icon

Je CT krku nebezpečné?

danka_111
21. feb 2019

Precitala som si, ze ake je ct krku nebezpecne, ze je velka pravdepod. vzniku rakoviny, hlavne stit.zlazy. Viem, ze na ct sa nemoze chodit kedy sa mi zachce. No ozaj je to az take skodlive? Nemozem si pomoct. Ludia, ktory mali rakovinu a chodia na prevent.CT, aky by to malo vplyv na ich zdravie, ked je to taka vysoka radiacna zataz..

zuzi0911
21. feb 2019

Je to žiarenie. Ako aj rtg a neodporúča sa chodiť často práve koli tomu žiareniu. No, ale keď je to nutné.neboj sa

danka_111
autor
22. feb 2019

@zuzi0911 Dakujem za nazor🙂 Ved prave to, je to ziarenie...no ci sa ma teraz clovek bat, ked bol na ct cku, ze dostane raka...??? Trosku ma chytila panika, lebo mam za sebou tych presvietani viac. Chcela som pocut aj iny nazor, skusenost🙂

zuzi0911
22. feb 2019

Nemyslím, že sa máš prečo báť. Mam za sebou ct, 3x MR a jeden rok som bola na rtg 6x za mesiac.
Keď je to nevyhnutné, človek neurobí nič. Ale po jednom raze a celkovo ak to nepodstupujes 3x do mesiaca je to v poriadku. Keby je to také naozaj nebezpečné, sam Dr by to neodporucil.
@danka_111

zuzi0911
22. feb 2019

A teda skus celkovo sa opýtať,, v skupine zdravotníci na mk....

danka_111
autor
22. feb 2019

@zuzi0911 Dakujem🙂 Ja som tu uz citala nieco o opakovanych ct a rtg, len ma "nastartovala" ta info ohladom toho krku. Viem, ze teraz je bezne, ze clovek ma za sebou jedno ci dve CT a aj paru rtg. No dufam, ze to bude ok🙂

zuzi0911
22. feb 2019

@danka_111 bude neboj. Všade kadečo píšu. Skus sa ešte v tej skupine opýtať, tam sú zdravotníci a vedia to lepšie zhodnotiť.

mogaa
4. máj 2019

@danka_111 ale lekár do teba nevidí🙂🙂🙂bez niektorých vyšetrení nevie určiť presnú diagnózu len na základe vonkajších symptómov - to môže stanoviť akurát chripku, prechladnutie....jasne - každé žiarenie je škodlivé, ale práve tieto škodlivé vyšetrenia vedia potvrdiť diagnózy ako rakovina