Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu
píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor
ja mám 37 a necítim sa ako vykuchané kura a to ma operovali v januári , vaječníky ostali a 6týž. po operácií som nastúpila do roboty,.
ahojte dievcata,o 10 dni idem na hysterektomiu,mam svoju posl.menstruaciu v zivote a mam v sebe taky nejaky smutok..ze uz nebudem nikdy tehu,ani mat dalsie babatko...nejak to na mna dolahlo..mali ste nieco podobne pred operaciou :(
@notebook včera ráno som vstala z postele veľmi som sa zlakla-mala som silné krvácanie,preto som nemeskala a isla na pohotovosť. Tam ma prezrel ultrazvukom aj na koze .Ukludnila ma primarova správa,že také silné krvácanie po kyretazi neni,takže som dostla menštruáciu o tri dni skôr.Na zmiernenie krvácania mi pichli injekciu A predpísal tabletky Dicynone.Mam ešte týždeň na ukončenie menštruácie
@ali237 Ahoj, ono vela zalezi od sposobu operacie, pokial je laparoskopicky, tak rekonvalescencia je obycajne kratsia, u mna to bolo rezom cez brucho a do prace idem po 8 tyzdnoch, ale je to sedave zamestnanie, pokial by slo o fyzicku pracu, urcite by som sla neskor.
@janajanajana tak mňa majú rezať -ako pri cisarskom.A prácu mám fyzicky náročnú.
@ali237 Je to samozrejme individuálne, ale myslím, že môžeš rátať s min. 6 - 8 týždňami PN.
@ali237 rezali ma cez brucho, len ja som sa akosi skôr dávala do poriadku ako ostatný, .. utorok operácia, streda na hadičkách a štvrtok ráno som dostala také hnačky, že ma museli odpojiť od katétra a infúzií a behala som na wcko celý deň - namiesto toho, že by som vyčkala rehabilitačnú sestru a pomaličky začala s chodením. A ked som už bola na wcku tak som potom išla už aj do sprchy .. inak asi ozaj nemám až takú fyzicky náročnú robotu, nestojím tam s kuse celý deň, síce väčší problém bol s tým, ked som mala dlho sedieť, vtedy som asi tlačila na brucho a po čase bolel
@ali237 Ahoj
ja som 6 týždňov po hyteroktomii. Rezali ma cez brucho, zobrali mi všetko. Po operácii 24 hod na Jiske. Z Jisky som už išla po svojich.
Po dvoch dňoch jedna hadička odstránená a hneď sprcha, na 4 deń odstránená drenáž a už bez preväzu brucha. Na 7 den vybraté stehy. Slabé špinenie.
Do práce som išla po 6 týždňoch, ale mám kancelársku prácu.
V pondelok nastupujem na liečenie.
@janajanajana S tým aj počítam....čo už...
Keď mám napísaný nástup 6.7.na 9hod. Predpokladám,že v ten deň ma operovať zrejme nebudú.Poznamku mi napisali-oholit.Na lacmo nič nespominali.Robia sa azda ďalšie predoperacne vyšetrenia?
@ali237 by nemali ale vela závisí aj od toho ako spravia vyšetrenia krvi a interné vyšetrenia držím vám palce.
@ali237
Ja som nastúpila 29.3., v ten deň som mala ešte slabý obed, poobede tabletku espumisan, a čípok.
Piť do 00,00 hod a potom už ani kvapku. Ešte mi brali krv, nikde som nemala uvedenú krvnú skupinu, tak preto.Večer ma vyholili a ráno o 8,30 ma operovali, cca vraj 1 hod.Potom som sa zobudila už aj s hadičkami, jedna na moč a druhá drenáž .
Ahojte, mna operovali 13.4., cez brucho, nechali mi cisto len lavy vajecnik, takisto ma vecer pred vyholili, dali klyzmu, nejedla som nic, kedze mam obstrukcnu poruchu pluc spreje som si brala aj na sal, po operacii som bola na JIS 24hod. samozrejme s moc.katetrom a este s dvoma drenmi, pustili ma na 4stvrty den po operacii na 7 vybrali stichi...zo zaciatku to bolo dost tazke nakolko mam za sebou 2cisarske a rez viedli v starej jazve, ale uz teraz je to fajn, aj ked moje deti mi davaju riadne zabrat 🙂 co sa tyka kupelov uz cakam len na poukaz a tiez pojdem na Lucky aj ked neviem co s detmi takze uvidime ako ste to riesili vy co mate male deti a ste s nimi doma na RD?Dakujem a prajem vsetkym vela sil a rychle uzdravenie
@skill ďakujem , som sa pýtala preto, lebo tu píšeš v príspevku že si 6 týždňov po operácii a v pondelok nastupuješ na liečenie, tak sa mi to zdalo rýchlo. Ja som si posielala tiež po 5,5 týždni a ešte mi neprišlo (posielala som to 15.6) . Ale aj tak dosť rýchlo je ten nástup, čo je dobre a dúfam, že aj ja dostanem tak rýchlo.
ahojte, operoval niektoru robot da Vinci? ja som po operacii 8. 6. a mam strpnute lono a stehna, mate niektora taketo potiaze? mam vybrate aj uzliny
@skill ahoj, mňa operovali 10. 5. a už druhý týždeň som v práci. Aj mne lekárka hovorila, že teraz celkom rýchlo dávajú to liečenie,tak uvidím, čakám, lebo poisťovňa má na to 30 dní, aby rozhodla. Som celkom v pohode, občas ma trochu pichne. Mňa operovali teda od spodu a laparoskopicky, mala som viac myómov, najväčší cca 10x10 cm, takže to bolo dosť veľké, ale bola som u super primára v BB, tak to zvládol výborne. Bola som veľmi rada, že sa to takto podarilo a nemám to cez celé brucho, predsa sa to takto rýchlejšie zahojí.
... mala som isť v pondelok na kyret ale som sa rozhodla zabojovať o vybratie maternice, tak snáď zajtra prehovorím lekárku, aby sme to dali von. Deti už neplánujem, tak nech mám pokoj.
@notebook mne od prvého dňa bolo povedané,že budú robiť cisarak.Vybratie len myonu v mojom veku nestačí.Zeny v týchto rokoch tie potvory viac napádajú,tak sa vyhnú komplikáciám a opakovaným operaciam.Takze dajú maternicu preč.Verim,že vaječníky mi nechajú.... Pri mojej váhe je to aspoň dake závažie. Nechcela by som klesnúť na 40 kg... veď mi budú už len kosti po schodoch hrkotat. 😀
@ali237 veď aj mne zobrali spolu s myómami aj celú maternicu, nechali mi len vaječníky (vzhľadom k veku a aj k tomu, že deti už mám a nechcem). Len to som chcela, že u nás mi to tiež chceli urobiť cez brucho - vraj je to veľmi veľké a nedá sa a potom som išla na konzultáciu do BB a tam sa to dalo aj laparoskopicky (aj keď to bolo veľmi veľké spolu 1300g) - teda asi záleží aj od šikovnosti a skúsenosti lekára. Bola som teda rada, že som skúšala konzultovať s viacerými.
@excelent11 ahoj, co viem, tak trpnutie stehien a lona je po vybrati uzlin normalne, mne tiez brali uzliny, ale zatial to nepocitujem..planujem ale robit cviky ako prevenciu proti lymfedemu na odporucanie lekara. Mozem sa opytat kde ta operovali robotom?
@janajanajana operovali ma v bb , mne neodporucili ziadne cviky. vnutornu stranu stehien mam riadne strpnutu , dost to zvykne boliet a lono je tiez neprijemne strpnute. mozem sa opytat kedy ste bola na op?
@excelent11 koncom aprila, citim sa fajn ale stale si davam pozor na seba..akurat mam slaby vytok, bol mi robeny aj vyter na kontrole, vsetko ok, tak som zvedava co bude na najblizsej kontrole. Nemas podobny problem?

@ali237 ja by som išla k lekárovi, ak budeš mať menzes, nebudú ťa operovať.