Je to cirhóza alebo rakovina?
Dobrý deň. Neviem si rady s otcom .Dva roky je na dôchodku.Nemal najlepší spôsob života to znamená fajčil a pil .Pred pár mesiacmi sa začal jeho stav rapídne zhoršovať.Bol u doktora tam mu zistili ,že hodnoty bilirubínu má 136 a majú byť 20.Výsledky katastrofálne.Schudol a veľmi,je žltý, nechutí mu jesť ,zvracia,robia sa mu modriny a je závodnený nohy opuchnuté a stále len spí.Uz dlhodobo má zachripnutý hlas .Má ísť na sono ale až 18.augusta bojím sa aby nebolo neskoro K doktorovi už nechce ísť lebo ,že nebude otravovať.Dneska ideme za ním a som rozhodnutia buď pôjde na urgent s nami alebo už volám sanitku aj keď bude proti.Máte niekto skúsenosti či je to cirhoza alebo rakovina pankreasu???? Ďakujem
Moze byt aj rakovina pecene… ale bez vysetreni tazko nieco diagnostikovat.
@anonym_autor prepac ale to nieje ani na sanitku ani na urgent- zneuzivanie systemu, to nesluzi na komplexne vysetrovanie, ak je na tom zle tak vseobecny vypise vymenny listok na hospitalizaciu a s tym potom na najblizsie oddelenie kde bude hospitalizovany
Vymenny listok a riesit gastro alebo chirurga a cakat na terminy
to fakt chces od nas cez kona diagnostiku? nam babka takto do 1/2 roka odisla lebo rakovina nepomohla ani operacia drzim palceky
Nikam ho nezoberieš ak nebude súhlasiť. A už vôbec to nie je na urgent, je to dlhodobo nepriaznivý stav, ten sa rieši cez obvodného a ďalšie vyšetrenia.
no tak prechlastal si zdravie... a teraz chces este zneuzivat system lebo to ma ON na salame... nechala by som ho tak, sam si za to moze
@anonym_autor kolko pil
Pri cirhoze sa všetkým koho poznám nalialo brucho vodou
no tak prechlastal si zdravie... a teraz chces este zneuzivat system lebo to ma ON na salame... nechala by som ho tak, sam si za to moze
@anonym_c05362 Presne tak, načo riešiť starého ožrana, navyše, keď o to ani nemá záujem. Ak by mu aj niečo vážne zistili, zázrak a ním v takomto stave nespravia, akurát si prežije kopu bolesti. Nechaj ho na pokoji.
@anonym_c05362 fuuuha ...
A doktor mu nepredpisal nejaké tabletky? Veď keď mal také zlé výsledky, tak čakať do 18ho je fakt dlho. Pokračuje v pití, či už prestal? Ak prestal, možno má abstaky a zvracia z toho. Veď uvidíš v akom stave bude dnes, ak uznas že to je na urgent, tak isto konaj
cez obvodného lekára vyžiadajte návrh na hospitalizáciu, zrejme potrebuje infúzie alebo aj transfúzie, už dávno mal byť v nemocnici
Skor ako urgent alebo sanitku, ries hospitalizaciu … ale podla toho, co opisujes zazraky necakaj. Najskor musi seknut s pitim a fajcenim, aby sa nejak stabilizoval … Ak on sam podpise revers … neurobis nic.
@anonym_c05362 Presne tak, načo riešiť starého ožrana, navyše, keď o to ani nemá záujem. Ak by mu aj niečo vážne zistili, zázrak a ním v takomto stave nespravia, akurát si prežije kopu bolesti. Nechaj ho na pokoji.
@anonym_e3e984 preboha, je to jej otec!!!! Áno, nezil zdravo, ale kvôli tomu ho má nechať len tak bez pomoci???? Fakt sila takéto "rady" čítať
Pri cirhoze sa všetkým koho poznám nalialo brucho vodou
@modratrixie aj pri rakovine nalieva vodou a hodnde, moja teta tak zomrela
A doktor mu nepredpisal nejaké tabletky? Veď keď mal také zlé výsledky, tak čakať do 18ho je fakt dlho. Pokračuje v pití, či už prestal? Ak prestal, možno má abstaky a zvracia z toho. Veď uvidíš v akom stave bude dnes, ak uznas že to je na urgent, tak isto konaj
@7miriam77 Dostal lieky furon na odvodnenie a lagosu na pečeň.Piť prestal úplne .On asi vie ,že dobre nebude a vzdáva to
@anonym_e3e984 to už naozaj sa z ľudí vytratila nejaká ľudskosť????Preboha
@anonym_autor nechcem ta strašiť, ale mne umrela teta v 56 rokoch. Mala rakovinu pečene, celá ozltla, schudla, išlo to veľmi rýchlo, po pol roku umrela. ☹️. A nepila alkohol.
videla som takéto stavy na internom, vo väčšine prípadov to bola cirhóza pečene, tu lekári zázraky nevedia urobiť, ale trochu pomôžu
toto riešte čím skôr. môj otec takto zomrel. zrejme mu prestávajú fungovať ľadviny (preto tá voda) a postupuje cirhóza. skôr či neskôr ho tá voda zaleje, keď budete čakať.
@7miriam77 Dostal lieky furon na odvodnenie a lagosu na pečeň.Piť prestal úplne .On asi vie ,že dobre nebude a vzdáva to
@anonym_autor ako ak mu nalievalo aj brucho tak to môže byť cirhóza, mojej máme v konečnom štádiu ale už vypúšťali vodu hadičkou, poznám ľudí čo sa z toho dostali aj keď už boli žltý a nalievalo im brucho, prestali piť, moja mama neprestala, starkej brat tak žije už 8 rokov keď nepil, pečeň sa regeneruje ale nesmie sa opúšťať a samozrejme to nesmie byť rakovina ale ak pil veľa tak je to jasné
@anonym_autor ja byť tebou, tak ak by dnes súhlasil, riešila by som určite hospitalizáciu...ved uvidíš ako je na Tom. Bez jeho súhlasu ale nič nezmôžeš. Držím palce a snáď sa ocinovi polepší 🙏
normalne mu zaplat skorsi termin na sono a podla toho dalej
lieky ma to mu dobre dali ak je to cirhoza pecene tak zavisi aj od toho ako dlho a co pil tam sa uz zazraky nedaju robit
pecenovu dietu to urcite treba lagosa sa dava aj na odvodnenie ma
Manžel má v rodine osobu s cirhózou pečene, a to nikdy dotyčná nepila alkohol, ani nenadužívala lieky. Aj u nej vyzeral stav zo začiatku veľmi vážne, nalialo sa jej brucho, ožltla, tvorili sa jej modriny, veľmi jej opuchli nohy, padali jej vlasy, nevládala prejsť dva metre od vyčerpania. 2x ju zobrali do nemocnice a tam ju nastavili na liečbu. Krvné testy, USG brucha, ale finálne cirhózu potvrdila až MR brucha. Berie Furon, Lagosu, Ursofalk, Nolpazu a Normix. Každé tri mesiace chodí na hepatológiu a dodržiava šetriacu stravu. Stav sa jej za tri mesiace pekne stabilizoval. Chcem ťa len podporiť. Nemusí byť koniec. Držte sa. Keby si potrebovala podporu, napíš.
Manžel má v rodine osobu s cirhózou pečene, a to nikdy dotyčná nepila alkohol, ani nenadužívala lieky. Aj u nej vyzeral stav zo začiatku veľmi vážne, nalialo sa jej brucho, ožltla, tvorili sa jej modriny, veľmi jej opuchli nohy, padali jej vlasy, nevládala prejsť dva metre od vyčerpania. 2x ju zobrali do nemocnice a tam ju nastavili na liečbu. Krvné testy, USG brucha, ale finálne cirhózu potvrdila až MR brucha. Berie Furon, Lagosu, Ursofalk, Nolpazu a Normix. Každé tri mesiace chodí na hepatológiu a dodržiava šetriacu stravu. Stav sa jej za tri mesiace pekne stabilizoval. Chcem ťa len podporiť. Nemusí byť koniec. Držte sa. Keby si potrebovala podporu, napíš.
@anonym_a7ca3f Ďakujem krásne 🙏
@anonym_autor ja byť tebou, tak ak by dnes súhlasil, riešila by som určite hospitalizáciu...ved uvidíš ako je na Tom. Bez jeho súhlasu ale nič nezmôžeš. Držím palce a snáď sa ocinovi polepší 🙏
@7miriam77 Ďakujem
Kazdy, ale naozaj kazdy clovek ma pravo v zivote na nemudre rozhodnutia. Toto sa tyka alkoholikov, narkomanov, ludi zijucich v nefunkcnych vztahoch a podobne.
Autorka, ked je uz otec zlty, ma opuchy, modriny, tak sa uz bavime o terminalnom stadiu a je uplne jedno, ci je to rakovina, alebo cirhoza.
Otca nemusis zobrat do nemocnice (ja by som ho zobrala kludne aj na pohotovost, clovek zozltne zo dna na den), a nech ho bud zaliecia, poskytnu paliativnu starostlivost, alebo vas poslu do hospicu, popripade domov.
Clovek moze dostat cirhozu pecene aj bez toho, aby pil alkohol, to len na margo tych prispevkov hore.
Taktiez clovek, ktory ma ireversibilne poskodenu pecen si moze este pozit.
Z opisu sa jedna najpravdepodobnejsie o hepatalne zlyhavanie, zrejme dost pokrocile ( modriny spavost - trombocytopenia, encefalopatia). Naplanoval by som mu hospitalizaciu na internom - dif.dg, nastavenie liecby, mohlo by to ist aj priamo cestou vseobecneho lekara ak vie zodvihnut telefon a je ochotny. Pochybujem ze na termin hosp. bude cakat dlhsie ako tyzden. Drzim palce

Len takto sa nedá diagnostikovať. Tam je kopec vyšetrení kým zistia čo presne má