icon

Je nutné zmeniť stravu pri Crohnovej chorobe?

ziar
20. jan 2022
lasona
20. jan 2022

Samozrejme

janinah
20. jan 2022

Prísna diéta

terry2003
20. jan 2022

Áno, musíte prijímať stravu bohatú na proteíny. A nemali by ste prijímať napr. kofeín, vyprážané jedlá, alkohol.

eriksonka1234
20. jan 2022

@ziar nevyhnutné!

ziar
autor
21. jan 2022

@terry2003 takže nie úplnu diétu stačí vynechať vyprážané jedla? Vy mate tiež crohnovu chorobu?

ziar
autor
21. jan 2022

@lasonaate mate túto chorobu tiež?

simca06022011
21. jan 2022

mas na internete kopu clankov o tom, tak si pozri. Ak mas zdravu stravu a nerobit ti problemy, tak menit nemusis ale spravidla su tam riadne dietne obmedzenia, ani cukrovkar nemusi menit jedaliny listok, ale kao dlho vydrzi... ;)

terry2003
21. jan 2022

@ziar Nemám len ste to brali v škole ( študujem opatrovatelstvo). A áno hlavne vyprážané, alkohol, kávu, jedlá s vysokým obsahov tukov, korenené jedlá.

mikadooo
21. jan 2022

@ziar doktorka ti nič nepovedala k tomu??? Iba že máte crohnovu chorobu a hotovo?
https://crohnika.sk/crohnova-choroba/zivotospra...

raja95
Odpoveď bola odstránená
janinah
21. jan 2022

@ziar ak ti zistili túto chorobu,tak by si mala vedieť,že sa berie ako prekanceroza,to znamená,že sa z nej môže vyvinúť rakovina v čreve /samozrejme nemusí/, preto by si mala venovať veľa času a energie tomu,aby si jedla a žila správne,teda mala diétu a správnu životosprávu vrátane dostatku spánku,relaxu atd....vygoogli si to a ohladom stravy sa môžeš poradiť s dietnou sestrou vo vašej nemocnici,niekde robia také poradenské služby pre pacientov ohladom stravy,vynechať vyprážané jedlá určite nestačí

ziar
autor
31. jan 2022

@mikadooo áno 🤔teraz si vyhľadam na internete co môžem, čo nie ale vedcinou sledujem videjka každému individuálne zabera niečo iné tak som pomykove

ziar
autor
31. jan 2022

@raja95 mam zapálené hrubé črevo, momentálne som v kľudnom stave nemávam už kŕče ale citim ešte boľavé miesta, možno to roby strava ale dávam si pozor co ziem

ysseba
31. jan 2022

@ziar Môj muž ulceróznu kolitídu. Poviem ti pravdu, stravu mal upravenú len v tom najhoršom stave - teda keď mu chorobu zistili, možno pol roka. No ale už je ako aj predtým, neobmedzuje sa. Inak berie lieky a chodí aj na biologickú liečbu

ziar
autor
31. jan 2022

@janinah áno viem až 10krat viac pravdepodobnosti je ze vznikne rakovina v hrubého čreva, hlavne je sa pri tejto chorobe sa nestresovat, co v mojom prípade aj vznikla táto choroba.. Učím sa na sebe pracovať ako negatívne myslenie a stres co najmenej pripúšťat.. Hlavna je zdravá výživa ale tak je ich plný internet že mne prídu tak diétne drastické že neviem ktorá práve bude pre mňa prospešná a budem spokna zo všetkými živinami

ziar
autor
31. jan 2022

@ysseba počula som ze biologická liecka je dosť drsná, ale popravde neviem co to znamená aký proces vyba pri liečbe.. Kolidita je o trosku o inom krvácanie z konečníka ale je to podobné

ysseba
31. jan 2022

@ziar Rozdiel medzi kolitídou a crohnovou je v lokalizácií a rozsahu, inak je to tiež zápal hrubého čreva. Inak v rodine máme aj crohnovú chorobu. Prvé dva, možno tri razy po biologickej liečbe bolo mužovi riadne zle, teraz už v pohode.