icon

Je nutný doprovod pri vysekávaní zuba múdrosti?

8. dec 2025

Ahojte, môjho muža čaká vysekávanie osmičky. T.j. operačná extrakcia so sekaním do kosti. Napadlo mi, že ja by som chcela na niečo také doprovod. Nie som šofér, čiže by som ho skutočne len sprevádzala. On hovorí, že by bol rád. Mam ale na to vôbec nárok? Dajú mi na to vôbec potvrdenie na stomatochirurgii? Nebude v narkóze, tak predpokladám, že teoreticky môže odísť aj sam. Naozaj neviem. Napíšte mi prosím, ak s tým máte skúsenosť, kľudne aj, ze je to zbytočné. Sprevádzam deti a rodičov, ktorí sú vo vysokom veku, ale toto je mladý zdravý muž a narkoza tam nebude. Len mi ten zákrok pripadá úplne strašný a rada by som mu bola oporou. No možno to až tak hrozné nie je a bude to zbytočné. Fakt neviem.

titla
8. dec 2025

Mas narok na dorovod a odporucam, aby si s nim sla. Je to vlastne operacny zakrok v lokalne anesteze a bezprostredne po moze byt este malatny. Aspon ja som bola este dalsiu hodinu. Potom nastupili bolesti. Doprovod som uvitala.

autor
8. dec 2025
@titla

Mas narok na dorovod a odporucam, aby si s nim sla. Je to vlastne operacny zakrok v lokalne anesteze a bezprostredne po moze byt este malatny. Aspon ja som bola este dalsiu hodinu. Potom nastupili bolesti. Doprovod som uvitala.

@titla ďakujem za odpoveď, prosím ta, akú si mala rekonvalescenciu? Čo je podľa teba užitočné vedieť, dať si záležať?

cutespider
8. dec 2025

Zákrok nie je nejaký strašný, ja som v pohode odišiel hneď autom domov. Sprievod by som ale tiež uvítal, lebo po zákroku som nemohol rozprávať a doktor mi ako naschvál predpísal lieky, ktoré som nemohol brať kvôli iným liekom. Pred zákrokom mi nenapadlo, že mi niečo bude predpisovať a potom som mu to už nevedel oznámiť.

Ak je to 8čka v hornej čeľusti, je dobré upozorniť doktora, ak zabudne, aby skontroloval, či nevznikla po zube dierka do nosnej dutiny.

ivik4
8. dec 2025

Normalne som sla domov sama

mullerova46
8. dec 2025

@anonym_autor keď budú sekať do kostí môže to byť dosť belostive. Ja som bola rada že som šla autobusom miesto auta. Ale zvládla by som aj šoférovať no veľmi rýchlo má začalo bolieť po anestéze takže som sa mohla v kľude začať ľutovať v autobuse 😂

janulienka78
8. dec 2025

aj so mnou bol muž, normálne dostal priepustku.

tanalyn
8. dec 2025

Asi záleží aj ako znáša takéto veci, či má šoférovať napríklad dlhšiu cestu a podobne. Ja by som trvala na tom, aby so mnou niekto šiel 😀

minenkaa
8. dec 2025

Hlavne po takýchto zákrokoch je zákaz šoférovať,to si treba uvedomiť ,to nepíšem či to niekto zvládne alebo nie

mondolina
8. dec 2025

@anonym_autor
pripatlaťte si PRF, synovi vyberali dve neprerezané osmičky, za dva dni bol ok.

anonym_f68fce
8. dec 2025

@anonym_autor chod
Mas narok
Ja by som sama nedosla domov keby nemam doprovod

domka222
8. dec 2025

Však na priepustku ti dajú pečiatku. A vysekávať som bola aj ja a išla som sama domov autobusom.

maryetta
8. dec 2025

Bola som pred 2tyzdnami. Ale iba vytrhol. To bolo rychle. Par dni predo mnou bola kamoska. Jej hodinu sekali dolny zub. Zial fungovat musela sama (nema partnera) a doma dve deti.. isla sama.
Ak ale partner chce podporu tak...
ja som bola sama az potom prisiel muz-musel byt s najmensou dcerou.

personality
9. dec 2025

Podľa mňa v pohode to zvládne sam. Vďaka anesteze nebude nič cítiť. Nie je nič hrozné.

sisa183
9. dec 2025

@anonym_autor no, neviem si predstaviť že by som tam šla sama a ešte sama šoférovala. Zle mi zabrala anestéza a neverili mi že to tak strašne boli. Od bolesti som až omdlievala. Po hodine som vstala zrelá ísť na psychiatriu. No clivek nikdy nevie aký lekár to bude robiť a čo sa môže pokaziť. Takže doprovod určite 🙂 no hádam už sú leosie techniky ako pred 15 rokmi

titla
10. dec 2025
@anonym_autor

@titla ďakujem za odpoveď, prosím ta, akú si mala rekonvalescenciu? Čo je podľa teba užitočné vedieť, dať si záležať?

@anonym_autor Fuu, to je uz viac ako 17 rokov dozadu.... Mne robili naraz obe strany - NEODPORUCAM! Tyzden som jedla tekutu stravu cez slamku.

luliu
10. dec 2025

Vysekavali mi osmičky a išla som sama autom. Žiaden problém.
Ale nárok na sprevádzanie máš, ak to tvoj muž potrebuje

luliu
10. dec 2025
@minenkaa

Hlavne po takýchto zákrokoch je zákaz šoférovať,to si treba uvedomiť ,to nepíšem či to niekto zvládne alebo nie

@minenkaa prečo by mal byť zákaz šoférovať, isto nie je, nie je dôvod 🤦

minenkaa
10. dec 2025
@luliu

@minenkaa prečo by mal byť zákaz šoférovať, isto nie je, nie je dôvod 🤦

@luliu Ak by ste šoférovali pod vplyvom látok, ktoré znižujú vašu spôsobilosť (vrátane anestetík alebo liekov na predpis), a spôsobili nehodu, hrozili by vám právne postihy podobné ako pri jazde pod vplyvom alkoholu alebo drog, vrátane pokút a zákazu šoférovania.

luliu
10. dec 2025
@minenkaa

@luliu Ak by ste šoférovali pod vplyvom látok, ktoré znižujú vašu spôsobilosť (vrátane anestetík alebo liekov na predpis), a spôsobili nehodu, hrozili by vám právne postihy podobné ako pri jazde pod vplyvom alkoholu alebo drog, vrátane pokút a zákazu šoférovania.

@minenkaa až na to, že tieto lieky neznižujú spôsobilosť na vedenie motorového vozidla, takze komentár úplne od veci. To nie je anestézia, kde vás utlmia - prispia ako napr. pri kolonoskopii 🙄

minenkaa
10. dec 2025
@luliu

@minenkaa až na to, že tieto lieky neznižujú spôsobilosť na vedenie motorového vozidla, takze komentár úplne od veci. To nie je anestézia, kde vás utlmia - prispia ako napr. pri kolonoskopii 🙄

@luliu no keď mysliš ,ja som naposledy z infekcii v ústach zaspala v kresle

minenkaa
10. dec 2025
@luliu

Pri chirurgicko zákroku ano,dáva sa meditácia pri ktorej je zakázané šoférovať

luliu
10. dec 2025
@minenkaa

Pri chirurgicko zákroku ano,dáva sa meditácia pri ktorej je zakázané šoférovať

@minenkaa nie nedava, x krát som bola na stomatochirurgii, vysekavali mi všetky 8 a presné som sa na to pýtala, žiaden problém, šoférovať môžem, ak sa na to cítim, podané lieky tomu nevadia

minenkaa
10. dec 2025
@luliu

@minenkaa nie nedava, x krát som bola na stomatochirurgii, vysekavali mi všetky 8 a presné som sa na to pýtala, žiaden problém, šoférovať môžem, ak sa na to cítim, podané lieky tomu nevadia

@luliu ok mne vraveli niečo ine

motylik2559
10. dec 2025

@anonym_autor Ahoj, je to individualne, ale mne ked vysekavali osmicku s nejakym dlatom (ako to oni nazvali), tak som isla sama tam aj naspäť. Dali mi 2 injekcie anestezy do dasna a takmer nic som necitila pocas zakroku, len obcas taky jemny tlak. Skor je to horsie ked uz prestane anesteza ucinkovat, co po dvoch som uz bola davno doma po zakroku. Lico mi opuchlo ako ked ma skrecok plny vacok😄 Bolest sialena, odporucili mi prvu noc spat radsej v takom sedo-lehu...no a spanok od bolesti taky, ze ziadny hodinu som spala, dalsie 3 hore, potom som zadriemala na 20min a zas hore...toto som mala aj dalsie 2 noci, nezaberali ani tabl. od bolesti a ani atb co mi dali, aby som brala. Cca po tyzdni uz to bolo ako tak dobre, prezitelne, aj lico zacalo postupne trochu odpuchat-dokopy som s tym bola doma 2 tyzdne, medzicasom aj kontrola u zuboša. Takze tvoj muz to podla mna zvladne aj sam, kym dojde domov mu bude este ucinkovat anesteza...Ja som mala 2 a vobec som nebola oblbuta ani nic. Len mi trpla cela ta oblast, proste nevedela som sa ani napit- poriesila som to slamkou. Jaj a prve dni mi odporucili vyslovene mäkku, prip. kasovitu stravu, nic tvrdsie nebude moct. Takze ak bude po tom co mu anesteza odznie nervozny od bolesti aj par dni, kym sa to ako tak zhoji, tak sa obrn a necuduj sa😁 Drzim palce

anonym_32d9a1
10. dec 2025

@anonym_autor choď s ním chlapi to zle prežívajú.Hlavnr mať doma lieky od bolesti, keď prestane účinkovať injekcia sú to muky 2 noci som spala v polosede, keď som si ľahla veľmi ma to bolelo.Lico som mala opuchnuté a modriny ešte pár dni