icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

zlatica3510
24. nov 2016

@viper3000 uzivas aj ten Betain HCL?

ericka2503
24. nov 2016

@janusa9 Ahoj,ako si pochodila u dr.?

zlatica3510
24. nov 2016

@ericka2503 hej mam aj konopny..dnes mi prisiel caj na kyselinu..boze nic horsie som nepila..je to tak priserne horke..ale pomaha..dokonca aj mojej mame..ma tu istu dg ako ja..mna skor trapi ten kasel.vraj ludia co maju reflux maju aj nabeh na astmu..

ericka2503
24. nov 2016

@zlatica3510 Ano,s tou astmou a chorobami priedusiek a dýchacích ciest je to zial pravda.Dr.ma upozornil,aby som pravidelne uzivala lieky,aby som nhodou v spanku nevdychla kyselinu,prip.aj s obsahom zaludka,rovnako aj rano pred operaciou som ich uzila.Ten čaj sa ako vola?Inak,nikto mi tu neodpovedal,ako riesite svoju dg v práci.Strava,lieky,námaha,praca v predklone,zdvihanie ťažkých bremien...Mate nejaké typy,skúsenosti?

ericka2503
24. nov 2016

@zlatica3510 Citala som,že deťom s GER robia PH metriu,nejakú sondu tuším zavedu cez nos??Robili to aj Vám?Inak,uz som to tu písala,skvele rady a recepty sa dajú nájsť v si.matiek starsich deticiek s refluxom.Maju aj predpisane nejaké cvicenia a údajne upravou stravy prestane kyselina ničiť zvierac-kardiu a nejaké tie svaly tam a oni znova nastartuju svoju spravnu funkciu.Neviem,či to platí len u deti...Ked stále nachadzam články,že GER je dg nastálo 😐.

gab
24. nov 2016

@viper3000
@ericka2503 ja som brala lieky od januara do augusta, takze skoro 8 mesiacov, prve 2 tyzdne bolo dobre a potom, hnacky sa striedali so zapchou, v noci bolesti zaludka, krce v crevach, ale ake... dalej zapal laveho klbu - 4 obstreky, od bolesti som preplakala celu noc, ani som nevedla na wc zajst, rozhadzany cely menstr. cyklus, vypadavali mi vlasy, vyrazky po celej tvari, trpli mi ruky, opuchnuty lavy priehlavok na nohe, neskutocna unava, ja by som spala aj na nohach, do schodov som funela ako parna lokomotiva, v noci som spavala po sediacky, lebo inak sa nedalo, nervozna, nesustredena, vsetko mi vadilo, netrpezliva a popri tom som drzala dietu... ziadny cesnak, cibula, sladke, syry, smotana, nic co nafukuje...
a jedneho dna, ked som vstala som si povedala, ze tuty cesta nevede... a snazila som hladat vela info o tejto chorobe, na nasich, na ceskych strankach, o pricinach, preco je to tak... a hoci lieky neberiem, upravila som si stravu a citim sa ovela lepsie ako predtym, dokonca som kusok pribrala....

@ericka2503 ano, existuju cviky na tu kardiu, myslim, ze ich mam kdesi ulozene, musim pozriet
mne este odporucali reflexne masaze na zaludok, ze sa upravi kardia....

janusa9
25. nov 2016

@ericka2503 ano volala som tam a bolo mi povedane ze ano moze to sposobit taketo problemy a ked v postate mne bol problem (kasel) odstraneny, mam ich vysadit

ericka2503
25. nov 2016

@janusa9 Hmm,podľa mňa sa kasel môže zase objavit,keď sa nebude ďalej liečiť jeho príčina.Ci?Samozrejme zo srdca prajem,aby to bolo uz nastálo ok 😊.

janusa9
25. nov 2016

@ericka2503 ano volala som tam a bolo mi povedane ze ano moze to sposobit taketo problemy a ked v postate mne bol problem (kasel) odstraneny, mam ich vysadit
@ericka2503

zlatica3510
25. nov 2016

ph metriu robia,a podla toho aj urcia lieky v Martine v gastroenterolgickej klinike,moja znama tam bola,,objednala sa a cakala asi 3 mesiace na termin,rano isla tam a vecer prisla domov..hned jej zmenil lieky...tiez sa tam asi objednam ..

viper3000
26. nov 2016

@zlatica3510
Uzivam ...traviace enzymy od Kompava http://www.kompava.sk/p/traviace-enzymy-bioenzy... ...pomahaju pri kazdom vacsom jedle...aj ked snazim sa ich pred kazdm jedlom si dat ale len jed je tam napisane ze 1 az 2 ja som si dla zatial 1 ....Ten betain HCL som nasiel niekde na nete ale tie co som chcel ja stali 22e...tak sa mi zdalo zbytocne vyhadzovat peniaze ...tak som si kupil tie enzymy. Ja som troska asi divny pretoze ked sa do niecoho pustim tak to uz beriem vsetko cez vsetko(extremista).....takze teraz uzivam rano nalacno (alebo skor vecer pred spanim) slivovicu s horcom (ak sa nahodou znova objavil HP urcite ho to znici) Rano nalacno kurkumu rozmiesanu v teplej vode(jednej znamej to pomohlo sa uplne zbavit refluxu + za 10minut rakytnik olej,,, 15min pred kazdym jedlom puskvorcovu tinkturu http://www.jukl.sk/puskvorec-d4/d-70646/ a priamo pred jedlom enzym) ----a potom budem pokracovat tak ze namiesto toho puskvorca si zacnem davat BREST plavy http://biocare.sk/eshop/produkt/brest a popri tom si robim caje ....nechtik lekarsky,atd

zlatica3510
27. nov 2016

ahoj viper,ano je to mozne poznam ucinky kurkumy,dokonca som ju mala kupenu ako koren,poznam aj brest ,pouzivam ho,,a aj rakytnikovy olej..slivovicu nemusim,neviem aky ma ucinok lebo helikobakter nemam ani som nemala,ale pozriem sa na tie enzymy,,ja mam lieky emaneru ale len na tri mesiace,,cize uz koncim s nou a verim tomu ze sa k nej nevratim..kupila som si caj na biocare..palenie zahy..myslim ze pomaha i ked je neuveritelne horky..myslim si ze clovek si musi casom pomoct sam.lebo nechcem brat lieky cely zivot.

zlatica3510
28. nov 2016

@viper3000 ahoj ako uzivala ta tvoja znama kurkumu?vraj len nepatrne mnozstvo sa z nej vstrebe..

zlatica3510
28. nov 2016

@ericka2503 ahoj ten caj je z biocare...caj na palenie zahy,,a pytas sa ako riesime pracu?snazim sa nezohybat..pracovat v predklone..skusam jest kazde tri hodiny..vynechala som vsetko zle..len dokedy vydrzim.kavu nepijem 4 mesiace..snad vydrzim..chce to asi len pevnu volu..vzdy si nejako hovorim ze ludia maju ovela horsie diagnozy../i ked sa nam zda ze nasa je najhorsia/a co by ti ludia dali za nase dg...pracovala som v zdravotnictve..ale napriek tomu si rada vypocujem vase rady..🙂i ked kazdy sam si to musi vyskusat na sebe co mu telo napovie...

tanika
28. nov 2016

@zlatica3510 poprosím ako sa volá zen čaj na pálenie záhy? a kočky porposím skúšali ste Mastichu Chios ? pomohla alebo nie....

gab
28. nov 2016

@zlatica3510 vdaka za tip na ten eshop, ja ten caj hladam uz 3 mesiace, a nevedela som ho nikde nikde...vdaka este raz...

cottoncandy
28. nov 2016

@tanika ja som skusala viackrat, minuly rok mi celkom pomohla (tazko povedat, ci to ale bolo nou), tento rok vôbec, dokonca mam pocit, ze mi to palenie zahy a neustale grganie este zhorsovala

zajtra mam konecne termin u gastroenterologa, zatial len konzultaciu...mne sa stav s dietou velmi upravil, uz nemam ziadne priznaky, len ked si nedam pozora privela sa najem alebo zjem privela sladkeho... teraz nemam cas pisat, ale neskor napisem viac

zlatica3510
28. nov 2016

@tanika ja mam aj mastichu,,myslim ze je to ono,,lebo nemam to teraz pri sebe.ja mam take male krystaliky a zuje sa to..dala som si to len raz,tak neviem to posudit..dnes som prvy den bez liekov,ale avam si ten caj .zda sa mi dobry...

zlatica3510
28. nov 2016

@gab nemas za co..budem velmi rada ak ti pomoze..ja si ho varim tak ze si davam este repik.a malu lyzicku medu..a nedavaj si ho vela..len tak medzi prsty lebo je ozaj velmi horky.

zlatica3510
28. nov 2016

@gab inak skusala si aj homeopatika?

tanika
28. nov 2016

@cottoncandy ďakujem budem rada ak mi napíšeš čo ako po kontrole ti povedal lekár...ozvi sa aj ja ti napíšem idem 1.12. ku gastrošovi...🙂

tanika
28. nov 2016

@zlatica3510 takže super že si bez liekov...je pravda že ak neporuším aj ja bolo by dobre ale mali sme oslavy a to sladké katastrofa...a ešte som zistila že mi nerobia dobre nejaké vyrazné chute...vtedy viem že som spravila chybu že som si to dala, taktiež pečivo čerstvé aj to mi dpbre nerobí... inak ten čaj je ten agrokarpaty ? pálenie záhy ten myslíte ? ten máš...musím si ho kupiť...ale je to o strave a bojím sa či to niekedy budem normálne jesť...☹ stále sa kontrolovať...a poslednom čase ma štvú tie vlasy padanie, a taká som unavená slabá...proste už aby som tie lieky nebrala
@gab
@ericka2503 kočky ja mám taký biely povlak na jazyku ...pritom jem aj probiotiká stále..nechápem čo to znamená ...máte to aj vy ?

zlatica3510
28. nov 2016

@tanika tak mi to lekar nariadil..vraj na 3 mesiace lieky a potom pomaly vynechavat,,,tak skusam..ja som milovala kavu aj 5 denne ,ale ako som sa docitala ze zhorsuje reflux,tak nastal nejaky blok v mozgu a prestala mi chutit..ale tiez si neviem predstavit ze takto budem zit..ale mala som zapal pazeraka,zapal zaludka a boli to silne bolesti..tak uz nikdy viac takto trpiet..vlasy mi nepadaju,ani nie som unavena..mozno je to tym ze som to kratsie brala..akurat som schudla..inak ten caj je agrokarpaty s.r.o Plavnica palenie zahy..

zlatica3510
28. nov 2016

inak ako som pisla na povlak mi pomohol olej z rakytnika..potierala som si ho a povlak aj zoskrabovala..teraz uz nemam nic..

tanika
28. nov 2016

@zlatica3510 ďakujem za radu áno...ten rakytníkový si musím ešte kúpiť... a presne tá káva mi ozaj chýba lebo tá mi nerobila dobre...doslova som už neskôr mala bolesti po nej..kávu som nepila presne viem od 14.9. ako som dostala po nej krče. ja som chudla asi 15 kg od júla...takže a začiatkom sept, mi diag. reflux a zápal pažeráka idem 1.12. na kontrolu som zvedavá čo a ako som na tom a hlavne aj ako je to moje blato v žlčníku.../ príliš som schudla a to asi dôsledok tých vlasov ...☹

zlatica3510
28. nov 2016

@tanika mne reflux zacal po vybrati zlcnika..vraj som mala polypy,ktore sa po histologii nepotvrdili..ale bol tam chronicky zapal..stale dlhe roky ma bolelo pod pravym rebrom...chudnutie ma vplyv na vlasy..predsa len urcite tam bol aj stres..asi sa musis ukludnit...a to blato ti videli na ultrazvuku?boli ta v oblasti zlcnika?neboj vlasy nejako dorastu..skus si nieco prestudovat.myslim ze dost pomaha panthenol..ale clovek sa uz zrejm estrani vsetkych tabletiek..ved ich uzivame dost..

tanika
28. nov 2016

@zlatica3510 áno našli to na utrazvuku až teda na tretí krát od júla čo som mala problémy oni najskôr že červ.viroza, potom že podráždený pankreas...a nakoniec ja len chudla ako blabec ..potom reflux zistili a nakoniec blato v žlčníku...bolieva ma pri ťažkých jedlách v pravo taký tlak niedeky až bolesť...nie koliky ale to si dávam pozor čo je..kedže ...reflux...idem ku gastrošovi na kontrolu budeme robiť aj hadicu aj sono aj odbery...som zvedavá čo a ako celkove mám aj také divné trávenie lenže ja neviem či mi to robí problém to blato alebo reflux...inak 27.10. som bola na CT brucha tam žiadne blato ani kamienky...no neviem len stukovatelá pečeň...

zlatica3510
28. nov 2016

@tanika ct robili aj mne..robila som kedysi na rtg oddeleni..vies ako si pamatam ct neukaze blato a kamienky tiez tazsie..ono v podstate zlcnik je len zasobaren zlce..vypudi sa ked nieco zjes..a ked nemas zlcnik tak permanentne odteka..mne ked robili hadicku v auguste tak som mala jazierko v zaludku plne zlce..potom som zacala pit psylium a jazierko v zaludku na kontrole bolo ok..psylium vstrebe prebytocnu kyselinu aj zlc..verim tomu.mam to vyskusane..presne tlak som mala aj ja..nikdy som nemala koliky..ale mne gastros v pro care povedal ze on neodporuca vyberat zlcniky,,,lebo potom ma kazdy traviace problemy..ale ja som ich mala aj predtym..myslim si ze nam chybaju enzymy..co mam kamosky a maju reflux skoro kazdy utiva enzymy..napr.kreon...a su gulatucke a nie su vobec chude...🙂ako sa pamatam aj ta tvoja pecen sa urcite da do poriadku..schudla si,zijes zdravo tak aj pecen bude zdrava..urcite sa to stalo nespravnym dlhodobym stravovanim..neboj bude dobre..asi treba mysliet pozitivne..😉

tanika
28. nov 2016

@zlatica3510 ďakujem za pozitívum...❤lebo bolo to odsť stresujúce že čo ti vlastne je behať po lekároch...čo jesť či nejesť...☹ ale aj ja si myslím že bude problém aj s enzýnmy ale nechem do seba pchať Kreon alebo pangol...ale myslím mi chýbajú inak ja som mala všetky výsledky krvi o.k. len AMS v moči som mala mierne zvýšené....uvidím čo bude teraz bude mi brať aj odbery...on ma na to CT brucha poslal hlavne kvôli pankreasu že ako je na tom ale bolo všetko o.k. ale je pravda že ako som schudla tak mám všetko rozhádzané a hlavne tie tráviace ťažkosti a prišiel ten reflux to ma štve...či to spôsobil ten problém so žlčníkom ale to všetko nejako spolu súvisí....ale toho blata sa musím zbaviť pijem čiernu redvik.šťavu , bylinkové čaje repík na žlčník, na slinivku, a pestec....tiež mám tinkúru...a teda ešte aj problém reflux...skúsom ten čaj na pálenie záhy....a čo ty na tie enzýmy máš niečo aké teda nie Kreon, Pancreolan....? vid hore v príspevku písali že od kompavy....

zlatica3510
28. nov 2016

@tanika to je fajn ze mas pankreas ok..vies vsetko tam vnutrijedno s druhym suvisi..i ja som pila ciernu redkovkovu stavu som si ju odstavovala z cerstvej.ja moc tym kupovanym neverim..hej objednala som si tie enzymy z kompavy..ale tiez len vyskusam..ja nejako necitim traviace problemy...neboli ma konecne uz zaludok..mne lekar co ma operoval povedal ze nech moc neberiem pankreolan..ze vraj potom pankreas zlenivie a nebude vytvarat enzymy..takze vela vela citam ako sa da vsetko nejako inak ako liekmi..skusam cez zelene rastliny..uvidim ako to bude..a ako pisem vyskusam aj z tej kompavy..super ze si mala vysledky krvi ok..mne jeden stary lekar povedal ze vsetko sa lieci rok..tak tanika musime byt trpezlive,,a vsetko bude ok😉