icon

Je to psychická porucha?

3. aug 2022

Ahojte,chcem sa na vas obrátiť s problémom ohľadne môjho muža.. toto nieje prvý krát co také niečo riešim,ale tento krát ma to úplne vzalo a vyčerpalo.

Pred nedávnom malo nase dieťa zdravotné problémy tak sme mali stres..muz bol ukážkový, úžasný.. v podstate uz velmi dlho sme nemali nejaký konflikt ani hádku... Prišlo mi ze po svadbe sme dospeli (mame okolo 30r)

Muz mal dovolenku tie dni co bol malý na tom zdravotné zle a pomáhal mi so všetkým.

No a akonáhle siel do práce,stal sa úplny obrat.uplne ma ignoruje,je odmeraný,dokonca pride z práce a pýta sa lem syna ako sa ma co robil atd..ja akoby som.tam ani nebola a to pritom este pred týždňom somnou komunikoval,stale mi vyznával lásku, bol tu len pre mňa a zrazu je takýto,za cely den sa neopýta ako sa máme, nič.. proste tichá domácnost a ked sa ho opýtam co sa stalo povie ze nič a ze mne šibe že je úplne ako predtým.

Nie nieje! Uz sa toto par krát stalo a smiala som sa ze asi ma svoje dni( menštruáciu ako ženy)

No začínam uvažovať ci to nie je nejaký druh psychickej choroby? Schizofrénia alebo čosi také..

On ma toe takto ignorovať aj týždeň a potom zrazu pride deň a je taký ako predtým. Príde mi to strašne divné...

jolikaa
3. aug 2022

Suhlasim s @gemina ,ze to je manipulator a myslim,ze si takto na tebe nieco ventiluje. Mozno napatie z prace si chce vyventilovat tak,ze chce vyvolat konflikt s tebou. To ticho a ignoracia je forma psychickeho tyrania.

autor
3. aug 2022

@jolikaa co mám robiť,ako sa brániť ženy?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
3. aug 2022

Chcela by som,aby si to nejak vyžral... Dat mu najavo ze toto tolerovať nebudem. Ale neviem ako

jolikaa
3. aug 2022

Neviem ti poradit co robit, bohuzial tiez taketo veci doma obcas zazivam a tiez neviem zachovat pokoj (maximalne tyzden) a potom vybuchnem a placem a podobne...

autor
Autor odpoveď zmazal
gemina
3. aug 2022

Rozumne, bez veľkých emócií mu povedz, že to, čo robí, nie je normálne, že je to forma psychického týrania a že ty nechceš ďalej trpieť a takto žiť. On veľmi dobre vie, čo robí a čím ďalej zapiera, tým je to trápnejšie. Takých ľudí je ťažké zmeniť, trochu s nimi pohne napríklad rozchod, ale niekedy ani to nie.

nelina1
3. aug 2022

To ako sa k tebe správa tvoj manžel sa volá ,,tichá liečba,, Je to manipulačná metóda, ktorú používajú toxické osobnosti. Touto metódou sa dá obeť extrémne trápiť, zneistiť a manipulovať. Je to druh pasívnej agresie.Je to metóda, ktorá z teba urobí viac povoľnú, ochotnú viac plniť očakávania. Ako si už zistila, je to veľmi nepríjemné, pretože ticho môže byť hrozivé.
V tvojom prípade nemusí ísť o to, že by ti bol manžel neverný teraz, ale z dlhodobého hľadiska je nepravdepodobné, že ti verný bude. A táto metóda je len jednou z manipulačných techník, ktorou docieli, že na ňom budeš nezdravo závislá a budeš sa možno roky trápiť v narcistickom zneužívaní. Tvoj manžel je narcis.

autor
Autor odpoveď zmazal
jolikaa
3. aug 2022

On podla mna taketo spravanie zazival doma a teraz to aplikuje na tebe. Moj muz ma taku matku a robi to iste ako cez kopirak. U nas je to tak,ze sa postupne chystam na odchod, neni to lahke, hlavne pre zenu na materskej,lebo vtedy si este zranitelnejsia, ale bohuzial to je jedina cesta

gemina
3. aug 2022

Ide o to, kde máš vlastnú hranicu, aký život chces žiť, čo si ochotná tolerovať a čo už nie. Každý partner, ktorý nám vstúpi do života nás určitým spôsobom školí, konkrétne tvoj ťa teraz učí rozpoznať vlastnú sebahodnotu a sebalásku (samozrejme to robí nevedome). Sú to vyššie dohody duší (to je už iná téma). Odhalila si ho, si na dobrej ceste ku krajsiemu životu. Zaslúžis si všetko, len nie trpieť. Rozhodnutie čo ďalej, je len na tebe. Ty najlepšie vieš, čo ťa robí šťastnou.

bets
3. aug 2022

Možno je len introvert. Minule bol rozhovor s jedným introvertom. Aby bol úspešný, naučil sa navonok fungovať ako extrovert. Ale po čase prišla únava z extrovertneho spravania a tak sa utahoval do seba a vtedy mu troskotali vzťahy. Potom posledný vzťah už nechcel zničiť tým, že bol nepochopený introvert, tak pomenoval priateľke ako to je, že potrebuje aj svoje ticho a to ticho neznamená, že ju nemiluje, je to potreba introverta. Vtedy sa pochopili a vzťah zachránili. Ja tomu rozumiem, tiež som introvert, ale viem to pomenovať, napr. teraz potrebujem svoje ticho a najbližší to chápu. Ale nie každý rozumie sám sebe a vie to spravne odlomunikovat.

jolikaa
3. aug 2022

@bets chapem tvoj prispevok aj to,ze introvert chce klud ale autorka pise,ze on sa rozprava so synom a ju uplne ignoruje, to asi nebude introvert.

veroniq85
3. aug 2022

Ja nie som odbornik ale teda pride mi to ako psychicke tyranie a spominana manipulacia. Ako kazdy ma svoj den ale aby sa clovek zo dna na den takto extremne menil urcite nie je normalne. Jeden den vyznava lasku a na druhy den akoby si ani neexistovala. A ako dlho ste spolu? predtym (okrem toho jedneho razu pocas tehot.) sa takto k tebe nespraval?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
veroniq85
3. aug 2022

Tak manipulacne spravanie je typicky pre narcisticke povahy. Mozno by bolo dobre si o tych povahovych crtach este precitat viac a sama uvidis ci v tom svojho muza vidis alebo nie.

autor
Autor odpoveď zmazal
slovakboy
3. aug 2022

Netráp sa pre to veľmi. Viem že je to šok dozvedieť sa tu, že manžel je sadista. Pomôže len nenechať sa manipulovať. Proste keď nerozpráva on tak sa mu nedoprosovat neospravedlňovať nesnažiť sa hľadať príčinu prečo sa pánovi neuráči nadviazať očný kontakt. Napadla ma taká hlúposť ale neviem či to nie je vážne blbosť. Raz u nás jeden kolega takto ignoroval druhého kolegu. Jeden den veľkí kamaráti a druhý deň s každým debatoval len s ním nie. Ten ohrdnutý kolega sa ho vypytoval čo sa stalo či ho niečim neurazil. A on presne to čo tvoj muž: že čo si vymýšľa že všetko je vporiadku. A tak ten kolega urobil takú šokovú vec montovali vedľa seba nový prototyp. Každý jednu časť. Bolo tam viac ľudí. A ten ohrdnutý kolega zrazu chytil drahú súčiastku ktorú mu pred tým predpripravoval ten manipulátor a hodil ju celou silou o zem tesne vedľa neho. A začal kričať a sprosto nadávať že to je všetko jeho vina že nevie ani namontovať poriadne diely že už toho má dosť, že nebude si z neho srandu robiť a naschvál mu dávať poškodené veci ktoré on už nevie opraviť. Drahý diel bol rozsypaný na kusy a cela vina padla na toho manipulátora. Bol som pritom. Ten sčervenal ako paprika nevedel sa ani nadýchnuť začal habkať a že on nič že to všetko bolo vporiadku zmontované. Nikto to ale už nemohol overiť a každý sa otočil na toho manipulátora že to už prehnal kaziť kamošovi robotu. Dlhodobo to nepomohlo ale vtedy mal na niekoľko týždňov pokoj. Až nový šéf odhalil narcisa v skupine a inteligentne ho presvedčil o tom, že inde bude šťastnejší. Druhý spôsob by mohol byť jasné pomenovanie toho čo on robí. Naschval mi to robíš ze ma ignoruješ a ešte ma obviňuješ. Manipuluješ mnou a toto so mnou teda robiť nebudeš. Ak to ešte raz urobíš zajtra máš rozvodové papiere na stole. Najlepšie by bolo ísť sa poradiť s psychológom. Oni by ti mohli pomôcť zvoliť správnu formu komunikacie.

kluska
3. aug 2022

nie to neni nic s introvertom, vies ako sa spravali u neho v rodine jeho rodicia k sebe a k nemu? podla mna ma to z rodiny a tiez sa mi zda, ze to je forma manipulacie a psychickeho tyrania

slovakboy
3. aug 2022

Pozor extrémni narcisi sú nebezpeční. Videl som dokument o tom ako jeden Švajčiar študoval na medicíne a v nejakom ročníku ju nezvládol. Nedokázal to povedat rodine a tak chodil akože stále do školy. Aj si sfalšoval diplom a robil lekára. Niekoľko rokov. Keď mu na to prišli tak aby sa to jeho rodina nedozvedela a neklesol v ich očiach - zobral pušku zastrelil manželku aj deti a potom šiel autom k svojim rodičom a zastrelil aj ich. Záver: extrémny prípad narcizmu. Nezvládol pocit aby si jeho blízki o ňom mysleli že klamal. Aj Hitler bol narcis. Neboj sa, to nie je prípad tvojho muža ani neviem či je skutocne narcis. Ale existuju aj takí chorí jedinci.

slovakboy
3. aug 2022

@bets je na tom niečo. Autorka skús porozmýšľať či nie je z tvojho pocitu skôr introvert ktorý sa snaží byt extrovertom. Lenže to by sa nesprával tak že ju obviňuje a nerozpráva iba s ňou. To by mal tiché obdobie pre všetkých.

coco1
3. aug 2022

fuuha.. zvláštne. tiež si myslím, ako bolo spomenuté vyššie, že je manipulátor. Jediný spôsob, kt. ma napadá, aby sa takto nesprával je, mu opatrne navrhnúť psychologičku (viem, že možno nepotrebuje, ak je "len" manipulátor) ale mohlo by ho to spamätať, že sa chová ako schizofrenik. Možno sa zahanbí sám nad sebou. Inak smutné, že sa takto niekto správne k svojej žene a matke jeho syna.
Veľa síl prajem

ivasteva
3. aug 2022

Povedz mu rázne ,keď príde domov po práci, že takéto správanie tolerovať nebudeš a keďže si pre neho "vzduch" tak odchádzaš von. A dieťa mu pekne nechaj a ty si urob pekný večer. Nemôže ťa brať ako samozrejmosť a ako niečo, do čoho si môže kopnúť kedy sa mu zachce .Ukáž mu hranice, chod na víkend k rodičom,sestre ,kamarátke kľudne aj s dietatom .... Ak neuvidis zmenu jeho správania po návrate domov, asi by som zvažovala odchod od neho... Držím palce.

mandzula
3. aug 2022

Vola sa to pasivna agresivita, kukni na googli.

ummimaryam
3. aug 2022

Bipolarna porucha?

tenerifka
3. aug 2022

proste je to chuj, nazvime veci pravym menom.
Otazka je, ci chces byt s nim nadalej.
Ak ano, vracaj mu jeho spravanie rovnakou mincou, nekomunikuj s nim, doslova nañho ser. Ked sa odduje, prip.bude chciet sex, jedlo, pozornost...tak zacnes ty, nebudes mu odpovedat. Rovnako dlhy cas, ako bol oduty on. Ked sa ta spyta, co ti je, povies, ze nic. Ked prejdu napr.tie dva dni, zrazu budes ok a v klude mu vysvetlis, o co islo. Povies mu, ze ak sa bude ako chuj spravat aj nabuduce, vratis mu to rovnako, a teda ci je toto vobec zivot, ci to tak chce....lebo ty si uz z toho unavena.
Niektorym jedincom to skratka inak nedocvakne, neuvedomuju si, ako ublizuju, pokial sami nezaziju

hodiny22
3. aug 2022

Ako keby som sa videla v týchto situáciách. Ale v dnešnej dobe som už sama s malou. Môj sa začal ukazovať v tehotenstve, tešil sa keď sa narodila. Malá malá mesiac , q z ničoho nič sa prestal somnou rozprávať, nevedel udať dôvod prečo. Dokázal sa somnou nerozprávať tyzden, postupom času, aj 3 mesiace sme nekomunikovali. Všetko bola moja chyba, ja som za všetko mohla, on sa správal len primerane k môjmu správaniu... na konci som už bola psychicky na dne. Začal trhať spoločné forky, nechodil somnou a s malou nikam , odchádzal a prichádzal, nosil kufre hore dole. Ale začínali sme presne rovnako ako vy. Nakoniec som zistila ze má narcistickú poruchu osobnosti. Nechal ma on, lebo už zomna bola troska a nevedela som mu poskytnúť jeho narcistickú potravu, a to sú emócie. Veľa vecí som musela pochopiť, vstrebať. Ešte sa ak snažím stále, aby som už na takého nenatrafila. Niesme spolu 3 mesiace, ale je to stále ťažké.

mandzula
3. aug 2022

@hodiny22 pri vsetkej tej biede bud rada, ze ta nechal on, vlastne si mala nakoniec stastie v nestasti. To by este len bolo peklo, keby si vztah chcela ukoncit ty.