Je normálne platiť vysokú sumu za opravu zuba?
Syn mal bolestivy zub..bol u zubárky..oprava stala 315 e..lebo ze nemal prehliadku od decembra 2022..opravila mu však aj ďalší zub..na čo neupozornila že mu ho bude robiť..je to normálne pýtať toľko peňazí??
Ano je to normalne, kedze ty si zanedbala synovu preventivnu prehliadku, tak jej poistovna vykon nepreplati. Jasne, ze mu opravila pokazeny zub, ci co chcela si cakat do dalsieho roka aby si s nim isla tento na preventivku a potom ti to poistovna preplatila?
@oli18 ja viem posúdiť co je kvalita.... chodila som k dedinskej zubárke kde oprava trvala 15 min a platila som max 10 e. Zuby mi tak donicila že nový zubar mi ich zachraňoval (na roentgene viditelne hnisavé vačky pod korenami) .... oprava jedného zuba aj na 2 sedenia po 2 hodiny. Za každé som platila min 100 e.
stará zubárka mi nikdy zuby nezrontgenovala a používala techniku a doteraz používa takú ako pred 50 rokmi. Terajší zubár mi pri každej preventívne urobí röntgen a ukáže co ide robiť a ako sa to mení. Takže rada priplatim a viem ze to je opravené dobre a prístrojmi a technikou 21.storocia.
@luccija ale to bolo v tom kontexte, že cena zubného materiálu je rovnako vysoká ako pred 20 rokmi a zubári si sami strieľajú ceny.
Viacero ludi využíva si dávat robiť zuby v zahraničí napr. v Turecku, co chápem. Možno príde doba, že nasi zubári nebudú mať robotu a potom si zacnu vazit klienta a uspokoja sa s realnymi cenami, ľudia čo na to nemajú nebudú navštevovať zubárov a ti co vedia ako sa na peniaze robí, pôjdu radšej do zahranicia za polovičnú cenu, alebo k lacnejším ukrajincom, čo napr.u nás už funguje.
Normalne to nie je. Ale pokial budemetiako platit za vsetko, lebo sme na to odkazani, a oni to vedia tak musime...treba nabuduce radsej ist inam. Ja som bola minule, robil mi kanaliky korenove, lebo mi odumrel a platila som raz 55 a potom 65...ale aj tak som rada. Surany starzyk. Vzali ma akutne a nadruhy raz obejdnali.
@luccija
Tu kopírujem príspevok od Oli, u nás SK sa to riešilo niekedy na jeseň.
"Teraz koluje po interete video z ceskej tv relacie s moderatorkou Jilkovou a temou o cenach u zubarov a nejaka zastupkyna dentistov povedala, ze ceny materialov sa nezvysovali 20 rokov. Ze nie dentisti, ale zubari zarabaju na zuboch
Aj v tv novinach CT sa teme cien u zubarov venovali v zmysle, ze by mal do toho zasiahnut stat, kedze zubari sa stavaju pre vacsinu populacie nedostupnymi prave kvoli cenam.
Takze taketo ceny nie su normalne."
Takže myslím ze v SR a CR je to podobné a pochopila som to správne.
Nie noe je to normalne
@44janica44 a preco si tak dlho u nej zotrvala, ked si nebola spokojna? Ak ti nevypadli plomby a nebolel zub po zaplombovani, tak to bolo dobre urobene. Ak mas vacok pri koreni, ten boli a treba snimok. Ak mas dieru a zub neboli, nemusi byt snimok. Vies, kazdy snimok stoji € a castokrat sa robi aj zbytocne. Brala by som toho noveho s rezervou, vascinou kazdy na toho predchadzajuceho nadava, aby vyzdvihol sam seba. Takto to funguje aj v inych odboroch, aj u kaderniciek, krajcirok atd. Ja mam amalgamove plomby aj z cias komunizmu, moji zubari su davno na dochodku a drzia mi. Aj pred 40 rokmi boli lekari vystudovani a robili v ramci vtedajsich moznosti a to neznamena, ze robili zle. Aj dnes su zli lekari.
@oli18 lebo zohnať dobrého zubára co berie ľudí trvá.... a keď ma zuby začali bolieť riešila som.
S rezervou? ukázal mi za 2 roky 3snímky toho istého zuba kde som jasne videla hnisavy vacok ktorý sa zmenšil až úplne zmizol. Čiže nie reči ale jasne dôkazy. Sestrina švagriná chodí k tej dedinskej s deťmi- minule jednému iba zaplombovala kaz na mliecnom zube, bez vŕtania. To aj bez studovania stomatológie viem ze sa to tak nerobí a o chvíľu to dieťa príde s bolesťou zuba a a odide s vytrhnutym zubom - jej riešenie na bolesť plombovaneho zuba
Kde sa chces ist stazovat? Vybrala si si zubara,tak si suhlasila s jeho cenami. V obchode tiez kedysi stalo maslo 1,5e, teraz stoji 3,5e, tak sa pojdes stazovat? Tak si najdi lacnejsieho. Syn je nezodpovedny,ked 2r.nebol na preventivke,takze ano,plati viac. A dalsia vec, bolavy zub sa len tak nezaplimbuje. Treba odvrtat kaz, vycistit kanaliky, dat docasnu vlozku,to je narocny a drahy zakrok. Ze mu opravil v jednom termine 2 zuby,je len plus,bezne sa caka aj niekolko mesiacov. Neviem,naco sa chces stazovat,ked sa syn o zuby nestara?
@cafelatte Ale prosim ta,kde sa pred 20r.pouzival nejaky cofferdam? Biele plomby? Pristroje na cistenie kanalikov? Mojej mame to pred 20r.robila naslepo,bez rtg,bez anestezy, dnes je to pomerne bezbolestny zakrok, s presnym osetrenim, niekde aj s mikroskopom. Urcite to tak bolo pred 20r.🙄To zrejme povedala taka,co si 20r.nemodernizovala ambulanciu. Lebo aj takych zial do dnesneho dna poznam,co oskrabkavaju kamen rucne. Ano su zubari,co si narychlo vystavali po skole vlastne kliniky s telkou,recepcnymi,co ti este kavu urobi, tak tam platis aj za tieto sluzby. Ale tak,ked su ochotni ludia tolko zaplatit🤷♀️
@maminkadeticiek prepáč, môžem sa opýtať, či tvoja zubárka neberie nových pacientov? Ja som bola minule pecatit,za dva zuby som platila 35e..za plomby pod 50e nejdeme nikdy.dik
@44janica44 pri dnesnych cenach nie je problem zohnat zubara,ktory berie novych pacientov. Veeelmi radi beru novych, lebo novy pacient = novy prijem. Preto su dlhe cakacie doby, lebo maju vela pacientov. Ale ich to netrapi, len pacientov to trapi. Ale rozhodne neplati, ze drahy zubar = dobry zubar. Moj isiel do dochodku a zobrala to mlada zabka. Bola som na preventivke a hned mi zacala mliet, co treba robit. Hned som ju stopla, ze ak nemam kaz, (co nemam) , tak nic robit nebudeme, lebo nemam problemy. Takze nedam si hned robit, co mi ona navrhne.
@oli18 je to problém, špeciálne zohnať dobrého detského. Opakujem ja si rada priplatim. Vybavenie ordinácie niečo stojí a každý rok vidím ze niečo nové zubár ma....roentgen, mikroskop.... prácu neodflakne.
Súhlasím nie všetko drahé je dobre ale v tomto prípade viem ze si platím za kvalitu.

@katica06 aha, no nám poisťovňa nepreplaca nič, tak to pre mňa nie je bic. Na preventivky chodíme, lebo chceme.