icon

Je bežné vyzliekať sa u doktora do pol pása?

27. aug 2025

Ahojte baby, idem sa vás spýtať, lebo už dlhšie nad tým rozmýšľam. Vždy keď idem k lekárovi na vyšetrenie (napr. internista, obvodný, keď robí celkovú prehliadku) tak ma požiada aby som sa vyzliekla do pol pása. Či už kvôli počúvaniu srdca, pľúc alebo pri kontrole tlaku a pri vyšetrení brucha podobne. Úprimne mne je to dosť nepríjemné, necítim sa v tom komfortne a niekedy mám pocit že by sa to dalo spraviť aj bez toho. Preto by ma zaujímalo či je to všade tak alebo len niektorí lekári sú na to prísnejší. Ako to máte vy? Vyzliekate sa normálne bez problémov alebo vám je to tiež trápne? Lebo ja sa vždy cítim tak neisto, keď tam sedím v podprsenke aj keď viem že pre lekára je to bežná rutina a nič extra v tom nevidí. Máte nejaké tipy ako to zvládnuť s väčším kľudom? Alebo je to jednoducho tak a treba si zvyknúť že na Slovensku je to normálny postup pri vyšetreniach?

Budem rada, ak sa podelíte so skúsenosťami, možno len ja to prežívam viac, ako je potrebné

autor
27. aug 2025

Keď som na kúpalisku, nosím celé plavky a nie bikiny.

viestta
27. aug 2025

Co ti poviem, vcera som bola na koznom kvoli vysypu na rukach a na krku. Doktorka ma vyzliekla do gatiek a obzrela komplet celu, aj gatky odtiahla. A som rada, pretoze nasla aj na chrbte o com som ani nevedela...
Ale aby som zodpovedala aj na tvoju otazku: Ked ma potrebuje doktor popocuvat, vyzliekam sa do podprsenky. Minule aj kvoli meraniu tlaku som davala tricko dole, lebo som nevedela dostatocne vysukat rukav. Na kardiologii aj podprsenka dole pri USG. Vysetrenie brucha aj sono v podprsenke, u ortopeda a neurologa v gatkach a podprsenke. (Zazila som sice aj neurologicku, ktora ma vysetrila cez hruby sveter, ale to vysetrenie malo aj taku vypovednu hodnotu.) Na rehabilitaciach som tiez cvicila v boxerkach a sportovej podprsenke. Cvicili sme tam 4 zeny naraz a fyzioterapeutom.
@beronsche pre mna vyzliekanie na vysetrenie nie je najvacsi problem nasho zdravotnicstva

beronsche
27. aug 2025
@viestta

Co ti poviem, vcera som bola na koznom kvoli vysypu na rukach a na krku. Doktorka ma vyzliekla do gatiek a obzrela komplet celu, aj gatky odtiahla. A som rada, pretoze nasla aj na chrbte o com som ani nevedela...
Ale aby som zodpovedala aj na tvoju otazku: Ked ma potrebuje doktor popocuvat, vyzliekam sa do podprsenky. Minule aj kvoli meraniu tlaku som davala tricko dole, lebo som nevedela dostatocne vysukat rukav. Na kardiologii aj podprsenka dole pri USG. Vysetrenie brucha aj sono v podprsenke, u ortopeda a neurologa v gatkach a podprsenke. (Zazila som sice aj neurologicku, ktora ma vysetrila cez hruby sveter, ale to vysetrenie malo aj taku vypovednu hodnotu.) Na rehabilitaciach som tiez cvicila v boxerkach a sportovej podprsenke. Cvicili sme tam 4 zeny naraz a fyzioterapeutom.
@beronsche pre mna vyzliekanie na vysetrenie nie je najvacsi problem nasho zdravotnicstva

@viestta a tvrdím niekde, že je? 🙃

Inak ty opisujes priebeh vyšetreni ako takých. To je hádam normálne sa vyzliecť, ako inak sa to dá?
Mám dojem, že autorka píše o situáciách, kedy nie je vyšetrovaná, ale musí sedieť pri lekárovi vyzlečená, čo nie je nevyhnutné.

kaca222
27. aug 2025
@rozkvet1

@anonym_autor naprosto chápem že to je nepríjemne. Pre mňa tiež a extrémne. A reči typu "oni to neriešia, oni vidia milión tiel" na mňa nezaberajú lebo ja sa v tú chvíľu cítim zle a nechcem sa tak cítiť. V živote som sa nemusela vyzliekať pri počúvaní srdca, ani kvôli tlaku, vlastne pri týchto veciach nikdy, iba pri EKG som sa musela vyzliecť. Ale pri veciach, ktoré som spomínala tak našťastie som nemusela a rozhodne by som to odmietla so slovami že da sa vyšetriť aj normálne, keď to zvládnu iní doktori... Máš plné právo odmietnuť alebo povedať že sa nevyzlecies. Aj medzí lekármi sa najde veľa uchylov rovnako ako medzí inými povolaniami

@rozkvet1 “zvládnu”. Otázka je, že ako zvládnu 🙂 to že to jeden odflákne neznamená, že to tak musia robiť všetci, nie?

rozkvet1
27. aug 2025
@minenkaa

@rozkvet1 jasne všade sú uchylaci ,to nechodíš ani k vode sa kúpať?

@minenkaa nie, predstáv si že nie každý chodí k vode. 🤨. To je zistenie. Ja tam nechodím lebo ma to nebaví a neviem plávať

anonym_fbeca5
27. aug 2025

Nie celkom k téme, ale vidím, že sa tu už aj iné, podobné, rieši. Mne bolo mega nepríjemné po pôrode, nevládala som sa osprchovať, tak že mi pošlú niekoho na pomoc... No tak jasné, že neposlali sestričku, ale sanitára, chlapa 🙄 keby z tej kúpeľne mám akým oknom utiecť, tak idem. Ale zase, ku cti mu slúžilo, že sa naozaj snažil nepozerať 🥲

anonym_0e6e8e
27. aug 2025
@anonym_fbeca5

Nie celkom k téme, ale vidím, že sa tu už aj iné, podobné, rieši. Mne bolo mega nepríjemné po pôrode, nevládala som sa osprchovať, tak že mi pošlú niekoho na pomoc... No tak jasné, že neposlali sestričku, ale sanitára, chlapa 🙄 keby z tej kúpeľne mám akým oknom utiecť, tak idem. Ale zase, ku cti mu slúžilo, že sa naozaj snažil nepozerať 🥲

@anonym_fbeca5 choré, že k žene ktorá je ešte aj po pôrode pošlú chlapa a nie sestru. Nedôstojné. Btw, na zdravotníckej škole sa učí o zachovaní čo najväčšej dôstojnosti. Hm, v reálnom živote je to vidieť veru

anickaaa6aaa
27. aug 2025
@beronsche

@viestta a tvrdím niekde, že je? 🙃

Inak ty opisujes priebeh vyšetreni ako takých. To je hádam normálne sa vyzliecť, ako inak sa to dá?
Mám dojem, že autorka píše o situáciách, kedy nie je vyšetrovaná, ale musí sedieť pri lekárovi vyzlečená, čo nie je nevyhnutné.

@beronsche tak hádam má autorka ústa a ak neprebieha už vyšetrenie, sa normálne spýtam či sa už môžem obliecť. a nie sedieť jak taký truľko.

anonym_fbeca5
27. aug 2025
@anonym_0e6e8e

@anonym_fbeca5 choré, že k žene ktorá je ešte aj po pôrode pošlú chlapa a nie sestru. Nedôstojné. Btw, na zdravotníckej škole sa učí o zachovaní čo najväčšej dôstojnosti. Hm, v reálnom živote je to vidieť veru

@anonym_0e6e8e potom sme to riešili spolu, s ostatnými ženami a k asi 90% ženám v tom čase na oddelení poslali chlapa. Aj keď sestier tam bolo dosť a dokonca mali aj ženy sanitárky. Nerozumiem, prečo to tam tak fungovalo. Snáď sa to už zmenilo.

anonym_0e6e8e
27. aug 2025
@anonym_fbeca5

@anonym_0e6e8e potom sme to riešili spolu, s ostatnými ženami a k asi 90% ženám v tom čase na oddelení poslali chlapa. Aj keď sestier tam bolo dosť a dokonca mali aj ženy sanitárky. Nerozumiem, prečo to tam tak fungovalo. Snáď sa to už zmenilo.

@anonym_fbeca5 debili

carolynka
27. aug 2025

Ja sa nevyzliekam, mne moj vseobecny lekar nadvihne zozadu tricko a tak ma pocuva. Ked treba pocuvat zpredu, tak cez tricko alebo ide cez vystrih pod tricko.

minenkaa
27. aug 2025
@anonym_0e6e8e

@minenkaa áno, sú aj prirodzene hanblivi ľudia, za to že tebe to nevadí, neznamená že niekomu tiež nie. Neznášam nahotu, rada chodím zahalena a to mám peknú postavu celkom. Respektive neurazim postavou. Pri vode nosím tankini a kraťasky mierne nad kolená. Som hanblivý človek a rozhodne nechcem aby ma videlo tristo ľudí či doktorov, to teda nie. Vyšetrenia kde sa fakt že nemusím vyzliekať ale podľa nich musím, rázne odmietnem a zrazu sa to dá vyšetriť aj s oblečením či minimálne podprsenkou. Gynekologickú mám ženu a nehanbit sa že si po vyšetrení občas aj poplacem. Vôbec sa za to nehanbím, je to pre nepríjemné vyšetrenie a radšej by som šla znova na hadicku do žalúdka alebo stokrát zubárovi. 🙂 neznášam keď niekto s tým nemá problém a pohŕda ostatným. Keď nie si v ich koži, radšej mlc

@anonym_0e6e8e toto ale nie je prirodzená hanblivosti ,ja som prirodzene hanblivá ,hanblivosti nie je o tom či ma niekto peknú postavu alebo nie .Urcite nie je nirmalne sa tak hanbiť ,že človek nejde k lekárovi a ani plakať pri tom,dá sa aj toto naučiť a netreba cely zivot zbytocne trpieť

minenkaa
27. aug 2025
@rozkvet1

@minenkaa nie, predstáv si že nie každý chodí k vode. 🤨. To je zistenie. Ja tam nechodím lebo ma to nebaví a neviem plávať

@rozkvet1 vedieť plávať pokiaľ viem je hlavne pre bezpečnosť a nie pre zábavu

minenkaa
27. aug 2025
@anickaaa6aaa

@beronsche tak hádam má autorka ústa a ak neprebieha už vyšetrenie, sa normálne spýtam či sa už môžem obliecť. a nie sedieť jak taký truľko.

@anickaaa6aaa presne ,ja sa vždy hneď oblečiem po vyšetrení a sa ma aj opytaju či je to ok ,ak treba dať niečo dole

anonym_f02d7c
27. aug 2025

Ja mam pocit ze ludom uz zacina vsetko vadit. Vidia denne vela nahych tiel a nemaju potrebu sa nad kazdym zastavovat. Pre nich je prirodzena nahota.

Ja som mala kopu gynekologickych problemov tak vyzliet tricko je pre mna malina 😂.

Nehladaj problem tam kde nie je.

@anonym_fbeca5 ver tomu ze ten sanitar tiez uz videl kadeco. Je pravda ze mozno by som sa aj ja nad tym pozastavila, ale v tom stave by mi to bolo asi jedno 😂.

beronsche
27. aug 2025
@anonym_fbeca5

@anonym_fbeca5 nebolo to kvôli tomu, že si mysleli, že v prípade odpadnutia ľahšie ženu udrží, lebo je fyz.silnejsi?
Ale jasne, že to bola kravina, to bez debaty..

beronsche
27. aug 2025
@anickaaa6aaa

@anickaaa6aaa nesudila by som takto.
Nie každý je asertivny a najmä u lekára je to bežné takpovediac "držať hubu a krok", takže mňa to neprekvapuje.

beronsche
27. aug 2025
@anonym_f02d7c

Ja mam pocit ze ludom uz zacina vsetko vadit. Vidia denne vela nahych tiel a nemaju potrebu sa nad kazdym zastavovat. Pre nich je prirodzena nahota.

Ja som mala kopu gynekologickych problemov tak vyzliet tricko je pre mna malina 😂.

Nehladaj problem tam kde nie je.

@anonym_fbeca5 ver tomu ze ten sanitar tiez uz videl kadeco. Je pravda ze mozno by som sa aj ja nad tym pozastavila, ale v tom stave by mi to bolo asi jedno 😂.

@anonym_f02d7c to, že je pre personál prirodzená nahota iných, neznamená to, že musí byť prirodzená pre pacientov.

U nás je v zdravotníctve toľko obrovských problémov, že na zabezpečenie dôstojnosti pacienta už nezostava ziadna kapacita personalu. O tom to je..

minenkaa
27. aug 2025
@anonym_fbeca5

@anonym_fbeca5 ale veď toto je tak milé ,prečo je to nepríjemne keď príde chlap a ešte sa snažil nepozerať

minenkaa
27. aug 2025

Keď sme pri tom sprchovaní ,so mnou bol po operacii tiež chlap v kúpeľni a bol teda rázny,že on ma teda z oči nespustí a snažil sa nedivat ,keď som bola naha
Autorka ako by si zvládla utrpenie po stolici a aj vy všetky zbytocne precitlivené ,čo neriešite svoju uplne zbytocne premrštenú hanbu a ešte sa tu jedna schováva za prirodzenú hanblivost

3petka
27. aug 2025

@anonym_autor Tak ešte keď som v podprde je to ok. Necítim sa zle ale napr u obvoďáka keď mi robí EKG musím mať dole aj tú a vtedy sa cítim blbo.

anonym_b4a5fe
27. aug 2025
@anonym_autor

Keď som na kúpalisku, nosím celé plavky a nie bikiny.

@anonym_autor ale niektore vysetrenia sa nedaju spravit cez oblecenie. ja ked som bola na uzv alebo ekg, tak vzdy tam bolo take pritmie a lekar aj tak skoro cely cas pozeral na tu obrazovku. pokial ide o bezne ako meranie tlaku, tak tam nevidim dôvod sa vyzliekat, staci vyhrnut rukav, a ja chodim radsej vzdy v tricku s kratkym rukavom a v zime na to sveter. i tak by som ti poradila si zaobstarat tu sportovu alebvo plavkovu podprsenku, budes sa citit lepsie ako v klasickej, ak teda mas tym taky problem

anonym_fbeca5
27. aug 2025
@beronsche

@anonym_fbeca5 nebolo to kvôli tomu, že si mysleli, že v prípade odpadnutia ľahšie ženu udrží, lebo je fyz.silnejsi?
Ale jasne, že to bola kravina, to bez debaty..

@beronsche keď sa na to pozriem z tohto pohľadu, tak to dáva logiku. Ale tak či tak to bolo extrémne nepríjemné. A hlavne, krvácala som odspodu nenormálne, nevedela som sa ani obliecť. Fakt mi bolo brutálne trápne, keď mi vysvetľoval, ako si mám dať vložku a nohavičky, nech nemám celé nohy od krvi 🙉 ale tak, zrejme v tom mal prax. Inak ten pán bol naozaj najmilší človek na celom oddelení a dokonca sa aj rozlúčiť prišiel so mnou a manželom, keď nás s malou prepúšťali.

anonym_ac2ce5
27. aug 2025

V každom veku to je inak, niekedy sa hanbíme za to že to už nie je ako pred XX rokmi a niekedy si myslíme že nás očumujú
S dcérou sme išli v máji na kardio, tak som jej len pripomenula, nech si vezme slušnú prádlo. "Takže ja sa budem vyzliekať? No to nie, to tam nejdem. A to mi ako bude cumet na prsia? No to ako nie.." Hodinová scéna ktorú úplne chápem, tiež som mala pocit, že každý je na mňa zvedavý a moje prsia sú stredobod vesmíru 🤷‍♀️ Tak ju hovorím že takých prsníkov vidia denne desiatky, že tam budem tiež. Debatu zakončila slovami "ale mami pochop, ja byť uchyľ, tak som tiež doktor a robím s deťmi..."🙈😂😂😂 A celé popoludnie som počúvala, ako to bolo strašne a ako na ňu iste čumel. 🤦‍♀️

rozkvet1
27. aug 2025
@minenkaa

@rozkvet1 vedieť plávať pokiaľ viem je hlavne pre bezpečnosť a nie pre zábavu

@minenkaa pointa bola že nie každý chodí k vode.
Aurorka: nie si v tom sama. Je uplne prirodzené, že sa hanbis a stresuje ta to

anonym_0e6e8e
27. aug 2025
@minenkaa

Keď sme pri tom sprchovaní ,so mnou bol po operacii tiež chlap v kúpeľni a bol teda rázny,že on ma teda z oči nespustí a snažil sa nedivat ,keď som bola naha
Autorka ako by si zvládla utrpenie po stolici a aj vy všetky zbytocne precitlivené ,čo neriešite svoju uplne zbytocne premrštenú hanbu a ešte sa tu jedna schováva za prirodzenú hanblivost

@minenkaa bože ty si múdra ako rádio. Vôbec sa nevieš vcítiť do druhých. Tebe to nevadí tak to nikomu nesmie vadit. Teba umyval chlap a nevadilo ti to, tak ani ostatným to nemôže vadiť predsa. To je logika. Nie každý si užíva to že je umývany cudzím chlapom a krváca pri tom....

anonym_0e6e8e
Autor odpoveď zmazal
rozkvet1
27. aug 2025

@anonym_autor autorka, máš právo odmietnuť vyšetrenie keď ti bude nepríjemné. Alebo sa spýtať či sa to nedá aj inak spraviť. Mňa moj obvodný v živote nevyzliekal, ani pri prehliadke, ani pri počúvaní. Dokáže normálne strčiť fonendoskop pod tričko tak, že mi vidieť len trochu brucho. Pokiaľ to dokáže on, verím že aj iní lekári to dokážu. Ja už som nejaké vyšetrenia aj odmietla u iných doktorov a dala si ich spraviť od ženy doktorky. Vyhľadaj ženu pokiaľ sa dá, určite to bude lepší pocit pre teba. A nenechaj sa tu chlacholit vetou že oni toho už veľa videli. A čo že videli... V tú chvíľu je ti to nepríjemné a tvoje pohodlie je dôležité. Správny doktor to má rešpektovať a prispôsobiť. Pri vyšetreníach, ktorých sa da. Ja som bola na RTG pľúc, čítala som na internete že sa to spraviť s tenkou podprsenkou bez kostic (bez akéhokoľvek železa). Doktor hneď samozrejme že vyzliecť, však načo zachovať dôstojnosť. Ja že určite nie, dá sa to spraviť aj bez železa, prípadne s vyhrnutou podprsenkou hneď tesne pred priložením sa tam. A tak som spravila 🙂 nič nevidel a obaja sme boli spokojní. Nedaj sa

anonym_0e6e8e
27. aug 2025
@anonym_fbeca5

@beronsche keď sa na to pozriem z tohto pohľadu, tak to dáva logiku. Ale tak či tak to bolo extrémne nepríjemné. A hlavne, krvácala som odspodu nenormálne, nevedela som sa ani obliecť. Fakt mi bolo brutálne trápne, keď mi vysvetľoval, ako si mám dať vložku a nohavičky, nech nemám celé nohy od krvi 🙉 ale tak, zrejme v tom mal prax. Inak ten pán bol naozaj najmilší človek na celom oddelení a dokonca sa aj rozlúčiť prišiel so mnou a manželom, keď nás s malou prepúšťali.

@anonym_fbeca5 obdivujem ťa, si silná žena, že si to zvládla!

minenkaa
27. aug 2025
@anonym_0e6e8e

@minenkaa bože ty si múdra ako rádio. Vôbec sa nevieš vcítiť do druhých. Tebe to nevadí tak to nikomu nesmie vadit. Teba umyval chlap a nevadilo ti to, tak ani ostatným to nemôže vadiť predsa. To je logika. Nie každý si užíva to že je umývany cudzím chlapom a krváca pri tom....

@anonym_0e6e8e ty si ale múdra ,kde píšem,že keď mne niečo nevadí ,tak to nemôže vadiť iným a kde píšem že ma umýval chlap,treba citát a potom trepať
Píšem hlavne že robiť cirkus okoli náhody u lekára nie je v poriadku a nie je to žiadna vrodená hanblivost a treba to riesit