Hernia disku. Čo to je?
Ahojte,
dnes som videla vysledky z mojho CT kde mam napísané Hernia disku L5/S1 - tak si tak surfujem surfujem surfujem.....a poriadne ani neviem čo je to tá hernia je to vyskočená platnička alebo platnička prasknutá a poškodená?....ale myslim, ze vyskočená lebo mi tam napisal 3mm....sú tam aj iné údaje, ktorým nerozumiem - neurologa mam teraz na dovolenke....
Inak som v pondelok objednana fyzioterapeutovi na tu meckenzie metodu - cvičil ste to niekto máte s tým skúsenosti?
A ešte ma celkom prekvapuje, ze som nikde nenašla nikoho komu by sa ta vyskočená platnička vrátila naspať to uz sa mi nikdy nevráti?
Vdaka......
ešte by som bola rada ak by mi niekto napisal kto ma k tomuto blizko nejaké skusenosti ako to psychicky zvladol lebo je to liečba na dlhé trate vsade čitam ja som doma par tyzdnov a psychika pokulháva neviem ako mam bojovat a hovorit si budem zdrava bude dobre ked na druhy den vstanem a niekedy je to ovela ovela horsie....poradte
Vdaka
to volávaš do ambulancie? keď príde muž, pozrieť aké číslo má uložené
@sandra10
@danielahamar ja volám na to číslo čo je napísané pod Kolejákovým menom,do ambulancie som ešte nevolala,lebo tam on asi službu nemáva si myslím,ale neviem ako to tam chodí 😒
@sandra10 na Kolejáka nemáme my číslo, hovorím, že k nemu len cez tlačenku 😒 osobne by som vyskúšala mudr., kt. sú v ambulancii, on sám si ich tam vyberal, kt. mu tam pôjde robiť, takže zlí nie sú
@danielahamar o.k. tak ďakujem,vyskúšam zavolať do ambulancie a uvidím ako dopadnem...... 😉
AHOJTE,,DUFAM ZE TU NAJDEM NIEKOHO KTO PORADI CO DALEJ,,TABLETKY M UZ NECHCEM VIDIET A ANI REHABILITACIU,,VYSVETLITE MI MOJE VYSLEDKY MR,,,,DAKUJEM,,,SPONDYLODISKERNE ZMENY A PROTRUZIE DISKOV C3-4,,C4-5..C5-6 S KONTAKTOM NA MIECHU C4-5 BEZ MYELOPATIE A S KONTAKTOM NA KOREN C4 1SIN,,,dakujem vopred
ahojte.... vedel by mi niekto poradit? z CT vysledkov mam:
herniu disku v segmente L3/L4 vyklenuje sa do predneho epiduralneho priestoru na 4mm, tlaci na duralny vak.
v segmente L4/L5 hernia disku, vyklenuje sa do predneho epiduralneho priestoru na 6mm, tlaci na duralny vak.
v segmente L5/S1 diskretne vyklenutie disku, s miernym kontatko na priebeh korenovej posvy S1.
v urovni L2/L3 je spinalny kanal zuzeny na 12mm.
po odmietnuti infuzii, nakolko moja zdravotna poistovna vraj neposkytla na toto fin.prostriedky a doktor chcel odo mna 10e za infuziu (mal som ich predpisane 10) mi neurologicka pichala Almiral. zo zaciatku to zabralo, no po 6 injekcii sa bolesti opat zacali vracat.
poslala ma opat na CT a obstrek. Pod CT dohladom vykonany periradikularny obstrek korena v priestore L4/5 (aplikovana zmen 1ml Depomedrolu a 1ml 0,5%Marcainu).
bolesti vsak stale neprestali. najvacsi problem mam ked dlhsie sedim (viac ako 10min) a chcem sa potom postavit. mam problem sa vyrovnat. Som student takze hodinu a pol musim v kuse obsediet na prednaske.
Chcel by som sa opytat ci je riesenie na toto nejake cviky alebo ci je nutna operacia.
Dakujem
@maverick18 niečo obdobné mám i ja. cca 2 roky dozadu do bolo už extrémne (3 týždne PN). Treba posilovať chrbát (hlavne spodný chrbát), žiadne cviky do rotácii !!!!!!!!!!!!!!
Mne osobne veľmi pomohla chôdza. Cca mesiac po PN sme išli na dovolenku (stanovačka - čoho som sa desila), kde sme šlapali, šlapali, šlapali a zase šlapali. Dobrá rehabilitačná sestra ti poradí správne cviky.
Na úľavu od bolesti pomôže SUCHÉ teplo (fén, solux), nie horúca voda !
a sedieť skús na vankúšiku (niečo ako fit lopta) - núti ťa to držať balans a tým posilovať spodnú časť chrbta.
vyskúšali ste niekto autotrakčné lehátko?
@maverick18 ahoj, ja som mala po obstreku do 3 tyzdnov take bolesti ze uz som myslela na operaciu. ale bola to iba reakcia. teraz som 3 mesiace po a bolesti mam minimalne. tiez som mala tie boelsti s krizami ze som uz chodila s palickou lebo inak sa nedalo a ked som si sadla nevedela som sa od bolesti postavit a narovnat. mne pomohli trakcie a cvicenie. cvicim uz od septembra. konecne po roku trapenia sa citim skvele. na sedenie je dobra klinova podlozka, citala som o tom jednej diskusii. nevzdavaj sa, ja som to dokazala vydrzat rok s 2 malymi detmi a oplatilo sa 🙂
Ahoj, nakoľko aktívni sú terapeuti alebo cvičitelia, ktorí sú uvedení na stránke neviem. Treba si vyhľadať čo najbližšie svojmu okoliu a kontaktovať ich. Žiaľ z okolia Levíc alebo Nitry nepoznám nikoho. Je ich tam uvedených dosť tak určite niekto z nich bude pracovať s SM systémom. Pekný večer.
Herniu disku dokaze velmi ucinne odstranit pravidelne cvicenie SM systemu. Je to efektivne, no velmi ucinne cvicenie. Cvici sa za pomoci lana a podlozky. Zo zaciatku odporucame cvicit pod dohladom lektora, neskor mozete cvicit aj sami doma. Ako pomocku odporucame zadovazit si knihu o sm systeme, prip. Cd, DV.
Vsetky cvicebne pomocky najdete aj v nasom PRO shope:
https://www.modrykonik.sk/shops/sportove-potreb...
Ahojte, aj ja trpím herniou disku, neskutočne to bolí už 7 mesiacov. Skúšam v prvom rade cvičiť, nechcem ísť na operáciu v žiadnom prípade. Hľadám všetko na internete, čo sa dá a vychádza mi to, že najlepšie je ak sa človek snaží s tým vysporiadať cvičením a aplikáciou všetkých neinvazívnych metód. Predvčerom som dokonca narazil na zaujímavý web nejakého pacienta s herniou disku, kde opisuje kroky, ktoré podnikol na liečenie a opisuje aj rôzne cviky. Pozrite si to na: www.hz.sk
Veľa trpezlivosti, pretože viem, že to vôbec nejde tak ľahko a hlavne rýchlo...
ahojte, dievcata.moj mm ma diagnozu preforaminalna pravostranna herniacia disku C6/7 s tazkym zuzenim praveho lateralneho recesu, 6mm. stretli ste sa s niecim podobnym? je to problem v krcnej chrbtici. ako s tym zit a co pomaha, ci sa to da vyliecit. dakujem
Ahojte, tiež mám problém s platničkou. Na CT mi zrejme pozerali tri platničky a to L3-4 mám tam napísané - chrbticový kanál je v AP rozmere hraničnej veľkosti,
L4-5 - chrbticový kanál je v AP rozmere do 12-13mm, ľahká cirkulárna protruzia discu, facetová artróza bilat
L5S1 - srbticový kanál ja v AP rozmere veľkosti do 10-11 mm, discus je znížený, osteochondroza s vakuovým fenomenom, paramediálna protruzia až hernia discu vľavo so susp. kontaktom na koreň S1, facetová artróza bilat.
Kontrolu s týmto výsledkom mám u neurologičky až 3. decembra, teraz chodím na infúzie, beriem Lyricu, dorsiflex,
Viete mi niekto preložiť do slovenčiny čo mi vlastne zistili? Lieky beriem už druhý táždeń a mám pocit že nezaberajú, stále ma trhá v nohe už celej, mám v prstoch "mravcov", neskutočná bolesť.
ďakujem za vaše rady a tipy.
Nazdar
Mám herniu disku s rupturou , ktorá tlači na nerv a vystreľuje do pravej nohy po koleno. Vraj mám aj listezu ( dovnútra posunutý stavec l5).
Momentálne ležím v Ke-Šaci vo fyzioterapeutickom ústave , akútny stav : možem iba ležať , sem tam cvičiť , absolvujem elektroliecbu a infúzie každý deň. Pravdepodobne budem absolvovať tie obstreky s kortikoidami ako spomínala Rebeka 113. Chodí sa mi tažko , veľmi tažko...
Chcem sa spýtať , či niekto nemá obdobný prípad s tou listezou, rozmýšľal som totiž nad chiropraktikom, nech má ponapráva a po správnom usadení všetkých kĺbov a kosti by to mohlo aj pomôct uľaviť od bolesti a umožniť intenzívnejšie cvičiť aj v akútnom stave. Konkrétne som rozmýšľal nad Zdenkom Gasperakom, chiropraktikom z Popradu. Ste niekto na tom podobne, pripadne ste šli aj takouto cestou?
Vopred vďaka za akékolvek reakcie, držím nám všetkým palce.
@olinoo Zdenka Gašperáka poznám osobne a doporučujem ho. Pri listéze nie je jednoduché dostať stavec na svoje miesto. Pomôcť môže SM systém. Je to cvičenie, pri ktorom sa uvoľňuje svalstvo chrbtice, následne sa zmierni tlak na platničky a bolesti sa postupne zmierňujú. Cvičiť treba každý deň a cviky sa treba naučiť pod dozorom cvičiteľa.
Pri herniách je SM systém veľmi efektívny a cca do 8 mesiacov dokáže vyliečiť vysunuté platničky bez operácie. Sm systém sa dá cvičiť aj pri akútnych bolestiach.
http://spiralstabilization.com/cz/
Listeza je vraj 1 stupňa. Nieje to zlomené, iba posunuté a platnicka prasknuta. Mám tam vraj nejakú nedorastenu panvovu/ driekovu kosť ktorá nieje v patričnej výške a pustila stavec posunúť sa, nieco vrodené, ma to vraj cca 6% populácie.
Zatiaľ ležím , klasická liečba, neskôr keď sa to zlepší tak rehabilitácia alebo fixovanie stavcov v prípade opaku. Sm system chce cvičiť hneď ako to pôjde , len sa musím postaviť na nohy viac ako teraz. Ide o to, z na rehabku pred týždňom som prišiel po svojich a odtiaľ ma dnes viezli ležmo. Mám dojem ze ta elektroliecba mi to svaly úplne uvoľnila a položila ma na lôžko ..je to dosť na psychiku, hlavne ked to chce človek poriešiť neinvazivne a nevyvíja sa to tak...
tak ja som po 2 operaciach L4,L5 a problemy sa mi vratili....neurolog...tvrdi ze ten isty probleeem takze asi ma caka 3 operacia...nevladzem chodit,sediet vobec a noha mi cela trpne....
ahojte, som PN už druhý mesiac, vybrala som 10 infúzií solumedrolu a injekcií Milgama N, a bolesti mám stále. Užívam lieky midocalm, Lectazib. Niesú to také bolesti ako som mala pred infúziami ale možno je to tým že nechodím do práce, nezaťažujem chrbát, nič nerobím, ale akonáhle začnem trošku niečo robiť - variť, upratovať, vysávať, čo sú podľa mňa bežné činnosti tak ma bolia kríže. A teraz ma začala znova ťahať noha a trpnuť, čo mi doteraz po tých infúziách nerobilo. Stalo sa to aj vám? Chcela by som ísť už do práce no bojím sa toho že zase sa to vráti v plnom nasadení a nezvládnem to, nakoľko mám prácu veľmi fyzicky náročnú. Poraďte mi, ďakujem
@lienkalenka40 ja chodím múdr.bednar
Ahojte, mala som problémy s chrbticou, v detstve hyperlordózu v krížovej oblasti a počas dospievania som schytala skoliózu. Nepomohli žiadne elektroliečby ani rehabilitačné cvičenia. Jeden ortopéd navrhoval vložku do topánky, vraj mám jednu nohu kratšiu, ďalší povedal, že je to úplná hlúposť a poslal ma na elektroliečbu. Dvakrát som skončila paralyzovaná na posteli v bolesti a slzách, hýbala som len tvárou...hodiny pochovaná vo vlastnom tele.
Potom som objavila yogu. Účinky som pocítila od prvej hodiny, ale musela som sa veľa učiť, hlavne praxou, aby som dokázala objaviť jej účinky. Po troch rokoch som nabrala odvahu a na prosbu kamarátov som začala viesť hodiny pre nich. Po ďalších dvoch rokov som si otvorila vlastné hodiny. Odvtedy uplynuli ďalšie 3 roky a hodiny bežia... Bolesti dávno nemám. Kondíciu mám. V 30tke sa cítim lepšie ako v 20tke a ešte tak aj vyzerám 🙂 a malým bonusom je desať kíl dole.
Skolióza nezmizla, stále tam je. Ale ako povedal môj lekár, "je v dobrom stave" 🙂 tak si ju asi musím nechať. Ale budem ju stále strážiť. Ťažko som sa pred rokmi zmierovala s myšlienkou, že budem musieť do konca života cvičiť. Iní cvičia pre štíhlosť, pružnosť, silu, krásu, a vtedy keď chcú. Ja musím pravidelne a preto, že inak by som sa rozpadla. Dnes to už vnímam inak. Malo to tak byť.
Teraz mám ďalší cieľ, otváram hodiny yogy pre deti od 3 do 6 rokov. Nám dospelákom často "len" pomáham napraviť škody čo si spôsobujeme sami, pri deťoch mám šancu tomu predísť. Aspoň sa pokúsim...
Neverím, že jedinou možnosťou je operatívne riešenie problémov. To je len krajná možnosť...

@danielahamar Ďakujem,ale presne toto číslo mám aj ja a pokúšam sa tam dovolať asi 2 týždne,len mi to nikto neberie. ☹