icon

Je bezpečné mať v ústach mŕtve zuby?

14. sep 2025

Dobry den, aky mate nazor na mrtve zuby? Zubar tvrdi, ze je to mensie zlo ako umele zuby. Ja som sa vsak docitala, ze mrvy zub moze byt pre telo riadna zataz, ved nic ine mrtve telo vo svojom organizme neznesie. Aku mate skusenost? Ak je dobre urobeny, je to ok? Mam pocit, ze prave mrtvy zub mi sposobil problemy s tepom. ☹️ Teraz ma caka oprava zubu a moj zubar, neviem preco, vzdy taha nervy a vyraba mrtvy zub. On moc zhovorcivy nie je. Vy viete, preco to tak robi? Cize zvazujem, ci trhat, abo dalsi mrtvy zub v ustach. Zuby mam zle geneticky. Ocino mal protezu v 45r. Ja mam 40. Kazia sa, lamu jeden po druhom. ☹️☹️☹️

pikachu999
14. sep 2025

@anonym_autor zmeň zubára možno to 09moze

anonym_2e9e73
14. sep 2025

@anonym_autor mŕtvy zub s dobre urobenou korenovou výplňou je absolútne ok. Na to sa ťa výplň robí predsa

anonym_6c1997
14. sep 2025

@anonym_autor ak mas velmi hlboke kazy,ktore zasahuju zubnu dren tak je to potrebne aby ti ju zubar vybral a potom vycistil kanaliky,ktore obsahuju nervy a cievy ,je pravda ,ze sa takyto zub potom lahsie lame,preto sa doporucuje nasadit nan korunku.

anonym_8433d8
14. sep 2025

@anonym_autor kvôli jednému mrtvému zubu zubná protéza?
Mám mostík nasadený v r1997 a je ok, muž mal mŕtvy zub už v čase keď sme sa s poznali čo je viac ako 20r a tíež je a tým ok, je to o kvalite práce

anonym_c9fd06
14. sep 2025

Mne odumrela zadná stolička v roku 2016. Precistili mi kanáliky a fungujem stále s tým zubom bez komplikácií. Mam zubara, ktorého by som v živote nevymenila, lebo vidieť ze prácu robí kvalitne.

anonym_16dbe2
14. sep 2025
@anonym_c9fd06

Mne odumrela zadná stolička v roku 2016. Precistili mi kanáliky a fungujem stále s tým zubom bez komplikácií. Mam zubara, ktorého by som v živote nevymenila, lebo vidieť ze prácu robí kvalitne.

@anonym_c9fd06 čakajú ma dva zuby na endodonciu máš na tvojom aj korunku alebo len plombu prosím?

domka222
14. sep 2025

Áno, mŕtvy zub môže byť záťaž. Ale len v tom prípade, že nebude dobre spravený. Endodenciu zrejme robí preto,lebo je kaz hlboko,alebo je zub už mŕtvy. Ak by ti v tomto prípade nevytiahol nervy a dal len plombu,je možné, že do pár rokov by sa ti tam spravila cysta a zub by musel potom vytrhnúť.

basulaak
14. sep 2025

Kazdy aj mržtvy zub ma vokol seba take ako male “brvy” ci vlasocnice. Su priamo prepojene s nasim mozgom. Je dokazane ze ludia co maju vytrhnutych vela zubov maju vyssiu sancu mat v starobe demenciu. Je tam priami suvis s neurologiou a mozgom, hod si to do AI. Aj dr Ellie Phillips to hovori, od nej to viem. Zuby nie su geneticky viac kazive toto je mytus. Kazivost nie je dedicna. Dedicny je tvar zubov, ich rast (steojcekom sa sa upravit), bakterialne zlozenie (da da upravit). Mam 2 metve zuby a lekari mi za ne bojovali aby mi v ustach ostali. Mrtve su skrz vnutorny granulom co mi narastol na kosti. Moja sestka bola rozvrtana snad 4x ale zub mam po kvalitnej endo a dnes je vyrovnavany neviditelnym strojcekom. Takze uplna pohodicka.

iwesska
14. sep 2025

Zubar ma pravdu, vzdy lepsie opraveny mrtvy zub s korenovou vyplnou,ako umely. Vsak ti vytiahne korene,vyplni,spevni zub,mne aj polovicu dorobil,co sa mi zlomil a funguje super. Mrtvy zub je pre telo nebezpecny vtedy,ked tam hnije a je pokazeny,nie opraveny.

anonym_c9fd06
14. sep 2025
@anonym_16dbe2

@anonym_c9fd06 čakajú ma dva zuby na endodonciu máš na tvojom aj korunku alebo len plombu prosím?

@anonym_16dbe2 korunku nemám, len plombu. V tej dobre mi dal 2 možnosti, vytrhnúť a dat náhradu alebo prečistiť kanáliky a necháme ho (zubar bol za moznost prečistiť a nechať tak som súhlasila). Vravel, že niekomu to vydrží 3 roky, niekomu 10 a môže aj dlhšie. Mne bude držať už 10ty rok našťastie.

rozculena
14. sep 2025

mám niekoľko mrtvych zubov vyše 30 rokov