icon

Hernia disku. Čo to je?

inn
30. jún 2011

Ahojte,
dnes som videla vysledky z mojho CT kde mam napísané Hernia disku L5/S1 - tak si tak surfujem surfujem surfujem.....a poriadne ani neviem čo je to tá hernia je to vyskočená platnička alebo platnička prasknutá a poškodená?....ale myslim, ze vyskočená lebo mi tam napisal 3mm....sú tam aj iné údaje, ktorým nerozumiem - neurologa mam teraz na dovolenke....
Inak som v pondelok objednana fyzioterapeutovi na tu meckenzie metodu - cvičil ste to niekto máte s tým skúsenosti?
A ešte ma celkom prekvapuje, ze som nikde nenašla nikoho komu by sa ta vyskočená platnička vrátila naspať to uz sa mi nikdy nevráti?

Vdaka......

ešte by som bola rada ak by mi niekto napisal kto ma k tomuto blizko nejaké skusenosti ako to psychicky zvladol lebo je to liečba na dlhé trate vsade čitam ja som doma par tyzdnov a psychika pokulháva neviem ako mam bojovat a hovorit si budem zdrava bude dobre ked na druhy den vstanem a niekedy je to ovela ovela horsie....poradte

Vdaka

katkakovac
11. aug 2016

@reni111 pokial viem, tak Haring je vychyreny odbornik. Moj ocino mal nieco podobne, okrem toho nal vyrastky na stavci (krcna chrbtica), trpla mu ruka, stracal cit. Nakoniec ho operovali v BA Ruzinove, 3x kupele Kovacova a odvtedy ako tak pokoj....

karkana
11. aug 2016

@marfka3 skús diklobene náplasť,,,,dr. mi poradila,tak idem skúsiť

reni111
11. aug 2016

@katkakovac katka aj mne ho lekar odporucil ako velkeho odbornika - vraj k nemu chodia aj zo zahranicia - mna drzi spat to info , ze sa u neho vsetko hradi...s touto giagnozou nejde nic lahko...na nete som nasla jedine tel cislo a to zatial nikto neberie...

katkakovac
11. aug 2016

@reni111 skusim zajtra popytat ocina. A u vacsiny takychto odbornikov sa plati. Sukromn fyzioterapeut pre syna. 15 minutova konzultacia -10€. Ale pomohlo, co mi poradil.

reni111
11. aug 2016

@katkakovac dakujem , ja viem ze to nebude zadarmo, no clovek uz nevie, kam investovat, jeden radi md inekcie , min 10x a to jena stoji 10evri, iny radi ozon+kolagen, to jo podla cennika 130 evri, a to este diagnoza cveka vyradi z prace....no je to na......

katkakovac
11. aug 2016

@reni111 viem, viem... Ale v tych piestanoch su odbornici. Alebo operacia...

karkana
13. aug 2016

ja mám osteochondroza L5 S1,artroza v lumbalnej časti,L5 S1protruzia viac v ľavo,nepíšu,že koľko mám akú veľkú herniu,,,,,,,,,,,,,vždy ma akoby bolel klb som myslela, ale to mi z chrbtice vystreluje bolesť,,,,,,,,,,,,,nič nepomohlo,,,,,,,,,mám na infúzky chodiť každý deň,ale čítam, že ani to nepomáha, asi skúsim fyzioterap. tie cviky,,,,,,,,,,,,,,,,,,,a to si hľadám prácu po materskej,,,,aj sa bojím,,či budem schopná

reni111
13. aug 2016

@karkana ano tu bolest akoby klb poznám..je to začarovaný kruh..ak nieco pomože tak iba na chvílu..tie platnicky treba dostat naspat a to jedine cvicením, ja operáciu zásadne odmietam..tam sa problemy iba začínajú - ja sa snažím cvičit, len je tažko nájst dobreho odborníka aspon tu u nas napr na ten SM system..tak sa snažím aspon podla CD co som si kupila..mne pomaha aj chiropraktik..no sedavé zamestnanie ma zabíja..

karkana
13. aug 2016

@reni111 no ja poznám dobrého,,,už mi raz pomohol s kolenom,jablčko mi išlo do zadu naopak,,čakala som na operáciu,,,jednoduchý cvik mi pomohol,,,,,,,asi budem musieť,,,,hlavne ma bolieva ked spím,chcem sa otočiť nehrozí musím si zatlačiť rukou kde ma bolí a rýchlo sa prehodiť,,,,,ja mám problém sa obyčajne len zohnúť napr.obuť,,,,,,,dvíhať už vôbec,,,,aj teraz ma bolí zas akoby oblička,,,,,,,,,

reni111
13. aug 2016

@karkana no to sú stavy z coho može byt len horšie..ja som tiež mávala take stavy , že "iba bolelo" alebo som bola "seknuta" že som sa nevedela vystriet...až raz prisla taká bolesť, že to ani opísat neviem - došlo k hernii platničky a tá mi tlačila ne nerv - 10 dní skoro bez pohnutia na injekciách..neskutočná bolesť..odvtedy si dávam velký pozor..ale aj tak to už nie je ako predtým..a kam chodíš k chiropraktikovi? ja by som sa velmi chcela naucit správne ten SM system, na nete je príbeh fyzioterapeutky ktorá sa z vozíka dostala týmto cvičením spat do života..

karkana
13. aug 2016

@reni111 ja som z BB,tento pán tiež v hospici postavil na nohy pani po porážke,,,,,,,,,kde som robila,,,,,,ja ked som sa obj. k nemu, ja som nevedela že je to on,,,to mi poradila pani ktorá tiež mala problémy ,čo som sa náhodou zoznámila ,,,,,,,,,,,musím sa ho opýtať na SM.........

reni111
13. aug 2016

@karkana najhoršie je ked dobrý odborníci su od bydliska daleko..to je potom tažke niečo podniknut..ked som sa informovala ohladne SM vsade to chce cas sa to správne naučit, pred tým by mala predchádzat nejaká konzultácia a pod..to znamená odcestovat, ubytovat sa, dovolenka z práce...to nie je v reali také jednoduché ked je rodina , povinnosti..

reni111
13. aug 2016

a prosím ta ako vlastne funguješ ? - píšeš že si po materskej. .bolesti a malé dieta..mna tieto problemy velmi držia spät ...a velmi ma to hneva, uvažujem na každým pohybom..

karkana
4. sep 2016

dá sa niekde kúpiť na cvičenie SM tie šnúry?

reni111
5. sep 2016

@karkana na nete je dost stránok kde sa dajú kupit, treba sa riadit cenou a výškou poštovného

juliet86
5. sep 2016

Caute. Ja riesim moj chrbat uz takmer 9mesiacov. Ako sa vy psychicky vyrovnavate s chronickou bolestou? Ze vas boli lezat stat sediet... niektore dni su super takmer bez bolesti a potom sa to zase vrati? Akekolvek tipy vitam. Ps mckenzie terapeuti sa daju dajst online a viac ako sm system odporucam dns a mne este pomaha aj vojta. Platim si fyzioterapeuta suktomne. Vela to stoji. Dlho to trva ale zdravie mame len jedno. Pri akutnej bolesti mne flector nepomaha. Jedine na predpis ketonal retard. Vedlajsie nepocitujem. Vyskusajte. A poradte mi ako sa vam podarilo vratit do prace pril. Prezil niekto z vas s chrbtovymi problemami tehotenstvo?

tataja
14. sep 2016

Ahojte precitala som si celu tuto diskusiu a teraz ma caka velke rozhodnutie. V roku 2009 som absolvovala stabilizaciu L4:5 a opravu L5s1 je rok 2016 a ja man v piatok volat kedy chcemt termin nivej operacie vymena dvoch platniciek. Som rok po porode a problem zacal ked mi pred pol rokom seklo od vtedy denne lieky na utisenie bolesti. Da sa cvicenim aj prasknuta platnicka upravit? Ci ked je vytecena uz jej nepomoze nic? Na ozine som bola 4 krat ale cez sroby co tAm mam sa nemozu dostat ku korenu kde tlaci ta druha poskodena :(

tataja
14. sep 2016

@juliet86 ja mama dve deticky uz som po jednej operacii teraz ma caka druha. S tehotenstvom nebol problem ten nastal potom ked trebalo deti dvihat nosit atd

reni111
14. sep 2016

@tataja neviem do akej miery mas poskodenú platničku, ja som mala herniu - cize nie len posunutie ale vyklenutie jadra s tlakom na nervový koren - a mna teda kazdy od operacie odhovaral - od neurologa, fyzioterapeuta az po chiropraktika. ..viem ze kazdy prípad je iný..ale naozaj pomoze skola chrbta, cvicenie, cvicenie...nehovorím že ma chrbat vobec neboli, ale da sa s tým žit..ak sa neodtráni príčina, prečo dojde k poškodeniu platničky, tak sa ten problem bude opakovat aj po operacii - len na inom mieste..

tataja
14. sep 2016

@reni111 ved toto ze sa nemam s kym o tom porozpravat nejakym inym dokikm ci ma ten isty nazor tento ma ihned zaradil na operaciu ze nieje na co cakat to co tam mam nusi ist von vsetky sroby a valceky a ze sa to musi nahradit umelou platnickou a ja som z toho na prasky a stale rozmyslam ci mam ist cestou cvicenia a ked nie az potom operacia.Momentalne mam bolesti pri kazdom blbom pohybe dnes som skusila nedat si ziaden liek od bolesti ale uz sa to stupnuje a ja niesom schopna samostane dungovat, najhorsie je ze mam dve male deti a jedem ma len rocik nechodi este a je tazky a stale tu niekto musi byt aby mi pomahal a to sa neda takto fungovat

reni111
14. sep 2016

@tataja ja viem, ked clovek nemá sa s kým poradit...tažko je hodnotit, ke uz mas nejakú operaciu za sebou, že čo je lepšie..no nechcem byt za múdru,ale to dvíhanie babatenka je problem ci uz z operovanou chrbticou alebo neoperovanou..základ chrbtice su pevne vnutorne svaly ( co je aj moj problem ) takže bez cvicenia a správnych pohybov to nejde..mne sa velmi paciala tato prednáska

https://www.youtube.com/watch?v=-7VncZzciJs

je to síce dlhe, ale vela vecí clovek pochopí...

misinka289
15. sep 2016

@durik dobry den, chcela som sa spytat kedy by som mohla zacat s cvicenim, som 1,5 tyzdna po ozone? moja diagnoza znie:klinicky obraz LIS sin s kompresiou S1 sin koreluje s nalezom subartikularnej protruzie az extruzie disku L5-S1 sin (citovane zo spravy). Je vhodny SM system aj pre mna? Dakujem.

durik
15. sep 2016

@misinka289 určite je SM systém vhodné cvičenie aj pre Vás. Pri problémoch s platničkami dokáže účinne pomôcť. Moja klientka po 4 mesiacoch cvičenia posun platničky nazad do medzistavcového priestoru o 5 mm.

durik
15. sep 2016

@tataja dá sa upraviť aj prasknutá, dokonca sú prípady vyliečenia aj vytečenej platničky. poraďte sa s cvičiteľom SM systému vo svojom okolí.
http://www.spiralstabilization.com/cz/d-lecba/6...

misinka289
16. sep 2016

@durik v pripade, ze som po Ozone len 1,5 tyzdnaa, mozem zacat cvicit s cvicitelom aj teraz? dakujem.

nancya
9. okt 2016

@ada_yoga Na tu skoliozu mozes vyskusat autotrakčné lehátko. Mne to uplne vyrovnalo chrbat 🙂 ale musi to byt od vyrobcu Dolejsi tie lacnejsie niesu az take dobre tie su skor na cvicenie

zacharmarc
25. nov 2016

Ahojte. Dnes som bola na mr a tiez mam rozne nalezy, ako aj herniu Th12 15mmx10mm, mam bolesti chrbtice, ale zvladam, horsie je ze mi to vyraza do predu pod rebra a niekedy neodsoferujem ani pol hodiny, picha to a jedine pomoze lahnut si. Netusim vo bude dalej. Cvicit moc nemozem mam ine potiaze.

martas77
14. dec 2016

ahojte, možno na povzbudenie, mám 3 poškodené platničky v driekovej oblasti. Dve sú vysunuté do 5mm, z toho jedna tlačí na nervy. Poslednú L5/S1, mám prasknutú, vytečenú o rozmere 25 mm!! čo je teda obrovské, tlačí na miechu do ľava, takže mi to ide do ľavej nohy...jediné čo mi zatiaľ pomohlo je SM systém

karkana
14. dec 2016

@martas77 ja mám presne to isté,,,,nepomáhalo nič,,,len SM systém,,,teraz som si normálne dovolila necvičiť 2týždne, lebo ma nič nebolelo,,,,,,,,,ale už trochu zas cítim, tak zas musím poctivo,,,,,,viem, že sa musí stále,,,,,,,,,,,

martas77
14. dec 2016

Presne na zaciatku som cvicila poctivo kazdy den a ked mi je lepsie a necvicim...hned to citim...