icon

Invalidný dôchodok - autizmus alebo Asperger

13. nov 2021

Dobre ránko. Prosim keď ma niekto autisticke ochorenie alebo aspergera je na to invalidný dôchodok? Polovičný alebo celý? Ďakujem.

mogaa
13. nov 2021

file:///C:/Users/admin/Downloads/15012015+-+461+-+pr%C3%ADloha+4%20(1).pdf

mogaa
13. nov 2021

nikdy nie je diagnóza ako diagnóza....vždy záleží od stupňa, liečby a pridružených ochorení.....ľahký stupeň nie je na ID, pri strednom a ťažkom stupni sa už percentuálne určuje stupeň práceneschopnosti .....takže pri ľahkom stupni autizmu kedy niekto dokáže normálne fungovať mu iD neschvália a samozrejme ak je niekto v špeciálnom zariadení alebo potrebuje opatrovanie na 24hodín denne tam už sa percentá určujú podľa zdrav.stavu a pridružených diagnóz....nikdy neplatí že je jedna diagnóza a priznajú pri nej mieru neschopnosti napr.60%....každý prípad aj pri rovnakej diagnoze je iný....

andrejka1974
13. nov 2021

Je to pri vsetkych diagnozach individualne mam syna co ma dmo prava strana postihnuta prava ruka uplne nefunkcna a je len na 60 percent a ma len ciastocny takze aj pri detskom autizme to tak bude ja mam dcerku teraz ma 9 rokov je ztp ale len 50 percent a to je uplne plienkovana, tazka mentalna retardacia uplne neverbalna potrebude sustavnu starostlivost takze uvidim v 18 ci vobec jej daju invalidny dochodok

autor
13. nov 2021

@andrejka1974 to mi je ľúto. Prajem veľa sil.