Idiopatická granulomatózna mastitída (IGM)
Mate niekto skusenosti s touto diagnozou? Ako dlho trvalo kym sa Vam to vyliecilo? Pripadne, vratilo sa to neskor? Dakujem
@husky25 ja som tiez sla do nemocnice lebo som mala vysoke CRP bali sa sepsy a cakali na vysledky biopsie. Ked zistili ze je to IGM tak ma poslali Mudr. Minarikovej ona sa tomu venuje a nastavila na colchicine a skorocel ten mal podla mna veľký vyznam ten prsnik sa po obkladoch zlepsoval. A vyrazne sa zacal zlepsovat az ked som sa naucila sama drenovat obsah toho loziska to mi tiez odporucila pani dr. Ale je to zdlhava liecba ale to najhorsie trvalo asi 3-4 mesiace. Tak trpezlivost dievcata a stres je naozaj veľký škoda. Mne spôsobil vela problemov. Stale som v takom vnútornom napätí niekedy si to uvedomujem som hlupa povaha co chce mat vsetko na100 percent a každému vyhoviet a byt za dobré a skodim sebe. Tak drzte sa
Ahojte, ja mám tiež po biopsii diagnostikovanú IGM, ťažkosti mi začali pre vyše mesiacom, boli mi robené už 2 incizie - vtedy sa este nevedelo o aku dg. ide, no v podstate po vysledkoch z biopsie sa postup liečby nezmenil, nakoľko to lekári nepoznajú. Má niekto skúsenosť s liečbou IGM aj po incizii - aký bol priebeh? Chodil z Vás niekto aj po incizii dr. Minarikovej? Vďaka.
@martina2317
@mirula88
Kočky netocila sa vám hlava z tých liekov??
@husky25 myslite z kolchicinu? Hmm mne asi nie.. teda neviem o tom.. beriete ich po jedle?
Hmm tak to neviem preco moze byt 🤔 pise sa to v letaku ako mozny vedlajsi ucinok?
Práveže sa nepíše , no uvidím snáď to prejde...
Ahojte, tak sa ozyvam po case, neviete nahodou, ako dlho sa moze brat ten kolchicin? Ja mam teraz v marci uz pol roka co ho beriem a stale to nemam ok, stale si tam citim hrcu, sice nie velmi velku, no ale este to tam stale je.. 😖
Mne myslím hovorila pani doktorka, že liečba trvá pol roka až 2 roky, je to individualne u kazdeho. Počas celej liečby sa berie kolchicin.
@moni334 no to si ma upokojila 🙂 a nevies ci sa vkuse moze 3x denne brat? Alebo ci sa musi znizit davka uz po pol roku
Ahojte dievcata, mam rovnaku diagnozu, som po troch operaciach a stale mam silne bolesti :/ trapim sa od decembra, az teraz mi stanovili diagnozu.. aktualne cakam na MR vysetrenie. Ak mate nejake tipy, co vam
Pomahalo, sem s nimi.. v nemocnici som bola mesiac, som uz zufala. Vystriefali mi 8 druhov atb, nic nezabralo. Rozmyslali ste niektora aj nad vybranim prsnika a vlozenim implantatu? Mali ste oo liecbe recidivu? Vdaka za vsetky odpovede
@larra84 och, to ma mrzi.. skus sa dostat k vyssie spominanej doktorke na onkologii v Ba, verim ze by ti pomohla.. atb na to nezaberaju, ja som tiez vystriedala asi 8 druhov, uz ani nepamatam, zachvilu su tomu 2 roky.. mne pomohol jedine prednison vyssie davky, to sa uplne stiahlo vtedy, este v nemocnici ale po vysadeni sa to zas zvacsilo.. a kortikoidy sa nesmu dlhodobo.. Ale urcite by som sa na tvojom mieste skontaktovala s tou Dr. Minarikovou, ma skusenosti s touto dg. a ten kolchicin na to fakt pomaha.. ja ho beriem uz asi rok a pol.. Nejaky zostatok loziska tam este asi mam, ale nastastie je to uz bez problemov a priznakov, ako keby v takej ,,spiacej,, forme, ze ho trochu citim na tom mieste a aj na usg vidno ale problemy s tym uz nemam.. je to na dlho liecba, ale fakt ked zacne zaberat tak s tym uz problemy nie su. O recidive neporadim, kedze sama este nie som na konci liecby, mozno sa niektora z dievcat vyssie ozve. Drzim palce
Dakujem, doktorka ma prave vypisala na Heydukovu k nejakemu doktorovi, co to lieci kortikoidmi, ale alo som sa docitala, tie zaberaju pocas liecby, potom sa to zvykne vratit.. skusim sa dostat k dr.Minarikovej. Zacala som brat aj polyoxidonium, zatial vsak bez zmeny :/ momentalne to len natieram ichtyolom ale je to horsie zo dna na den
@larra84 akoze tie kortikoidy su z casti ok, na rychlo to pomoze, stiahne, bolesti zmiznu.. lenze po znizeni davky a vysadeni sa to objavi zas, takze treba inu liecbu potom, ten kolchicin.. a hore mi jedna mamicka radila, ze to tiez ta dr.minarikova odporuca, prikladat skorocelove listy, alebo nejaku skorocelovu mast aspon skusit
Ahoj, dnes som bola u dr.Minarikovej, dala mi kolchicin 4xdenne, plus tinkturu zo skorocelu, snad to uz zaberie, leno bolesti su zas silne :/ ty si ako na tom? Nevratilo sa to?
@larra84 super ze si sa k nej dostala. A co ti povedala? Ako to zhodnotila?
No mne to este celkom uplne nezmizlo, ale tie bolesti a zapal sa uz nastastie nevratil odkedy beriem lieky..
Poslala ma na sono do OUSA, hned mi oredpisala kolchicin, aj nejake cipky a paralen na bolest, dala mi tinkturu zo skorocelu. Po tych tabletkach to boli menej. Ako dlho beries lieky? Kolko denne? Ja beriem 4 tbl denne. Ako sa po nich citis?
@larra84 brala som 3x denne ale teraz uz len raz, beriem ich uz rok a pol cca..
Rok a pol je dost dlha doba 😏 ako s tym vies fungovat? Mozes sportovat? Alebo ist napr.do bazena? Aby sa tam nedostala nejaka infekcia.. vyteka z toho nieco? Ja to mam zapalene este, trochu sa to sice stiahlo, ale stale to tam je dost silne.. a po kolchicine mi je zle, boli ma brucho 🥵 nechcem si predstavit brat to tak dlho.. na druhu stranu asi ine riesenie nemam 🥺
@larra84 kym som mala zavedeny dren tak som nemohla, ale teraz mozem uz normalne, ved to nie je nikde otvorena rana na povrchu tak sa tam nema co odkial dostat.. a uz nevyteka, vytekalo len vtedy ked som mala vnutri absces a zavedeny dren.. potom ako sa ten zapal pocas liecby stiahol tak uz tam nie je hnis. Len proste take tuhsie lozisko vnutri na pohmat..
A s tym bruchom no, beries kolchicin vzdy az po jedle? A vyskusaj brat nejake dobre probiotika, myslim ze to by ti mohlo pomoct. Pri vyssich davkach kolchicinu sa mozu objavit hnacky. No ale ako pises, nemame na vyber 😏
Tak ja to mam stale zapalene bolestive a vyteka to cudo z toho :/ uz aby mi ten kolchicin zabral 🙏 pribiotika mam, len sem tam zabudnem na nich 🙈 pecenove testy mas po nom ok?
@larra84 ale odkial ti vyteka? Z rany kde ti to rezali? Ano pecenove su ok, raz som mala trochu mimo normy ale potom sa to dalo doporiadku.. ale dobre ze hovoris, mala by som zas ist na krv 😏
Mam v okoli rany take naplnene bolestive akoby pluzgiere a odtial.. uz by som velmi chcela normalne fungovat, toto je des
ahojte, teda po veľmi dlhom čase sa opäť ozyvam. takze IGM som sa liecila od 2018-2020, skoro rok som chodila na kontrolu, vsetko bolo vporiadku, bola som uz bez liekov. Mudr. Minarikova mi v 2021 nasadila preventivne opäť colchicin, no ostala som na neho alergicka, tak sa zhrozili, a mam sa ozvať až by sa niečo opäť dialo ale že aj tak nevie ako by ma liecila. no a co cert nechce, ma to opätovne zacalo pobolievat, od jazvy k bradavke citim taky tvrdší tunelik. momentalne som skusila kupit serrapeptase - protizapalivy enzym ,tak beriem to a potieram audironom. chvilu sa mi to uplne uvolnilo, no dnes zasa citim,ze to nieje dobre. tak uvidim, a ked nebude dobre, ozvem sa opäť pani doktorke, ci nieco vymyslime.
@martina2317 fuha to ma mrzi.. a preco sa rozhodla dat preventivne kolchicin? To sa zvykne davat? A v akej davke a na aku dlhu dobu nevies?
A ako sa prejavila ta alergia na kolchicin?
O serapeptaze som uz pocula, no snad ti to pomoze. Drzim palce ✊
Ahoj, tak dala kvôli tomu,ze sa jej nepáčila jazva. ta totiž stále pracovala, sa mi urobila ako keloidna. rok som nebrala kolchicin, som mala ukoncenu diagnozur.2019. December 2020 som kolchicin preventivne mala začať brať 1tab.denne. alergia klasicky, okamzite velke cervene mapy po celom tele. rovno ma vypisala na test kolgicinu na Mickiewiczovu. tam to potvrdili.januar 2021.
teraz ,co sa mi to opäť zapálilo tak pocas toho ako som mala covid. uz som 10den po, tak budem volat na klenovu😞

@husky25 ja som našťastie to oproti vam mala uplne super 🤦🏻♀️🙊 jasne, bolave, zapalene, tazke prso, bola som zufala, ale teda musim povedat, ze mne ten kolchicin pekne zabral. Aj ked to nieje momentalne uplne bezproblemove, ale neda sa to porovnat s tym co to bolo. Ja som poctivo skorocel davala do podprdy, vzdy tam nejaky trcal😆 a som ho aj pila. Zacal mi chutiť takze s prestavkami. Inac v tom case ako som sa dostala k p.doktorke,som bola aj na merani v energy, tam bez toho aby som im cokolvek povedala, vysypali na mňa vsetko co nemam v tele dobre, presne ktore stavce mam problémové, v tom case som zacala brat lieky na pecen a oblicky a prsnik. Az mi sanka padla ked mi to zacal vymenuvat. Odporucili mi nejake pripravky, super ze netlacil, som si nechala poradit a sľúbila som, ze za 3-6mes.pridem aby sme to dalej riešili 🤦🏻♀️🤦🏻♀️ polepsilo sa a nebolo času 🤦🏻♀️🤦🏻♀️. Takze ani neviem ci bolo to, co mi to tak zlepsilo, ci kombinacia všetkého. Ked mi to zacalo, tak nemam pocit, zeby som mala stresujucu obdobie. Takze mne to stres asi nevyvolal. Ale keď som porodila, - rodila som v 33tt, nemala som poriadne zlazy dozrete pre mlieko, tazko sa to rozbiehalo, bolelo to, sestricka v porodnici mi tak znackla tu bradavku, ze mi slzy vyhrkli, ma tam vytrapili, ze to treba nasilu odsávačkou, tak ja skoro s plačom som sa snazila, som myslela, ze si ich odtrhnem priserny zazitok. Az potom jedna doktorka po dost dlhom case, ze nedozrete zlazy, tak mi nasadili oxytocin. Tak som aj myslela, ze ci vtedy sa tam nemohlo nieco udiat.