Je možné odmietnuť lekársku prehliadku počas voľna?
Prosím je možnosť odmietnuť lekársku preventívnu prehliadku na ktorú vás posiela zamestnávateľ v čase keď nemáte naplánovanú smenu a mate voľno? Alebo v čase ze idete do poobednej smeny a na prehliadku mate ísť ráno o 6tej. Pýtam sa pretože nás zamestnávateľ to bezne robí a predsa len keď viem ze mam voľno tak ráno musím s dieťaťom do skoly pretože sa striedame s mužom. Nemala by som to mat aspoň nejak vykompenzovane of zamestnávateľa? Ďakujem pekne
@anjelicek26 ak ju tam posiela zamestnavatel a nie je to na jej ziadost tak tam nejde o zdravie ale o byrokraciu
autorka: mna ked zamestnavatel poslal na preventivnu prehliadku tak som tam mala cislo na ambulanciu a dalo sa preobjednat, ale asi je to vsade inde,skus sa informovat, ja by som tam v case volna nesla
Nie na preventivky v čase volna nechodím. Chodím v pracovný deň - beriem si paragraf.
@anjelicek26 pointa je niekde inde. Že ju posiela v čase Jen osobného volna.
Zamestnávateľ musí strpieť, že pôjde keď jej lekár dá termin, napr aj cez pracovnú dobu. Použije paragraf
Na všetky preventívne prehliadky chodím pravidelne k mojim lekárom ci gynek zubar obvodný. Svoje zdravie si kontrolujem pravidelne. Toto je lekár zamestnanecký a nevidím dôvod prečo by wom mala k nemu chodiť len tak v čase môjho voľna keďže od zamestnávateľa sa nedočkám nikdy ničoho len tak. Tak otázka bola ci som ja povinná len tak. Keďže min rok som bola na kompletnej preventívne pri mojom dr a o týždeň nato pri tomto od zamestnávateľa pretože nestačili vsetky výsledky ktoré som mala urobene par dni predtým.
Asi vsetci chodime k lekarovi na ukor pracovneho casu a nie na ukor volna :D ale skutocne neviem, ci zamestnavatelom nariadena lekarska prehliadka musi byt cez pracovnu dobu. Logicky by som povedala ze ano, ale ved slovensko..
@vanilkovazmrzka ako tak teraz mam 6 pracovných dní po sebe a končím poobednoou smenov v utorok. A večer mi prišla sms ze mam od zamestnávateľa plánovanu prehliadku na stredu 6h ráno. Tak ako po takom pracovnom týždni si chce človek oddýchnuť a nie ešte keď ma konečne voľno vstávať na prehliadku.
@katkapalo1 ja ti rozumiem. Ale neviem ci si v prave ty alebo zamestnavatel. Kazdopadne ak je to lekarske zariadenie ktore ma alokovany cas na zamestnancov vasej firmy, a ma na to vyhradeny cas napriklad jeden den v tyzdni 6-8 tak tam sa velmi nepohnes, jednoducho musis ist v takom skorom termine… Ale pripada mi zvlastne ze ti termin posiela zamestnavatel, nevies zavolat priamo do tej ambulancie a dohodnut si termin?
@vanilkovazmrzka termín tam viem dohodnúť len zamestnávateľ mi nedovolí odísť pocas pracovnej doby na cca 2hod aj s cestou na prehliadku. Pracujem na úseku v obchode kde byt musím stále inak by museli niekoho stiahnuť z voľna kým prídem. Veď ja tam pôjdem ale ozaj my príde divne keď tam nemôžem ísť počas pracovnej doby ze nieje zato nič. Možno ako nadčas alebo tak. Lebo tiež paragraf sa berie vtedy keď je prekážka na strane zamestnanca ktorý nemôže prísť do práce. Ale z mojej strany prekážka nenastala ale zo zamestnávateľovej ze mi nevie nato poskytnúť čas počas pracovnej doby
Dohodla by som si náhradné voľno, resp. Že v iný deň neskôr prídem alebo skôr odídem ..ak by to nešlo tak nech ti vykážu nadčas. Ja zásadne objednávam zamestnancov počas ich pracovnej doby.
môže ťa poslať aj mimo naplánovanej zmeny,ale musí ti to preplatiť,alebo dať náhradné voľno.
https://www.kozsr.sk/pracovnopravne-naroky-a-po...
@katkapalo1 za LP predpísanú zamestnávateľom v tvojom voľne Ti vzniká nadčas.
Idem v čase voľna ale zapíšu všetkým 7,5 hod do výkazu.
@pribinak ak pozuivas "vlastny paragraf" (7x8 hodin do roka) na zdravotnu prehliadku nariadenu zamestnavatelom, tak to robis dobru kravinu... To je na tvojich doktorov...
U zamestnavatela mas pouzit sluzobnu priepustku... pouzitie "Pcka" je skoro rovnaka blbost ako ist v case osobneho volna...
@pribinak neviem, preco by som mal puzivat "vlastne" paragrafy (na vlastnych lekarov... zubarov, prehliadky, cokolvek) na zamestnavatelove byrokraticke zalezitosti... to je prakticky to iste, ako to osobne volno... tie paragrafy su pre tvoju potrebu. NIkdy nevies, kedy minies tie hodiny / dni... su roky, kedy to nepotrebujem skoro vobec a su roky, kedy to miniem aj za 8 mesiacov...
Ani z dovolenky neukrajujem zamestnavatelovi len preto, ze jej mam vela.
@katkapalo1 vezmite paragraf,ale samozrejme to nahláste vopred. Ja hlásim paragrafy o ktorým viem dopredu,stále mesiac do predu.
@katkapalo1 nahlás paragraf. U nás chodia chlapi tiež na preventivky, ale berú si p, ktoré sa neberie ako p, ale je to preventívna prehliadka od zamestnávateľa.
@katkapalo1 zavolala by som obratom do roboty, že už tam niečo súkromné mám a nemôžem ísť v tomto čase na preventívnu prehliadku. Nech dajú iný čas. Určite som im k dispozícii v pracovnom čase. V čase voľna sa neviem zaručiť, keďže tam mám voľno a obvykle ako matka mám program nabitý súkromnými aktivitami 🤷.

Ved tam ide hlavne o tvoje zdravie nie? Ci to zle chápem? Tebe vždy da lekár termín,ktorý ti 100% vyhovuje? Môj teda nie, vždy musím niečo popresuvat😏 Véd to je snáď raz za rok alebo raz za dva taka prehliadka😏