Je to začiatok alkoholizmu?
Ahojte, mám otázku a chcela by som počuť objektívny názor. Ja nepijem alkohol vôbec, hnusí sa mi, takže môj pohľad na situáciu môže byť skreslený.
Môj priatel má 27 rokov, žije normálnym životom, pracuje, je šikovný. Čo ma znepokojuje je, že skoro každý večer musí mať 2-3 pivá, cca 5 krát do týždňa. Keď ho nemá, je ochotný len kvôli tomu ísť aj o 9 večer na pumpu, proste ako keby bez toho nevydržal. Občas sa stane, že sám doma vypije aj 4-5 pív. Keď ideme niekam von, alebo len na návštevu, vždy som šofér ja, lebo on si predsa chce dať pivo.
Tvrdý alkohol pije málokedy, a keď už tak s rozumom, aj keď sem tam sa stane, že sa poriadne opije.
Keď som mu o mojich obavách povedala prvýkrát, vyjadril sa, že pre neho je to úplne normálne, že nepije tvrdé ale “len pivo” a je to vraj jeho forma relaxu. Keď som otvárala túto tému viackrát, už to robilo “zlú krv” - bol z toho podráždený.
Som len ja prehnane citlivá a na jeho komzumáciu alkoholu a naozaj je to normálne? Som “stíhačka”?
Ako dieťa sme mali doma alkoholika, ktorý tiež nevinne začínal “len” pivom. Bojím sa, aby som neskončilo rovnako.
Čo si vy myslíte?
Keď tvrdí, že nie je alkoholik, tak nech skúsi vydržať mesiac bez piva a alkoholu. Keď to nedá, máš odpoveď. Stavím sa, že to nedá.
Je alkoholik. Bodka
A to ti hovorím ja a môj chlap, čo máme 17 rokov skúseností s komunitou desiatok liečených alkoholikov, ich rodín, a s odbornikmi
Nie je to alkoholizmus, ale forma závislosti to je, takisto ak niekto každý večer zožerie balík cipsov alebo celú čokoládu, po rokoch sa to riadne podpíše na zdraví Pivo má glykemický index vyšší než cukor a (opravte ma ak sa mýlim) obsahuje niečo čo pôsobí ako ženské hormóny. Spýtaj sa ho či chce mať v 40tke pivné cecky a v 50tke bachor ako keby čakal dvojčatá. Prepáč za výrazy ale chlapovi treba všetko povedať na rovinu, nedovtipi sa.
Alkoholik. Ten smrad by mi neskutocne vadil. Ked si da clovek jedno pivo cez vikend k obedu alebo v ramci posedenia, ok... Aj ja som si dnes s muzom jedno na polku rozliala. Ale po 4-5 pivach musi smrdiet ako cap.
Predstav si, ze pridu deti a on nebude schopny vecer zajst s nimi k lekarovi, keby nieco, lebo si musel dat svoju davku.
@oli18 Nejdem sa hádať, pivo je všeobecne viac tolerovane ako tvrdé. Keď sa prerata obsah alkoholu (pivo okolo 4%, tvrdé 40%) tak tie 3 pivá vychádzajú podobne ako 3 poldecaky (snáď som to spočítala dobre a nebudú na mňa ukazovať ako na ďalší príklad zlyhania slovenského školstva 😂). Pán z príspevku by mohol prejsť na nealko pivo ale ani to nebude v takom množstve pri dlhodobom užívaní zdraviu prospešné.
Áno, je už žiaľ závislý
Inak tu sa presne ukazuje, ako na jednej strane si vies uvedomit, ze ti alkohol vadi a hnusi sa ti,na druhej strane tvoj mozog vyhodnocuje, ze je to v podstate v poriadku, lebo to poznas,zazila si to, ... dam ti jednu radu: nezachranuj jeho,zachran seba..aby si potom nemusela zachranovat este aj deti.. Najdi si ineho.. dobrych chlapov je mrte, a nemaju pri tom potrebu chlastat..
2-3 piva 5x tyzdenne alkoholizmus uz je.
aj moj muz ma rad pivo, ale da si tak 2-3x do tyzdna, jednu plechovku, nie 2-3 piva skoro denne
a ked pivo v chladnicke nie je, nic sa nedeje, urcite kvoli tomu nebude utekat do potravin ani na pumpu, na rozdiel od tvojho, tak to uz ti snad blikaju kontrolky
Nie, nie je to normálne.
Nie, na základe uvedeného, nie si stíhačka.
Nie, nie je to začiatok alkoholizmu,je to už rozbehnutý alkoholizmus.
Na základe vlastnej skúsenosti by som ti poradila skúsiť ešte jeden vážny rozhovor, či priateľ neprecitne, no ak nie, tak by som zaradila spiatočku. Si mladá baba, vzťah s alkoholikom ti môže zničiť život. Bud opatrná 🙏
Áno je a nie len začiatok ale už je s neho alkoholik. A to hovorím s vlastnej skúsenosti. Tiež som si len tak po večeroch dával,len bolo to pravidelne a veľa rokov 20+. A nerobilo mi to ani problém,nakoľko pracujem ako vodič,nikdy som nenafukal a vždy som si dal len toľko aby som bol ráno čistý a zároveň doma,manželkyn brat aj otec pijú takže to brala ako normálne a že to tak asi má byť. Problém nastal až keď som na 40te narodeniny sám rozhodol s tým prestať,s pivom,alkoholom a zároveň aj s cigaretami. A zaujímavé že možno prvý polrok bol celkom obstojny,náročné to bolo až potom a trvalo to možno aj rok a pol tieto abstinenčné stavy. Teraz už ľutujem že som sa trápil sám a nevyhladal som lekára,psychológa alebo psychiatra. Ale teraz už som na seba hrdý a myslím že už som v pohode. Treba s tým čo najskôr niečo robiť,len to musí chcieť on.
akurat mi dnes vybehol tento clanok, prvy odstavec je vystizny
https://emefka.sk/od-zabavky-ku-gamblerstvu-sku...

Hm, aj ja si dam obvecer pohar-dva vinka, ked ulozim maleho. Moj muz pivo nepije ale tiez si takto da pohar,dva vinka. Len ked vino nemame, tak ne,jdeme na benzinku. A vydrzime aj tyzden dva bez toho, napriklad. Nech si skusi dat "suchy" mesiac. Ak vydrzi bez problemov, tak problem nema. Ak nevydrzi, tak ma.