Je možné darovať orgány počas eutanázie?
Ahojte, zaujímalo by ma či sa dajú darovať orgány zdravého človeka v zmysle eutanázie. Ak áno, tak v ktorých štátoch?
Predom vďaka za odpoveď, áno viem že je to kontroverzná téma.
Akože ako to myslíš že zdravý človek sa rozhodnete zomrieť a darovať orgány tak to určite nie preboha
Keďže legálne nemôžeš podstúpiť eutanáziu na SVK (a aj v zahraničí to veľmi prisne posudzuje komisia), tak darovanie orgánov bude asi nemožné - keďže tam ide doslova o minúty - max hodiny.
Minule som o tom čítala článok.Spominali sa tam 3 krajiny,kde pristúpili k tejto metóde- Kanada,Holandsko a Belgicko
@michaela329 .....a preto sa niektorí chodia ,,odprevadiť" rovno do nemocnice,kde je nachystany transplantacny tím a mŕtveho rovno berú na sálu.
aj ja som nad tým už premýšľala kvôli jednému filmu, žena sa predávkovala v nemocnici a jej srdce potom darovali ďalej... ja by som sa asi odstrelila pred nemocnicou, mozgová smrť okamžite a orgány nepoškodené? neviem, som laik, tak som len uvažovala (ale ja si veľmi cením svoj život, druhú šancu mať nebudem)
@juroon psychicke problemy niesu diagnoza na eutanaziu, svetu pomozes lepsie ako darovanim organov, toto nieje cesta
nikto ta zdraveho nezabije ... jedine spachat samovrazdu sposobom,aby ta nasli cim skor a mohli tak odobrat co sa hodi ..inak mas hold smolu .. eutanazia zo zdravotnych dovodov je daco ine a to sa v niektorych statoch da
@juroon psychické problémy(či už väčšie,či menšie) má 3/4 ľudstva a nemyslím si,že je toto kritérium,aby to schvalili aj v tých krajinách,kde je povolená eutanázia. Môžem sa opýtať na tvoj vek?
@juroon nechceš radšej riešiť svoje problémy?
Mozes vstupit do armady nejakej co aktivne bojuje ( stranu vybrat podla najlepsieho svedomia a vedomua) a nasadit sa do prvej linie- posluzis dobrej veci a papierovacky budu jednoduche
V Belgicku schválili jednej babe eutanáziu pri ťažkej depresii. Neviem, ako to nakoniec dopadlo. Ale schválenú ju mala.
@zuzanita1609
33
Nerozmýšľal by som nad tým ak by som nevyčerpal všetky možnosti za 9rokov typu antidepresíva, socializácia, terapie okrem Elektrokonvulzívnej terapie.
@taktotedanie ....sú známe prípady keď neliecitelne duševné ochorenie bolo dôvodom na schválenie eutanázie.V Belgicku.Jeden prípad sa týkal dokonca doživotne odsúdenej vrahyne
@michaela329 Veď sa môže napríklad obesiť priamo v nemocnici.
@doriiis nebudem dalej ani komentovat lebo toto je sialene co tu riesite
@thereisabear ...podstúpila ju.
@mandarinka555 nie nezoberu organy na darovanie bude zahajene vysetrovanie a bude odvezeny na pitvu
@taktotedanie ....to sú verejne dostupné fakty.🤷🏻♀️
@doriiis fakt? Kazdy mame asi inu hranicu bizardnosti v sebe, ludia su divni
Cloveka by si mala podporit lebo evidentne nevie kde je sever, splieta blbosti ja sama som zdravptnik a viem ake je dolezite a slachetne darovanie organov ale takymto sposobom fakt nie a ty tu este cloveka nabadas, chore mysle
@juroon mladý chlap,prepáč ale prestaň byť aj sprostý. Píšeš inteligentne,bez chýb, ešte skús ďalej hľadať niečo,čo ťa nakopne,alebo niekoho,kto ťa nakopne. Sa rýchlo vzdavaš,ľudia vedia existovať v oveľa ťažších podmienkach,bolestiach a málokto z nich pomýšľa na koniec. Ešte si nevyužil všetky možnosti,len je asi pohodlnejšie sa rýchlo vzdávať. V tej najväčšej tme je vidieť to najjasnejšie svetlo. Prajem,aby si ho čím skôr uvidel....
@taktotedanie ....ale upokoj sa.Ja nikoho nenabadam.Su to verejne dostupné informácie,ktoré si dokáže prečítať ktokoľvek.Mimochodom pár prípadov eutanázie dávajú v pravidelných intervaloch aj v tv novinách.To ti nevadí? Tak sa upokoj.
Smutne je, ze na cudzich ludi myslis, ze im darujes organy. Ale tu bolest co by si tym sposobil najblizsim si predstavit ani nevies. Uz nikdy by nemali zivot ako predtym. A urcite je niekto komu na tebe zalezi.
Ešte tu máš prežiť pekný život, v rámci možností. Tadiaľto cesta nevedie. Sme tu všetky matky, život sme dali a vytvorili v svojom lone, odpovede budú asi podobné. Ak niečo potrebuješ, napíš mi správu. Si mladý chlap, vzchop sa. Posielam objatie. Nikdy sa nevzdávaj.
@mandarinka555 ale takto ide človek na pitvu, to, na čo sa autor pýta je úplne niečo iné a tu na SVK nemožné. A fakt neviem, či by v zahraničí mohol vôbec ako občan SR darovať orgány. Ďalšia vec je, že eutanáziu naozaj nedovolia každému.

eutanáziu nepodstupujú zdraví ľudia
Na Slovensku sa vhodné orgány odoberajú automaticky.