icon

Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu

mojka2310
25. jan 2013

píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor

adika279
24. mar 2016

@luraka Ahoj moje onkomakery su 200 ale 19-9 takze je to take zvlastne, mam obrovske problemy mam AVmalformaciu na pravom vajecniku ktora zasahuje do maternice, velmi krvacam a tiez dlho okolo 14dni v mesiaci....tvoria sa mi antifosfolipidicke protilatky, takze nemozem brat hormonalnu liecbu, a neustale si pichat do brucha to nechcem...este mi zistili aj endometriozu
chcela som dalsie dietatko ale upozornili ma na to ze je to obrovske riziko, ze by sme zomreli obaja pri porode...moje druhe tehotenstvo bolo hrozne a som nesmierne rada ze som donosila svoje dietatko a tiez je vazne chory, nie mentalne ale fyzicky, nemyslim tym nejake rozsiahle postihnutie, ale narodil sa s roznymi mensimi vadami ktore ho budu sprevadzat cely zivot, bolesti atd.
aka je prognoza u teba

luraka
26. mar 2016

@adika279 Ja ziadne vazne tazkosti nemam, len ma sleduju asi 8rokov mam onkom. zvysene kazde 2roky operacia, cysta alebo polyp. Lekarka ma upokojuje, ze keby to bolo nieco vazne, hodnota by bola ovela vyssia.Ale aj tak su to pre mna stresy, to cakanie na vysledky a rokmi stale vyssia hodnota,aj ked len o trochu. Otcova sestra mala onkogynek. diagnozu a zomrela.

zahradka11
11. apr 2016

Ahojte chcem sa opýtať idem na operáciu maternice a chcú mi zobrať aj vaječníky a mám 43 rlkov ,neni lepšie mk aspon jeden nechať?

adulka07
11. apr 2016

@zahradka11 o tom či nechať, alebo nie určite rozhoduje lekár, pokial sú plne funkčné a zdravé tak ti ich určite vyberať nebudú, treba všetko prekonzultovať z lekárom, ktorý ťa bude operovať, ..

skill
12. apr 2016

Ahojte,
ja som dnes 13.deň po hysteroktomii,vybrali mi aj vaječníky. Pred operáciou lekárka konzultovala so mnou podrobnosti operácie. Mala som na vaječníkoch cysty, tak sme sa dohodli, že aj tie vyberú, aby ma o nejaký čas nemuseli znova rezať. Už aj tak boli nefunkčné.

agathi
14. apr 2016

...takže ma to čaká tiež,budú mi vyberať maternicu.Idem do nemocnice sv.Alzbety v BA, boli ste tam tiež niektorá,máte tam nejaké skúsenosti ako to prebieha?Mali by mi to robiť laparoskopicky,mam z toho všetkého obavy....☹

mary2017
19. apr 2016

Ahojte, mna čaká tiež hysterektomia kvoli zlym vysledkom po konizácii. Chcem sa opýtať, či je tu niekto, komu vyberali aj lymfatické uzliny. Pravudpovediac toho sa obávam viac ako vybratia maternice a vaječníka, neviete, aké môže mať následky vybratie panvovych uzlín? Dakujem za info

mary2017
19. apr 2016

@agathi Ahoj čo viem, tak práve ak sa to robí laparoskopicky, tak rekonvalescencia trvá kratšie a myslím, že aj bolesti nie sú také, ako pri klasickom reze. Mna to čaká klasickým rezom aj s uzlinami, tak mám riadne obavy.

agathi
19. apr 2016

@mary2017 a prečo aj s uzlinami?Už máš aj termín?Ja nastupujem 3.5., tak dufam,ze to budem mat čím skôr za sebou a bez komplikacii...skus počítať na internete...a možno ani nie,len sa zbytočne vystresuješ...ja som to už zabalila a nič nečítam,len ma to zbytočné straší 🙂..všetko bude OK,pozitívne myslenie robí zázraky 😉

mary2017
20. apr 2016

Lebo ja mam mikroinvazivny karcinom, pri onko diagnoze beru aj panvove uzliny, i ked podla mag. rezonancie su OK, musia byt vybrane a vysetrene histologicky. Na nete som k tomu ziadnu diskusiu nenasla a tie odborne clanky radsej necitam, pre lepsi pocit 🙂

mary2017
20. apr 2016

Lebo ja mam mikroinvazivny karcinom, pri onko diagnoze beru aj panvove uzliny, i ked podla mag. rezonancie su OK, musia byt vybrane a vysetrene histologicky. Na nete som k tomu ziadnu diskusiu nenasla a tie odborne clanky radsej necitam, pre lepsi pocit 🙂

kingu28
22. apr 2016

Som 6 tyzdnov po operacii. Citim sa dobre, len mam problemy s mocovym mechurom. ☹ Pri moceni citim tlak, ako keby som bola prechladnuta. Uz som vybrala balik antibiotik, no nepocitujem zlepsenie. Mali ste taketo problemy????

lienkaviva
22. apr 2016

@kingu28 mala som ale po po roku to prestalo a ukludnil sa, na antib.to nebolo len čaje, tabl.s brusnicami, ešte ho aj po roku cítim, ako keby bol veľmi plny a ledva dobehnem ale dr.mi hovoril, že ženy po takej operácii majú aj väčšie problémy a chodia na cievkovanie, tak len mám sledovať či tam nemám krv a ak do 3dní bolesť neustupi mám prísť na inj. Takže sucitim s tebou, je to nepríjemné 😉

adika279
22. apr 2016

@kingu28 ahoj ja som 8dni po operacii, zostal mi len jeden vajecnik....mocovy mechur bol podla lekarov uplne nalepeny na maternicu nasledok predchadzajucich 2sekcii....zosunuli mi ho nizsie a nesmierne ma boli ked idem na wc tvrdia ze by to malo ustupit...atb nepomozu takze uvidim ako to pojde dalej
mozem sa opytat pre aky dovod Vam odstranili maternicu?
dakujem 🙂

danielik79
22. apr 2016

@kingu28 ahoj ja som bola operovaná pred 7mes.a tiež som mala problemy s močovým mechúrom dosť pomohli tie urologické čaje a cviky na panvové dno ktoré sme mali v kúpeloch .To je že stahuješ močovú trubicu ked ideš cikať tvoj gynekolog by Vás mal o tom poučiť aj pozrieť či nemáte náhodou aj po operácii mikozu alebo zápal v pošve mne aj to spôsobovalo s močením problémy.A ak chodíte k dr Hajduškovi tak ten Vás o tom asi nepoučí ale by som sa ešte dala vyšetriť k dr Lorandovi má aj velmi dobre sono

kingu28
22. apr 2016

@lienkaviva dakujem velmi, ze si napisala. Huha, tak to si ma veru nepotesila ☹ myslela som si, ze to "najhorsie" mam za sebou, ale podla toho co pises sa este dost natrapim. Pijem caje, skusam vselico mozne, ale nepocitujem zatial ziadne zmeny.
@adika279 mala som strasne vela myomov (cca 15), najvacsie 6 cm. Uz som sa trapila od roku 2006, teda 10 rokov. Prvy krat som bola operovana ako 23 rocna, vtedy sa lekarovi podarilo maternicu zachranit. Cca 4 roky som bola bez myomov, ale potom zase zacali rast. Nastastie sa mi podarilo otehotniet, takze mam 1 zdraveho s ynceka. Rodila som sekciou, inak sa nedalo. Od roku 2012 zacala na mna gynekologicka tlacit, aby som podstupila operaciu. Mala som strasne silne krvacanie, strasne nizky hemoglobin (okolo 88), nafuknute brucho, vyzerala som ako zena, ktora je v 3 - 4 mesiaci tehotenstva. Tak sme sa rozhodli, ze na tu operaciu pojdem. Uz sa to nedalo oddalovat, nic nezaberalo, citila som sa strasne. Pred operaciou mi museli dat transfuziu. Operacia "dobre" dopadla, az na to, ze najprv skusali laparoskopicky, ale to som mala tak strasne zvacsenu maternicu, ze ma nakoniec museli rezat. Vajecniky mi zostali.
@danielik79 ahoj, chodim k pani doktorke Halmesovej. Minuly tyzden som bola na kontrole u pana doktora, ktory ma operoval. Vysetril ma len minimalne, kedze je to este stale dost cerstve a ten mi dal tie antibiotika, bola som aj u mojej gynekologicky, mam jej zavolat, keby som sa citila horsie. Ja len teraz neviem do kedy mam cakat, 16.5 mam k nej ist na kontrolu, vtedy ma potom vysetri.

adika279
22. apr 2016

@kingu28 dakujem za odpoved , mate krasneho synceka a to je podstatne, drzim Vam palce a prajem vela zdravia 🙂

kingu28
22. apr 2016

@adika279 dakujem velmi pekne. Prajem vam vsetko dobre, drzte sa.

danielik79
22. apr 2016

@kingu28 ja by som určite išla k pani doktorke s tým a popýtala by som sa aj na kúpele do pol roka od operácie máte na to nárok a popýtala by som sa aj na cviky na posilnenie panvového dna a predsa by ešte skočila sa poradiť aj s dr Lorandom aj ked podla niektorých ludí má prístup aký má ale vyšetruje dôkladne.Inak aj kúpele dosť vela pomôžu aj ked viem ako je to tažké sa odlúčiť od malého aj ked moji sú o niečo už väčší.Lebo inak povedzte si tak kto iný Vás bude šetriť ked nie vy a hlavne malý Vás bude potrebovať

kingu28
22. apr 2016

@danielik79 asi mate pravdu a v pondelok jej zavolam. Cvicit som skusala, no strasne to boli, musim to este trosku posunut. Co sa kupelov tyka, tak to zial neprichadza do uvahy, kvoli rodine, kvoli Vš, momentalne mam skuškove obdobie a kvoli praci. Zaciatkom maja nastupujem do novej roboty. Ale velmi pekne Vam dakujem.

danielik79
22. apr 2016

@kingu28 no máte to perné hlavne sa šetrite a nenamáhajte

kingu28
22. apr 2016

@danielik79 clovek sa snazi, ale niekedy sa to neda 🙂 dakujem, prajme vsetko dobre a hlavne pevne zdravie.

lienkaviva
22. apr 2016

@kingu28 ešte to potrvá pár mesiacov a potom sa to ustali neboj, ani mne skoro nič nezaberalo veľmi (čaje, cviky) Ale po pol roku sa to už dalo. Ja som to mala horšie s crevami až na odpadnutie mi bolo, kŕče neskutočne. ...ale pri 2 deťoch som to musela dať. Tiež mi odporúčali kúpele ale neviem si predstavit byť 28 dní zase mimo domu (1školák, 8mes.) Držím palce a hlavne sa setri a to najhoršie už máš za sebou 😉

sirell
23. apr 2016

@agathi nemosnica sv. Alzbety je super, nemaj ziadne obavy. ak mas zaujem o blizsie info, napisem do IP

sirell
23. apr 2016

@kingu28 som po hysterektomii necelych 6 tyzdnov a cvicit posilnenie panvoveho dna som zacala uz v nemocnici, tiez som mala rozrezane brucho. Cca 3 pooperacny den prisla rehabilitacna sestra, ukazala jednoduche cviky, ktore nebolia a kazdy den som mala cca 15 min cvicenie. Pri prepusteni z nemocky este ukazala trosku narocnejsie cviky, ktore treba cvicit doma. Doma uz necvicim poctivo kazdy den, tiez mavam obcas pocit plneho mechura - ako pri zapale moc, ciest, vtedy si dam urologicky caj a zacnem denne cvicit panvove dno a pomaha to.

zubrienka83
23. apr 2016

Ahojte, som dva roky po operacii maternice vajecniky mi nechali.Bola to pre mna hrozna predstava.Dnes mam 42. nemam ziadne problemi a este niake pocity prechodu.Najhorsie boli pre mna dva dni po operacii ale vsetko sa da prezit.

agathi
24. apr 2016

@sirell ďakujem,potešila by si ma 🙂.

skill
28. apr 2016

@sirell Ahoj, môžem sa spýtať? ja som 4 týždne po hysteroktomii. Nad jazvou mi vysí taká "pneumatika". Mala si to aj ty?
Nie som silná, mám 46 kg - teraz som schudla, normálne 48kg, pravidelne cvičievam už 15 rokov.
Som z toho zúfalá.

sirell
29. apr 2016

@skill Ahoj, trapi to aj mna, dufam ze to povoli po vstrebani vnutorneho sitia - doktor mi povedal ze sa to vstrebava az 90 dni. Mala som to aj po druhej sekcii, vtedy sa to pekne vyrovnalo, tak dufam ze koza je este dost elasticka aby to po case zmizlo

sirell
29. apr 2016

@cindy73 Ahoj, bola si na lieceni po hysterektomii? nebol problem so schvalenim od poistovne, ked si mala bezkomplikovany pooperacny priebeh? Mozes odpovedat aj do IP