Je rozdiel medzi vyšetrením očí v očnej optike a u očného?

sims122
12. okt 2022

Ahojte, keď mám problém s videním do diaľky aký je rozdiel keď pôjdem na očné a keď pôjdem len na meranie do optiky? Okrem toho ze u očného sa bude dlho čakať..

viestta
12. okt 2022

Ten, že u očného ti spravia kompletne vyšetrenie, vrátane očného tlaku.

zuzanka.zuzu
12. okt 2022

asi taký ako medzi kozmetičkou a kožnou lekárkou

terezka1947
13. okt 2022

V očnej optike meria optometrista iba dioptrie,vie si pozrieť strbinovou lampou predný segment oka,aplikovať kontaktné šošovky,no veľmi často vie odhadnúť napr.zacinsjuci sivý zákal, syndróm suchého oka,keď vyskočí vyšší očný tlak,tiež odosiela k očnému lekárovi,vie zistiť škúlenie,aj skryté,či dnes začínajúce VPDM....Či nesprávnu spoluprácu očných svalov,o kt.ludia ani netušia. Pretože nie všetko je iba i dioptriach.
Očný lekár rieši všetko v oku,akúkoľvek zápal,nepohodu a je nutné aspoň po 40r.chodit na preventívne kontroly.
Sú tri stupne vzdelania v optike. Očný optik,optometrista a očný lekár. Aj optometrista má VS.
Ale je chyba mnohých,KK.navstuvia optiky a berú všetkých ako predavačov. Alebo,neriešia,kto ich obsluhuje. Lebo bohužiaľ,to často iba ľudia bez akéhokoľvek adekvátneho vzdelania sú.
A často v očných klinikách už pracujú na korekcii práve optometristi,nie ocni lekári.

daniela2202
13. okt 2022

@sims122 určite je, ja som bola u očnej, komplet vyšetrenie, predpis na okuliare, potom zo srandy, že dám si zmerať v optike, bol tam nejaký ukrajinec, behom 5 minút zapotil , napísal na zdrap papiera, aké dioptrie, porovnala som s doktorkou a totálne iné čísla....za mňa optika určite nie 👎👎👎

thoughtfulweirdo
13. okt 2022

Ja mám opačnú skúsenosť, nosím okuliare od detstva, k očnej som chodila pravidelne, ale od cca 20 rokov som mala pocit, že opäť slabšie vidím a potrebujem vyššie dioptrie. Dvakrát som s tým bola u mojej očnej, raz u inej a obe mi povedali, že dioptria nezmenená, že mám ísť na neurológiu, ak mám problém s videním. Nechala som to tak, lebo ma to až tak neobmedzovalo a rok dozadu som si dávala robiť v optike nové okuliare a z haluze som si nechala aj premerat zrak. 45 minút sa mi venovali, namerali cylindre a zrazu BUM, ja slepec vidím ako jastrab 🤣 áno, na očnom robia aj ďalšie vyšetrenia, nielen dioptrie, ale teda tie dioptrie mi lepšie zmerali v optike.

nelca84
13. okt 2022

Moja skusenost, sama ocna lekarka v krajskej nemocnici mi povedala, ze ak si chcem dat zmerat dioptrie, odporuca mi konkretne 2 optiky v BB, ktore maju spickove vybavenie o ktorom mozu oni len snivat... takze asi tak. Bola som na merani v jednej z odporucanych optik a bola som velmi spokojna. Takze nie je optika ako optika.

viestta
13. okt 2022

@thoughtfulweirdo aj ja som bola v optike na pre meranie, ale špičkovo vybavenej. A áno, po pol hodine som mala okuliare aké mi bolo treba. A aj tak chodím na očné, pretože pri očiach nejde len o dioptrie a to optometrista nevysetri.

lucia147852
13. okt 2022

Ja som si dávala po očnej po čase premerat v optike. Pretože nou predpísané okuliare mi nesedeli. Bola to špičková optika. Venovali sa mi tam hodinu. Všetky možné uhly a zakrivenia, či pani dr mala na haku. Takze za mna max spokojnosť.

terezka1947
13. okt 2022

@viestta jasné,že kontrola na očnom byť musí.
Nájme pri istých diagnózach,každý rok. Či štítnej žľazy,cukrovke,po covide často,či napr. Slzenie oči nie je vždy alergia,môže to byť syndróm suchého oka,atď,atď.ci napr.prizmy,kt.aj samotný lekári majú problém namerat a nastaviť.
Optometrista sa venuje iba korekcii,dioptriam,aplikácií kontaktných šošoviek,prepočítavaní dioptrií do nich,atď.
Vždy sa treba pýtať,s kým v optike máte do činenia.
Nie je optika ako optika

refly
13. okt 2022

Pozri si recenzie.
Ja som bola ako decko u ocnej lekarky, zmerala, predpisala a cele dectvo som mala okuliare, cez ktore som zle videla a tocila sa mi z nich hlava. Ako dospela som isla inej, cez recenzie a okuliare su perfektne.
Znamy si teraz dal merar v optike, nejake sprcialne skla, drahe na zaplakanie a su zle.

martul
13. okt 2022

@sims122 hádam nebudeš porovnávať doktora čo roky študoval s predavačkou čo absolvovala školenie.

domak2
13. okt 2022

Ja som v UK, v optike mi pekne pomeraju, pozrú co môžu aj tlak a všetko, ale riesia len dioptrie a suché oci. Ak nájdu problém napíšu odporúčanie na očné. Podľa mňa by to tak malo byt. Skrátil by sa čas čakania na ocnom.

thoughtfulweirdo
13. okt 2022

@viestta Aj ja chodím na očné, ale skla do okuliarov si nechám merať už len v tej optike 🙂

janickacrazy
13. okt 2022

@thoughtfulweirdo moj muž má presne rovnakú skúsenosť ako ty, u nás na očnom je jeden starý lekár, ktorý používa zastarané metody, inde sa nedá objednať, lebo už je tam len jedna doktorka, ktorá neberie nových pacientov

evinka400
13. okt 2022

@nelca84 Ahoj, prosim ta u koho si bola? Tiez by som si chcela dat premerat dioptrie. Uvazovala som nad Sebenom. Tam si davame aj okuliare robit. Dakujem za odpoved.

nelca84
13. okt 2022

@evinka400 ja som bola v Optiplus, ale ta druha je optika Seben, maju rovnaku techniku

evinka400
13. okt 2022

@nelca84 Dakujem za info 🙂

nelca84
13. okt 2022

@evinka400 este doplnim, ze Seben, ale ta na Hornej ulici, neviem, ci aj na Kyjeve maju take iste vybavenie

terezka1947
13. okt 2022

@martul v optike predavači nemajú čo robiť,optik má mať speci vzdelanie. Je na to szs. A optometrista má tiež vyššie vzdelanie,často aj VS.
Trošku si treba rozšíriť obzory,keď si idem dať robiť okuliare a nenechať sa obsluhovať predavačmi bez vzdelania a nechať si poradiť,nie je to také jednoduché urobiť dobre okuliare😊
Ľudia,čo majú vyššie dpt ocenia prefesionalitu.

terezka1947
13. okt 2022

@domak2 všade v zahraničí to tak funguje už roky.

evinka400
13. okt 2022

@nelca84 Aha, ani som nevedela, ze maju dve predajne. Chodime na Hornu ulicu. Dakujem 🙂

ikaika
30. mar 2024

@nelca84 prosim ta, ktore optiky ti v bb poradila lekarka?

nelca84
30. mar 2024

@ikaika Optiplus pod trznicou a optika Seben na Hornej ulici

ikaika
1. apr 2024

@nelca84 dakujem