Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu
píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor
Ahojte, mozem sa spytat? Robili komplet hysterektomiu niekomu cez brucho? Ja som cerstvo po, skoro vsetko je ok jedine ked chodim/stojim alebo sedim tak ma stipe az pali ten rez. Ako keby tak koza sa tahala dolu, ked si to pritlacim je to trosku znesitelnejsie ale aj tak to stipe ze chodim v predklone a malo. Je to normalne? Po cisaraku si take nepamatam, tak ma to prekvapilo. Ale vraj jazva vyzera ok, tak neviem. Je to dost brutus. Davali ste si aj nieco na urychlenie/ podporu hojenia?
ACOG (American College of Obstetrics and Gynecology) popisuje hysterektómiu ako liečbu poslednej možnosti. Pred hysterektómiou by ste mali zistiť dôvod, možnosti liečby a dlhodobé vedľajšie účinky. Vedľajšie účinky hysterektómie môžu zahŕňať depresiu a stratu sexuálnej reakcie alebo túžby. Väčšina lekárov nepremýšľa dvakrát o sexuálnych vedľajších účinkoch spojených s hysterektómiou. Po hysterektómii možno pozorovať poruchy túžby, vzrušenia, orgazmu a bolesti. Kilkku et al sa pozreli na pacientky po hysterektómii a zistili, že u žien, ktoré si ponechali krčok maternice, nedošlo k žiadnej strate funkcie, ale keď bolo maternicové hrdlo odstránené, pacientky sa sťažovali na sexuálnu dysfunkciu. Aj keď si žena ponechá vaječníky, niekedy sa preruší prívod krvi do maternice. Orgazmy sa po hysterektómii často výrazne zmenia. To je pozorované čiastočne kvôli neschopnosti mať rytmické kontrakcie maternicových svalov bez prítomnosti maternice. Tiež vnútorné orgazmy sú po hysterektómii zmenené v dôsledku poranenia nervov, ktoré prechádzajú blízko krčka maternice. Chirurgovia by sa mali snažiť tieto nervy ušetriť, ale snahy o ich ušetrenie sú v súčasnosti obmedzené. Výsledkom je, že po hysterektómii mnoho žien stráca schopnosť dosiahnuť vnútorný orgazmus. Správy naznačujú, že ak by maternicové cervikálne gangliá boli ušetrené počas cervix šetriacej hysterektómie, sexuálna funkcia by bola zachovaná.
Ženy po hysterektómii môžu vstúpiť do menopauzy takmer o 4 roky skôr. Krvné zásobenie vaječníkov môže byť počas operácie narušené podviazaním, spazmom alebo trombózou.
Je dobre známe, že hysterektómia môže spôsobiť prolaps a inkontinenciu o mnoho rokov neskôr.Bola hlásená zápcha po hysterektómii, ktorá môže byť dôsledkom poškodenia nervov. Ženám, ktoré podstúpili hysterektómiu, trvá rekonvalescencia dlhšie ako u tých, ktoré podstúpili inú veľkú operáciu. Medzi príznaky patria problémy s močením, únava a depresia.
Nedávna štúdia Mayo Clinic ukázala, že hysterektómia, a to aj bez odstránenia vaječníkov, je spojená s 33% zvýšeným rizikom ischemickej choroby srdca a riziko sa zvyšuje o 250%, aksa hysterektómia vykonáva u žien mladších ako 35 rokov.
Aj vy máte po operácii zrasty
@lenkald Jde mi o to, že ženy jsou často neúplně informované o důsledcích této operace, pokud jde o rakovinu, tak se musí děloha odebrat, to je jasné, ale v jiných případech už jde většinou dělohu zachránit, jen si žena holt musí zjistit více informací a neposlouchat hned prvního doktora, který hysterektomii navrhne....
@dana182 dobre a ? ved kazdy ma kvantum informacii a toto tu ako nevyziadane rady urcite nikomu nepomoze, strasit tym a hentym, poznam zeny, ktore sa prave nerozhodli, lebo za kazdu cenu chceli maternicu zachovat a dopadli zle...nevidim dovod, v pripade ponechania vajenickov, ak je tam velke riziko kvoli hpv ci adenomyoze, preco by zena nepodstupila odobratie maternicu, navyse sa to uz robi laparoskopicky spodkom, bez velkej operacie
@dana182 Kazdy zasah do tela nesie urcite rizika a mozne komplikacie, ale ked si precitate pribalovy letak k beznym liekom najdete tam tiez hororové mozne komplikancie vychadzajuce zo studii a individualnych hlaseni a vacsina ich bez problemov berie. Cize je to vzdy o zvazeni benefitov vs mozneho rizika a tu teda benefit prevazuje vyrazne akekolvek riziko podla mojho nazoru. Ale samozrejme kazdy si zaver a rozhodnutie musi urobit sam. 💚
@mia456 Mám hysterektomii za sebou a mám nějaké problémy výše uvedené, akorát mě na to jaksi lékař zapomněl upozornit....proto to píšu, protože každá žena má právo na ÚPLNÉ informace, aby si sama mohla za sebe rozhodnout, jestli jí operace za to stojí....já bych se pro ni totiž už nerozhodla, pokud bych měla tyto informace, které jsem před operací neměla...to je celé....nechci nikoho strašit, jen si myslím, že by to ženy měly vědět, protože opravdu silně pochybuji, že každý lékař toto ženě řekne.....čest výjimkám...
už jsem dva roky po operaci, to už se těžko zlepší....
@dana182 aké máte prosím komplikácie? Ja som po laparoskopickej operácii, vonku mám iba telo maternice, a kvalita života sa mi zlepšila o 100%
@jahodka11 úplne ako aj u mňa...😉
@ivanka1980 no sexuálně je to v porovnání se stavem s dělohou nic moc....orgasmus bez stahů dělohy pro mě není tak uspokojivý a sex bez děložního hrdla je jiný, divný....prostě to nemá ten šmrnc...
je to přesně naopak, většině žen právě při takové operaci o život nejde a 90% hysterektomií se provádí pro benigní důvody....a i ta žena, které jde o život, má přeci právo na plné informace ohledně této operace, ať se sama může rozhodnout, jestli jí poté ten život za to vůbec stojí....o operaci si rozhoduje žena, ale má se tak rozhodnout na základě úplných informací, které jí lékař bohužel většinou neposkytne...
Ja som po hysterektomii 2 roky, zobrali mi len väčšiu časť maternice ,nechali vaječníky aj krcok. Mne sa kvalita života zlepšila,mala som ademomyozu, 10 dňové silne menštruácie, bolesti hlavy slabosti krutenie hlavy..nedá sa takto fungovať,chodiť do prace. Po operácii to bolo ťažké. Hojenie dlhe,brucho necitlive,musela som začať cvičiť aby som ho spevnila ale iné nevýhody nevidím. Sex je ako predtým., operáciou sa nezmenil, skôr je fajn ze nemám 10dni ten menzes. Ak by som si mala vybrať znova,idem do toho

Žienky, kedy sté začali športovat po hysterektomii? ( rez cez brucho). Som 4 mesiaca po a lekár mi vravel, že ešte mám vydržat dva mesiace. Mne to príde pridlho, začala som aj priberať. Ako to bolo u vás?