icon

Je autizmus dospelých spojený s agresivitou?

teleskop
20. jan 2023

prispevok s vymazanymi vulgarizmami...

riesim staznost na cloveka ktory ma castoval pred "dvoma" rokmi na ulici slovami ku... a dnes slovami "pi...". Majitel povedala ze mu moze dat pre mna hodinovu vypoved ale ze je autista, teraz mi je luto, a mam pocit ze sa musim nad to preniest, potom si uvedomim preco ma niekto po mne len tak kricat na ulici pi.., ku.., ked ho ani neregistrujem. Vidim, ze je postihnuty, mam ho dat vyhodit? Vraj uz boli podobne staznosti, par. Ked ma vidi, viditelne v nom spustam agresivitu, aj som sa mu vyhybala na metre, uz ma to nebavi, dnes sa nam stretla cesta a len tak mi do ucha povedal "pi." potom "kra.". Uz som sa mu zastavila, ze "volam policiu", tak skrotol ale nieco si hundral a siel prec. Myslite, ze autista toto robi a nechali by ste to tak?

Strana
z2
ckocka
20. jan 2023

Autista či neautista, človek ktorý na teba bezdovodne vykrikuje vulgarizmy pravdepodobne nebude psychicky v poriadku (ak teda nie je opitý alebo pod vplyvom nejakých iných látok).

andrejka1974
20. jan 2023

@teleskop autista ti takto nepovie autisti si takéto slová vôbec neuvedomujú a vela autistov ledva povedia základné slová väčšina je neverbalnych takže ak ti niekto takto povedal autista nebude môže mať inú poruchu a proste by som si toto nevšimla jedným uchom dnu druhým von

thereisabear
20. jan 2023

@teleskop vyhodiť odkiaľ? Čo robí?

pininka1
20. jan 2023

Nieje pravda co tu pisete. Ja pracujem s autistami a viaceri su vulgarni a.casto hresia, oni si neuvedomuju tu situaciu, preto to vykriknu hocikedy a na hocikoho.

teleskop
autor
20. jan 2023

@thereisabear s prace pracuje tam kde sa vtedy vyskytnem, cize mi to vlastne hovori pocas svojho vykonu prace.

teleskop
autor
20. jan 2023

@pininka1 v lee som ho porozorovala ked som sedela na terase pri jeho praci a bol vonku aky bude k inym ludom, mily zlaty neriesil....

thereisabear
20. jan 2023

@teleskop a nemá niekoho, kto sa oňho stará? Lebo keď takto vykrikuje, asi má tých problémov viac... Možno niekto jemu blízky by to vedel riešiť. Rodičia napr.

teleskop
autor
20. jan 2023

@thereisabear to som neriesila kedze pred rokmi ma vyslovene ohrozoval ze mi fleskne a ja som ticho ostala cusat, lebo nikde nikoho a teraz som bola tam kde kamery tak som zvrestala ze zavolam policiu a pratal sa...ked ma vidi spozornie a taky hnev je v nom a ja sa mu cele roky podvolujem, dnes som si povedala, ze staci

cinky16
20. jan 2023

@teleskop ty si jeho zamestnávateľ?

teleskop
autor
20. jan 2023

@cinky16 ????

bimbambom
20. jan 2023

@teleskop daj ego bokom a odpovedz si ....
Bol to pre teba traumatický zážitok aj keď vieś , že za to nemôźe ?
Vieš zaspať s pocitom , že chorý človek kvôli tebe stratil prācu a bohvie kedy si nājde inú ?
Vieš sa vžiť do jeho kože ?

Ten príbeh je veľmi stručný . Skús napísať kde a za akých okolností sa "stretávate" .

teleskop
autor
20. jan 2023

@bimbambom pred rokmi to bol pre mna velmi traumaticky zazitok manzel mi kazal nosit kaser, na to miesto som nesla par tyzdnov, ked som ho videla potom bala som sa, asi si bol vedomy svojej prevahy, stretavame sa rozne tak, ze neviem kde bude

teleskop
autor
20. jan 2023

Nadriadeny mi povedal, ze nevie ci nemoze byt nebezpecny....

bimbambom
20. jan 2023

@teleskop kde ten človek pracuje a stretávaš ho ?

teleskop
autor
20. jan 2023

@bimbambom stretavame sa rozne tak, ze neviem kde bude

zuzka0605
20. jan 2023

samozrejme, ze moze.ale nie je to pravidlo, ze kazdy autista je agresivny.bud velmi obozretna.

bimbambom
20. jan 2023

No dobre ,nechceš povedať kde pracuje ( dúfam, že si dobre pochopila , ja nemām záujem o to aby si mi dala adresu , ale len povedala jeho pracovnú pozíciu ) .
Veď rob čo chceš , nech ho vyhodia , ale potom asi budeš musieť znášať dôsledky .....

kacena4
20. jan 2023

v prvom rade by si ho mala sponat + jeho diagnozu a az potom sudit, volat policiu a vyhadzovat cloveka z prace. autisti maju "spustace" ktore v nich vyvolavaju agresivitu, lebo s danymi emociami nevedia pracovat. ked zisit co mu vadi vyhybaj sa tomu, mozno je to tvoje oblecenie, spravanie, rozpravanie, parfem... moze to byt hoco. neviem kde a ako robi ci je to chranena dielna ci co ze sa ta sef pyta ze ho vyhodi kvoli tebe. on urcite vie aky je to clovek a ako s nim pracovat. takze najprv si ty zisti co a ako a zvytone sa takemu cloveku nevyhrazaj policiou aj tak to nechape a akurat bude este agresivnejsi. autizmus je psychiatricka diagnoza a podla toho sa k tomu cloveku treba spravat. tak isto keby ti 2x presiel po nohe clovek na voziku nebudes na neho volat policiu a riesit jeho vyhadzov (teda aspon dufam) takto sa treba na autistu pozerat ako na tazko zdravotn epostihnuteho, u ktoreho vsak postih nie je viditelny na vonok. drzim palceky pri zvazovani vsetkych moznosti

bimbambom
20. jan 2023

@kacena4 super si to napísala !

amelie2017
20. jan 2023

@kacena4 ja osobne toto vsetko chapem, ale aj ludia s psychiatrickymi diagnozami vedia narobit vela zla. Mozno pracuje niekde v kaviarni, v chranenej dielni, obchode a ona musi ist okolo. Ona nemoze za to, ze je pre neho spustacom, on nemoze za to, ze chyti amok, ked ju vidi. Ale ak maju byt ludia s psychiatrickymi diagnozami integrovani, nemozu byt nebezpecni pre okolie. Co ak chyti noz, doboda ju...ale vsak autista.
Kamaratka ma takto v skole jej dcery integrovanego chlapceka. Chlapcek je mily, ozaj anjelik, ale hryzie. Kamaratkina dcera mala dve otlacky jeho zubov na ruke..neriesilo sa, ved autista...az kym jej takner neodhryzol lice. 5 rocne dievcatko bude mat na lici jazvu na cely zivot. Koza jej visela na vlasku..

dagmarovita
20. jan 2023

No to keby mi niekto spravil bola by som tiež v šoku a bála sa toho človeka. LJa som stretla teraz takeho, cakali sme pred potravinami, on sedel, dopil energeťak a hoci bol smetny kôš pri nom tesne, hodil plechovku na zem, pozerali sme na neho, ale kazdy sa ho bál nieco mu povedať. A tá hrozná tvár, maju take črty niektori ludia, ktory majú isté predispozície. Mladý chalan, mal velmi špatnú tvár, tak daval najavo agresivitu, ze verim tomu, ze niekomu je schopný ublížiť..slabsiemu samozrejme. Neskor som ho stretla oproti na ulici, bol ako by plný nenávisti. Bŕŕ. Je to velmi neprijemne, ze toto zazivaš, neviem ako by sa to dalo riesit, je to ohrozujúce.

teleskop
autor
24. jan 2023

zaujimalo ma ci ma niekto v okoli alebo v rodine dospeleho autistu a ci je mozne ze sa takto chova, lebo mozno jeho majitel ani nepozna jeho zdrav. stav a len tak trepol.

teleskop
autor
24. jan 2023

@kacena4 tvoj prispevok povazujem za pokrytecky az nebezpecny, vsetci sme povinny ustupovat inym, a kto ustupi nam? Vsetci sme povinni chapat inych ale kto pochopi nas? Vsetci musime byt dobrucki, tichucki, pozerat ci neublizime....a co my? Tvoje myslenie je podla mna nespravne, ALE mas pravo vyjadrit svoj nazor, kedze toto je verejna debata a forum tak ako ja mam pravo vyjadrit ten svoj. Je pravda, ze pre tieto nazory Slovensko vyzera ako vyzera. Jednoznacne akceptujem tvoj postoj.

beatrixx1525
24. jan 2023

Mám vo svojom okolí dospelého človeka s autizmom a pridruženými diagnózami, je to síce bežné ale nie je to v poriadku. Diagnóza či nie, ak sa človek natoľko nedokáže ovládať že je hrozbou pre druhých, nemá v spoločnosti bez dozoru a pomoci čo hľadať. Čím ďalej, tým viac sa z autistov robí nejaká "vznešená nadrasa" (viem že je to prehnané ale ozaj to v určitých smeroch spoločnosť takto preháňa) a preto sa zatvárajú oči aj pred vecami, ktoré teda naozaj nepatria do dobre fungujúcej spoločnosti a nemôže sa donekonečna ustupovať na úkor bezpečnosti väčšiny. Toto hovorím ako človek s diagnózami ADD a ASD len pre poriadok.

teleskop
autor
24. jan 2023

@beatrixx1525 ❤❤❤ diagnoza neznamena clovek 🙂

bimbambom
24. jan 2023

@teleskop no ja som s autistami , aspergermi pracovala .... Takže āno , skúsenosť mám .
Avšak keďze je to verejná diskusia a každý sa môže vyjadriť , tak ok .
To , źe v tebe takýto zážitok zanechal tak hlbokú stopu je len dôsledok . Māś evidentne problém a toto to len spustilo . Nie , na ulici nikoho nezaujímaš , keď sa na teba niekto vykričí , nikto si to a teba roky nebude pamätať , lebo nie so takā zaujímavá ako si myslíš . Tým ťa nechcem uraziť , to je iba fakt . Navyše pôsobíš veľmi labilne . Aj tvoj príbeh je len taký tretinový . Nič k veci poriadne konkrétne . No a aj tak mám pocit , źe ty tú svoju pravdu māš a nebudeš spokojná kým ho nevyhodia . Tu si si neprišla po radu , ale po povzbudenie . Rob čo chceš , tu ti poźehnanie nikto nedá.
A nejde o niekoho "nad" , zatváranie očí a pod . Ide iba o ľudskosť , ktorá sa z nás akosi vytratila.

teleskop
autor
24. jan 2023

@bimbambom po vete "Navyše pôsobíš veľmi labilne" som prestala citat. dakujem za modrokonikovske vysetrenie 🙂 Prajem ti krasny, vyrovnany den 😘

teleskop
autor
24. jan 2023

mi napise zena co je v skupine silikonove prsia, skoro mi zabehlo 👍

bimbambom
24. jan 2023

@teleskop ja vyrovnaný deň mām 🙂
A toto je presne to . To ,že som v nejakej skupine ako ovplyvňuje môj názor v tomto momente ? Nijak ! Ale krásne ukazuje na teba . Nenapíšem ćo chceš počuť a už sa ideš vysmievať . Mām smutnú sprāvu , mňa toto naozaj nepoloží a úprimne mi je to jedno . Verím , źe sa ti uľavilo 🙂

teleskop
autor
25. jan 2023

dakujem vsetkym za nazory, jeden kde bol autizmus vypichnuty ako psych. porucha mi otvoril oci, ze nabuduce bude policia alebo vyhadzov. Alkoholizmus je tiez psych. porucha a ked ma taky castoval minule leto ze som ku..tak prisla policia, a bol pokoj. Budem to takto riesit. Dakujem, pomohli ste. Nikto vo vyspelej spolocnosti netoleruje vyhrazky a osocovanie od nikoho, nebudem ani ja. Hladala som v odpovediach dovod, preco to tomu muzovi tolerovat, nenasla som ho. Dik..

Strana
z2