Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu
píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor
@24seli ja som bola v Topoľčanoch, prišla som deň popredu- 3 dni(2 noci) na pooperacke- jeden deň vybrali cievku, druhý deň vybrali hadičku kde odtekalo ostatne po rane. Laparoskopicky - zostali mi 2 mini rezy- 1 pri pupku- jeden nižsie.
Vaječníky mi nechali.
Viac som sa bála, než bolo potrebné- ale to je normálne mam ľuďom dane. Samotná bolesť bola len v ranách, než vo vnútri- po 2 dňoch som mohla bezproblémov chodit, sedieť...
Po operácii som mala psychický problém stráviť niečo v zmysle (nie som plnohodnotnou ženou)
Ale čo sa týka konfrtu- život je omnoho lepší- nič nebolí, neobmedzuje- dokonca ani pri sexe.
Ja som bola operovana 8.2 v Košiciach vybrali mi maternicu a vajcovody, stále mam opuch nad ranou , bolesti este mam ale ten pocit že už nebudem menštruáciu je super .
Môžem sa spýtať má niektorá problémy z trávením lebo ja mám odkedy mi odobrali maternicu a vaječníky môj problém bol zhubný nádor nad vaječníkom tak ma museli rezať pozdĺž brucha mám po operácii 2roky bola by som rada ak by ste mi napísali ktorá máte také komplikácie.
@zuzka421 ahoj aké mávaš ťažkosti? Črevné? Alebo bolesti brucha? Nadúvanie ? Mala si aj liečbu? Chemo? Alebo rádioterapiu?
@zuzka421 ahoj, ano mávam, som uz 5 rokov po a nastastie stale je to menej a menej casto, ale stale davam pozor na stravu, tiez mam rez cez brucho a po operacii mi zacali crevne problemy, i ked moj gynekolog ma presviedca, ze to nemoze suvisiet. Ale pred opkou som taketo problemy nemavala. Prve 2 roky.po opke boli dost zle, hocikedy silne krce, ake som nikdy nezazila predtym.
@24seli Ahoj, prepac, ze Ta takto oslovujem. Mozem sa opytat, ci si uz po operacii? Ako sa citis? Ja mam myom a zacal viac rast, navyse mam silnejsie krvacanie pocas menstruacie. Hysterektomii sa uz nevyhnem, len sa v tomto koronovom case aj trochu obavam kedy dostanem termin a kde v Ba resp. u ktoreho doktora tento zakrok najlepsie podstupit.
habanka2014 Áno črevné nie je to stále len keď niečo zjem ťažšie tak mám kŕče a hnačky ja som mala zhubný nádor ktorý mal vlastnú folikulu tak som mala šťastie lebo sa nerozrastal do okolitého tkaniva ale doktor ktorý má operoval mi odobrali aj lymfatické uzliny a aj slepé črevo prvý rok keď som sa dávala dokopy som sa cítila každým dňom lepšie ale teraz po 2 rokoch začínam mať častejšie problémy zo žalúdkom aj stolica je taká redšia neviem či to môže mať aj s tým spojitosť piatok idem k doktorovi tak mu to poviem a uvidí sa.A nemusela som podstúpiť žiadne chemoterapie ani oziare chodím na pravidelné kontroly na onkológiu.
@janajanajana a aj ste niečo užívali
@zuzka421 u mňa tiež onko diagnoza, krčok 1.štadium, naštastie bez liečby tiež, u mňa ale opacny problem, skor sa spomalili čreva, čim vznikaju silne kŕče, zapcha a caste naduvanie z niektorych potravin, ktore som predtym mohla. Zabera skor dieta, musim davat pozor čo jem a pijem litre vody, ale i tak to nefunguje na 100%..no vidim, ze ty mas opacny problem, neskusala si hylak + probiotika?
@zuzka421 mám dosť blízky prípad k teba až na to že sem mala chemo sj radio... teraz mám spálené čreva hnačky atd... neviem do nájsť prácu poriadnu hruza.. myslím sú že určite by si mala ísť k lekarovi.. možno to má súvis zoludek alebo čreva.. odporicsm navstevir gastroenterologicku ambulanciu.. ja chodím na kolonoskopie preventívne... mám 1/4 čreva spálené.. preto te problémy.. daj vedieť ako si dopadla a držím palce neboj bude dobre 🙏🏻🙂
@haljanka ahojky mam operaciu 31.3 ale nakoniec mi idu robit zatial rozsiahlu rekonizaciu a az ked to nebude stacit pojdem na tu maternicu. Tak zatial neviem velmi poradit. Ale bola som v NOU u Slezaka on ma tam bude operovat. Mna k nemu odporucila priamo moja lekarka, strasne z vela stran som pocula ze je super a najlepsi odbornik na to tu, tak som nerozmyslala. Podla mna lepsie ist takto k odbornikovi na takyto zakrok. V tom NOU byva v stredy prides tam na 7dmu je registracia daju ti kartu a potom ides na ambulanciu tam sa pipnes a ukaze ti poradie a sedis pol dna kym prides na radu, lebo je tam natresk. Ale v pohode mna hned na tej prvej navsteve objednal na operaciu, tak uz rovno na hospitalizaciu pridem. Co som sa tam a jednou pani rozpravala tak po tej hysterektomii sa tam byva 5 dni cca.. ale vraj personal je tam uzasny a aj izby su vraj super. A termin mne dal cca o 3 tyzdne, mali aj skorsi volny ale takto sme sa dohodli.
@haljanka ahojky. Ano som doma este sa setrim, ale teda u mna to bol mensi zakrok. Ale citim sa naozaj dobre. A starostlivost aj pristup tam bol naozaj uzaany velmi mili vsetci a empaticki 🙂. Cakam na sms, ze su vysledky, aby som si po ne mohla ist a tiez uvidim co bude dalej. Juj no drzim moc paste na toho 26.4.! Si tam bola dnes a hned ta objednali? Aj ti nieco blizsie povedali ako to tam bude prebiehat?
@24seli To som rada. Drzim palce na vysledky. Ano, bola som dnes a hned ma objednali aj na operaciu. Uz som samozrejme v strese. Vyberu mi maternicu rezom. Mam velke myomy, takze laparoskopicky sa to neda. No a potom este cakat na histologiu. Ani neviem z coho mam vacsi strach. Kolko zien tam byva na jednej izbe?
@haljanka juj uplne si viem predstavit ako sa citis! A ja by som stresovala tiez urcite. Takze viem ze zbytocne ti to teraz napisem, ale netreba sa bat su to tam profici a vedia co robia!! Vsetci su tam uzasne mili ked budes mat po opke nejake bolesti staci zavolat sestricku a vypytat si liek pichne ti ho do infuzky a do 10 min to zaberie! Hlavne ze potom uz budes v poriadku! Izby su tam 1dnotky a 2jky, ale ak maju plno tak su aj 3 na tej 2jke. Tie izby su velke takze akoze neni to stiesnene. Po opke najprv budes na pooperacnej izbe. Tam je viac zien ale neviem presne kolko tam vas budu stale kontrolovat a rano ta daju potom na tvoju izbu. Ale to budes len lezat a pospavat a davaju aj lieky na noc na spanie aj pred opkou co ta aj ukludni. Podla mna ako 3tie na izbu davaju len tie co chodia na zakroky, lebo tie su tam len 3 necele dni. Ak chces mozem ti poslat doto do spravy.
Dakujem este mi stale neprisla sms tak ale hadam do stredy pride nech uz tiez viem ci mam pokoj alebo tam tiez este zavitam..
Ahojte žienky.Mam po abdominalnej hysterektomii 2 tyždne a trapia ma krčovite bolesti čriev pred vyprazdňovanim. Mala ste to niektorá?

@jahodka11 super ze len same plusy v tom mas, to je povzdbudive citat a hlavne ze si ok 🙏