Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@lucia0211 https://www.vyzivoukuzdraviu.sk/?fbclid=IwAR1ZJ... vyskúsaj toto napíš Lenke...vela ludom uz pomohla ...jasne zadarmo to asi nebude ale ma dobre recenzie
@adriana134134 ahoj môžem dá opýtať čo pomohlo ? Akú liečbu ste mala ?
@tanika ahoj. Ja som mala silný reflux. Začala som piť Ukko čaj na reflux a je to lepšie. Keď mám dostať menštruáciu sa to zhorší ale už som si zvykla. Vy mate od kedy reflux?
ahojte, začala som čítať toto vlákno, pretože ja mám reflux zrejme od narodenia a možno moje rady niekomu pomôžu. Nie je jednoznačná príčina vzniku refluxu ale zrejme je to súbor tráviacich problémov, problémov so štítnou žlazou, nezvládnutím stresu... Ako dieťa som bola pohadzovaná po roznych lekároch, nevedeli mi nájsť diagnozu, ževraj som mala priveľa kyseliny.. Počas tých rokov som si tému dokladne naštudovala zo zahraničných štúdií a publikácií. Na gastro už chodím len na vyšetrenia pretože chcem vedieť ako na tom moje orgány sú. Lieky však žiadne neberiem (pozor na PPI, nolpaza, helicid atd - sposobuju az 8nasobne vyssie riziko rakoviny zaludka). Viem že moje telo citlivo reaguje na hormonálne zmeny, akékoľvek stresy, menštruácia, zlá strava vedia môj tráviaci systém dostať do disharmonie.
Moj ciel na každý deň je okysliť žalúdok tak aby rýchlejšie a lepšie trávil potravu, a aby sa žlč nedostavala do žaludka (žlč je alkalická a zvyšuje PH kyseliny žaludočnej ktorá potom nerozkladá potravu). Ak je žalúdočná kyselina dostatočne kyslá, sfinkter (závora žaludka) dostane signál a uzatvorí žalúdok = reflux nevznikne. Ak kyselina žaludočná nie je dostatočne kyslá, žalúdok jej tvorí oveľa viac v snahe rozložiť potravu a to vedie k preplnenému žalúdku ktorý sa nehýbe, netrávi a nasleduje vracanie, potrava sa netrávi a ide tráviacim traktom nerozložená, hnijúca, (spôsobuje aj potravinové alergie, kožné problémy, akné, psoriáza).
Takže ako prispôsobujem môj životný štýl? Nakoľko som počas môjho života vyskúšala snád asi všetko ako najväčšieho pomocníka s refluxom považujem:
Betaine HCL - znižuje PH žaludočnej kyseliny a tým napomáha tráveniu
Psyllium - viaže žlč/kyselinu žalúdočnú zo žaludka a odvádza ju von z tela
Slipery elm - chráni žalúdočnú sliznicu pred zápalom
Kamilkový čaj - upokojuje sliznicu žaludka
B vitamin - napomáha regenerácii žaludočnej sliznice
Manuka med - napomáha regenerácii žaludočnej sliznice a tráviaceho traktu
Pohyb
Voda
+po jedle nelezat a spat s vyvysenou castou trupu.
Držím všetkým palce 🙂
Mne pomohlo, keď som zo stravy vylúčila kysnuté pečivo, vyprážané jedlá a mlieko. Mäso jem iba pomleté, oveľa ľahšie prejde pažerákom a lepšie sa strávi a nemám pocit tlaku v krku. Kysnuté jedlá som nahradila kváskovým pečivom a placky či palacinky pečiem v rúre.
@jelavranova chcela by som sa opýtať to Betain Hcl sa ako často ďakuje, nikde som to nenasla, tak isto aj to Slipery Elm? Ďakujem
@arabela55 Cítim ju oveľa oveľa menej. Predtým, keď som zjedla kysnutý koláč, pol hodinu mi to stálo v krku a pažeráku a keď som si neskôr pozrela, aké sú nevhodné potraviny pri refluxe, tak som pochopila, že je to aj z kysnutého cesta. Kváskový chlieb je výbornou náhradou a namiesto kysnutých koláčov pečiem piškótové. Keď vylúčiš kysnuté, určite sa budeš cítiť lepšie. Pri vyprážaných jedlách to bolo to isté, všetka potrava mi išla naspäť hore. Pri pečených to nemám. Mleté mäso ti prejde do tráviaceho traktu rýchlejšie, než veľké kusy mäsa, ktoré potom vytvárajú tlak aj na pažerák. Napíš potom, či ti to pomohlo.
@viper3000 zdravim ta, mam podobne problemi avsak mne sa to prejavu catou stolicou, hnackovitymi stavmi, na SONO som bol mal som zvacsenu pecen ale robim profesionalne kulturistiku tak to je normalne ze normanu pecen mat nebude, ostatne organy boli, ok posledne sono vsak nasli aj zlcove kamienky , a zvacsene oblciky, a prave neviem ci to nie je spsoobene prekyslenim organizmu.. jedavam kvantum masa denne, pouzival som aj betain, preto moja otazka je kolko betainu denne si daval a akym sposobom s traviacymi enzymami.. .. Stukovatenu pecen som mal tiez prvy stupen .. pankreas , zlcnik, vyvodu, slezina OK .. skusal som aj ja milion veci, konzumujem velke mnozstva ryze a masa, a preto si myslim ci prave preto nebudem prekysleny, ale zase ked si davam BETAIN HCL tak tu prekyslenost zvysujem alebo skor pomaham tomu traveniu ? a nasledne znizujem potom prekyslenie pokial zacnem volit spravne potraviny , viac zasad a menej kysliych ? .. za kazdu radu dakujem ,, este spomeniem, grga sa mi po kazdom jedle, dva mesiace do zadu to bolo niekolko krat po kazdom jedle a vela, teraz je to 1-2 krat si odfuknem ,, ten stav sa mi mierne zlepsuje ale trva to... na gastro mi nenasli nic , zaludok som mal pekny no dole mi nasli nejake male jazierko, avsak som davil celu dobu vysetrenia, H,pylori negativne ..
@igor1989 Skús skočiť na ORL mne na gastre nenašli reflux ale na ORL bolo vidieť dráždenie .... U teba je to tažké ak cvičíš..pri refluxe by si nemal zdvíhaať tazké veci...co sa bije s tym co robíš... mne BEtain HCL nepomohol pretože som mal este vacsiu kyselinu paalilo ma až v nose... takže ja som s betainom prestal po 5 davkach (5 dni)...
kocky stava sa vam,ze zjete nieco napr ako ja teply jablkovy kolac asi 3ks a trosku chipsov a uz som si to podrazdila,najprv zaludok,potom kyselina trva 4 dni.Ja mam diagnostikovany chronicky reflux ale davam si pozor a uz bolo dlho dobre a sem tam som mohla aj nezdrave veci. Ale napr.niekedny zjem viac ako treba a hlavne vecer a znovu si to rozbucham.Mate to aj tak vy?
Ahojte. Citam tu vase prispevky no je to zaujimava diagnoza ten Acid Reflux cize GERD. Mne GERD diagnostikoval Gastrolog 11.11.21 a to nahodne ked robil gastroskopiu vtedy prezeral vsetko +urobil biopsiu ktoru mi robil na Celiakiu- vysla nakoniec negativne. Kvoly Celiakii a podvahe som za Gastrologom prisiel. Nikdy som palenie zahy nemal aspon o tom neviem ani sa mi potrva nevracala zo zaludka von. Celiakia vysetrenie bolo len preto lebo mam problem hlavne s tym ze som chudy mam podvahu meriam 182cm a vazim iba 63kg co ma naposledy vazil gastrolog. Teraz vazim uz menej kedze mi nasadil tabletky Itopirid 50mg 3krat denne a Pantoprazol Ozion 40mg 2krat denne- od vtedy som este viac schudol. Odkedy tie lieky beriem je mi horsie mam nonstop zapchu. Ani mi zo zaciatku Gastrolog ako by spravne mal dat dietu na Gerd nenasadil povedal ze na to su lieky ze tu dieta ziadna nezabera. A ked som sa ho spital aky stupen Gerd mam ci lahky abo tazky tak mi povedal ze on ziadne stupne nerozlisuje myslel som tym ci musim na to brat lieky ved najprv sa ma nasadit dieta na GERD co som cital na internete + neake prirodne liecenie a ak to nezaberie az potom sa nasdzuju lieky a ak ani tie nezaberu tak idu silne lieky. On mi povedal ze ty pacienti co neberu lieky sa vracaju k nemu do pol roka lieky uz musim brat dlhodobo- ako dlhodobo to mi nepovedal no co citam tuna tak asi navzdy. + ze kto lieky neberie moze dostat Rakovinu Pazeraka. No bral by som ich s radostov keby nemali take vedlajsie ucinky a by ozaj neako ludom pomahali ale ved oni len kyselinu v zaludku znizuju+ je to chemia ktora ma kopec vedlajsich ucinkov. A ja neviem ani ci to neni tak ze tej kyseliny mam naopak malo a nie vela- ved ani PHmetriu mi nerobil ta jak moze vediet ze ci znizovanie kiseliny v zaludku mi pomoze- ved potom mi robia opak tie lieky oni nepomahaju pri GERD ale skodia. V lekarni mi povedali ze s 20 minutovym odstupom ich mam brat Itopirid a ten Pantoptrazol a jednu hodinu pred jedlom a 2 hodiny po jedle - gastrolog mi povedal ze aj pol hodinu pred jedlom ich mozem brat- to som stale dodrziaval aj dodrziavam 1hodina pred jedlom + minimalne 2hodiny po jedle+ dokonca aj dietu som nasadil tu beztukovu a bez vyprazania a citim sa fakt zle- upchate creva mam a mi aj nedobre travi este viac som schudol- mam este vedsiu podvahu ako som mal. Tie lieky to je slepa ulicka a jak tu citam tak ak zvysuju este viac pravdepodobnost rakoviny tak nechapem naco su dobre /8-9nasobne vyisia pravdepodobnost rakoviny/....Ja proti svojemu Gastrologovi nic nemam respektujem ho no tie lieky mi nepomahaju robia opak. Dokonca som nasadil aj dietu a aj jem 5-6krat denne po mensich davkach zjem nizkotucny jogurt ,nizkotucne kuracie meso atd vsetko robim preto abi bolo co najlepsie- stravovanie som uplne zmenil a niako to nepomaha- mam zapchu +vetri a je mi zle+netravi mi dobre. Beriem tie lieky stale od 11 Novembra a nevidim v tom nijaku pomoc ani zmysel. Ved ich uz beriem jeden mesiac aj 18dni a okrem zapchi+ inych vedlajsich ucinkov nemam z toho nic- kvalita zivota sa mi len zhorsila. Ma niekto podobne skusenosti ako ja s tymi liekmi? Lieci sa tu niekto tu na podobnu diagnozu GERD ????? Rad by som sa o tom nieco viac naucil. Vopred za kazdu odpoved Dakujem.
@zlatican Diky za spravu. Stitnu zlazu mam v poridku tu mi kontrolovali. Len tie lieky mi nerobia dobre- chcel by som to liecit rakcej tov dietov a neako prirodne- neakymi prirodnymi liekmi. Bral soma aj beriem Pankreonal a od toho mi bolo velmi dobre- je to traviaci enzim a naozaj pomahal aj pomaha.
@max166 Ahoj MAx ..všetko sa dá keď sa chce ..ja mam GERD 8 rokov tabletky beriem len v tazkych casoch - napr na jesen ..ked fakt citim záhu...inak sa snažim vyhábat liekom... prid pozriet do skupiny ludi s refluxom a aj ine choroby na facebook https://www.facebook.com/groups/237544756933314/ uercite tam napís,popouzivaj lupu atd...Prajem pekny den.

@arabela55 ano, ale skor pri piti vody.