icon

Je to mozgová porážka?

michala001
22. máj 2025

Už približne týždeň pociťujem také brnenie a trpnutie na koncoch prstov na pravej ruke aj nohe, ale len na pravej strane. Občas ma k tomu pobolieva hlava a som strašne unavená. Na urgente ma včera odmietli, že vraj to nie je také vážne, lekárka mi dnes predpísala magnosolv a povedala, že je to tetánia, ale ani ma nevyšetrila. Mám všetky príznaky mozgovej porážky, mala by som sa obávať? Opýtala som sa aj chatugpt a povedal mi, že by to mohol byť prechodný ischemický atak a že porážku môžem očakávať v blízkej dobe. Mali ste niekedy niečo podobné? Ako ste to riešili?

prasiatko30
22. máj 2025
@sasa1310

@gabika8855 no bavím sa o ruke. Ak je postihnutá ruka pri porážke, tak vždy je to len ľavá. samozrejme, že môže poškodiť aj inú časť mozgu, ale to už nemá vplyv na ruky

@sasa1310 zvlastne mam ssvagrinu po porazke a ma postihnutu celu pravu cast - nemoze hybat pravou rukou a pravu nohu s velkymi tazkostami. Lebo jej prdla cievka v lavej casti mozgu - laicky povedane.

A naozaj by ma zaujimalo kde si prisla na taku super teoriu, ze ruka je vzdy poskodena len ta lava. Mne sa zda, ze si to mylis s infarktom - kedy najcastejsi priznak je taka „vystrelujuca“ bolest do lavej ruky, do lakta a az do malicka - ale to je srdcovy infarkt nie u mozgovej porazky

majamat
22. máj 2025
@balerina2025

@michala001 v 21 rokoch nooo....co pocuvam porazky vacsinou neskor, za cely zivot som nepocula tak mlada. inac zatylok ..kludne to moze byt od chrbtice toboz krcna vie tiez dobre potrapit. nemyslim si ze mas priznaky CMP. mozno len vela citas a este viac sa dostavas do stresu. tipujem ze zijes s rodimi, s nimi o tomto komunikujes?

@balerina2025 CMP presne akopises, CMP sa vyskytuje vacsinou vo vyssom veku,a le vacsinou znamena, ze su aj pripady, ked sa vyskyuje v mladom veku., poznam muza, co mal pred 30-tkou, pred tyznom som pocula o 24r zene.
no samozrejme v oboch pripadoch tam bol dovod, preco v takto mladom veku.

sasa1310
22. máj 2025
@prasiatko30

@sasa1310 zvlastne mam ssvagrinu po porazke a ma postihnutu celu pravu cast - nemoze hybat pravou rukou a pravu nohu s velkymi tazkostami. Lebo jej prdla cievka v lavej casti mozgu - laicky povedane.

A naozaj by ma zaujimalo kde si prisla na taku super teoriu, ze ruka je vzdy poskodena len ta lava. Mne sa zda, ze si to mylis s infarktom - kedy najcastejsi priznak je taka „vystrelujuca“ bolest do lavej ruky, do lakta a az do malicka - ale to je srdcovy infarkt nie u mozgovej porazky

@prasiatko30 už si štvrtá, ktorá mi to píše. Viem čítať komentáre aj pred tebou

balerina2025
22. máj 2025
@majamat

@balerina2025 CMP presne akopises, CMP sa vyskytuje vacsinou vo vyssom veku,a le vacsinou znamena, ze su aj pripady, ked sa vyskyuje v mladom veku., poznam muza, co mal pred 30-tkou, pred tyznom som pocula o 24r zene.
no samozrejme v oboch pripadoch tam bol dovod, preco v takto mladom veku.

@majamat tak ano, dnes uz si choroba nevybera :(

prasiatko30
22. máj 2025
@sasa1310

@prasiatko30 už si štvrtá, ktorá mi to píše. Viem čítať komentáre aj pred tebou

@sasa1310 tak aby si si to pozrela asi vo wiki alebo cez chatgpt - to podla vsetkeho teraz vie vsetko

pribinak
22. máj 2025

Pri všetkej úcte k tebe, ale ty nepotrebuješ CT ani MRI. Ty potrebuješ termin u psychiatra

balerina2025
22. máj 2025
@prasiatko30

@sasa1310 tak aby si si to pozrela asi vo wiki alebo cez chatgpt - to podla vsetkeho teraz vie vsetko

@prasiatko30 cele zle, to ludia sa budu teraz vsetko pytat touto formou?

omg, co nas to len caka. :(

sasa1310
22. máj 2025
@prasiatko30

@prasiatko30 rozkaz

prasiatko30
22. máj 2025
@balerina2025

@prasiatko30 cele zle, to ludia sa budu teraz vsetko pytat touto formou?

omg, co nas to len caka. :(

@balerina2025 yeah najhorsi su hypochondri, zahlcuju urgent a potom ked tam dojde clovek co mu naozaj nieco je tak su uz doktori tak nasrati a zvyknuti na pakoviny, ze uz ani nevysetria poriadne toho co to potrebuje

slniecko39
22. máj 2025

Ahoj, príznaky CMP sú taká základná vec, že si na to dáva pozor každý lekár. Neurológia je zaujímavá v tom, že lekár vie tými podľa pacienta často smiešnymi otázkami presne vysloviť podozrenie na nejakú patológiu v nervovom systéme. Teda podľa otázok sa dá zistiť dokonca aj to, v ktorej hemisfére, v ktorom laloku a s útlakom ktorých nervov súvisí nejaká lézia. Z tohto pohľadu považujem vyšetrenia, ktoré Ti urobili za vhodné. Dokonca nie je indikácia na CT alebo MR vyšetrenie, keďže CT sa robí pri typických príznakoch v akútnej fáze - ktoré nemáš a MR skôr potom na dodiagnostikovanie alebo pri komplikovaných prípadoch. To by sa potom mohlo brať, že lekár na urgente urobil CT vyšetrenie s radiačnou (a ekonomickou) záťažou bez indikácie.

Cievna mozgová príhoda môže byť ischemická (upchatie cievy a nedokrvenie tkaniva) alebo hemoragická (zakrvácanie do mozgového tkaniva). V mladom veku nebývajú časté. Aj keď pri ženách vo fertilnom veku sa musí myslieť na kombináciu antikoncepcie a fajčenia, ktorá je závažným rizikovým faktorom trombembólie. Podľa toho, či je lézia v pravej alebo ľavej hemisfére, vznikajú príznaky na opačnej strane (vo väčšine prípadov), pretože v jednoduchosti povedané najdôležitejšia motorická dráha sa na hranici mozgu a miechy prekríži...

Je fajn, že sa zaujímaš o svoje zdravie ale dôveruj lekárom, ktorí Ťa videli naživo. ChatGPT je fajn, ale často čerpá aj zo stránok ako Modrý koník alebo iné stránky zamerané skôr na komerčné účely. Ak chceš, stále môžeš pripísať niečo v zymsle "podľa overených zdrojov", "podľa guidelines" alebo "uveď link na zdroj informácií".

Príčin Tvojich ťažkostí môže byť mnoho, dôležité je, že máš termín u neurológa... momentálne nemáš život ohrozujúci stav, čo Ti potvrdili aj lekári. Ak sa obávaš CMP, každé ráno si urob test TVÁR - RUKY - REČ a hneď sa upokojíš. Jún tu bude už čochvíľa a dovtedy držím palce na skúšky 😉

prasiatko30
22. máj 2025
@sasa1310

@prasiatko30 rozkaz

@sasa1310 uvidis, ze ti to prospeje😂😂

sasa1310
22. máj 2025
@prasiatko30

@sasa1310 uvidis, ze ti to prospeje😂😂

@prasiatko30 v pohode, aspoň ma to ešte nenaučilo urážať druhých

prasiatko30
22. máj 2025
@sasa1310

@sasa1310 hej?

balerina2025
22. máj 2025
@prasiatko30

@balerina2025 yeah najhorsi su hypochondri, zahlcuju urgent a potom ked tam dojde clovek co mu naozaj nieco je tak su uz doktori tak nasrati a zvyknuti na pakoviny, ze uz ani nevysetria poriadne toho co to potrebuje

@prasiatko30 suhlasim

balerina2025
22. máj 2025
@slniecko39

Ahoj, príznaky CMP sú taká základná vec, že si na to dáva pozor každý lekár. Neurológia je zaujímavá v tom, že lekár vie tými podľa pacienta často smiešnymi otázkami presne vysloviť podozrenie na nejakú patológiu v nervovom systéme. Teda podľa otázok sa dá zistiť dokonca aj to, v ktorej hemisfére, v ktorom laloku a s útlakom ktorých nervov súvisí nejaká lézia. Z tohto pohľadu považujem vyšetrenia, ktoré Ti urobili za vhodné. Dokonca nie je indikácia na CT alebo MR vyšetrenie, keďže CT sa robí pri typických príznakoch v akútnej fáze - ktoré nemáš a MR skôr potom na dodiagnostikovanie alebo pri komplikovaných prípadoch. To by sa potom mohlo brať, že lekár na urgente urobil CT vyšetrenie s radiačnou (a ekonomickou) záťažou bez indikácie.

Cievna mozgová príhoda môže byť ischemická (upchatie cievy a nedokrvenie tkaniva) alebo hemoragická (zakrvácanie do mozgového tkaniva). V mladom veku nebývajú časté. Aj keď pri ženách vo fertilnom veku sa musí myslieť na kombináciu antikoncepcie a fajčenia, ktorá je závažným rizikovým faktorom trombembólie. Podľa toho, či je lézia v pravej alebo ľavej hemisfére, vznikajú príznaky na opačnej strane (vo väčšine prípadov), pretože v jednoduchosti povedané najdôležitejšia motorická dráha sa na hranici mozgu a miechy prekríži...

Je fajn, že sa zaujímaš o svoje zdravie ale dôveruj lekárom, ktorí Ťa videli naživo. ChatGPT je fajn, ale často čerpá aj zo stránok ako Modrý koník alebo iné stránky zamerané skôr na komerčné účely. Ak chceš, stále môžeš pripísať niečo v zymsle "podľa overených zdrojov", "podľa guidelines" alebo "uveď link na zdroj informácií".

Príčin Tvojich ťažkostí môže byť mnoho, dôležité je, že máš termín u neurológa... momentálne nemáš život ohrozujúci stav, čo Ti potvrdili aj lekári. Ak sa obávaš CMP, každé ráno si urob test TVÁR - RUKY - REČ a hneď sa upokojíš. Jún tu bude už čochvíľa a dovtedy držím palce na skúšky 😉

@slniecko39 ty si ta studentka mediciny ze? 🙂

michala001
autor
22. máj 2025
@slniecko39

@slniecko39 Ďakujem, pokúsim sa upokojiť teda a robiť si tie testy, dúfam že nejde o nejakú inú skrytú chorobu, ktorá sa takto prejavuje. A inak nefajčím a neberem ani antikoncepciu.

prasiatko30
22. máj 2025
@sasa1310

@sasa1310 btw v ziadnom prispevku som ta neurazila. Si na mna skocila ty ako diva bara. Ano napisala som ti lebo naozaj ma zarazila ta vehemencia tvojho vyhlasenia, ze pri mozgovej prihode jsu nasledky v mobilite len lavej ruky, ked som to videla 2x tak som reagovala a naozaj som neratal a kolko ludi ti to vyvratilo predo mnou, plus cas kym clovek napise tak ano mohli ti to napisat viaceri naozaj som to nekontrolovala.

slniecko39
22. máj 2025
@balerina2025

@slniecko39 ty si ta studentka mediciny ze? 🙂

@balerina2025 Áno, teraz končím 4.ročník
@michala001 ❤️

balerina2025
22. máj 2025
@slniecko39

@balerina2025 Áno, teraz končím 4.ročník
@michala001 ❤️

@slniecko39 a co budes dalej studovat

sasa1310
22. máj 2025
@prasiatko30

@sasa1310 btw v ziadnom prispevku som ta neurazila. Si na mna skocila ty ako diva bara. Ano napisala som ti lebo naozaj ma zarazila ta vehemencia tvojho vyhlasenia, ze pri mozgovej prihode jsu nasledky v mobilite len lavej ruky, ked som to videla 2x tak som reagovala a naozaj som neratal a kolko ludi ti to vyvratilo predo mnou, plus cas kym clovek napise tak ano mohli ti to napisat viaceri naozaj som to nekontrolovala.

@prasiatko30 som ti napísala, že si štvrtá, ktorá mi to píše a že čítať viem. čo je na tom skočenie ako divá Bára. A to, že mi má pomôcť nejaká priblbá umelá inteligencia, tak ako sorry, ale to si ma fakt urazila. A ešte tie prihlúple smajlíky. Tak hádam, že naozaj ťa to ona naučila teda. Ja ju nepotrebujem používať. PA

prasiatko30
22. máj 2025
@sasa1310

@prasiatko30 som ti napísala, že si štvrtá, ktorá mi to píše a že čítať viem. čo je na tom skočenie ako divá Bára. A to, že mi má pomôcť nejaká priblbá umelá inteligencia, tak ako sorry, ale to si ma fakt urazila. A ešte tie prihlúple smajlíky. Tak hádam, že naozaj ťa to ona naučila teda. Ja ju nepotrebujem používať. PA

@sasa1310 naozaj?

slniecko39
22. máj 2025
@balerina2025

@slniecko39 a co budes dalej studovat

@balerina2025 zatiaľ neviem😅 páči sa mi interná a všeobecné. V piatom začne pediatria tak som zvedavá. Ďakujem za opýtanie

koniarova
22. máj 2025

@michala001 tetania ako vyšitá. Si v strese zrejme zo školy a ešte k tomu hypochonder.

sss777
22. máj 2025
@balerina2025

@sss777 tak migreny tiez mozu mat roznu intenzitu.

@balerina2025
Samozrejme, máš pravdu.
Tak opravujem, ja som sa ešte nestretla s niekým, kto by bolesť pri migréne označil tak, že ho občas pobolieva hlava.

sss777
22. máj 2025
@sasa1310

@sasa1310
Baby ti možno chceli len pomôcť a trochu otvoriť oči. Vieš, nekvalifikovanou radou môžeš ublížiť.

rozculena
22. máj 2025
@slniecko39

@slniecko39 tak určite chatGPT nie je nakŕmený informáciami typu modrý koník

rozculena
22. máj 2025
@pribinak

Pri všetkej úcte k tebe, ale ty nepotrebuješ CT ani MRI. Ty potrebuješ termin u psychiatra

@pribinak ja by som jej prejavy nebrala na ľahkú váhu,nie všetko patrí k psychiatrovi.

rozculena
22. máj 2025

@michala001 Ak sa príznaky zhoršia – napríklad slabosť končatín, rozostrené videnie, problémy s rečou, prudká bolesť hlavy,volaj záchranku.
Inak nechápem tvojich rodičov,že to berú na ľahkú váhu,keď to máš týždeň vkuse.A nechápem ani doktorov

koniarova
22. máj 2025
@rozculena

@pribinak ja by som jej prejavy nebrala na ľahkú váhu,nie všetko patrí k psychiatrovi.

@rozculena lekár na poctivosti, ani obvodná nevedia rozoznať porážku?

koniarova
22. máj 2025

Pohotovosti 😁