Je lepšia metóda CT alebo MRI?
ktora zobrazovacia metoda je lepsia?
mam problemy v bruchu aj s chbrticou.
dakujem.
( je MRI naozaj take neprijemne?)
@gemerka17 preco potom ma vyznam taketo ozarovanie, preco ma neposlu hned ma mri ci ct
kazdy druhy ma peroblem s chrbticou a MRI/CT take kapacity nema.
Postup a áno veľa ľudí má problém s chrbticou a holt proste šetrí sa. Polku takto vedia odbiť. RTG vždy budeš mať v poriadku, až MR ti ukáže rozsahy poškodenia, čo už taká sranda nie je. CT tu je tiež zbytočné žiarenie s výrazne menšou vypovedacou hodnotou ako MR. Musela by si byť na to veľmi veľmi veľmi zle, aby RTG niečo vedelo ukázať a aj tak je to iba odhad. Z RTG dať proste diagnózu na chrbticu nevieš.
@majamat take ct brucha tiez vobec nemusi oodhalit nador, potom pisu ze ludia chodia neskoro ,,,,
na CT/MRI poslu ak je indikacia. kazda bolest brucha nie je nadorova. mnohe nadory sposobia aj zmeny v krvnych vysledkochm daju sa nahmatat. pripadne su tam ine znaky.
keby robili CT/MRI pri kazdej bolesti brucha, akurat by sa nadory zanedbali, lebo ti, co by realne ten nador mali, cakali by mesiace na CT/MRI.
to nie je vysetrenie ako rtg, ze sa urobi zachvilu.
krv bola v poriadku, sono brucha ok, az ct brucha a mri odhalilo veci ...celkom som prekvapena ako moze clovek mat krv v poriadku pri zavaznom zdravotnom stave,
@majamat ct a mri robili pretoze zozltol. a mal ascites. inac by snad ani neposlali na ct ...cele zle toto podrbane zdravotnictvo. lekarka vodu v bruchu riesila slovami, staci ist za chirurgom,
ja som napisala, ze tam musi byt indekacia. napr. aj charakter bolesti, dlzka trvania bolesti, ak ma niekto bolesti roky, tak to rakovina nebude. dalsie priznaky, krvacanie, napr pri plucach hlieny a pod.
opakujem, tieto vysetrenia neutiahnu taku kapacitu,
je uplne jedno co si myslis, je nerealne domnievat sa, ze pri kazdej boelsti budu take vysetrenie robit. rtg ti urobia za minutu, CT/MR trva dlhsie, casto treba aj kontrastnu latku, je vhodne predtym aj poucenie a prirpava. na MRI treba byt bez kovou ( koli tomu sa neda urobit kazdemu ak ma napr sroby v kostiach a pod.), ize by sa cakacie doby predlzili mono aj 10-nasobne.
@majamat ok
aj tak clovek nedostava adekvatnu liecbu, cele to je len cielene.
odbit cloveka pri chronicekj bolesti , sak to je len od chbrtice, a dopovat anagetikami, na to treba mat lekarsky diplom.
toto nepisem nic proti tebe , ani sa nejdem s tebou hadat.
@zuzuliennka1 a keby str čítala ďalej zistila by stebze som sa zle vyjadrila. Normálne sa používa len to žiarenie samotné už nie je tak silne ako kedysi, pretože veda ide dopredu a pri menších dávkach sú spravené kvalitnejšie snímky
@ronie338 vyznelo to trochu inak, ospravedlnujem sa. Kazdopadne sa ct a mri a rengen absolutne nedaju porovnavat, lebo su to odlisne zobrazovacie metody, kazda je na nieco ine vhodna a kazda sa pouziva inak a ma ine indikacie.
pri chronickej bolesti treba najst pricinu a riesit ju.
vo velkej vacsine pripadov je napr. za chronickou bolestou chrbta sedavy zivotny styl, malo resp. ziadny pohyb, oslabene svalstvo chrbta. ruku na srdce - kolko ludi cvici? zdravo sa stravuje? nema nadvahu? ti, co cvicia, nemaju nadvahu - netrpia bolestami chrbta. chrbat neboli len tak sam od seba. a neda sa ani vyhovarat na vek a pod. to je fakt.
ti ostatni to vo velkej vacsine idu riesit tabletkami a lekarmi, jednoduchsou cestou, a uz menej sa divaju na to, ze treba zmenit zivotny styl.
@zuzuliennka1 ja mam pohybu az moc. vsade chodim peso a robim aj rychlochodzu, fyzicky pracujem. ja praveze sedim tka vecer pri telke.
@zuzuliennka1 ja viem, nakoľko s rtg som robila na ct som bola a mri mam každý rok. Viem kedy sa odporúča ct, kedy mri. Len ona mala strach ze veľa rtg žiarenia. No ale teraz sú tie dávky naozaj veľmi slabé a tie zobrazovacie techniky úplne skvele
@ronie338 super dakujem. lebo aj mamografiu som mala tento rok dva krat po sebe.
Naozaj dá sa aj na internete dohliadať ktoré rtg ma akú silu, tie dnešné zobrazovacie metódy sú naozaj skvele a stačí im nižšia dávka radiácie. Viem si to porovnať len u nás na ambulancii u zubára. 10 rokov dozadu som ešte vyvolávala rtg a s tým ako sa teraz zobrazuje sa nedá porovnať.
https://zena.pluska.sk/zdravie-a-krasa/ct-vyset...
Odporúčam MR vyšetrenie z mojej skúsenosti
@zdenka7887 myslim ze bude vhodnejsie poradit sa s lekarom, nie clankom bulvarneho dennika. CT a MR sa kazde pouziva na nieco ine
@zuzuliennka1 ja viem, nakoľko s rtg som robila na ct som bola a mri mam každý rok. Viem kedy sa odporúča ct, kedy mri. Len ona mala strach ze veľa rtg žiarenia. No ale teraz sú tie dávky naozaj veľmi slabé a tie zobrazovacie techniky úplne skvele
@ronie338 každá dávka môže byť nebezpečná ,nikto nevie ako sa s tým telo vysporiada
@zdenka7887 myslim ze bude vhodnejsie poradit sa s lekarom, nie clankom bulvarneho dennika. CT a MR sa kazde pouziva na nieco ine
@zuzuliennka1 áno s lekárom ktorý tomu rozumie a je je v tom odborník ... Poznám lekárov ,ktorí vedia aké sú následky a nežiadúce účinky ...nie každý vám povie pravdu ,zažila som to na sebe...
@zuzuliennka1 a keby str čítala ďalej zistila by stebze som sa zle vyjadrila. Normálne sa používa len to žiarenie samotné už nie je tak silne ako kedysi, pretože veda ide dopredu a pri menších dávkach sú spravené kvalitnejšie snímky
@ronie338 áno sú nové CT pracoviská,kde sa používa menej kontrastu,menej ožaruje a má lepšie zobrazenie ,ale stále je to CT a nie Magnetická rezonancia ... Stále je to riziko ,že ....
@zuzuliennka1 áno s lekárom ktorý tomu rozumie a je je v tom odborník ... Poznám lekárov ,ktorí vedia aké sú následky a nežiadúce účinky ...nie každý vám povie pravdu ,zažila som to na sebe...
@zdenka7887 ked raz treba urobit mri alebo rtg, tak lekar vie, co robi. Teda mal by. Ja ak idem, tak k odbornikom, s niekolkorocnymi skusenostami a vybornymi recenziami.
Popravde generacia ludi, ktora ide po nas, po tom, co dnes ludia “studuju” s chat gpt a na bohvieakych skolach, sa clovek bude aj bat ist k nejakemu mlademu doktorovi.
@ronie338 áno sú nové CT pracoviská,kde sa používa menej kontrastu,menej ožaruje a má lepšie zobrazenie ,ale stále je to CT a nie Magnetická rezonancia ... Stále je to riziko ,že ....
@zdenka7887 a najma - CT a MRI sa kazde pouziva na nieco ine. Neda sa medzi nimi vyberat, ze ktore “je lepsie”. Kazde je INE. Kazda metoda zobrazuje inak a ine veci. CT je taky silnejsi lepsi rengen. A vyhodnocuje sa inak. Obycajny rengen sa vyhodnocuje zas inak. MRI je zase uplne nieco ine
@zdenka7887 a najma - CT a MRI sa kazde pouziva na nieco ine. Neda sa medzi nimi vyberat, ze ktore “je lepsie”. Kazde je INE. Kazda metoda zobrazuje inak a ine veci. CT je taky silnejsi lepsi rengen. A vyhodnocuje sa inak. Obycajny rengen sa vyhodnocuje zas inak. MRI je zase uplne nieco ine
@zuzuliennka1 MRI zobrazí celé telo okrem pľúc...Pri
vyšetrení pľúc je potrebné absolvovať CT ,alebo RTG...
@zuzuliennka1 MRI zobrazí celé telo okrem pľúc...Pri
vyšetrení pľúc je potrebné absolvovať CT ,alebo RTG...
@zdenka7887 dovolím si nesúhlasiť, CT je vyšetrenie na akúkoľvek časť tela, rovnako ako MRI, rozdiel je tak ako píše @zuzuliennka1 v tom, akú výpovednú hodnotu má vyšetrenie. Kopírujem môj príspevok z inej diskusoe o týchto metódach:
CT sa používa ako základná zobrazovacia metóda a to hlavne pre vylúčenie akútnych stavov. Je prvou voľbou pri mnohých ochoreniach hlavne pre svoju rýchlosť (celotelové CT do minúty) a pomerne dobrú dostupnosť. Je pravda, že sa spája s radiačnou záťažou, avšak v súčasnosti je táto vďaka postupom minimalizovaná. MRI je horšie dostupné, trvá dlhší čas (okolo 20min.) a vyžaduje si skúsenosti na popísanie, preto ho nájdeme skôr vo väčších alebo univerzitných nemocniciach. Vzhľadom na to, že v porovnaní s CT lepšie zobrazuje mäkké tkanivá, používa sa pre bližšiu diagnostiku hlavne pri stavoch, ktoré nie sú urgentné (v zmysle že ťažkosti nevznikli náhle ale skôr pri chronických ťažkostiach). Čo sa týka vyšetrenia chrbtice - CT je napríklad súčasťou polytraumatického protokolu ale nedokáže zobraziť zmeny / poranenie neuroštruktúr, ako je útlak miechy. Ak je pacient stabilný, urobí sa MRI, ktoré zobrazí rôzne degeneratívne zmeny diskov aj zmeny okolia, napr. zápal tkaniva alebo kompresiu miechy. Takže presne ako bolo spomenuté vyššie, nedá sa vybrať jedno alebo druhé, lebo obe slúžia na niečo iné a niekedy sú dokonca potrebné aj aj...
@zdenka7887 dovolím si nesúhlasiť, CT je vyšetrenie na akúkoľvek časť tela, rovnako ako MRI, rozdiel je tak ako píše @zuzuliennka1 v tom, akú výpovednú hodnotu má vyšetrenie. Kopírujem môj príspevok z inej diskusoe o týchto metódach:
CT sa používa ako základná zobrazovacia metóda a to hlavne pre vylúčenie akútnych stavov. Je prvou voľbou pri mnohých ochoreniach hlavne pre svoju rýchlosť (celotelové CT do minúty) a pomerne dobrú dostupnosť. Je pravda, že sa spája s radiačnou záťažou, avšak v súčasnosti je táto vďaka postupom minimalizovaná. MRI je horšie dostupné, trvá dlhší čas (okolo 20min.) a vyžaduje si skúsenosti na popísanie, preto ho nájdeme skôr vo väčších alebo univerzitných nemocniciach. Vzhľadom na to, že v porovnaní s CT lepšie zobrazuje mäkké tkanivá, používa sa pre bližšiu diagnostiku hlavne pri stavoch, ktoré nie sú urgentné (v zmysle že ťažkosti nevznikli náhle ale skôr pri chronických ťažkostiach). Čo sa týka vyšetrenia chrbtice - CT je napríklad súčasťou polytraumatického protokolu ale nedokáže zobraziť zmeny / poranenie neuroštruktúr, ako je útlak miechy. Ak je pacient stabilný, urobí sa MRI, ktoré zobrazí rôzne degeneratívne zmeny diskov aj zmeny okolia, napr. zápal tkaniva alebo kompresiu miechy. Takže presne ako bolo spomenuté vyššie, nedá sa vybrať jedno alebo druhé, lebo obe slúžia na niečo iné a niekedy sú dokonca potrebné aj aj...
@slniecko39 súhlasím ,že CT sa robí v nevyhnutných prípadoch,ako po nehode ,keď čas zohráva dôležitú úlohu -ide o život človeka... Lenže tu na CT posielajú ľudí preventívne... Poniektorí lekári sa chytajú za hlavu ,ako poniektorí lekári robia z ľudí zbytočne onko pacientov...
@slniecko39 súhlasím ,že CT sa robí v nevyhnutných prípadoch,ako po nehode ,keď čas zohráva dôležitú úlohu -ide o život človeka... Lenže tu na CT posielajú ľudí preventívne... Poniektorí lekári sa chytajú za hlavu ,ako poniektorí lekári robia z ľudí zbytočne onko pacientov...
@zdenka7887 ale to som uviedla ako príklad. CT sa indikuje nie len tak, keď si niekto zmyslí ale podľa guidelinov, napríklad aj na stanovenie štádia ochorenia, pred operáciou, aby posúdili kam nádory zasahujú, aké sú anatomické variácie a pod. Platí tu princíp dávky, ktorá je taká vysoká aby priniesla potrebné informácie ale taká nízka aby zbytočne neohrozovala pacienta. Pre porovnanie 1 let cez atlantický oceán predstavuje asi také žiarenie ako 1 RTG. Alebo 1 CT je asi toľko žiarenia ako na človeka pôsobí za cca 2 roky z kozmu a podložia v závislosti od miesta. CT je veľmi potrebné vyšetrenie a mnohých prípadoch zachraňuje život. Na Slovensku je CT ešte chránené tým, že musí byť indikované aby ho poisťovne preplatili, zatiaľ čo napr. v USA sa robí aj v prípadoch, kedy nie je úplne potrebné.
@stanulienkat rtg je na tvrde kosti tak asi chcu vylucit problem s chrbticou no viem ze MRI a CT je lepsie hlbkovejsie
@anonym_autor na chrbticu mäkké tkanivá najlepsie je absolvovať MRI.

@stanulienkat dakujem to som nevedela.