icon

Je môj 7-dňový EKG holter v poriadku?

31. dec 2024

Ahojte , kym sa dostanem k mojmu kardio, vie mi niekto vysvetlit ci su vysledky v poriadku ? Hlavne ta P vlna, monomorfne KES, a aberace QRS komlexu , vie niekto co to znamena? Mam trosku obavy, extrasystoly viem ze su neskodne ale co znamena to ostatne, vopred dakujem za rady, prajem pokojneho Silvestra a stastny novy rok .

Je môj 7-dňový EKG holter v poriadku?
lonely66
Odpoveď bola odstránená
aimee77
31. dec 2024

Neviem to prelustit

autor
31. dec 2024

@aimee77 pridala som novy prispevok s citatelnym textom

rozculena
31. dec 2024

načo si zakladala novú tému,mala si to dať sem

rozculena
31. dec 2024

inak existuje také niečo ako chatGPT,ten ti to vysvetlí
Počas celého 7-dňového monitorovania srdcového rytmu bol prítomný pravidelný sínusový rytmus (čo znamená normálny rytmus riadený srdcovým uzlom) s priemernou frekvenciou 70 úderov za minútu.

Najnižšia tepová frekvencia bola 51 úderov za minútu o 22:50:30 (čo je normálne počas odpočinku alebo spánku).
Najvyššia tepová frekvencia bola 163 úderov za minútu o 08:09:27 pri sínusovej tachykardii (zrýchlený srdcový rytmus).
Pri tepovej frekvencii nad 150 úderov za minútu bola pozorovaná zmena tvaru P vlny (elektrický signál pri sťahu predsiení) a abnormalita QRS komplexu (elektrický signál pri sťahu komôr).

Neboli zaznamenané žiadne významné pauzy alebo výrazne spomalený tep (bradykardia).
Zaznamenali sa sporadické predsieňové predčasné sťahy (SVES) – konkrétne 44 izolovaných sťahov a 1 epizóda série 6 po sebe idúcich sťahov. Tieto sú bežné a väčšinou neškodné.
Zaznamenaných bolo aj 8 izolovaných komorových predčasných sťahov (KES), ktoré majú tiež väčšinou malý klinický význam, ak sú zriedkavé.
Iné poruchy srdcového rytmu neboli zistené.

Pacientka počas monitorovania uvádzala tlak na hrudi, dýchavičnosť a slabosť. V tomto čase záznam ukázal sínusový rytmus s maximálnou tepovou frekvenciou 123 úderov za minútu, čo naznačuje, že tieto príznaky neboli spojené so žiadnou závažnou arytmiou.

Celkovo záznam ukazuje prevažne normálny sínusový rytmus s občasnými miernymi nepravidelnosťami, ktoré sú vo väčšine prípadov neškodné. 😊

autor
31. dec 2024

@rozculena dakujem pekne za ochotu , ste lekarka alebo?( A tuto temu som chcela zmazat a zalozila novu s citatelnym textom no nejak konik strajkuje a nezmazal tuto diskusiu)

autor
31. dec 2024

Závěr
Po celou dobu monitorace (7 dní) přítomen sinusový rytmus o průměrné TF 70 /min s min. TF 51 /
min ve 22:50:30 a s max. TF 163 /min při sinusové tachykardii) v 08:09:27. Při vyšších TF (nad 150/
min) přítomna jiná morfologie P vlny a aberace QRS komplexu.
Nezachyceny významné pauzy či bradykardie.
Zachyceny sporadické SVES (< 0.01 %) - 44 x izolovaně a 1x v salvě o 6 QRS komplexech.
Zachyceno 8 monomorfních izolovaných KES.
Jiné poruchy rytmu nebyly zaznamenány.
Pacientka v průběhu monitorace uvádí obtíže (tlak na hrudi, dušnost, slabost), na záznamech je
sinusový rytmus s max. TF 123/min.

rozculena
31. dec 2024

nie som lekár,veď ti tam píšem,že sa treba opýtať chatGPT,on ti všetko vysvetlí

taktotedanie
31. dec 2024

Ano umela inteligencia vsetko vysvetli, nasadi liebu a budes chodit na kontroly tam a kradiolog si vylozi nohy na stol v ambulancii, bude pit kavu a moze diplom hodit von z okna :🤷🏻‍♀️

rozculena
1. jan 2025

@taktotedanie veľakrát sem ľudia dávajú rôzne správy od lekárov,ktorým nerozumejú.Keď sú takí blbí a neschopní sa opýtať lekára,tak nech si to vygúglia.
AI to len preložila do reči,aby tomu rozumeli.Kde vidíš,že AI nasadzuje liečbu??
Podľa toho,ako tu ľudia píšu o lekároch,niektorí by tie diplomi mohli ozaj vyhodiť von oknom a nič by sa nestalo.
Čo ťa serie? Ešte si nevidela robota operovať? Robí to lepšie ako človek.
Nepoužívaš moderné počítačom riadené prístroje v ambulancii?

miso555
1. jan 2025

@rozculena Robotická operácia nie je celkom ideálny príklad toho čo sa práve deje s AI. Pretože tam robot iba "asistuje" a koriguje prácu chirurga.

@taktotedanie Paradoxom je že práve táto správa z monitorácie bola generovaná AI človek ju nanajvýš korigoval. Tak isto AI zmenila od základov radiológiu.

Podľa toho ako AI napreduje poslednú dobu to vyzerá že si treba držať klobúky. Isto to nebude o vyhadzovaní diplomov ale budú sa diať veci...

taktotedanie
1. jan 2025

@miso555 esteze mam odbor ktory nenahradi

haggard_222
1. jan 2025

Autorka, ak ťa trápia extrasystoly, tak si skús nasadiť magnézium, v 200% dennej dávke na 2 týždne, v 150% dennej dávke ďalšie 2 týždne a potom v 100% dennej dávke pokračuj. Tiež ma trápili, tiež som si dávala EKG holter cez túto firmu, výsledok podobný. Bola som u kardiológa ako samoplatca, nie kvôli tomuto, ale skôr prvý raz na echo, keďže nemám dobrú rodinnú anamnézu, ale spomenula som mu extrasystoly a on mi kázal magnézium. Tak som mu vravela že beriem skoro každý deň 100% dennú dávku a nič, tak mi vravel že mám "zvýšiť dávku". Najskôr som bola z tej odpovede zhrozená, ale reku kardiológ, hádam vie čo hovorí. Skúsila som to tak ako popisujem vyššie a extrasystoly sú fuč. Občas už to magnézium flákam, ale keď sa nejaká sem-tam objaví, začnem znova brať pravidelne a zas mám potom pokoj na nejakú dobu.

autor
1. jan 2025

@haggard_222 dakujem za radu , ano trapia ma extrasystoly ale viem ze su neskode mavam aj ine stavy , preto holter, ... no a stym magnezkom , ja mavam nizky tlak tak neviem ci mozem take velke davky

haggard_222
Autor odpoveď zmazal
haggard_222
1. jan 2025

Aha. Skús sa teda poradiť o tom s kardiológom o tom. On prihliadne aj na tlak. Predpokladám, že tiež ti bude radiť magnézium. Mne inak tlak neznížilo teda (aj keď mňa by to potešilo, lebo mám vyšší trochu). Držím palce.

ankare
1. jan 2025

Nápis do skupiny Zdravotníci na MK.

autor
2. jan 2025

@haggard_222 dakujem

magduska81
29. jan 2025

kde ste prosím bola na 7 dňovom holteri, obvodná mi teraz odporučila si ho dať spraviť:( dakujem

autor
1. feb 2025

@magduska81 objednala som si ho od mdt , dajte si do google , objednate oni vam ho poslu daju instrukcie...

ejmi25
6. dec 2025
@anonym_autor

@magduska81 objednala som si ho od mdt , dajte si do google , objednate oni vam ho poslu daju instrukcie...

@anonym_autor zdravím a kolko sa dopláca,.?doktorka ze nejaké drobné no mne to dava 62 e treba žiadanky od lekára vo by bolo lacnejšie ci,?dakujem za odpoved