icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

norbertv
2. júl 2023

Pekný večer.
Chcel by som sa spýtať či sa jedná o reflux aj v prípade, že nemám pocit pálenia ani kyselinu. No za to cítim nepríjemnú chuť v ústach a akoby dráždenie za hrudnou kosťou v oblasti pažeráka čo mi spôsobuje kašlanie. Beriem IPP no akosi mito nepomáha. A hlavne mám úzkosť a stres z toho celého. Ďakujem za odpovede

falbala132
3. júl 2023

@norbertv ano, vola sa to tichý reflux. A úzkosť je inak u mna hlavný spúšťač, tak skús popracovať aj na tomto.

norbertv
5. júl 2023

Pekný večer.
Prosím vás môže byť reflux celodenný. Dráždenie za hrudnou kosťou a kašeľ ? A trvá to už 5 mesiacov. Niekedy lepšie a niekedy horšie. Ale každý deň. Ďakujem. A IPP užívam už mesiac

anina1211
5. júl 2023

@norbertv Žial môže. Mne začal pred deviatími rokmi ,len raz za čas. Dnes už je denne,aj kašel. Tiež lieky nezaberajú.

viky173
6. júl 2023

@norbertv ano moze byt celodenny, ja mam tiez celodenny uz roky 😒

dlucy
6. júl 2023

@norbertv moze mala som ho 5 mesiacov az som zacala inak stravovat a beriem famosan

norbertv
6. júl 2023

@dlucy akú stravu ?

dlucy
8. júl 2023

@norbertv antihistaminovu na internete najdete co mozete jest a co nie

falbala132
13. júl 2023

@dlucy a vy prosim mate aj diagnostikovaniu tu antihistaminovu?

dlucy
13. júl 2023

@falbala132 antirefluxnu

falbala132
13. júl 2023

@dlucy myslim, ci mate histaminovu intoleranciu. kedze beriete aj ten Famosan.

dlucy
14. júl 2023

@falbala132 ano mam aj hitku

silvia2013
18. júl 2023

@norbertv mn zacal kasel pred 5rokmi, suchy, drazdivy az som zvracala.vzdy mi dali antibiotika a nic viac neriesili, az kym sa to nezhoršilo.

norbertv
23. júl 2023

@silvia2013 ahoj. Zaujímalo by ma ako si ten reflux zvládla a čo ti pomohlo ? Ďakujem

silvia2013
23. júl 2023

@norbertv mas spravu

norbertv
15. aug 2023

Dobrý deň všetkým.
Rád by som sa podelil o svoje problémy s zároveň privítal akúkoľvek pomoc od ostatných.
Už 7 mesiacov ma trápi kašeľ. Začalo to akýmsi pocitom tepla v krku alebo suchom s horkostou. Potom to prešlo a začal som mať nepríjemný pocit za hrudnou kosťou akoby slabý tlak alebo dráždenie vo mi vyvoláva kašeľ. K tomu sa prišla úzkosť a strach. Úzkosť mám tak ako kašeľ celodennú. Trpím panickou poruchou. Bol som u pľúcneho s tam bolo všetko v poriadku. Potom ma poslali na gastro s tam mi zistili pravdepodobne refux. Vraj je niečo viac otvorené ako by malo byť. Dostal som lieky IPP ktoré beriem ešte aj teraz ale veľmi mi to nepomáha. Zistili mi helikobaktera a bral som antibiotiká. V dobe keď som bral antibiotiká sa mi všetko napravili a nemal som žiadne problémy. No po dobrati sa kašeľ znovu vrátil a x ním sj moja úzkosť. Už naozaj neviem či to môže byť reflux s ak áno čo by mi pomohlo. Večer spím dobre ale akonáhle sa zobudím začne strach, potenie, kašeľ a všetko dookola.sko keby úzkosť spúšťala kašeľ a naopak. Občas ma pobolieva aj pri uchu s čeľustí. Je pravda že som sa stravoval veľmi zle. Veľa sladkostí chipsov a cola a hlavne večer. Ako dlho trvá odstránenie tohoto problému a ako k tomu pristupovať ,? Čo by mi podľa vás pomohlo ? Vopred ďakujem za odpovede. Norbert

viky173
15. aug 2023

@norbertv zakladom je prisna dieta, viem sama, ze sa to velmi tazko dodrziava, ale ked uz mate taketo zavazne problemy, tak odporucam zatat zuby a vydrzat, prisne dodrziavat dietu a nadalej brat IPP podla odporuceni lekara, zmena sa moze prejavit po tyzdni, dvoch alebo aj po mesiaci, dvoch, troch.. je to velmi individualne

viky173
15. aug 2023

@norbertv mozno este opat skusit test na helikobaktera, moze sa obcas po case objavit znovu

norbertv
15. aug 2023

@viky173
Môžeš mi prosím ťa povedať niečo k tej diéte ? Ďakujem. A môže byť ten kašeľ naozaj z refluxu ,,? Ďakujem za radu

falbala132
15. aug 2023

@norbertv
Veľa sladkostí chipsov a cola a hlavne večer? a ty sa cudujes preco je ti zle? tu by mala zacat tvoja dieta.

viky173
15. aug 2023

@norbertv ano, moze reflux drazdit a sposobit aj kasel...
co sa tyka stravy, mozes sa inspirovat napriklad tu: https://zdravopedia.sk/dieta-pri-gastroezofagea...
potraviny su tam celkom pekne zaradene do kategorii - bezpecne, ktore mozes jest kedykolvek, prilezitostne a tie, ktore nejest vobec.
v skratke zhrniem, urcite uplne vyradit kavu, alkohol, cokoladu, mastne jedla (vratane hranoliek, chipsov), koreniste, udene, kysnute (hlavne cerstve pecivo), kysle ovocie
je toho dost, co treba vylucit, sama mam problem vydrzat sa tolko obmedzovat, ale je to nutne pre zdravie, drzim palce

norbertv
15. aug 2023

@viky173 ďakujem

aurinia
19. aug 2023

@norbertv pridávam sa do party....mne začal tento problem minulý rok po lete, prežila som dosť stresové obdobie....začalo to tým ze som dostala covid...snazila som si dávať zázvor, citrón ...a tak som si podraždila zaludok ze mi to zostalo....najskôr akoby mydlovo horká chuť .....netravilo mi, necítila som hlad.... Po diéte sa mi polepšilo....pomohli mi horke čaje ...potom som niečim porušila+stres a bola som naspäť.....dostala som zapal pažeraka ...2mesiace ma hrdlo bolelo.....teraz to mám znova...pila som minerálku, jedla rajčiny a jedla nanuk
....trápi ma to ze obcas príde na pár dní akoby stažene dýchanie spolu s takým nepríjemným pálením na hrudi ...to pálenie je také nie silné....ale cítim to....najskôr som si myslela ze z chrbtice je to dýchanie, lebo som cestovala autobusom a odvtedy mám nieco pricviknute...to dýchanie môže byť aj stres, uzkost .....lebo asi 5rokov sa liečim na uzkostnu panickú poruchu.....ale keďže som bývala fajčiarka, nefajčím asi rok....tak mám strachy ...na sono som bola teraz, bez nálezu, krv teraz nedávno v poriadku ....gastroskopiu má neposlal lebo bola robená 2roky dozadu bez nálezu, helikobakter negatívny. Takže mi dal nolpazu+lieky na zníženie kyseliny. Ak dodrzujem diétu pomáhajú....máte niekto tiez to dýchanie? Čo na to pomáha prosím vas...

saska00
10. sep 2023

@gab prosím vidim že starý príspevok ale ako si na tom stym refluxom dnes ? 🙌🏻

gab
11. sep 2023

@saska00 no uprimne, neviem, ci sa da vôbec reflux uplne odstranit. Je to problem zaludka a istymi druhmi jedal. Niektore to telo znasa, niektore nie, niektore kombinacie su hrozne a zalezi aj od psychickej pohody. Ja by som to prirovnala k intolerancii. Ak niektoru potravinu prestanes jest, casom telo odmietne dalsie a tak to postupuje, ze v konecnom dôsledku clovek zoznam toho, co nemôze je mensi ako ten, co toleruje.
Cize viem, co s cim kombinovat, tak v den, ked si dam paradajky, nejem zmrzlinu. Aby zaludok nemal toho privela. Snazim sa vramci moznosti, prijala som, co je, nebojujem, mat pohyb, prijem tekutin, pijem caje, uziviam vitaminy, hodne do stravy zaradit horcinu, aby dobre travilo, dychove cvicenia.

domca90
11. sep 2023

Ahojte.dnes som bola na gastre a takýto mam nález.mala som oblbovak, takže ani som sa neopýtala dr.ci je to nejako vážne alebo sa to napraví 🙈 dostala som lieky a o mesiac na kontrolu.pise sa tam nejaka erózia zaludka FIII.dakujem

saska00
11. sep 2023

@domca90 a aké mas ťažkosti prosím ta ? 🙌🏻

domca90
11. sep 2023

@saska00 pálenie za hrudnou kosťou a aj tam ako je jamka medzi kľúčnymi kostami.drazdenie na kašeľ a aj zachripnutie.tieto príznaky som mala najväčšie v júni po dobrati atb po chorobe.vtedy som sa bála aj jest,lebo stále ma to palilo.preto som sa objednala na gastro.teraz zvyknem cítiť tu jamku medzi kľúčnymi kostami hlavne keď pijem veľa kávy a jem ťažké, mastné jedlá.takze by som mala stravu zmeniť.

falbala132
13. sep 2023

@domca90 pozeram ze ti nedoviera kardia, ja mam ten isty problem. a mam ho presne od kovidu. pred kovidom som bola na vystreni a podla jeho slov mi "dovierala pevne". kyseliny mam akurat/malo, obidva pokusy s IPP a H2 blokatormi skocili zle, tak toto uz neskusame. takze u mna je zaver taky, ze mam popracovat na sfunkcneni kardie, skludnit centralny nervovy system a dychove cvicenia, posilnenie branice.

silvia2013
13. sep 2023

Takze ja som po 5 mesiacoch od gastroskopie sla k obvodnej , pretoze moje problemy neustavali , pocit skrtenia pri lezani, zachripnutie, obvodna ma okamzite poslala aj na endokrinologiu, treba si dat vysetrit aj stitnu zlazu, pretoze toto vsetko co vam napise na gastre, moze suvisiet aj so štitnou zlazou.