icon

Hraničné hodnoty štítnej žľazy

7. okt 2021

Ahojte, bola som na preventívke u obvodného a v krvi mám vraj hraničné hodnoty štítnej zľazy. Ešte som výsledky nevidela, ale pôjdem si po ne a vraj sa mám zastaviť pre papier k endokrinológovi. Žiadne problémy nemám, dokonca sa na nič neliečim, všetky výsledky ok. Chcem len vedieť, že tie, ktoré ste šli na endokrinologické vyšetrenie a bolo všetko v poriadku, museli ste chodiť na kontroly ďalej, či už nebolo treba? Na preventivky chodím (obvodný, dokonca aj v práci obvodný s očným, zubár, gynekológ), ale teda preháňať to zase nechcem a teda ani nemám toľko časového priestoru. Navyše preferujem prevenciu, zdravú stravu pred užívaním liekov. Len ma zaujíma, či je tu nejaká, ktorá bola na vyšetrení a potom nemusela chodiť, keďže bolo všetko ok. Deti neplánujem, nechcem. Poprosím, blbé komentáre mi nepíšte, ani Vaše názory na zodpovednosť k zdraviu. Len prosím odpoveď. Ďakujem.

Strana
z2
autor
6. okt 2022

Nakoniec sa mi TSH zlepšilo do pol roka aj bez hormónov, hodnoty šž (ft4, ft3) po polroku boli ok, protilátky neg. A zrejme to, čo som riešila v roku 2021, pôvodne ani so štítnou nesúviselo.

majamat
6. okt 2022

no aspon si si to overila.

keby si to neriesila a odmietala vysetrenie a nakoniec bytam problem bol, hoci sa to nezda, ale aj zmenena funkcia stitky moze dostat do stavu, ze ohrozi zivot cloveka.

takze je to super, ze to takto dobre dopadlo.

autor
9. okt 2022

@majamat Čo by sa mohlo stať? Aký ohrozujúci stav? Ako že by sa TSH zvyšovalo?
A čo sa stane v prípade, keď sa hypotyreóza zmení na hypertyreózu?
Môže mať aj užívanie jódu v bežných voľne dostupných prípravkoch nejaký (pozitívny či negatívny) vplyv na zmenu funkcie?

majamat
10. okt 2022

stitna zlaza riadi metablizmus v ludskom tele, ak TSH stupa, znamena to,ze stitna zlaza funguje malo. TSH sa tvori v mozgu a sluzi na to,a by mozog informoval stitnu zlazu, ze ma viac pracovat a vytvorit viac hormonov T3,T4.
pri nizkej tvorbe tychto hormonov sa spomaluje metablizmus, organizmus nema vyzivu a pomaly sa vycerpava. latky, ktore nase bunky potrebuju sa sice v tele nachadzaju, ale nei v bunkach, lebo organizmus ich nevie spracovat/vyuzit. prakticky cele telo funguje v spomalenom rezime. moze dojst ku kolapsu.
samozrejme toto sa stava az ked su hodnoty extremne a teda to nepride zo dna na den, trva to dlhsie. nie kazdy sa do takeho tavu moze dostat, ale ak sa niekto nelieci, tak potom nevie ako na tom je, resp ako postupuje ochorenie stitnej zlazy a riziko vzniku takto zavazneho stavu tam je.

mam jednu znamu, ktora mala TSH 152. mala tazke obdobie, stresy, co jej zrejme ochorenie spustilo. necitila sa dobre, hlavne jej bola stale zima, ale priznaky mozu nastupovat nenapadne a su to priznaky, ktore by clovek ani nepripisoval ochoreniu. potom sa teda konecne dala vysetrit a TSH takto vysoke.
este dr jej dala vysledok a ze nech sa objedna na endokrino. ked som to videla, skoro ma vystrelo, obvodacka to mohla aj trosku inak riesit. som jej povedala, ze nech tam hned zavola a povie, aky ma vysledok. tak aj urobila a brali ju hned na druhy den rano na vysetrenie. endokrinologicka jej vynadala, ze ci chce skoncit na ARE v bezvedomi. trosku blby pristup dr, lebo ona predsa nemohla vediet, co jej je, ale co uz. hned jej vzali krv nanovo a hnedjej aj nasadili lieky. stitka jej v priebehu par mesiacov prestala pracovat uplne.

autor
14. okt 2022

@majamat Čítala som, že s tým TSH môže súvisieť aj nádor hypofýzy. A teraz som dokonca čítala, že hyperaktívna štítna žľaza zvyšuje riziko mozgovej príhody. Môže sa niečo také prihodiť?

majamat
14. okt 2022

pri nadoroch zliaz s vnutornym vylucovanim ( to su vsetky zlazy, ktore tvoria hormony ) moze byt prejav, zvysena tvroba hormonov. cize mozne to je. no zvysene TSH a teda aj znizenu funkciu stitnej zlazy ma pomerne vela ludi a nemaju nador hypofyzy. cize vylucene to nie je, ale je ovela vyssia pravdepodobnost, ze jednorucho sttika zle pracuje.
co sa tyka mozgovej prihody, to som nepocula, ale predpokladam, ze hyperaktivna stitna zlaza je taka, ktora ma zvysenu funkciu. pri zvysenom TSH ise o znizenu funkciu.

autor
15. okt 2022

@majamat Mne sa to TSH znížilo až k nule za pol roka. Z 5 do 0,niečo, čo je veľký skok. A prekonala som cmp bez príčiny (lekári nevedia, vyšetrenia a genetika ok, žiadne diagnózy). V čase cmp mi TSH nik nezisťoval, až pár mesiacov po. Dávajú to do súvislosti so stresom. Osobne si myslím, že aj nedokrvený mozog z nedostatku kyslíka, ale chcem vylúčiť aj toto ako možnú príčinu. Ale asi na to neprídem. Deti neplánujem, asi by bolo tehotenstvo riziko pre mňa a ani by som k miminu nemohla v noci vstávať, lebo musím mať pravidelný spánok.

majamat
15. okt 2022

neviem ake su referencne hodnoty v labaku , kde ti to vysetrovali.

o CMP som fakt nepocula, no na druej strane pri zvysenej funkcii stitky byva aj zmena cinnost srdca a tlaku. to moze napomahat ku vzniku CMP.

nejak nevie posudit to tvoje TSH ale predpokladam, ze si ho teda mala hranicne, ked bolo nad 5. to je hodnota, ktora je fakt len hranicna a znamena ZNIZENU funkciu stitnej zlazy, cize opak toho problemu, ktory sposobuje CMP.

pokles na 0,... je dost nahly, ale to sa zas tak casto nevidi.
ide o to, ze pri znizenej funkcii je TSH sice zvysene, ale pokial stitka nie je OK, taks a to len tak nenapravi. a pri zvysenej je TSH prave nizke, pod normu. tu sa moze stat, ze nastane opacny efekt a funkcia sa casom znizi.
no vacsinou sa v tychto pripadoch najdu aj protilatky.

autor
16. okt 2022

@majamat Srdce a všetko je ok. Našťastie. Protilátky negat. Uvidím, čo ukáže ďalší odber krvi, či to bude v poriadku. Keď tak dám vedieť, ako to dopadlo. Samu ma to zaujíma. Ďakujem zatiaľ za čas a informácie. Málokedy tu človek natrafí na niekoho takého. 👍

Strana
z2