Je lipomatózny pankreas dôvodom na obavy?
prosim toto je dobry vysledok?
pecen/pankreas ma zaujima.
Lekarka na otazku pecene- sak steatozu ma uz 8 ludi z 10 povedala ze len uprava zivotospravy
ale co ten pankreas je ok? akoze ze mam len lipomatozny, to chapem, ale moze z toho byt nieco horsie? chapem , ze organy obalene tukom, tazsie pracuju. ale predtym som nemala lalocnaty a teraz mam.co to znamena? takisto pecen, zostrene kontury, som predtym nemala,
ostatne chapem. dakujem

máš nadvahu
@alickapusinka ano mam a viem mam schudnut krvne tesy som mala vsetky ok aj ked samozrejme pecenove k hornej hranici ale panlreaticke enyzmi ok
mame v rodine rakovina pankreas a zaludoka
Schudni
Dostala si varovny prst
ja som schudla viac ako 25 kg do pol roka a tak som sa vyhla inzulínu.Mám cukrovku ale našťastie a mala som taky isty problém.Ale upravilo sa mi to po schudnuti.Tažko je to ked je predispozicia a nádvahou su okrem cukrovky aj ine problémy zo srdcom, vysoky tlak
porucha na oči zhoršenie zraku.To že si vyšetrenia mala v poriadku neznamena že nemôžeš schudnuť.Presna tak ako aj ja som mala varovný prst.
@alickapusinka toto je zaujimava skusenost..Vzdy ma zaujimalo ci sa ludom po schudnuti podarilo napravit si aj zdravotne problemy..Takze realne mas lepsie vysledky po schudnuti?Aj pecen sa moze svhudnutim opravit?
@taktotedanie ok ano to bolo povedanem krvne testy mam dobre.
mam nadvahu a cholesterol 5,5 a muz nema nadvahu ma cholesterol 6.5
@dorothee pecenaky aj pankreaticke veci ok ale mam to lipomatozne
@dorothee ja mam krvne ok ale na sone tuk lebo som tucna na bruchu
Tu som ti skopirovala odpoved od chat gpt :
Lipomatózny pankreas znamená, že dochádza k hromadeniu tuku v tkanive pankreasu. Tento stav sa odborne nazýva aj steatóza pankreasu alebo pankreatická lipomatóza.
Príčiny
Lipomatóza pankreasu sa vyskytuje najmä pri:
• Obezite
• Metabolickom syndróme
• Cukrovke (najmä 2. typu)
• Chronickom zápale pankreasu
• Alkohole a nezdravom stravovaní
• Genetickej predispozícii
Príznaky
Zvyčajne nespôsobuje žiadne ťažkosti, ale v pokročilých prípadoch môže viesť k:
• Poruchám trávenia (nedostatok enzýmov)
• Riziku cukrovky (ak dôjde k poškodeniu buniek produkujúcich inzulín)
Liečba a prevencia
Nie je na to špecifický liek, ale pomáha:
• Zdravá strava s nízkym obsahom tukov
• Udržiavanie zdravej hmotnosti
• Pravidelný pohyb
• Obmedzenie alkoholu
Ak bol tento stav zistený náhodne pri zobrazovacích vyšetreniach, netreba panikáriť, ale je dobré sledovať svoj metabolický stav a životný štýl.
@taktotedanie kvrne mam OK a chaoem ze musimmschudnut
akoze len slovo lipomatozna je zla.
chapem
@dorothee nadvaha mam ano, asi to je problem a obcas pitie ..ale nie som alkoholik.
@dorothee jasne že áno mám dobre vysledky
to ej že je obalene tukom mi povedali v nemocnici
@alickapusinka ajmmne ale hodnoty mam ok aj ked vyssie
Schudni, zase sa ides vyhovarat, ze mas krv ok? Teraz ano o mesiac uz nemusis
Schudni
Cholesterol uz dano nie je o kilogramoch, teraz ma cholesterol vyssi aj clovek so 45kg ako s 85kg
Cholesterol a nadvaha nie je to iste!
Mas organy obrastene tukom , ries to
@taktotedanie ano dakujem

ziadna lekarka ci skusenost?