icon

Je lepšia metóda CT alebo MRI?

29. okt 2024

ktora zobrazovacia metoda je lepsia?
mam problemy v bruchu aj s chbrticou.
dakujem.

( je MRI naozaj take neprijemne?)

Strana
z3
sisa_s
29. okt 2024

Na brucho CT, na chrbticu MR, ziadna metoda nie je univerzalna, zalezi, co chceme zobrazit

pribinak
29. okt 2024

MRI nie je invazívne vyšetrenie, ležíš a máš slúchadla na ušiach.
Niekde hra aj hudba. Ak sa bojíš tunela, pohladaj si pracovisko kde je tunel otvorený, alwbo zavri oci

katkaseiner
29. okt 2024

neporadim co je lepsie... ja som na MRI nevedela otvorit oci, proste som si lahla, vsunuli ma do pristroja a ja som cely cas lezala so zatvorenymi ocami a predstavovala si ze som na hlasnej diskoteke

lavender94
29. okt 2024

Záleží, čo chceš zobraziť. Nedá sa klasifikovať čo je lepšie a čo horšie. Ale za mňa to MRI nebolo také strašné, bol tam rachot ale nebolo mi to vyslovene nepríjemné. Ale veľa ľudí si musí dať neurol, takže ak sa na to necítiš, daj si.

autor
29. okt 2024

@katkaseiner to je fakt tak hlasna ta hudba? dlho trva?nemam rada stiesnene priestory tohoto sa najviac bojim

autor
29. okt 2024

@sisa_s dakujem za informaciu aha

katkaseiner
29. okt 2024

popravde ti uz neviem povedat ako dlho som tam bola, ano ked je nieco neprijemne tak aj minuta trva vecnost. Nepamatam si ci som mala sluchadla (fakt to bolo v roku 2021) a snazila som sa to zvladnut v klude. Da sa to, len sa na to musis nastavit. Predstav si ze si na techno party - to buchanie mi to pripominalo. Aj som chcela otvorit oci ale bala som sa ze tym spanikarim takze som to neriskovala. Ak by somisla znova, tak urobim rovnako zas a nemam z toho dopredu paniku pretoze ak si to v hlave tak nastavis, zvladnes to. Drzim palce.

autor
29. okt 2024
katkaseiner
29. okt 2024

jaj este tolko, tu mi baby poradili aby som isla oblecena tak aby som nemaal ziadne aplikacie (obrazky) na obleceni, podprsenku bez kostic (sportovu) a pustia ta tak oblecenu dovnutra. Mne uz aj to pomohlo ze som mohla byt vo vlastnych satach - ja viem, blbost, ale predsa

angelinja
29. okt 2024

ako bola som aj aj ...nechapem co je na tomto neprijemne ..fakt nechapem preboha to dopseli ludia nic nevydrzia???ano pustite sa tu domna ale naozaj ja nehcpaem este co nehcpaem ze zeny zo sladkej vody ked su tehotne ze je to nechutne oni to nevypiju a bla bla dokelu ako vobec potom porodia ked neajka sladka voda im robi problemy??? robia dilemu preboha co ti ludia vobec vydrzia?predstavte si deti co musia vydrzat chore...tak y dospele baby hadamvydrzite nejaky rachot...nic neni hrozne ani ct ani mri...mri je na makke tkaniva lepsie cT je na kosti atd, mri je podrobnejsie mozog atd, CT je vyssia davka tusim

angelinja
29. okt 2024

bat sa mozes co z toho vysetrenia vyjde aka diagnoza alebo oc zistia ci ano aleob nie..ale samottneho CT alebo MRI???wtf???dokelu fakt sa hovori ze boh nadeli len tolko kolko clovek zvladne a niekotrii zvladnu fakt fest vela a niektori ani len objednavku k doktorovi.l ..to hovorim vseobecne nie na zakladatelku temy

angelinja
29. okt 2024

@angelinja ved ct mri neni ABOSLUTNE BOLESTNA METODA...iba ked mate s kontrastom ok niekot zas neznese ihly a vtedy citite akurat tak studene ked vam pichu kontrastnu latku a vy lezite ale inak?necpaem co je na tomto nezvladnutelne

gemerka17
29. okt 2024

Obidve metody sú neinvazivne. MR je metóda, ktorá ukáže vsetko aj kostne aj mäkké štruktúry. CT to nedokáže na takej urovni. Vždy ísť radšej na MR. Je to drahšia metóda a niektorí lekári aj preto posielajú na CT (najmä pri chrbtici). Pri CT ide do teba dávka žiarenia, pri MR nič, čiže určite pre teba bezpečnejšie.

elenajezova
29. okt 2024

Ja som hudbu určite nemala a búcha to celkom dosť aj napriek slúchadlám.

autor
29. okt 2024

nakoniec ma zas posali na rtg chbrtice no ja som bola v juli, to je bezpecne byt tolko x ozarovana?

majamat
29. okt 2024

aj CT je rtg ziarenie a teda 2x za par mesiacov nic horne, niekto ide aj niekolkokrat mozno za tyzden.

mimi3008
29. okt 2024

Este ide o to, kde v bruchu je problem...ak pecen, pancreas a zlcove cesty, tak je lepsie MR aj na brucho

autor
29. okt 2024

@majamat vazne? ok lebo som sa zlakla. to je tak ked clovek nebyva chory cele roky ...

autor
29. okt 2024

@mimi3008 uvidime, posielaju na prve na sono. toto som mala min otkober dobre. len mierna stukovatela pecen a pankreas.

zuzuliennka1
29. okt 2024

To je uplne zle polozena otazka. Nie ze “ktora je lepsia”, ale kazda je na nieco ine. Vzajomne sa doplnaju.
V skratke - CT je na zobrazovanie kosti, klbov. Je rychlejsie, aj lacnejsie, ale vyssia radiacna zataz. MR je na detailnejsie zobrazovanie a zobrazuje viac makke tkaniva. Je narocnejsie pre lekara na vyhodnotenie. Generuje magneticke pole, ktore nie je skodlive

ronie338
29. okt 2024

Rtg už zďaleka nemajú takú silu ako kedysi. Co sa týka mri, trvá od 15 do asi 40 minút, záleží ci s kontrastom alebo bez a co všetko, dá sa to zvládnuť.

autor
29. okt 2024

@zuzuliennka1 diky
@ronie338 preco potom posielaju

ronie338
29. okt 2024

Nedáva taku silnú radiaciu, zle som sa vyjadrila. Stačia slabšie dávky radiacie na skvelý snímok a kvalitnejší. U zubára je malý snímok momentálne taky silný ako banán. Seriózne, keď vám spravia malý rtg v ambulancii nejedzte banán, veľký panoramatický ako keď pozeráte telku už neviem ci 2 alebo 3 hodiny. A sú to naozaj kvalitné snímky.

zuzuliennka1
29. okt 2024

@ronie338 to je totalny nezmysel🤦🏼‍♀️ rtg sa normalne vyuziva, aka “sila”? to je proste rengenove ziarenie.
kazde zobrazovanie je na nieco ine, nie ze “rtg sa nepouziva lebo uz nema taku silu”🤦🏼‍♀️

autor
29. okt 2024

@zuzuliennka1 mna posielaju zatial len na rtg

majamat
29. okt 2024

CT a MRI sa nerobi hned, ja som codila na reumatologiu, spomenula som problemy s chrbticou a bola som len na rtg. a bedrove klby - tiez len rtg.

dolezite je aj kolko tazkosti trvaju,ci nevznikli po nejakej namahe. kludne to moze byt aj nieco prechodne.

autor
29. okt 2024

@majamat mam to roky

stanulienkat
29. okt 2024

Lekar zhodnoti ci a ake vysetrenie ti treba.

autor
29. okt 2024

@stanulienkat rtg je na tvrde kosti tak asi chcu vylucit problem s chrbticou no viem ze MRI a CT je lepsie hlbkovejsie

stanulienkat
29. okt 2024

Zakladne vysetrenie je skoro vzdy Rtg a potom sa urci, ci treba dalsie vysetrenia.

Strana
z3