icon

Je bežné vyzliekať sa u doktora do pol pása?

27. aug 2025

Ahojte baby, idem sa vás spýtať, lebo už dlhšie nad tým rozmýšľam. Vždy keď idem k lekárovi na vyšetrenie (napr. internista, obvodný, keď robí celkovú prehliadku) tak ma požiada aby som sa vyzliekla do pol pása. Či už kvôli počúvaniu srdca, pľúc alebo pri kontrole tlaku a pri vyšetrení brucha podobne. Úprimne mne je to dosť nepríjemné, necítim sa v tom komfortne a niekedy mám pocit že by sa to dalo spraviť aj bez toho. Preto by ma zaujímalo či je to všade tak alebo len niektorí lekári sú na to prísnejší. Ako to máte vy? Vyzliekate sa normálne bez problémov alebo vám je to tiež trápne? Lebo ja sa vždy cítim tak neisto, keď tam sedím v podprsenke aj keď viem že pre lekára je to bežná rutina a nič extra v tom nevidí. Máte nejaké tipy ako to zvládnuť s väčším kľudom? Alebo je to jednoducho tak a treba si zvyknúť že na Slovensku je to normálny postup pri vyšetreniach?

Budem rada, ak sa podelíte so skúsenosťami, možno len ja to prežívam viac, ako je potrebné

minenkaa
27. aug 2025
@rozkvet1

@minenkaa pointa bola že nie každý chodí k vode.
Aurorka: nie si v tom sama. Je uplne prirodzené, že sa hanbis a stresuje ta to

@rozkvet1 prirodzene je to iba do tej mieri, pokiaľ to človek zvláda

anonym_e587cb
27. aug 2025

Nerozumiem takže v podprsenke ti to vadí, v celých plavkách by ti to nevadilo? Veď prsia máš zahalené. Tak čo akože ti vadí že ti doktor vidí brucho? 😃

jananovotna88
27. aug 2025

Záleží od lekára, ja mám lekárky tak som nad tým nerozmýšlala nikdy.
Raz mi to vadilo ešte v 90 rokoch u dorastového. 3 baby do radu bez podprdy to bol des😀

eeffka
27. aug 2025

Viete co zeny, ludia su vselikaki, mne naposledy odpalilo dekel na gynde. Sla som von k sestricke, do kabinky sla cca 35r zena, vyzerala pricetna 🤣ziadna slaboducha a normalne sa opytala ci sa musi vyzliect u lekarky. Kukali sme so sestrickou na seba jak pribite. Prisla tam z gyn zapalom nie po recept

anonym_0e6e8e
Autor odpoveď zmazal
anonym_086fc9
27. aug 2025
@bomba36

A teraz si predstav, že ideš na RTG pľúc, vyzlečieš do pol pása, vyjdeš z kabíny a tam v tej časti pre personál stoja traja roboši v montérkach a pozerajú na teba. V tom čase sa tam rekonštruovalo, neviem či to tej sestre nedošlo keď ma volala dnu, potom ich poslala preč.

@bomba36 No teda, to musel byť hrozný zážitok. Ja radšej k žiadnym lekárom nechodím, presne pre toto, aby som sa nemusela vyzliekať pri kadejakých vyšetreniach. Nechodím na žiadne preventívne prehliadky už 20 rokov a som živá a zdravá. Chodím len k zubárovi - tam stačí len otvoriť ústa 😀

laila22
27. aug 2025
@bomba36

A teraz si predstav, že ideš na RTG pľúc, vyzlečieš do pol pása, vyjdeš z kabíny a tam v tej časti pre personál stoja traja roboši v montérkach a pozerajú na teba. V tom čase sa tam rekonštruovalo, neviem či to tej sestre nedošlo keď ma volala dnu, potom ich poslala preč.

@bomba36 ja som šla raz na CT pľúc v čase kovidu.. viezol ma sanitar a postavil sa k radiologovi a sestričke.. . Mala som dolu podprsenku a ocumoval ma tam. Počula som od neho poznámku, škoda, že to skončilo... Veľmi zle som sa cítila a tiež sa čudujem, že to personál dovolil. Bola som v takom šoku, že som sa nezmohla na Slovo..

rozkvet1
27. aug 2025
@laila22

@bomba36 ja som šla raz na CT pľúc v čase kovidu.. viezol ma sanitar a postavil sa k radiologovi a sestričke.. . Mala som dolu podprsenku a ocumoval ma tam. Počula som od neho poznámku, škoda, že to skončilo... Veľmi zle som sa cítila a tiež sa čudujem, že to personál dovolil. Bola som v takom šoku, že som sa nezmohla na Slovo..

@laila22 no, uchylak. Klasika. A potom sme my divné lebo sa nechceme vyzliekať u doktora

eeffka
28. aug 2025
@anonym_0e6e8e
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_0e6e8e na zaklade coho? Slovneho opisu?

lucopeda
30. aug 2025
@minenkaa

A na gynde to ako riešiš

@minenkaa mozno nechodi, al ma pas cudnosti 🫣

lucopeda
30. aug 2025

A predpokladam,ze na kupalisku ti to nevadi a este sa otrcas v bikinach 🫣
K tvojej otazke, nie nevadi mi to, lebo idem k lekarovi. Ak ma boli hrdlo, tiez otvorim usta. Rovnako je to aj s kontrolou ostatnych casti tela. Pre lekara bezna rutina, nemyslim si, ze maju cas prezerat si nase tela.

anonym_bbf5b6
30. aug 2025

@anonym_autor vôbec to neriešim veď oni vidia denne veľa holých ľudí prsia atd pre nich je to prirodzené nemáš sa čo hanbiť je to ich praca a keď treba dať dole aj podprsenku tak treba nerieš to , tak isto aj Gynekolog ti vidí tvoju vaginu a hanbis sa? Denne ich vidí veľa pre neho to je práca takže také somariny nerieš

anonym_f830ef
30. aug 2025

Absolvovala som veľa vyšetrení kde som si musela vyzliecť vrch úplne, nepríjemné to bolo ale nič čo by som tých 5 minút nevedela prežiť.
Keď som bola v pôrodnici pomáhali mi študenti medicíny, vekovo by sme mohli byť aj kamaráti. Stratila som veľa krvy, mala som extrémne nízky tlak. Taká som im bola vďačná že mi pomohli prvé hodiny, boli naozaj úžasný, milý, ochotný. Chápala som že žena by ma ťažko udržala keby tam idem odpadnúť. Vždy keď mali službu sa ma chodili pýtať či niečo nepotrebujem a robili mi chvíľu spoločnosť. Keď som odchádzala dostali darčekový kôš.

gerrwie_girl
30. aug 2025

Samozrejme ze je to normalne. Sranda toto by mi nenapadlo ze niekto bude riešiť 🙂.
Na gynekologii si ok?

anonym_e041b1
30. aug 2025

@anonym_autor Ano, je to bezne, ze sa u doktora clovke musi vyzliect. A je jedno, ci je to doktor alebo doktorka. Ku gynekologovi asi nechodievas, ze?

glade22
30. aug 2025
@anonym_086fc9

@bomba36 No teda, to musel byť hrozný zážitok. Ja radšej k žiadnym lekárom nechodím, presne pre toto, aby som sa nemusela vyzliekať pri kadejakých vyšetreniach. Nechodím na žiadne preventívne prehliadky už 20 rokov a som živá a zdravá. Chodím len k zubárovi - tam stačí len otvoriť ústa 😀

@anonym_086fc9 manžel mal v ambulancii nedávno presne takú "živú a zdravú" pacientku, čo roky nebola na prehliadke....rakovina vaječníkov v 4.stadiu, 47rokov, prvý príznak - kašeľ

guiseppinka
30. aug 2025

Nemam problem sa vyzliect u dr. Moj obvodak pri pocuvani len strci fonendoskop cez vystrih pod tricko. Na gyn pokecame, vyzleciem sa, vysetri zospodu, spravime sono (podla toho ci je nutne aj zo spodu) tak (ne)obleciem a potom este pokecame, ze co dalej... konecne je to gyn, ktory kontroluje aj prsniky, takze ma aj poobchytkava.

Minule sme boli u kamosov 3 rodiny a domaci vravel, ze este chcel volat aj jedneho dalsieho spolocneho znameho gyn, ale ze teda ten je vkuse v robote a potom rozoberali, ze on vlastne videl a vysetroval kazdu jednu z nas😂😂😂 a inak, vacsina zien potvrdi, ze muzi gyn su citlivejsi ako zeny a vysetrenia robia prijemnejsie ako zeny

vajanika27
30. aug 2025
@beronsche

Inak nechápem tie reči o kúpalisku.. tak hádam je jasné, že je to úplne iná situácia..
Je roZdiel sedieť polonahá na kúpalisku a v ambulancii, kde to môže pôsobiť ponižujúco.
Ale našincom to, ako sa zdá, vôbec nevadí..

@beronsche súhlasím úplne, tak keď ľudia nevedia otvoriť ústa, tak prečo by to robili inak.

vajanika27
30. aug 2025
@guiseppinka

Nemam problem sa vyzliect u dr. Moj obvodak pri pocuvani len strci fonendoskop cez vystrih pod tricko. Na gyn pokecame, vyzleciem sa, vysetri zospodu, spravime sono (podla toho ci je nutne aj zo spodu) tak (ne)obleciem a potom este pokecame, ze co dalej... konecne je to gyn, ktory kontroluje aj prsniky, takze ma aj poobchytkava.

Minule sme boli u kamosov 3 rodiny a domaci vravel, ze este chcel volat aj jedneho dalsieho spolocneho znameho gyn, ale ze teda ten je vkuse v robote a potom rozoberali, ze on vlastne videl a vysetroval kazdu jednu z nas😂😂😂 a inak, vacsina zien potvrdi, ze muzi gyn su citlivejsi ako zeny a vysetrenia robia prijemnejsie ako zeny

@guiseppinka no neviem zažila som pri pôrode dvoch a stačilo mi a vieme ako rozmýšľajú muži, pamätajú si presne to co chcú si pamätať 😀

vajanika27
30. aug 2025
@anonym_autor

Keď som na kúpalisku, nosím celé plavky a nie bikiny.

@anonym_autor ja som podobný typ ako vy, ak vám to je neprijemne nebojte sa ozvať, normalne sa opýtať ci je to nevyhnutné byt vyzlecena. Ja napr chodim na sono kde sa vyzliekam v kabíne, vždy si vezmem so sebou tricko a oblečiem sa lebo viem ze mi budu dávať nieco podpisovať. Na gynekológia chodím jednoznačne k žene, super dr trosku odmerana ale mne to vyhovuje taky ten typ co nemá poznámky a robí si svoju robotu tak ako ma.

ariannazara
30. aug 2025

Vobec mi to neprekáža

anonym_086fc9
30. aug 2025
@glade22

@anonym_086fc9 manžel mal v ambulancii nedávno presne takú "živú a zdravú" pacientku, čo roky nebola na prehliadke....rakovina vaječníkov v 4.stadiu, 47rokov, prvý príznak - kašeľ

@glade22 Tvoj komentár je úplne zbytočný, či si mi chcela nahnať strach 😀 ja sa cítim vynikajúco, žiadne zdravotné problémy nemám, preto nemám ani dôvod ísť na kadejaké "preventívne" prehliadky, aby ma tam nejaký úchylný MUDr. očumoval a obchytkával. Ale ty kľudne choď a uži si to 😝

gerrwie_girl
30. aug 2025
@anonym_086fc9

@glade22 Tvoj komentár je úplne zbytočný, či si mi chcela nahnať strach 😀 ja sa cítim vynikajúco, žiadne zdravotné problémy nemám, preto nemám ani dôvod ísť na kadejaké "preventívne" prehliadky, aby ma tam nejaký úchylný MUDr. očumoval a obchytkával. Ale ty kľudne choď a uži si to 😝

@anonym_086fc9 fuha, kolko mas rokov? Naozaj si myslis ze musíš citit príznaky ak si chorá? 🙂 Bolo by fajn trosku viac sa o seba zaujímať 🙂. Mne to pride ako keby si mala tak 15 rokov, ked takto uvažujes ze Dr. je tam od toho aby ta obchytkaval a ocumoval 😀.

victory1
30. aug 2025

Mne raz lekar prehmataval brucho, poleziacky, mala som tricko vyhrnute,ale uzku suknu na seba...ako mi isiel rukou pod suknu,prislo mi to dost uchylne. Skor by som prijala lezat tam v nohavickach a podprsenke..prislo mi to take divne,neprofesionalne.

glade22
30. aug 2025
@anonym_086fc9

@anonym_086fc9 nechcela som ti nahnať strach, ale zvýšiť povedomie o dôležitosti preventívnych prehliadok
A ak si si to doteraz neuvedomila, doktor ťa vyšetruje nie kvôli sebe, ale kvôli tebe.

anonym_086fc9
30. aug 2025
@gerrwie_girl

@anonym_086fc9 fuha, kolko mas rokov? Naozaj si myslis ze musíš citit príznaky ak si chorá? 🙂 Bolo by fajn trosku viac sa o seba zaujímať 🙂. Mne to pride ako keby si mala tak 15 rokov, ked takto uvažujes ze Dr. je tam od toho aby ta obchytkaval a ocumoval 😀.

@gerrwie_girl Som už v stredných rokoch, mám 45. A ozaj okrem zubára nechodím k žiadnym lekárom. A ani to neplánujem zmeniť.

dismonika
30. aug 2025
@glade22

@bomba36 😂 prepáč, strašne sa smejem! Ale keby sa to stalo mne, asi uteciem.

@glade22 roboši mali zážitok 😅

gerrwie_girl
30. aug 2025
@anonym_086fc9

@gerrwie_girl Som už v stredných rokoch, mám 45. A ozaj okrem zubára nechodím k žiadnym lekárom. A ani to neplánujem zmeniť.

@anonym_086fc9 v pohode ved mne je to uplne jedno, nepoznám ťa 🙂. Ja chodim a dohliadam aby aj moja rodina chodila na preventívky. Ale samozrejme každý ako mu vyhovuje 🙂.

viestta
30. aug 2025
@victory1

Mne raz lekar prehmataval brucho, poleziacky, mala som tricko vyhrnute,ale uzku suknu na seba...ako mi isiel rukou pod suknu,prislo mi to dost uchylne. Skor by som prijala lezat tam v nohavickach a podprsenke..prislo mi to take divne,neprofesionalne.

@victory1 ty si si mala suknu stiahnut, ako sa mal dostat nizsie aby ta dokladne vysetril? Tiez ta mohol poziadat aby si si uvolnila aj spodne partie brucha, ale asi mu strach nedovolil, lebo co tu citam, tak sa mu ani necudujem...

victory1
30. aug 2025
@viestta

@victory1 ty si si mala suknu stiahnut, ako sa mal dostat nizsie aby ta dokladne vysetril? Tiez ta mohol poziadat aby si si uvolnila aj spodne partie brucha, ale asi mu strach nedovolil, lebo co tu citam, tak sa mu ani necudujem...

@viestta 🤦‍♂️ ten lekar nie je nemy a ked potreboval nieco vysetrit a handry mu zavadzali,tak mal povedat,nie som Sibyla🙄
..podotykam, nepovedal vopred,co ide robit, nebol to gasto,ani internista...a s bruchom som problem nemala.