Ako prekonať hypochondriu a zdravotnú úzkosť?
Ahojte. Chcem sa spýtať na vaše reálne skúsenosti, príp. súsenosti vašich blízkych.
Vyvinulo sa to u mňa po istých udalostiach (3 úmrtia v rodine, potvrdenie genetickej predispozície na srdcovocievne ochorenia, a prvý raz v živote mi začali extrasystoly), začalo to cca pred 2 mesiacmi, a odvtedy sa zvýšene sledujem, nachádzam si príznaky, občas ma prepadne pocit že lekári isté veci prehliadli (toto sa stalo pri 1 z tých úmrtí v rodine) a napriek tomu že si uvedomujem absurdnosť tohto celého, tak to nedokážem úplne stopnúť, iba si vždy dopriať trochu sebareflexie a odreagovať sa, ale vracia sa to. Akože fungovať fungujem normálne, chodím do práce, doma neležím v sebaľútosti v posteli/na gauči, nemáme zanedbanú domácnosť, ale ovplyvňuje ma to.
Pozerám si akurát recenzie na psychológov, aby som sa k niektorému objednala. Len premýšľam, či treba aj k psychiatrovi. Či to mi potom odporučí psychologička, či treba? Obvodná mi vypísala žiadanku s tým že ak mám dojem že ma to moc ovplyvňuje, nech tam zájdem. Bojím sa ale že mi dajú nejaké oblbováky a nebudem schopná normálne fungovať s nimi, resp. sa bojím nežiaducich účinkov liekov. Žiadne lieky totiž neberiem, max. od bolesti, ak už musím.
Obvodná mi na preventívke povedala že mám vysoký diastolický tlak, aby som si merala doma. Je to okolo 90, niektoré dni sa ledva dostanem nad 90, niektoré dni ledva pod 90, Systolický je 105-125, ako kedy. Pulz ráno 58-65, večer aj 77-83 v kľude. To že si meriam tlak mi moc nepomáha, lebo kvôli tomu sa sledujem ešte viac. Tak som sa rozhodla že to budem robiť iba 1x týždenne, prípadne ak mi príde nejako zle. Začala som už včera, ale poviem vám, láka ma vytiahnuť ten tlakomer a pre istotu si ho premerať :D
Podarilo sa vám aleb vašim známym hypochodriu, resp. zdravotnú úzskosť vyriešiť len vďaka psychoterapiám, bez liekov? Podotýkam, že predtým som toto nemala, ani sa nijako nesledovala.
Prípadne niečo prírodné, čo by pomohlo?
Užívam už cca 2-3 týždene horčík, vápnik, obdenne aj draslík, Anxiolan ktorý striedam obdenne s ľubovníkovým čajom, a príležitostne guajacuran keď mám pocit že som v takom prílišnom kŕči. Vyzerá že po tom draslíku sa mi extrasystoly vždy upokoja, takže predpokladám že tie sú kombinácia psychicky a možno nerovnováhy elektrolytov.
Som pripravená aj na vašu zdravú kritiku, pretože ja sa na toto už objektívne ťažko viem pozrieť. Viem že si za stav môžem prevažne sama.
Ďakujem za každú reakciu!
dobre ze to riesisna aj dobre robis, ze sa na tlak a pulz nesustredujes.
naozaj ti moze tlak vyskakovat aj koli stresu, ktory prezivas ( ten spodny ked mas nad 90 )
extrasystoly su fakt bezne. ja som ich kedysi citila, potom to preslo, nahodou som spomenula dr a zacal sa kolotoc. holter ukazal viac ako 1300 extrasystl /24hod. a aj napriek tomu, nemam komplecnu poruchu - srdcove ochorenie, cize lieky neberem ziadne.
a teda psycholog by nemal predpisovat ziadne lieky, pokial viem, tak nemoze. to robi len psychiater. niektore vie predpisat aj obvodak.
no ak treba lieky, daju sa najst aj take, co by ta netlmili ( ale to uz predbieham ).
u nas v rodine mame tiez nahle umrtia, ale to uz je davno, no tykaju sa vacsinou muzov a jednalo sa o masivny Infarkt a nasledne umrtie. tyka sa to skor muzov a teda uz neboli uplne najmladsi,a le boli este vo veku, ked mohli zit - dedo 60r, jeho syn/ujo 50r. no nastastie odvtedy nic. naopak babka sa dozila 93r.
Ďakujem baby. Hej, čítala som že extrasystoly sú bežné aj u zdravých ľudí a je x nezávažných dôvodov prečo sa dejú, a takisto že ich musí byť veľmi veľa aby to bolo potrebné riešiť. To ma upokojilo.
@majamat Presne aj u nás iba muži. Dedko mal 3 infarkty myokardu, bypass, fibrilácie a arytmie ktoré už ohrozovali život a preto mu implantovali kardioverter defibrilátor a ešte 5 rokov požil, kým nezomrel v 63 r. na tie arytmie, na ktoré už ani strojček nepomohol. V pitevnej správe sú ako priama (prvotná) príčina úmrtia. A teda mal aj dislypidémiu, ktorú mám asi zdedenú, lebo napriek 15 rokom vegetariánstva a 5 rokom skoro výhradne na rastlinnej strave mám cholesterol na vrchných hraniciach. Jeho brat tiež infarkt. Jeho brata synovia - jeden po 30ke na infarkt a druhý v 27 na nejaké disekciu myslí aorty zomreli. Ich deti chodia odmalička na kardiológiu. Ale tak upokojujem sa tým, že to boli všetko muži, a že môjho dedka 3 deti (vrátane mojej mamy) sú stále ok a už majú okolo 50ky. Akurát krstný nedávno dostal lieky na tlak, ale to má dnes pomaly "každý druhý", a viem že sa nestravuje ideálne a je nervák.
Tak sa upokojujem že som žena a že napriek genetike ma to môže kompletne obísť, hlavne ak sa držím v relatívnom zdraví, nepijem, nefajčím. Akurát eše prísť na to ako sa zbaviť pracovného stresu bez toho aby som musela vymeni prácu za menej zodpovednú :D
muzi maju zvycsa horsi zivotny styl. my zeny sa casot snazime chudnut, alebo zdravo zit a aj ked to nedodrzujeme stale,a le aspon niekedy, co je plus. muzi toto tak casto nerobia. navyse vseobecne koli pohlaviu su muzi nachylnejsi. u zien sa nahradzaju pohlavne hormony po vyoperovani vajecnikvo prave z toho dovodu, ze nas chrania.
ked som studovala a bola som v MT na Koronarnej jednotke, bolo tam viac muzov okolo 30-tky po infarkte. zeny takmer ziadne.
a teda Infarkt a disekcia aorty su uplne rozdielne problemy. Disekcia je urcit menej casta,a ko Infarkt. a hoci sa vyskytuje a ide aj ciastocne o nejaku predispoziciu, no na vzniku sa uplatnuje urcite viac faktorov a samotna genetika toot nesposobi.
Infarkt sice tiez musi mat viac pricin, no aj napriek tomu, toto je neico, co sa tyka velkeho mnozstva ludi. co sa tyka cholesterolu a metabolizmu tukov, ja mam roky vyssi cholesterol. sem tam aj Triglyceridy. nic tragicke, ale mam. mam 47r a srdce mam zatial vporiadku.
moja mama ma tiez vyssi cholesterol, ma 69. a teda z jej strany su tie infarkty ( skratka IM ), cize podla tej teorie uz by nemala zit. ona sa hybe, ma zahradu, dost na nej maka, cez leto hlavne zje na kila ovocia a zeleniny.
Sestra tiez roky vysoky cholesterol. najvyssi z nas.
Otec ked prestal robit, tiez mu vyskocil, uz aj brachovi vyskakuje a aj mojej dcere. proste vsetci. a sme tu. ked neratam dceru, bracho je najmladsi a ma 39r.
a teda raz davali v telke, ze prebehla studia, dokonca asi an sSLovensku., kde zistili, ze strava ma minimlany vplyv na cholesterol.
prave stres moze tiez zrejme metabolizmus tukov ovplyvnit.
napadlo mi, ci by sa nedala vysetrit genetika na taketo ochorenia.
nieco som nasla https://dnaera.com/produkt/dna-health-test/
@majamat Tak to je super že ste zdraví a v poriadku, aj napriek genetike. Verím, že budeme aj my. Tá genetika je sviňa v tomto. A hej, niečo bude aj na tom životnom štýle. Dedko vraj do prvého IM fajčil, a jedol veľa vyprážaného. Ja nevyprážam vôbec. Sem-tam skočím ale do mekáča alebo KFC na veggie menu a hranolky. Ale keď sa porovnám s ľuďmi čo tlačia tučné mäsá, údeniny, mastné rezne, mastné pizze stále, každý víkend sa riadne opijú, každý deň pol krabičky cigariet minimálne, a tešia sa zdraviu, tak asi ozaj je až smiešne že si robím starosti o seba.
Tento konkrétny DNA test si zrovna robila sestra pred nejakou dobou, keď na to Dôvera dávala akciu, a vyšla jej tam 40% predispozícia na fibriláciu, tuším predsiení. Máme spoločnú mamu, a teda z maminej strany sú všetky tie veci čo som spomínala. Mám to inak doma teraz, kúpila som si aj ja keď bola teraz akcia na ten Complex za 200€, ale už týždeň mi to stojí na polici, a bojím sa to použiť a odoslať, že si tým len zhorším tú zdravotnú úzkosť, ach :D
Ale asi idem do toho, keď už som si to zaplatila.
Ďakujem ešte raz, povzbudila si ma. Pekný večer a nech je zdravie pri nás 🙂
mas urcite lepsi zivotny styl, neboj sa, stres patri medzi priciny takychto umrti, spolu s dalsimi faktormi.
tie ostatne odburavas,a ko sa da, uz len odburat stres.

Tlaky,aj pulzy máš dobré, dôležité aby nešiel ten spodný viac ako nad 90, alebo 95. Extrasystoly mávajú bežne aj zdraví ľudia, ak máš ty stresy, alebo psychickú nepohodu, tak áno je možné, že ich máš castejšie. Treba vybaviť hlavne toho psychológa, aby si sa dostala do psychickej pohody.