icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

kukulienka89
4. dec 2022

@falbala132 ahojky ako to nakoniec máš? Prestala si užívať?ja mám tiež ten pocit že lieky mi to zhoršujú..mám teraz zmenený liek a je to fakt horšie ..nechápem to ..dokonca mne kazu si dávať ráno aj večer a pálenie tiež veru cítim a predtým som.to nemala tiež len kyslo v ústach

falbala132
5. dec 2022

@kukulienka89 ahoj, ano, prestala som to brat. Asi na 9-ty den som uz mala pocit, ze ak vezmem este jednu tabletku, tak seriózne skoncim na pohotovosti. Uplne mi prestalo travit, ranajky som cítila nestrávené v bruchu este o pól noci, asi to vo mne riadne hnilo. Nakoniec som po dlhom zvažovaní a dlhom samoštúdiu odbornej literatúry zvolila opačný prístup, predpokladajúc ze mam predsa len tej kyseliny malo. Pred každým jedlom si dávam nieco horké - bud horký caj, švédske kvapky, horec a podobne. Po jedle/s jedlom tráviace enzýmy/pankreolan. Skusila by som aj betain, ale to az neskor, ja mam aj ten zápal pažeráka, tak sa bojim, musim to doliečit - na to pijem teraz caj z ibišu a na noc si dávam na ochranu Esoxx one. A musim povedat, ze toto vsetko fakt funguje, nie je to zatial na 100%, ale citim neskutočnú úľavu, zacina mi pomaly lepšie travit, aj to kyslo v ustach ustupuje. Robila som si aj ten grgaci test so sodou, negrgla som si ani po 5 minútach.
Mne bolo povedané, ze nie je možné, aby som mala malo kyseliny, ze jej mam urcite vela, inak by som nemala zapálený pažerák, a nemala by som kyslo v ustach. Dávalo to logiku. No kedze liečba kyseliny ma fakt skoro zabila, vedela som ze to musí byt naopak aj ked to slo proti logike. Oči mi otvoril aj jeden článok, kde bolo uvedene, ze kyslo je spôsobené bud tym, ze v bruchu to kvasí a kvasné plyny sa tlačia hore do krku a ust, plus nejaku tu kyselinu predsa len mam, no nie dostatok. No tym, ze je jej malo, priklopka sa neuzatvorí (napriek tomu, ze z vyšetrenia viem, ze ju nemam oslabenú), a mne to vsetko vychadza naspäť hore - to malo kyseliny a kvasne plyny a to je to, co mne zrejme poškodilo pažerák. Tento víkend som vyhodila do smetiaka vsetky antacidá a mojim cieľom je jednoznačne rozbehnúť trávenie.
Ak ti robia tie IPP tak zle ako mne, urcite vyskúšaj to co som napisala.

falbala132
5. dec 2022

@kukulienka89 a este mi napadla jedna vec, doktor vychádzal pri stanovení “vela kyseliny” aj z toho, ze som mala dostatok vitamínu B12, ten zvykne byt hraničný vacsinou ak mas malo kyseliny. No u mna to vidíš vobec nemalo súvis.

fatima30
5. dec 2022

@falbala132 mne pomohlo nasadiť dlhodobo probiotika a dávať si stále pozor. Mne antacida spôsobili alergiu na mliečnu kyselinu.

gretka142003
Odpoveď bola odstránená
michalszabo
7. jan 2023

@vejula ahoj som tu novy uz dva tyzdne bolesti a palenie na hrudi o dva dni ma caka gastro drzte palce bojim sa toho

melonik7
7. jan 2023

@michalszabo drzim palce..bojis sa hadice, ano?

michalszabo
7. jan 2023

@melonik7 no trošku viem ze tu to robia bez spreja bez cohokolvek na tvrdo na sucho do hrdla. Ale zvladnem len sa bojim co tam najde u mna to zacalo hrckou v hrdle dostal som od orl bitammon na preliecenie lebo ze vela hlienu hrcka ustupila zacalo nutkanie na vracanie vracanie celkove hnacky tak obvodna vypisala helicid zobrala krv vsetky vysledky su okej po 4 dni na helicide a konecne prespanej jednej noci ostava uz len bolest a palenie za mecovitym vybezkom hrudnej kosti. Tak snad na tom gastre nieco najdu osobne myslim ze to je tento reflux ale je to neprijemne viac nez dost 😞 btv za tie kila dolu si mozna mozem aj sam tak som sa vystresoval googlenin chorob ze som bol v depresiach teraz sa snazim na to nemysliet a dodrziavam stravu ale aj tak mi je niekedy dost zle 😞 uz nech je utorok

kukulienka89
9. jan 2023

@michalszabo potom daj vedieť ako si dopadol a držíme palce🙂

michalszabo
10. jan 2023

@kukulienka89 bolo to nechutne ale rychle videl tam len neake jemne poskodenie sliznice pazeraku koli paleniu zahy. A inac iba dookola je to iba v hlave je to iba v hlave si zdravy nic ti nie je. A vaha iba klesa a klesa tak asi fakt sa musim dako inač nastaviť v hlave.

zlatican
10. jan 2023

@michalszabo A nemôže to byť aj urologický problém?

michalszabo
10. jan 2023

@zlatican aky napriklad ? Moc som mal otestovany vsetko vyslo negativne a vysledky vsetky v norme

zlatican
10. jan 2023

@michalszabo A štítna žľaza, keďže ti klesá váha?

michalszabo
10. jan 2023

@zlatican s krvnych vysledkov s-tsh ok hodnota 1,53

zlatican
10. jan 2023

@michalszabo A nemáš náhodou amalgámové plomby a kovové protézy v ústach? Ja som mala nedávno problémy na gastro, reflux a klesanie váhy a upravilo sa to vytiahnutím amalgámových plômb a kovov, pretože tie v tele spôsobujú zápal a produkujú množstvo toxínov, ktoré sa potom dostávajú do celého tela, spôsobujú zápaly, infekcie a následný úbytok váhy. Po ich vytiahnutí sa zápal stratil a ja som pribrala. Zuby robia veľa, aj keď si to možno mnohí neuvedomujú.

michalszabo
10. jan 2023

@zlatican zapal nemam crp je na hodnote 0,6 mam 30 rokov a kovove plomby to asi nemam ziadne

kukulienka89
11. jan 2023

@michalszabo No ale ešte ti robili biopsiu zo žalúdka predpokladám a krvné testy na potravinové intolerancie na tom gastre takže výsledky ešte nemáš, môžeš to mať helicobaktera

mamulka53
12. jan 2023

@mlpj ahoj, aké lieky ti pomohli pri refluxe?

michalszabo
12. jan 2023

@mamulka53 nie je to len o liekoch 😞 je to boj na dlhej trati zo stravou s chudnutim s bolestou a stale dookola

mamulka53
13. jan 2023

@michalszabo čo som sa dočítala, keď berieš helicid dlhodobo môže to po niekoľkých rokoch spôsobiť rakovinu, keď nie.... Tiež 😔

mamulka53
13. jan 2023

@mamulka53 https://encyklopedia.akv.sk/diagnozy/palenie-za...
V knihe píše Bukovský, že melatonín 5mg denne veľmi pomáha. Je dobré si ho dať večer pred spaním. Môže sa brať dlhodobo a neškodí, ešte sa ti bude aj lepšie spať. Idem si aj ja dnes kúpit

mamulka53
13. jan 2023

@michalszabo https://encyklopedia.akv.sk/diagnozy/palenie-za...
V knihe píše Bukovský, že melatonín 5mg denne veľmi pomáha. Je dobré si ho dať večer pred spaním. Môže sa brať dlhodobo a neškodí, ešte sa ti bude aj lepšie spať. Idem si aj ja dnes kúpit

sefannn11
15. jan 2023

Ahojte mám táký problém že pod hrudnou kosťou ma bolí na dotyk ked stačim alebo ked sa najem. Ktomu je kašlanie po jedle hlienové a jak keby som mal v hrdle loptu. Pred 5 dnami mi obvodna vypísala noplaza ze mam reflux. Ja osobne kyselinu nemam absolutne. Môže to byť realne reflux ? Zaludok ma nebolí na jedlo nereaguje ci vyprazané alebo šalat mal som 3 dnovú dietu este mi bolo horšie. Neviete mi povedať či aj iný z vás majú ten pocit presne pod hrudnou kosťou na dotyk bolesť ?? Dakujem a veĺa zdravíčka každému

viky173
15. jan 2023

@sefannn11 ked to boli na dotyk/zatlacenie ide vo vacsine pripadov o helicobaktera, skuste si kupit test v lekarni

sefannn11
16. jan 2023

Helicobaktera nemam. Vysledky došli negatívne

melonik7
16. jan 2023

@sefannn11 obvodna ma urcit pravdepodobnu chorobu a poslat dalej k odbornikovi - v tomto pripadne na gastro. Uzivanie nolpazy ti moze prihorsit. Na gastre ti sondou do zaludka zistia ci sa naozaj jedna o reflux (vidiet poskodenia slizn.), odoberu vzorku na helikobaktera a ine. Helikobakter vystreny cez obvodnu nie je 100%.
Reflux je gastro. a laryng. - ten druhy sa nazyva aj tzv. "Tichy reflux" , skus si to pozriet

janulka765
16. jan 2023

@sefannn11 a zabera ti ta nolpaza? Ja mam nieco podobne zaludok ma neboli skor ta hrudna chrbtica a niekedy zemiak v krku. Helico odber vzorjy z gastra negativne zevraj mam Gerd ale nic mi nato nedali a na imuno mi vysli intolerancie najviac na kravku bielkovinu a kazein a aj hit. Nejem nic mliecne absolutne ani sladke ani lepok takze neviem uz co to mozem mat

sefannn11
16. jan 2023

@janulka765 moc ani nezabera nevidim ziadny rozdiel.

sefannn11
16. jan 2023

No mám termín budúci piatok u gastro. Ale mám nové príznaky zachripnutie a stále guču v hrdle po jedle hlavne alebo medzi jedlami. Mate aj vy podobné príznaky či vôbec môže to byt reflux obvodná napísala gastroegofágová refluxová choroba s ezofagitídou. Tak nvm či to sedi na moje príznaky nakolko kyselinu necítim že by som mal

janulka765
16. jan 2023

@sefannn11 taku istu diagnozu mi napisali ale lieky nato nemam a skor upravujem stravu lebo mam zistene tie potravinove intolerancie raz mi je dobre a niekedy podla toho co zjem sa to odvija