icon

Hallux - ich odstránenie

sslniecko1
15. máj 2018

Ahojte 🙂
Dlho ma už trápia halluxy, na oboch nohách :( máme to dedičné, moja mama aj stará mama to majú. Rozhodla som sa, že to začnem riešiť. Mám 29 rokov, vždy som mávala problémy s výberom obuvi, ale teraz, keď som si nevedela nájsť mesiac sandále, som sa už napevno rozhodla. Prosím Vás, máte niektorá skúsenosti s ich odstránením? som z Nitrianskeho kraja, tak až by ste aj vedeli niekoho poradiť, bola by som veľmi vďačná.

yanni
15. máj 2018

@jankazsa Este k foto. Toto dieta, a uz ani ja, nemame problem. Ja uz nic neriesim.Toto bolo minuly tyzden, u nas v ten den ca. 23 stupnov. Prve co urobila pro nastupeni do vlaku, vyzula topanky aj ponozky. Takto bola potom cely den. Presla polku Mnichova, bez ujmy prezila aj cestu vlakom spät domov, zbehla dolu po schodoch na parkovisko k autu a este si aj pobehala po parkovisku. Ziadnu ujmu neutrzila a ani nie je chora.
Takmer trojrocne dieta, chore nebolo nikdy. Jedna hnacka zo zubov, jedna 40tka tiez zo zubov, obcas nejaky ten sopel, co ale nie je choroba. Tot vsjo.

yanni
15. máj 2018

@jankazsa
@reklamka a mm tiez nosia doma papuce?🙈

reklamka
15. máj 2018

@yanni - nie. 😀

ajka3040
15. máj 2018

@sslniecko1 mojej dcére ortopédka predpísala na noc takú pomôcku na palec, aby sa vyrovnával. Je to na predpis a stálo to 0,01 €. Možno ti to už niekto spomínal. A cez deň nosí v topánkach silikónovú malú vložku medzi prstami zo zdravotníckych potrieb.
Čert s celými halluxami :(

just4kids
15. máj 2018

@sslniecko1 Zdravím. Čítala som nedávno v odbornej literatúre, že Hallux V. je dedičná dispozícia a nemusí to byť otázka úzkej obuvi (alebo nie u každej ženy). Na vyrovnanie prstov slúži taký medziprstový korektor (vkladá medzi palec a druhý prst), a skôr pomáha taký hrubší. Zrejme treba to vyskúšať. Aj ja to mám asi týždeň. Kúpila som na fortunashop.sk. Na začiatok, taký nezvyk alebo začala som nosiť volnejšie topánky, takže OK.

terka_123
15. máj 2018

@just4kids nechcem Vam brat iluzie, ale tieto korektory moc nepomahaju...mozno v zaciatkoch, ale ak je to pokrocile, tak jedine operacia (ktora nemusi dobre dopadnut)...skor by som pouvazovala nad metodou tejpovania haluxu. S tejpami mam dobre skusenosti, pekne ta paska dokaze nenasilne tahat prst spravnym smerom...ak to nemate vo velmi zlom stave, za zvazenie by to stalo..efekt by bol iste vacsi ako s tymito korektormi (skusala som ich tiez).

just4kids
15. máj 2018

@terka_123 Dik za radu. áno, počula som o tejpovaní a zrejme aj to vyskúšam u odborníka. Idem za radom, a čo mi pomáha viac, to budem aplikovať, pretože na operáciu nechcem ist. Teraz sa nosí este uzavreta obuv, tak ten korektor nevypadne z topanok, no v lete to sa uz nebude dat pouzit. Farebne otejpovani palec, je krása..........

yanni
15. máj 2018

@just4kids Ono uz len tym, ze budes nosit volnejsie topanky a havne okruhle spicky, pomozes trochu svojim noham.

janak42
15. máj 2018

@sslniecko1 ten typ operácie bez sekania s vkladaním titánovej doštičky ako píše dominika 126 robili aj mojej mame na klinike Dr. Ihsana Al-Khouriho v B. Bystrici. Je to presne tak ako píše, bolesti len pár dní po operácii, po mesiaci už mama chodila a dnes naplno turistikuje a užíva dôchodok. Nevýhoda - nie je to lacné + mame museli riešiť aj vysunutý ukazovák, kde vyberali kosť a robili plastiku, to neurobili dobre a museli to prerábať. Všeobecne ľudia s haluxami odporúčajú neoperovať, kým môžeš chodiť, až keď už sú výrazné bolesti a nedá sa inak až potom operácia. Mama s tým fungovala vyše 20 rokov. Pre ľudí s haluxami vyrábajú špeciálne topánky, majú ich v zdravotníckych potrebách, lekárňach aj niektorých obuvách.

ukulela
15. máj 2018

@yanni akurat ze ja som si raz takto na ceste na boso spalila nohy od horucej cesty :( preto davam v lete pozor aj na psa napr a nechodim s nim po asvaltovych cestach a pod ... u nas aly v capackach od mala - aby sa mu nesmykalo v ponozkach. papuce len v skolke.

ukulela
15. máj 2018

@sslniecko1 no a haluxy - kolegyna si davala operovat v 60ke, pomohlo jej, aj ked teda skonstatovala, ze bolelo. robili jej to vo fakultnej nemocnici s hospitalizaciou. ked som bola na malej sukromnej klinike vyberat zlcnik, pani na izbe robili halux ako jednodnovku - robili druhu nohu a bola spokojna. ide teda asi aj o mieru bolesti, aku znesies, a overit si referencie lekara ... ale ja by som do toho sla, keby bolo treba. najma, ak mas problemy uz v tak mladom veku.

yanni
15. máj 2018

@ukulela nestalo sa nám to ešte. A to sme žili do minulého augusta 2 roky v Saudskej Arabii. Astale zamestnanca lietame. On ja viem, kedy sa da behať po asfalte a kedy je to už na hranici.

jankazsa
Autor odpoveď zmazal
janage
15. máj 2018

@sslniecko1 ahoj ja som pred casom videla na stv dokument o ortopedovi Mudr. Roman Petrik zo sklalice tusim moja diagnoza alebo tak nejako sa volalo. Operoval toto aj bolo vysvetlenev com je ta jeho metoda ina. Prave by mala zabranit aby sa to vratilo. Skus pozriet archiv stv. stv 2 asi. Urobis si nazor.

fefe123
16. máj 2018

@yanni ďakujem... pozriem si to.... 🙂

sslniecko1
autor
17. máj 2018

Ahojte, rozmýšľam nad tou barefoot obuvou, prosím Vás, viete ma pridať do skupín?

ajka3040
17. máj 2018

@terka_123 dáš prosím foto, ako tejpuješ ten prst?

ajka3040
17. máj 2018

Hore na fotke je pomôcka na veľký palec na noc a v krabičke korektor na vkladanie medzi prsty.

19daska76
25. máj 2019

@yanni na stredovekom obraze sú zobrazený bosí poddaný a žena má hallux....keďźe v tedy chodili bosí tak hallux nemá podla mňa nič spoločné z obuvov. Ja som často aj ako dieťa chodila bosá a a j ako dospelá....a halluxi som mala teda poriadne. Od 14tich rokov. Teraz som po operácii druhej nohy. S prvou som spokojná, druhá sa hojí...pýtala som sa, ortopéda, že či sa to môźe vrátiť...povedal že nie...

monika35a
8. jún 2019

@reklamka ahoj. Mne tiež robili v Poprade. 27.3 ma operovali s je to celé zle. Neviem ako mám teraz postupovať. Nemôžem predsa cely život mat bolesti chodidla, koli nevydarenej operácii. Nevie mi niekto v tomto poradiť? Ak by niekto vedel....adafink6@gmail.com

19daska76
8. jún 2019

@monika35a a viete naisto že to dopadlo zle? Je to ešte krátko po operácii. Tri mesiace po operácii zvykne noha ešte opúchať. Moja bola v poriadku až po tom treťom mesiaci. Teraz som na PN s druhou nohou....

monika35a
8. jún 2019

@19daska76 Ja vidím, že to nie je dobre. Hlavne prsty sú krivo a ten palec je zase strašne rovno. Po troch mesiacoch už neopúcha? A u koho a kde ste si to dala robiť? Ste spokojná? Po akej dlhej dobe ste di dali druhu nohu? Koľko týždňov ste nemohla chodiť? Ďakujem za odpoved.

reklamka
10. jún 2019

@monika35a - no mne povedal ortoped, ze on by mi to musel znova nalomit, aby som mohla s tym klbom a teda aj palcom hybat. ale ja uz kaslem. ☹ nedam si nic robit

19daska76
10. jún 2019

@monika35a robili mi to na ortopedii v LM. Mala som halluxi od 14tich rokov, takže teraz po 40tke som už mala prsty riadne pokrivené. Museli mi robiť aj malíček o ktorom som ani nevedela že je zle. A aj ostné prsty mi šli dokriva. Úpne narovnať sa to nedalo, však nik nie je čaridejník, ale ja som veľmi spokojná. Nemohla som na nohu stupiť šesť týždňou, kým sa kosti nezhojili a trčal mi z nohy taký drôt, ktorý mi po šiestich týždňoch vybrali. Potom som pomali začala chodiť...Po troch mesiacoch mi vybrali šróby a po týždni štichi a noha už nepuchla. S tou druhou som šla po štyroch mesiacoch od tej prvej. Teraz som dva a pol týždňa po operácii, takže ešte nechodím. Nemám fotku tej prvej nohy pred operáciu, iba druhej. A tú mám ešte v obväzoch takže vám neviem poslať na porovnanie. Len fotku v ponožkách, že aký je rozdiel. Ľavá po operácii a pravá pred operáciou...

19daska76
10. jún 2019

@monika35a a ešte je tu jedna diskusia z názvom operácia halluxov. Tam prispelo veľa ľudí.

monika35a
15. jún 2019

@19daska76 Ja mám po tej oeedcii strašne široké chodidlo a nevohde mi do žiadnej topánky. Ja neviem ako to všetko dopadne. Som z toho nešťastná. Zase 6 týždňov maródoval ... hrozné. Druhu nohu si nedám robiť.

monika35a
15. jún 2019

@19daska76 inak mne tie šruby chcú nechať do konca života.

lubi2002
19. jún 2020

@terka_123
prosim ta ktory lekar na Antolskej ta operoval? tiez sa tam chystam o par mesiacov na operaciu

akcul13
10. júl 2020

@janak42 prosím vás, koľko to stalo? Nevracia sa jej to späť? To je ta metoda scarf ?

janak42
10. júl 2020

@akcul13 neviem ako sa volá tá metóda, len že sa to neseká, ale vkladá tá doštička. Cenu si už tiež nepamätám - niekoľko 100€ to bolo. Robili jej to pred 7 rokmi, tak technika aj cena dnes už môžu byť iné a áno teraz po 7 rokoch sa to pomaly začína vracať - zatiaľ minimálne, takže nemá bolesti, ani problémy s obuvou