icon

Je tlak 142/118 a tep 105 dôvod ísť na pohotovosť?

23. nov 2025

Išli by ste s tlakom 142/118 a tep 105 na pohotovosť? Troška sa mi točí hlava a cítim tlak na hrudi. Inokedy mám normálny no ten spodný vybehne občas na 92. Teraz cez víkend mám takýto spodný. Zajtra idem samozrejme k lekárke . Len či sa mi nič nestane cez noc.

anonym_3d2b6e
23. nov 2025

@anonym_autor ved si daj magnezium a nieco na ukludnenie alebo tbl pod jazyk a bud v klude

autor
23. nov 2025
@anonym_3d2b6e

@anonym_autor ved si daj magnezium a nieco na ukludnenie alebo tbl pod jazyk a bud v klude

@anonym_3d2b6e už som si dala magnézium snažím sa ukľudniť len sa bojím

anonym_3d2b6e
23. nov 2025

@anonym_autor nie toto nieje ziadny vysoky tlak ktory potrebuje pohotovost

anonym_3d2b6e
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_3d2b6e už som si dala magnézium snažím sa ukľudniť len sa bojím

@anonym_autor daj si viac ako bezne
Tlak mas uz z psychiky

stellarstar
23. nov 2025

@anonym_autor nie, jedine že by si mala tlak na hrudi a ine ťažkosti. Ja mávam 127 pulz, zajtra smer dr

autor
23. nov 2025
@stellarstar

@anonym_autor nie, jedine že by si mala tlak na hrudi a ine ťažkosti. Ja mávam 127 pulz, zajtra smer dr

@stellarstar cítim nepokoj na hrudi ale nie úplne tlak a točí sa mi hlava troška. Ďakujem

autor
23. nov 2025
@anonym_3d2b6e

@anonym_autor daj si viac ako bezne
Tlak mas uz z psychiky

@anonym_3d2b6e ďakujem môžem dve magneroty ?

autor
23. nov 2025
@anonym_3d2b6e

@anonym_autor nie toto nieje ziadny vysoky tlak ktory potrebuje pohotovost

@anonym_3d2b6e ďakujem pekne upokojila si ma

taktotedanie
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_3d2b6e ďakujem môžem dve magneroty ?

@anonym_autor jasne mozete, suhlasim s hore uvedenym
Tlak uz mate z tej psychiky

autor
23. nov 2025
@taktotedanie

@taktotedanie ďakujem vzala som si zajtra to idem riešiť s lekárom,dúfam že noc bude dobrá

autor
23. nov 2025
@taktotedanie

@taktotedanie áno priznávam psychika už robi svoju rolu len teraz cez víkend takto vybehol ale už aj včera aj dnes

taktotedanie
23. nov 2025
@anonym_autor

@taktotedanie áno priznávam psychika už robi svoju rolu len teraz cez víkend takto vybehol ale už aj včera aj dnes

@anonym_autor ale jednorazovo vas lekar ako poriesi ked nemate potom potiaze? Nieco na upokojenie max moze predpisat
Skor si tyzden zapisujte tlaky, merajte a tak rieste

autor
23. nov 2025
@taktotedanie

@anonym_autor ale jednorazovo vas lekar ako poriesi ked nemate potom potiaze? Nieco na upokojenie max moze predpisat

@taktotedanie už som to spomínala lekárovi, merala som si pravidelne, ráno tlak super večer už vysoky ten horný dobrý a dolný väčšinou od 85 do 92. A od včera spodný cez 110 do 118 a tep vyše najvyšší bol 126. A veľmi malé rozdiely medzi horným a dolným. Včera napríklad 127/109

motylik2559
23. nov 2025
@anonym_autor

@taktotedanie už som to spomínala lekárovi, merala som si pravidelne, ráno tlak super večer už vysoky ten horný dobrý a dolný väčšinou od 85 do 92. A od včera spodný cez 110 do 118 a tep vyše najvyšší bol 126. A veľmi malé rozdiely medzi horným a dolným. Včera napríklad 127/109

@anonym_autor Ahoj, mne uz vselijako kolisal tlak, ale kvoli jednorazovke ist na pohotovost?😄Nie si z tych co sa radi az priliz sleduju? Toto nemyslim v zlom, len sa proste ukludni, daj si medovkovy caj. Ja som doposial ani k dr. nesla kvoli tomu,ze raz za cas je ten tlak insi nez by mal- a ani tie tvoje hodnoty nie su take strasne. Lebo predsa obcas mame aj podvedomy stres a aj ten moze tlak aj tep zvysit, alebo aj ine podnety🤷‍♀️ No ja ti neviem co tvoj dr poriesi, mozno ti spravi ekg v ambulancii, ale to ak budes mat ok, tak to jednorazove zvysenie on neporiesi inak, nez ze ti predpise asi nieco slabe na ukludnenie v pripade potreby.

autor
23. nov 2025

@motylik2559 ahoj ,len sa pýtam dúfam že dožijem rána, mne len tieto dva dni do toho sa pridala bolesť hlavy slabšia a točenie hlavy. Snažím sa ukľudniť len sa mi točí hlava. Áno rozumiem len som sa vylakala že to je už druhý deň takto vysoký. Snáď aspoň EKG spravia,ďakujem ti

motylik2559
23. nov 2025
@anonym_autor

@motylik2559 ahoj ,len sa pýtam dúfam že dožijem rána, mne len tieto dva dni do toho sa pridala bolesť hlavy slabšia a točenie hlavy. Snažím sa ukľudniť len sa mi točí hlava. Áno rozumiem len som sa vylakala že to je už druhý deň takto vysoký. Snáď aspoň EKG spravia,ďakujem ti

@anonym_autor To, ze sa ti toci hlava je normalne, ked mas mierne zvyseny tlak. Mala si v poslednej dobe nejake stresove obdobie, napr v praci, doma? Pripadne v praci nejake natlaky na vykon, uzavierky, lehoty? Ako som pisala-jednorazove zvysenie tlaku je ok pokial si mala zatazujuce dni...Pijes dost cistej vody? Kolko cca v priebehu dna? Kolko kav za den vypijes a akych? Chodis na vzduch na prechadzky? Este kludne skus na ukludnenie - lebo tebe pracuje psychika ci prezijes do rana😄=v tomto pls ozaj uz takto neprehanaj- dychove cvicenia na ukludnenie, kludne aj keby podla youtube na 20min. Tvoj tlak je len mierne zvyseny a nie zivot ohrozujuci, tak sa ukludni a do buducna nemeraj denne tlak a nesleduj vsetko co sa ti trochu zmeni, lebo sama si tak skodis.

anonym_1f0eb6
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor daj si magneroty dva ak mas doma neurol tak si daj tiez a lahni si spat
neboj sa rana sa dozijes

anonym_7a918b
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor odmeraj si tlak 3x po sebe, keď bude stále tak vysoký a točí sa ti hlava a máš bolesti na hrudi, alebo sa ti stav zhorší, tak na tú pohotovosť choď. Ale nepíšeš ani vek, ani nejaké ochorenia, či užívaš nejaké lieky... A hlavne tu by som si rady nepýtala, keď dostaneš nedajboze infarkt, bude tu niekto niesť zodpovednosť za svoju radu, aby si nešla k dr? Veď ty vieš najlepšie aký máš zdravotný stav a ako sa reálne cítiš...

vorkola
23. nov 2025
@taktotedanie

Neboj sa ,vyhladaj si vtipy, rehot ,ja to tak robim pri stresoch,dobra nalada, a smiech upokojuje psychiku, A este,....mne pri zvysenom tlaku pomaha cista citronova stava za stamperlik, v podstate vyzmykany prirodny, citron..mam odskusane,, mne to , akoby rozsiroval cievy teda ten citron ...Ak sa za 2 hod,necitim lepsie vyzmykam druhy citron ,a uz je lepsie ,,a este k tomu idem sa prejst von aspon na pol hod.a vyslovene mysel upnem napr v lokalite ,kde su nove domy,tam je co obdivovat,napr.pekne predzahradky.. No a co mne uzasne pomaha je sv. omsa,, Toto je u mna na prvom mieste este pred citronom, teda ,ked sa da,, Prajem pozitivnu mysel a zdravie,

dora281
23. nov 2025

@anonym_autor V dobrom. Never tu internistom samoukom a všelijakým mastičkátom. 118 mm Hg spodný, tep 105 a tlak na hrudi nie je sranda . Volaj rýchlu zdravotnú pomoc. A oni ti už povedia, čo treba robiť, alebo ťa vezmú na urgent a tam ťa poriešia.

taktotedanie
23. nov 2025
@vorkola

Neboj sa ,vyhladaj si vtipy, rehot ,ja to tak robim pri stresoch,dobra nalada, a smiech upokojuje psychiku, A este,....mne pri zvysenom tlaku pomaha cista citronova stava za stamperlik, v podstate vyzmykany prirodny, citron..mam odskusane,, mne to , akoby rozsiroval cievy teda ten citron ...Ak sa za 2 hod,necitim lepsie vyzmykam druhy citron ,a uz je lepsie ,,a este k tomu idem sa prejst von aspon na pol hod.a vyslovene mysel upnem napr v lokalite ,kde su nove domy,tam je co obdivovat,napr.pekne predzahradky.. No a co mne uzasne pomaha je sv. omsa,, Toto je u mna na prvom mieste este pred citronom, teda ,ked sa da,, Prajem pozitivnu mysel a zdravie,

@vorkola mna si omylom oznacila

dora281
23. nov 2025

Kdy je vysoký krevní tlak důvodem k volání záchranky? Nečekejte, až bude pozdě!
Vysoký krevní tlak, odborně hypertenze, je tichý zabiják. Často se projevuje bez varovných signálů, a proto je pravidelné měření tak důležité. Mnoho lidí s hypertenzí žije roky, aniž by o ní věděli. Ale co když se krevní tlak vyšplhá do nebezpečných výšin? Kdy je nutné jednat okamžitě a zavolat záchranku?

Hypertenzní krize: Kdy není na co čekat

Existuje jasná hranice, kterou byste neměli ignorovat: Pokud váš systolický krevní tlak přesáhne 180 mmHg nebo diastolický krevní tlak stoupne nad 120 mmHg, jedná se o hypertenzní krizi. V takovém případě je okamžitá lékařská pomoc nezbytná. I když se cítíte relativně dobře, existuje riziko poškození orgánů, jako je srdce, mozek a ledviny.

Nejde jen o čísla: Varovné signály, které byste neměli přehlédnout

Nicméně, není nutné se spoléhat jen na naměřené hodnoty. I když vaše hodnoty krevního tlaku nejsou tak extrémní, přítomnost určitých symptomů signalizuje vážný problém a vyžaduje okamžitou intervenci:

Intenzivní bolest na hrudi: Může indikovat infarkt myokardu nebo jiné srdeční problémy spojené s vysokým krevním tlakem.
Silná, neustupující bolest hlavy: Zejména pokud je doprovázena nevolností, zvracením, poruchami vidění nebo zmateností, může signalizovat poškození mozku.
Dušnost a pocit nedostatku vzduchu: Znamená zátěž pro srdce a plíce, kterou vysoký krevní tlak může způsobit.
Poruchy vidění: Náhlé rozmazané vidění, dvojité vidění nebo jiné poruchy vidění mohou být způsobeny poškozením cév v očích v důsledku vysokého tlaku.
Necitlivost, slabost nebo potíže s pohybem jedné strany těla: Může signalizovat cévní mozkovou příhodu (mrtvici).
Zmatenost, dezorientace nebo ztráta vědomí: Signalizují vážné poškození mozku.
Důležité: I když se necítíte úplně špatně, ale trpíte kombinací několika z výše uvedených příznaků a máte současně vysoký krevní tlak, raději volejte záchranku!