Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@pepenki Mávala som tlak a bolesť za hrudnou kosťou,bolesti žalúdka,namohla som sa ani vystrieť,rezalo ma az.Brala som ce 2roky lieky na reflux,6x hadica,kardia nedovierala,zápal žalúdka pazeraka,hlieny v krku,bolesť hrdla...Otrasné.Stale kameň v žalúdku.Teraz sa mi to vrátilo,bola som chorá,dávala som si kalciovy sirup,nemavala som pálenie záhy,zrazu sa mi objavilo,do toho má strašne seklo v krčnej chrbtici a bolelo ma prehltanie v oblasti až pod kľúčnu kosť,hrdlo stipalo,hlieny sa mi nedali ani vykašľať ani sliny prehltnúť,dráždil má na kaslanie a nič.Pktom aj z potravy,akoby mi vždy kúsok zostal a pocit,že už už ti vdychnem do pľúc,niekedy pálenie ako v pľúcach,či pruedusnici.Beriem zásoby nolpazu,itopridu,ako kedysi.Zaha a stúpajúca potrava v krku ustáli,dráždenie v hrdle zostalo.Krcne vyšetrenie ok,včera RTG s baryovou pastou,bez patológie,mierne spomalený posun vo faryng.oblasti,v stredu zase ORL.Mam hraničnú boreliozu v novembri,mali mi brat krv,vraj mi teraz nevezmú,sú iné problemy,ster z hrdla mi má zobrať na ORL,keď ma bolí,tam mi dali naposledy kortikoidne kvapky na nádchu akurát a poslali na tie vysetrenia RTG a sono.Takze si budem musieť poziadat o ster.Neustale pocity zapaleneho hrdla.,už viac ako mesiac,aj keď mám opravené zuby a pravidelne chodím k zubárovi mala dom zapálené ďasno,mohlo sa mi aj z toho dostať do krku,keď mi tam kyselina spálila sliznicu,tak neviem,čo skôr riešiť,kam sa pohnúť.Teraz má nikde nebudú riešiť.Je mi až do plaču z toho drhnutia po jedle.Len na ORL som sa s tým dostala po dvoch týždňoch na sono a RTG za dalsi.mesiac.Takze tak.Na gastro som sa tri dni nedovolala.Budem skúšať v pondelok a riskovať,behaním po dr..
@mlpj Veľmi pekne ďakujem Napíšem Vám ,adresu do správy.
@ericka2503 adresu mam, nejdu mi odoslat spravy , tak vam pisem takto, lieky vam odoslem v pondelok, budem velmi rada ak vam pomozu, ja ich uz nepotebujem, mne velmi pomohli uz ich nepotrebujem tak vam ich rada poslem...to je v poriadku nemusite mi mic posielat hlavne ze pomozu 🙂 vela zdravicka
@ericka2503 ja uz sa trapim rok najprv palenie dali mi omprazol palenie preslo zacalo sa mi vracat vsetko do krku. Pridali asketon nezabralo dali zas pantomyl a itoprid stale nic zacal ma bolievat chrbat ,ledva som stal na nohach stale vracanie do krku pichanie v krku, potom pribudli bolesti hlavy a take divne zasklby v krku palenie v bruchu .Pribudla gastritida zacali mi horiet usta usi nos hrdlo zuby,zspalene jasna.Pribudla hit a laktozova.Neviem co zjest vypit,stále napinanie grganie dokola bordel v krku.Citim jak keby mi potrava vybehla az do ucha.Uz mi z toho hrabe.Mal som mat teraz kolonoskopiu,zrusili mi ju.Zacina ma palit uz az uplne dole pod bruchom.No nenormalne.Teraz beriem emaneru a ganaton ale bez zmeny.
@pepenki neviem ci vam pomozem ,ale keby ste skusila zut medvedi cesnak ak sa vam da, mne to velmi pomohlo ked som mala tazkosti, neboli sice take ake mate vy...a vela kefiru, bryndze proste probiotika surovu brokolicu, urcite je to o strave, ja dodnes ked si dam nieco sladke co nezapasuje no neskutocne krce az do chrbta, ale to viem ze z coho to mam..je to vsetko tou chemiou co stale jeme ale asi sa nachadza vsade..prajem vela zdravicka
@pepenki Určite dodržiavať liečbu,ráno pantomyl,pol hodinu po ňom itoprid,pol hodinu po ňom raňajky,ak je hit a laktozka treba tomu prispôsobiť výber jedla,hlavne všetko čerstvé,žiadne ohrievane z druhého dňa a pod..Pridať čaje na trávenie ,probiotiká vhodné pri hit.Mozno aj lieky na ger môžu zhoršiť hit.To všetko si treba odsledovať.Bohuzial,je to dlhodobý boj.
@pepenki A trpezlivosť,hoci sa to ľahko hovorí.Prajem Vám veľa ,veľa zdravia,sily,nech zvládnete svoje zdr.problemy.
@ericka2503 balicek odoslany dnes, len dufam ze pride v poriadku, lebo teraz je to vsetko take ine, prosim vas napiste mi ked pride, dakujem
@mlpj Super,veľmi ďakujem ešte raz.Dam vedieť.
@ericka2503 neviem ci vam pride odomna sprava, neako mi to rapluje, tak to som velmi velmi rada...nech vam pomozu, prajem vela vela zdravia....
Prosím, účinkujú tie lieky aj na bolesť žalúdka? Mám predpísanú Emaneru a neviem,či ju brať...mňa záha nepáli, len dusivý kašeľ mám od žalúdka a horko v ústach.
@olsan zdravim toto vam neviem povedat,kazdemu asi ucinkuju inak, ked mate taketo priznaky skuste pozuvat medvedi cesnak teraz ho je dost vsade, je aj proti horkosti...ale nolpazu som brala aj ked som mala blbe v ustach...lenze ja som mala helikobaktera a potom vsetko od toho sa odvijalo...
Dobrý deň, mám na predaj dve balenia esoxx one na reflux, ak by mal niekto záujem.
Ja som mala kedysi velke problemy s kaslom uz som to tu spominala ,myslela som si tiez ze je to reflux, ale nebol, normalne to zisti aj na krcnom aspon mne to vtedy na orl povedala ze reflux tam neevidi..
@dadus_ka Boli ma žaludok a ten kasel, citim , ze je to súvis so žalúdkom , naķoľko som už mala 3 sirupy a nezabrali . Bola som aj na gastre, nevyjadril sa co to je, dal mi lieky Emanera,kasel ustal, ale zaludok a bolest v chrbte vzdy citim. Neviem, co to je, nikdy som to predtym nemala :(
@olsan skuste ci to nema suvis s jedlom, zalezi kedy vas boli zaludok...teraz aj mna asi tri dni pobolieval ale zmenila som stravu, viac vlakniny a kefir a pomohlo, no ja to mam s tym zaludkom tiez vseliake, ale to je nasledok ze som mala helika...odvtedy si musim davat pozor dost na stravu...
@olsan myslim ze to nebude psychika, skuste vylucit hlavne sladke teda neviem ci papkate, aj mliecne vyrobky a jest viac zeleniny ovocia, inak ved teraz je vsade sama chcemia aj z toho maju ludia bolesti ,je toho vela, ja napriklad zujem medvedi cesnak to mi pomaha, ja som tiez vsetko mozne vyskusala, jednu dobu som vobec nemohla ani do ust dat sladkost, neuveritelna bolest v zaludku az do chrbta aj na hrudi...musi si niekedy clovek tak sam vystopovat, alebo potom moze byt aj to ze mate podrazdeny zlcnik, ale ked ste bola na gastre tam by to videl...skuste cesnak ak mozte a tu stravu, prajem vam vela zdravicka aby vam to preslo...dajte vediet 🙂
@mlpj Ste zlatá, ďakujem. Áno, asi tie sladkosti, aj keď ich veľa nejem, ale niekedy príde chuť. Mliečne výrobky tiež minimálne.Skúsim medvedí cesnak, aj keď u nás nerastie, tak aspoň sušený skúsim a už som ho aj objednala , tak zasadím do záhradky. Žlčník to nebude, bola som nedávno na usg brucha a je to ok. Ešte raz ďakujem za rady a verím, že to pprejde. Aj vám prajem veľa zdravíčka 🍀😉
Dobry vecer Vam prajem, velmi by som sa chcela pridat k Vam do debaty a o to viac poprosit o pomoc. Realne som zufala! Ale totalne! V skratke pre vysvetlenie mojej terajsej situacie. Caste bolesti zaludka (od detstva) ma pred cca 6mes.dohnali definitvne na pohotovost a odtial ma odporucili na gastro v ziline. Mala som vynikajuceho lekara Dr.Bašo. Odobrali vzorky - vysledky ok. Nikdy som nevedela, co je to zaha, reflux a veci okolo toho. 2roky chodim na krcne v ziline k Dr. Mazurovi, teraz Frkanova. Velmi caste anginy, mandle nemam, ale neustale som upozornovala na hrcu v pazeraku. 4mesiace (na striedacku) som na liekoch Ambrobene, Efloran, Cezera a pod.bez vysledku, a teraz mi odporucila antireflucnu dietu. od 4.1 nestale kaslem, drazdivy totalny kasel, som tak na tom, ze hrudnik ma pri kazdom zakaslani uz boli a zacala som na sebe pozorovat urcity reflux. Ked som bola v 11/2019 na hadici s dobrymi vysledkami, moze sa za tak kratky cas zmenit tato "neduha"? Krcna ma opat odporucila na gastro. Co uz mam vlastne robit ☹(((. strava je velmi nepravidelna, vela ovocia a sladkeho (zacala som citat, ci sa odporuca v tomto stave a co nie), ale da sa nejakym spodobom samopreliecit do doby pokial ma zoberu na gatro opat, nakolko som zas v cakacej lehote skoro 3mes.
Dakujem velmi pekne za akukolvek radu L.
Zdravim, neviem ci vam pomozem ,ale aspon trocha skusim poradit, moj kasel bol skoro rok tiez som bola totalne zufala, vsade som kaslala viete asi ake je to neprijemne, vsetky vysetrenia ok ,ale mne to nakoniec robili lieky na tlak, takze sa zmenil.i a je to uz ok, no so zaludkom som mala tiez vela starosti, aj teraz niekedy ale ako som spomenula vyssie mala som helikobak. a z toho to vsetko vzniklo, aj teraz sa mi stane ze ma boli a dva tri dni, ale ked mi nieco nezapasuje, hlavne teda sladke. a citam ze vy jete dost ovocia a sladkeho, teda ak som to dobre pochopila, no a hlavne to by ste mala vylucit, sladke je dost velka hnusoba, skuste praveze jest normalne pravidelne, a obmienajte stravu, vela vlakniny, prilohy take co zasyti vas zaludok...a teda liekov mate fakt dost ani to nieje podla mna dobre, skuste pozut medvedi cesnak,pit kefir, vytlacit si stavu zo suroveho zemiaka, jest surovu brokolicu...ja som toto vsetko absolvovala, ja nie som moc zastanca liekov , samozrejme niekedy to bez nich nejde...drzim vam velmi palce aby ste sa z toho dostala...napiste..musite si sama odsledovat stravu z coho vas boli..ja som si pisala vsetko co mi robilo zle...velmi vam prajem aby ste sa z toho dostala .....pekny den prajem
Ahojte, pred necelym rokom som zacal mat problemy so zaludkom resp. citil som tlak hlavne na zaludku ale aj na celom bruchu, bez bolesti, stale len pocit tlaku akoby som bol neustale prejedeny, tento stav trva az doteraz a je to nepretrzite, po najedeni sa to zhorsi. Na gastre mi bol diagnostikovany tiez reflux, robili mi sono a bol som aj na MRI kde mi nebolo nic zistene. Tiez v poslednej dobe uz pocitujem akoby hrcu v krku a niekedy mam chrapot. Ma niekto z Vas s refluxom tiez podobny pocit tlaku na zaludku resp. v celom bruchu ? Vdaka.
Ahojte, takisto mám diagnostikovaný reflux, začala som brat Helicid a Asketon.
Máte niekto skúsenosti práve s Asketonom?Lebo odkedy ho beriem, mávam strašne kŕče v žalúdku a hnačky (včera som ho vysadila a zajtra mám volať lekárovi).
Takisto máte niekto k tomu pridružený syndróm dráždivého čreva?
Skuste všetci probiotika PROBIO-FIX Inum ,kto má večšie problémy tak prvé 3 dni dvojnásobnú dávku.Nie som lekár,ale mne pomohlo.Mam reflux aj syndrom dráždivého čreva.Držím Vám všetkým palce,lebo viem čo to je.
Ahojte, ak mozem poradit z vlastnej skusenosti - tiez som sa pred rokom trapila s refluxom, nepomohli mi ani tak lieky ako pitie caju z mysieho chvosta a korena pupavy, koren pupavy sa da aj pozut, aj formou caju... drzala som vtedy dietu , ktora je odporucana pri GERD-e , uzivala probiotika a behom 2 mesiacov sa mi stav upravil.
Lieky som neuzivala vobec , treba si upravit travenie, stravu, celkovu zivotospravu...
Ako ste to mali v tehotenstve? Ak tu ma niektora skusenost? Tie bezne lieky od gastra nemozem...

@mlpj inak mne nolpaza najviac pomohla