icon

Je normálne po 30 rokoch pociťovať zdravotné zhoršenie?

tajfa
9. feb 2024

Mam pocit, ze zdravotne to ide po 30tke dolu vodou. Neviem ci je to normalne no badam to aj u kamaratov. Cakala som, ze to bude neskor mozno po 50tke. Stale nieco riesim niekedy az moc. Tam ma boli, tam ma picha.. pripisujem tomu vacsiu dolezitost mozno ako v skutocnosti je. Denne bolesti hlavy riesim u neurologicky kde mi zistili cystu v dutine. Potom zas bolest hlavy zo zuba, ktory mi nakoniec trhali. Proste stale nieco a uz som z toho na nervy. Niekedy bolest krcnej chrbtice, bolest krizov. Pri kazdom pichnuti uz si namyslam co mi zas moze byt. Je toto normalne? Nefajcim, nepijem, obcas sportujem a zdravsie sa stravujem. Uz mam pocit, ze by som to mala riesit s psychologom.

Strana
z2
jamimo
10. feb 2024

@medda_beda súhlasím. Optimálne je byť zdravá a vitálna, vo veku 80 rokov poznať samu seba v zrkadle a nestratiť sa vo vlastnom byte. Tíško odísť v spánku, keď príde čas.
Mne sa to však zrútilo po 30 🙄 A neostalo to pri jednej diagnôze. Prešla som dlhú cestu, momentálne s pokorou poviem že som v remisii a stabilizovaná 🥰 Verím, že to tak aj ostane.

zero1
10. feb 2024

ak sa pozrieme na priemerný vek dožitia tak všeobecne, 75 u žien, u mužov 70. tak po 30 už vlastne ideme do polčasu. je to už vek kedy sa musí prejaviť to prvé "starnutie". tá dnešná mládež všetci len vysoké školy stoj čo stoj, a odpinkávajú si najlepšie roky života ktoré mohli pracovať pri plnej sile a zarábať. potom z tej výšky v 26. rokoch ide robiť do kauflandu a po 30. roku nevládze. asi tak.

medda_beda
10. feb 2024

@jamimo Ale tak to sa ti mohlo stať aj v 20tke vieš.Choroba si nevyberá, ale pokiaľ je človek zdravý tak stačí sa o seba začať starať.
Ja sa cítim lepšie ako keď som mala násť.
Ja keď vidím niektoré moje rovesníčky tak manžel im tipuje minimálne 35, lebo so sebou nič nerobia.
Manžel má 40 a nikto mu netipol ani 35, zdravotne má perfektné výsledky takže vek za to nemôže.A stíha cvičiť, plus ďalšie tréningy, súťaže v športe ktorému sa venuje.

gab1sol
10. feb 2024

@jamimo čo sa týka rodokmeňu, snáď mám tuhý korienok. Babka mala okolo 90 (neviem presne, kedy mala reálne narodeniny, lebo vtedy sa zapísal dátum, v ktorom došlo k zápisu). Mala ťažký život, spolu s dedkom vychovali 5 dcér, starali sa o statok a celý život žili v drevenici. Až do konca bola samostatná. Volala sa Katarína a vtedy niekedy mala aj narodeniny. Mali sme prísť celá rodina, ale napadlo meter snehu (na Kysuciach). Sama odhádzala niekoľko metrov chodníka, aby sme sa mali ako dostať (všetci by sme boli ochotní to urobiť, ale ona bola v tomto taká stará škola, ktorá sa musela vo všetkom postarať o návštevu za každú cenu). Prišlo jej zle, ale aj tak ešte upiekla koláč, nachystala niečo na jedenie. Sedela pri nás a rozprávala nám, čo nové na dedine, kto zomrel, kto si koho zobral, koho odviezla sanitka. Taká klasika. Aj napriek nášmu naliehaniu nechcela riešiť to, že jej prišlo zle. Až keď sa nám priznala, že jej tŕpne ruka, už sme zavolali sanitku. V nemocnici potvrdili slabý infarkt, ostala tam ležať. Po týždni ju mali prepustiť, v noci pred prepustením v spánku dostala infarkt, ten už jej srdiečko nevydržalo, umrela v spánku a ja si dodnes vyčítam, že som vtedy nešla pozrieť, ale išla som na tanečný krúžok. Jej najväčšia obava počas života bolo, že by ostala odkázaná na pomoc iných, či by ostala ležať. Toto sa jej našťastie nestalo.

jamimo
10. feb 2024

@medda_beda áno môže sa stať aj 5 ročnému dieťaťu 🤷‍♀️
Kopírujem z tvojho príspevku:
Choroba si nevyberá, ale pokiaľ je človek zdravý tak stačí sa o seba začať starať. Skutočne?
Prepáč, neviem kde sa stala chyba v programe 🤔 a mohla som urobiť viac... Odkojená na. materskom mlieku, zelenina ovocie zo záhrady, detstvo na vidieku spolu so zvieratami. Nefajčila som, nepila, dostatočne sa hýbala, netrpela obezitou. Poznáme mnoho aj profi športovcov, zdravo sa stravujúcich, kt. už. medzi nami niesú. Dokonca aj veda kýve hlavou nad tým koľko mystery, autoimunitných a neviem akých ochorení pribúda. Takže, môžeš sa starať koľko chceš, keď sa "súčiastka" pokazí nefunguje celý stroj 🤷‍♀️
Samozrejme že obezita, alkoholizmus neprispieva k blahu duše a tela. Potom však nerozumiem ak niekto pije prvú ligu a pečeň mu vydrží 80 rokov 🤔

medda_beda
10. feb 2024

@jamimo Tak ďalšia vec je genetika.Pozri aj mne odišli obličky, neplodnosť, bolestivá MS, ale nebudem o sebe tvrdiť, že mi skončil život a, že som už stará kvôli veku.
Každého občas niečo zabolí, ale vek s tým nemá nič spoločné.
Ja reagujem na príspevok autorky.
Treba robiť všetko preto aby bol človek zdravý a nie ochkať nad 30tkou.
Samozrejme, že sa nedá vyhnúť všetkému.
Téma je či je normálne sa cítiť po 30tke horšie.
No nie nie je lebo to s 30tkou nemá nič spoločné.

avicii18
10. feb 2024

Do 30-tky hrá veľkú rolu genetika, po nej už sa na nás podpisuje to akým spôsobom žijeme - ideme takrečeno za vlastné.

monika2012
10. feb 2024

@tajfa Mne sa takto rapídne začal zhoršovať zdravotný stav po 40 - tke. Zdravotné problémy, plus príšerná únava, aj ráno po prebudení. U mňa to má zrejme dosť značný súvis aj s perimenopauzou. Cítim sa na 70. Vôbec som nepočítala s tým, že to bude takáto hrôza. Mojej babičke ani mojej mamine sa toto nedialo, resp. som to vôbec nepozorovala. Mám 11 ročnú dcéru a začína to byť záhul, udržať s ňou krok. Ľutujem, že som dieťa nemala aspoň o desať rokov skôr, lebo ma to celé veľmi mrzí, hlavne kvôli dcérke.

jamimo
10. feb 2024

@medda_beda ja neochkám nad 30 a netvrdím, že som stará, alebo sa tak cítim. Dušou, mysľou som stále mladá. Len som napísala, že mne sa to zrútilo v tomto veku. Nerozumiem, prečo si sa chytila práve môjho príspevku, odpovede... Súhlasím, s 30 to nemá nič spoločné, do života môže prísť fatálne ochorenie aj v rannom detstve. Ale, to sme si už písali.
PS: Skúsenosť je nepresnosná. Možno by si ináč rozprávala ak by ti v rozpuku života a plánoch zaklopala na dvere rakovina... Prajem všetko dobré.

medda_beda
11. feb 2024

@jamimo Ale veď to ty si mne prvá napísala :D.
Ja som reagovala na autorku a na ženy tu čo si myslia, že je to vekom.
Nebudem rozprávať nič.Mám svoje problémy už od 20tky takže viem, že choroba si nevyberá.
Téma je však o veku 30r. nie o chorobách v akomkoľvek veku.
Rakovina môže prísť hocikedy.

harrisson
11. feb 2024

Nie není to normalne

jamimo
11. feb 2024

@medda_beda reagovala som preto, lebo.... Ste vážne ako staré baby?
Nie, nemusíme byť ako staré baby, akákoľvek choroba v hocijakom veku človeku nepridá na. kvalite života 🤔
Prajem pevné zdravie.

medda_beda
11. feb 2024

@jamimo Ale ja som narážala na vek a nie na chorobu ako takú vieš? 🙂
Autorka sa pýtala, že či je normálne sa cítiť po 30tke horšie.No nie nie je pretože zdravý človek sa nepovažuje za starého a ani chorého.

siska53
15. feb 2024

Ja osobne som bola typ, ze uz v dvadsiatke som zistila, ze prosto ak nebudem cvicit, prip.obcas masaz k tomu, budem trpiet bolestami. Kym som nezacala po detoch opat robit, tak som nejak nic take nepocitovala, lebo mala som cas na cvicenie.. teraz nemam cas a peniaze na to vobec totiz a samu ma doma cvicit nebavi.. tak trpim..
Ale.. ja neviem, za mna..ja som sa citila dobre.. ano, priznam, po 40tke trochu horsie, ale presne to je vek, kedy som opat nastupila po 5 rokoch materskej do prace a prestala mat cas na cvicenie. Ako sa blizi 50, uz mozno sa trosku vekom veci zhorsuju.. aj vrasky uz prisli, ktore som predtym nemala. Stale sa vsak na 90% citim skor dobre, ako zle... Vela je aj v hlave 😁

kiwi3
15. feb 2024

ja sa teda blizim k 40 a citim sa fyzicky rovnako ako v 20 a psychicky ovela lepsie. ale ano, nerobim si uz zle alkoholom, cigaretami, mastnou a vyprazanou stravou, toxickymi ludmi a podobne. cize som este aj zmudrela 😉.

Strana
z2