icon

Je to len tetánia?

kopka27
27. dec 2016

Dobrý deň,
mám 27rokov, a doteraz žiadne vážnejšie zdravotné komplikácie.
Od januára 2016 som mala neuveriteľne ťažké a vyčerpávajúce a stresové obdobie. Ukľudňovať sa to začalo až niekedy počas leta a všetko bolo ok. A potom..začiatkom októbra som začala pociťovať tŕpnutie v dolných končatinách, neskôr ruky. K tomu sa pridali svalové zášklby v bruchu a nohách. Neuveritelná bolesť hlavy a krčnej chrbite a celkovo svalová bolesť akoby až od kostí. Spolu s tým prišlo pískanie v ušiach a bolesť/tlak na hrudníku. Večer pri zaspávaní som mala pocit, že moje pľúca zabudli dýchať a budila som sa s panikou. Začala som brať magnezium 500 a vitamín B6 na podnet obvodnej lekárky. Mesiac po začatí týchto komplikácii ma z práce brala sanitka...sadla som si, roztočila sa mi hlava, pocit hrče v hrdle a vysoký tlak. Srdce mi išlo vyskočiť z hrude. Začali behačky po lekároch...štítna zľaza OK, príštitné telieska OK, ORL ok, Magnetická rezonancia hlavy a krčnej chrbtice ok, krvný obraz + mineralogram ok, testy na trombózu ok. Po 2 mesiacoch užívania magnezia mi kŕče takmer úplne ustúpili, no nahradili ich pocity na zvracanie, silné kýchanie po niektorých jedlách ( no je to tak rozmanité, že ani neviem s istotou povedať z čoho to je), svrbenie hrdla. Ráno po prebudení mám hneď od žalúdku pocit na zvracanie a mávam časté hnačky. Neurológ sa vyjadril, že pozoroval zvýšenú dráždivosť nervov (EMG nerobil) a teda, že by to niekto nazval tetaniou ale on toto pomenovanie neuznáva, pretože to pre neho nie je choroba a základom je byť v kľude. Prečítala som asi všetky fóra a diskusie a každého príznaky sú úplne iné. Je naozaj možné, že po odznení všetkých stresov,ktoré na mňa tlačili 7 mesiacov sa mi začal rútiť celý organizumus? Najviac ma zaťažuje to pískanie, pretože to od októbra neprestáva a je to na stav na šialenstvo hlavne ked som v tichu pred spaním. Minulý týžden som absolvovala magnéziovú injekčnú kúru (5 dní po sebe injekcie), no zlepšenie necítim. Rada by som sa venovala všetkým dostupným metódam liečby, no som pracujúca a o robotu nechcem prísť..všetky voľné dni a dovolenku som si vyčerpala. Akokoľvek je môj zamestnávateľ benevolentný a ľudský, takto to ďalej nejde. Nevýjdem jedny schody aby som sa nemusela rozdýchavať 10 minút a o športe a záľúbách ani nehovorim. Prosím POMOC! Je to ,,len" tetania ? Prípadne som sa stretla s názorom, že tieto príznaky zodpovedajú aj HIT (histamin. intolerancia), alergia na laktózu ? Čo ešte mám skúsiť? ☹ ĎAKUJEM!!!

kaja73
27. dec 2016

ja by som si dala vysetrit krv na HIT..enzym DAO-mnozstvo aj funkciu..mne to pride ako toto..ja to mam a mam to kychanie,svrbenie hrdla,plus kasel po hist.jedlach ale moze to sposobovat velmi rozne priznaky..aj hnacky,aj busenie srdca ..je to jednoduchy odber krvi na alergologii...a moze to byt len prechodne ako reakcia na dlhodby stres..telo totiz produkuje histamin aj same napr ked je v strese...

giuditta
27. dec 2016

Odporúčam doplnit SIBO test ( prerastanie čriev). Vela ludi ani len netuši že toto ochorenie može stat za všetkými pliagami .Narobí velke šarapaty v tele, sposobuje neuroogicke a kognitivne poruchy.

Osobna skusenost...od júna behanie od lekara k lekarovi,kopu vyšetrenia ,hospit,rôzne odbery,krv vyšetrena azda na všetko možne ,CT, no vsetko bolo v poriadku,nic nenašli ale moj stav sa zhoršil z mesiaca na mesiac....totálne zúfalstvo ...až kym toto vysetrenie neodhalilo pričinu.

somavi
27. dec 2016

Ahoj . U mna tetania prepukla po velmi stresovom zážitku -takmer okamžite . Dcérka mala febrilne kŕče a uz cestou do nemocnice mi začala tŕpnuť ruka . V nemocnici sa mi uz potom akosi ťažšie dýchalo , ale potom to vždy ustúpilo , nemala som čas riešiť seba . Po príchode domov z nemocnice to prišlo . Uz v ten večer mi začali tŕpnuť nohy a ruky , mala som tlak na hrudi , pocit , ze nemôžem dýchať , triasla som sa, myslela som si , ze je to infarkt . Nebol . Tento strašne nepríjemný stav sa potom opakoval este niekoľkokrát , v priebehu týždňa aj 4x. Nevedela som kedy to príde , bolo to strašne . Vkuse som pociťovala akési napätie , nevedela som sa ukľudniť . Neurologicka ma poslala na mr hlavy aj eeg vyšetrenie . Bolo to v poriadku , tak ma poslala na EMG- co si myslím , te by si mala absolvovať aj ty- a tam mi vyšiel test na tetaniu pozitívne . Dr. mi nasadila neurol , ale nebrala som ho ,brala som ho az ako poslednú možnosť . Vravela dom si , ze som zažila sok a moja hlava sa s tým musi vysporiadať , chce to čas ... brala som magnezium , snažila som sa čokoľvek robiť, co moje myšlienky odvedie niekam inam . A hlavne stále som si vravela , ze je to hlavne v hlave . po cca troch mesiacoch sa to zlepšilo . Panický záchvat som nemala uz niekoľko mesiacov , aj ked sem tam cítim , ze mi srdce začne bit ako splašené , ale snažím sa to prekonať . Mne Dr. odporúčala aj plytké dýchanie do vrecúška -nie mikrotenoveho .

giuditta
27. dec 2016

U mna tetániu tiež diagnostikovali v novembri...nikdy pred tym som podobne problemy nemala a zrazu dg.tetánia na zaklade zvýšenej dráždivosti nervov...na fórach som prečitala kopu informácii ,diskusie a mám pocit že pomaly každej 10 žene diagnostikuju tetániu....až sa mi nechce veriť.

luna379
27. dec 2016

http://www.systemovylupus.sk/ skús vyskúšať prečítať toto..

kopka27
autor
27. dec 2016

@giuditta dakujem za prispevok. Ako sa robi toto vysetrenie? Na gastro cez sondu? Ja sa uz pomaly aj bojim lekarke nieco povedat, lebo mam pocit ze ma bude mat za blazna ale uz to musim riesit. Hlavne ma zaujima to piskanie v usiach..nikde neviem najst ine dovody ako krcna chrbtica a orl problem..toto vsak mam ok ☹

kopka27
autor
27. dec 2016

@somavi
Dakujem za prispevok. Ja som bola u naozaj spickovejo primara neurologie a on mi potvrdil zvysenu drazdivost nerovov aj bez emg. Ked som mu vyrozpravala co som absolvovala behom 7 mesiacov, tak v tom mal jasno..nechce do mna pchat ziadne oblbovaky typu xanax..to som aj odmietla. Nechce tetaniu nazyvat chorobou a vraj za vsetko moze stres..kym telo zacne fungovat spravne, moze to trvat tak dlho ako stres, ktory som mala..ale to piskanie?! U nikoho s tetaniou som sa na forach nestretla s tymto priznakom 😏

giuditta
27. dec 2016

@kopka27 poznam ten pocit ☹ človeka to ešte viacej položí...to vyšetrenie sa robi u gastroenterologa ,vola sa to SIBO dychové testy...vyšetrenie trva cca.3h a každých 20 min.sa musí fúkať do istého prístroja a po každom fúkaní som musela vkuse sa prechadzat na ulici ,žiadne sedenie ...ani vodu som si moc nedala...a treba dodrzat pred vysetrenim dake pokyny,ale to ti vysvetlia.....no a dla tych hodnot čo ti vyjdu ,lekar vyhodnoti vysledok ( ja som ich mala uz o 2dni ) .

Ak bude vysledok pozitivny,nasadia sa ATB (NORMIX - pravdepodobne dlhodobo)....a po zlepšeni sa zdr.stavu liecba s ATB sa ukonči a urobí sa kontrolny test.

Mne np.spustila salmoneloza toto ochorenie ( zistene až po mesiacoch z krvy na infekčnom) a vobec som ani netusila o tom ze som ju prekonala! Žiadne priznaky som nemala okrem 1 dnovej teploty a bolesti brucha,pocit stiahnuteho zaludka,pocit na vracanie - tie trvali dlho,mesiace, ale poslali ma domov s tym,ze mám asi syndrom draždiveho čreva, nikoho nenapadlo ze to moze byt prave ta salmoneloza.

dilino
27. dec 2016

teraz som to dostala aj ja z epilepsie presne mám take priznaky ako ty všetký vyšetrenia som mala v poriadku ale po vyšetreni neurologičkou bolo jasné že to je z epilepsie beriem to čo ty kľud nieje dôvod na žiadnu paniku davam si magnezium a prejde mi to ale pocity úplne ako ty toto mi začalo len teraz za posledné dva roky ale epilepsiu už mám 24 rok takže skús isť ešte či nemáš epilepsiu ale nemyslim že hned zachvát ale aj zapozeranie sa a tras už môže signalizovať začinajucu epilepsiu ale TETANIA to je lebo aj ja mám také priznaky.

majkam6
27. dec 2016

ja mam aj diagnostikovanu latentnu tetaniu asi rok a piskanie v oboch usiach asi 6 rok. ja som behala s usami vsade a nakoniec si musim zvykat.je to strasne vydrzat vo velkych tichych priestorov.zaspavanie, zmena tlaku pocasia a pod.pomaly si zvykat neregistrovat ten zvuk ale nie vzdy sa to da.a ta tetania je strasna vec stale ma nejaka cast tela boli alebo robi potiaze.ku doktorom nechodim, hovorim si raz boli to, raz to. ale nevzdavaj sa mozno dopadnes s usami lepsie ako ja

eliska13
28. dec 2016

@kopka27 áno telo sa položilo po prekonanom strese.Je to úplne bežné, že po vypätí príde kolaps.Uvidíš ako to pôjde ďalej, ako to zvládaš ja som skončila na AD a odvtedy je pokoj .Mala som pán poruchu úzkosť, tŕpnutie koncatin, ale mne nerobili vysetrenia na tetaniu bolo to pred 12 R vtedy to nebolo také "moderné"🙂
Xanax by Ti aspoň dočasne v mini dávkach Ti trocha upokojil nervovu sustavu
Pískanie v ušiach môže byť z napätia máš na krku stiahnuté svaly cievy pozri tinnitus zo stresu

stary_ujco
28. dec 2016

Nuž, za pár mesiacov si videla viac doktorov ako väčšina ľudí za celý život. Ale nevidela si psychiatra... Takže je najvyšší čas si u neho na hodinku sadnúť, vykecat sa a prestať siu doktora guugla hľadať exotické diagnózy. Dostaneš jednu, zo začiatku možno dve tabletky k ranajkam a do dvoch mesiacov si nazad vo svojej koži... Držím palce. A panicka porucha je síce hnusná, no neumiera sa na ňu.

bosoriak
28. dec 2016

@giuditta Tiez by som v prvom rade navstivila psychiatra. Bez srandy - velmi vela psychickych ochoreni ma aj fyzicke prejavy. Ak to vsetko zacalo psychickym stresom, potom je velmi pravdepodobne, ze to je aj psychicke ochorenie. Ak mas vsetky fyzicke vysetrenia v poriadku, potom by isla touto cestou. Nie je to hanba ani nic ponizujuce, psychicke ochorenia su ochorenia ako kazde ine a daju sa liecit.
Vela zdaru.

giuditta
29. dec 2016

@bosoriak praveže konečne prišli nato čo mi sposobuje tie problemy - aspoň teda dúfam že to bude príčinou....prežívam minimum stresu už nejaky ten čas,a mám uspokojujúcu etapu života ,som štastná,spokojna ,vyrovnaná ...preto sa mi nezda že by som mohla mať nejaké psychicke problemy .
Nie som zástancom zvalit všetko na psychiku i ked samozrejme uznám že má velký podiel pri viacerych ochorení ....skôr si myslim že lekari všeobecne majú málo času na pacientov,urobia základné vyšetrenie ,popr.doplnia pár odborných a ked sa nič nezistí,zvalia to na psychiku....a skutočná príčina neni odhalená,pacient sa lieči na úplne iné než by telo potrebovalo.

Samozrejme že psychicke ochorenie je ako každe ine a netreba sa hanbit vyhladat pomoc,ked to situacia vyzaduje .

bosoriak
29. dec 2016

@giuditta Ked raz ochorenie prepukne, tak sa nevylieci len tym, ze odstranis spustac. To je ako s chripkou - ked si v jednej miestnosti s chorym a dostanes chripku, tak ju predsa nevyliecis len tym, ze ten druhy odide. Preto si myslim, ze jedno-dve sedenie u psychiatra a on uz zisti, ci si OK alebo nie.

stary_ujco
30. dec 2016

Nuz, ona asi nechce. Chodiť ďalšie roky po doktoroch, nech hľadajú pravú príčinu, je zjavne to najlepšie riešenie. A život medzitým utečie pomedzi prsty...

veriine
19. apr 2018

@giuditta mozem sa opytat, ako ti je teraz? Pomohli atb? Zlepsilo sa to? 🙂 Alebo ako si dnes na tom.

somavi
1. okt 2018

Otváram tuto tému dievčatá ... posledné dni mám väčšinu dňa takú vnútornú nervozitu , napätie , akoby som mala z koze vyskočiť , no proste taký cidn pocit a neviem sa ho zbaviť .. je to tetaniou? Zažili ste to ?

lenocka137
9. jan 2025

@kopka27 toto mám aj ja