbe viem,co je to citit kyselinu,alebo horké v ústach a krku.GER sa vraj nedá vyliečiť,keď vznikne v dospelom veku.Bud lieky na potlacenie priznakov,alebo operácia.Neviem,či je to pravda,ale tak som to citala a vyzera,že aj dr.sa tym riadi 😉.

tanika
22. nov 2016

no kočky vidím že nás tu je veľa s týmto problémom, spýtam sa čo raňakujte mne nerobí dobre áno keď vstanem už mám tak trocha horko v ustach , dám si tabletku Ozzion 20 mg pred jedlom asi hodinku a potom ešte ten Itoprid a dám si raňajky pečivo celozrné z predošlého dňa , maslo 60% tuku a šunku jemnú 92 % kludne jem a tak do hodinky sa mi to už tlačí hore a citím tú hrču v krku ako keby mi tam niečo uviazlo... tak neviem či to pečivo to robí aj Vám ...a hlavne ráno mám tieto stavy pootom poobede alebo keď večeriam tak nič nemám tento problém...žeby to pečivo ? no a budúci týždeň ma konečne čaká veľká kontrola na gasttro, sono, hadica, odbery tak som zvedavá čo je s tým pažerákom a tá kardia lebo je to určite tým či doviera alebo nedoviera ....podľa toho aj tá hrča v krku....

tanika
22. nov 2016

@zlatica3510 môžem sa spýtať u teba bol problém helikobakter? či diag. reflux ? tiež máš problém nedovieranie kardie ?

zlatica3510
22. nov 2016

@ericka2503 ano je to celozivotne,,mne to zacalo ako som pisala ked mi vybrali zlcnik pred tym som bola liecena 1 krat na zvysenu kyselinu.ale kardia mi dovierala,,a po operacii zlcnika znova bola kyselina a to uz mi kardia nedoviera..mne lekar povedal ze po dodrzani urcitych pravidiel so stravou sa da s tym normalne zit,vraj to ma kazdy treti clovek..choroba dnesnej doby,stres strava,nepravidelnost.no moc ma to nepotesilo,vraj to je chronicke..a uz to takto bude,presne ako pises.lieky alebo operacia.ale vrajaj po operacii sa to vrati..tak neviem.

zlatica3510
22. nov 2016

@tanika ahoj..nemam helikobakter,vsetko mi zacalo po vybrati zlcnika..myslim to ze kardia mi nedoviera...pises o tom pecive,,,myslim si ze pecivo moc nie je dobre..a asi v podstate to je jedno ci je celozrnne..len co uz bude clovek jest..asi uz vela o tom citam...mne povedal lekar ze pazerak je zahojeny,,ale i tak ma to pali v pazeraku,,,ja neviem vsetko dodrziavam,matrac mam vyssie pod hlavou,,naposledy jem okolo 18 hod.ale nic moc..ty ako dlho beries lieky?ta mas helikobakter?

zlatica3510
22. nov 2016

@janusa9 ahoj,,,a ten kasel si mala taky suchy drazdivy?ja beriem 3 mesiac lieky azacal mi po chorobe..tak neviem ci je to z refluxu alebo z choroby..asi sa znova objednam na gastro. 🙂

janusa9
22. nov 2016
janusa9
22. nov 2016

@janusa9 ano bol suchy drazdivy a niekedy to bol az zachvat kasla nevedela som uz co robit ale teraz uz to je fajn nekaslem, ale musim davat pozor co zjem a hlavne vecer po tej siestej hodine sa snazim nejest, ja mam este aj herniu zaludka. Zatial mi to extra problemy nerobi, ale ak by, tak laparoskopicky sa to da upravit

janusa9
22. nov 2016

@zlatica3510 v podstate ano po chorobe kasel velmi dlho pretrvaval az nakoniec bol uz stale, niekedy viac niekedy menej ale stale