icon

Karcinofóbia

janiska111
1. sep 2012

MK už dlho sledujem, čítam Vaše príspevky, no až dnes som sa rozhodla zaregistrovať a skúsiť si pomôcť možno aj vďaka vám. Mám panický strach z rakoviny a ničí ma to. Prvýkrát sa to u mňa objavilo, keď som mala 19 rokov, vtedy som sa z toho pomerne dobre dostala, no a teraz je to zase späť. Mám prácu, čo ma baví, dokončujeme stavbu domčeka, úžasného manžela, krásneho, zdravého 6 ročného syna, ktorý teraz nastupuje do prvej a tento obrovský strach. Prejavuje sa to u mňa tak, že po maličkom nejakom príznaku si vytvorím v hlave najhorší možný scenár rakovinového ochorenia, ktoré to môže spôsobiť, samozrejme hneď hľadám, čítam, tak potom zistím aj iné príznaky, ktoré sa ako napotvoru samozrejme u mňa začnú prejavovať a už sa v tom utápam. Po 10 rokoch prežívam túto nočnú moru opäť, len s tým rozdielom, že mám prácu a rodinu, ktorá ma potrebuje a ja to nechcem zničiť kvôli takémuto strachu. Nevládzem už. Psychológa som zatiaľ neskúsila, lebo nepomohol ani vtedy. Musím sa y toho dostať, chcem proti tomu strachu bojovať. Nemáte podobnú skúsenosť priamo u vás, či u niekoho z vášho okolia? Odkiaľ začať, aby som to prekonala?

Strana
z5
77tatiana77
7. nov 2014

@janiska111 jeminky...akoby som citala seba :(

77tatiana77
7. nov 2014

@janiska111 jeminky...akoby som citala seba :(
neviem s tým bojovat..tie hnusne myslienkyy su silnejsie...

ela75
13. dec 2014

@77tatiana77 Ja tiez, zacne sa to cez koncom novembra a trva do marca. V lete je to trochu lepsie. Neviem co s tym.

77tatiana77
4. jan 2015

@ela75 u mna je to vzdy.len su lepsie a horsie dni. Len sh vkuse sledujem telo.vsetkn si vsímam. Uz chcem mat pokojny zivot.

77tatiana77
22. sep 2015

Baby prosiiim pomoc..... chytila ma neskutocna depka.... mam ju vsade...tu svinu.
Pred par dnami ma 1den bolelo hrdlo.. ptm nic.... teraz som zacala sucho kaslat..... ale nic ma neboli.... teraz sa mi zvacsil 1 prsnik.... myslite ze to preto ze o chvilu cca3 dni pride menstruaciia ? Uplne ma umara strach.... je to hrozne....az sa trasiem.....chcem byt zase v pohode

sardinka333
22. sep 2015

@77tatiana77 pozerám tvoje predosle prispevky ako uprimne je to neuroza...prešla som niečim podobným tiež sa to spajalo s myšlienkami, chorobami....to ze na to furt myslíš, resp. tie myšlienky ta predpokladam napadaju často byva obsedantná porucha...neviem ako si realne na tom ale posielam link na tuto poruchu :
https://www.lundbeck.com/upload/cz/files/pdf/Br...

77tatiana77
22. sep 2015

@sardinka333 dakujem..idem citat...

77tatiana77
22. sep 2015

@sardinka333 ci koky... uplne to na mna sediiin..potrebujem psychiatra....

sardinka333
22. sep 2015

@77tatiana77 srandičky sem, srandičky tam.... 🙂 Je to velmi nepríjemná porucha, ktorá má mnoho podob. Psychiater nie je ,,žiadna hanba,, .

77tatiana77
22. sep 2015

Pocuj,vobec sa nehanbim... ani nevies ako chcem byt v pohode....a bez strachu a neplakat nad malou ked spi ze onu pridem...ze ju tu necham... nemas ponatia ako ma to nici...

sardinka333
22. sep 2015

@77tatiana77 ach...ani nevieš ako ta chapem...len už som tým prešla a teraz som v remisii...som fit a bez liekov. Zatial klop klop...uvidíme čo ešte zivot prinesie. Ja som sa nechala ničit 2 roky kym som konečne pochopila ze sama to nedam a potrebujem pomoc, aspon sa poradiť, pokecať s nejakým odbornikom. Pomohlo mi to. Ved ked niečo tak napíš na IP... 🙂

77tatiana77
22. sep 2015

Neviem co je Ip 😀

77tatiana77
22. sep 2015

@sardinka333 ale.kludne...potrebujem savyrozpravat.... uz si.hladam psychosa... snad najdem konecne pokoj

marionmarion
22. sep 2015

Baby, ved chodte za psychologom, preboha...ak vam ma nieco pomoct, tak je to terapia. a v tej najhorsej faze vam da psychiater lieky. Poznam jednu babu s obsedantno kompulzivnou poruchou, kedysi sa bala vyjst z domu kvoli negativnym myslienkam, dnes je vyliecena, stastne vydata...pytajte si pomoc od tych, co vam naozaj vedia pomoct.
@77tatiana77
@janiska111

sardinka333
23. sep 2015

@77tatiana77 IP je ta mala obalka so šipkov medzi ,,like,, a vykričnikom v trojuholniku...to je sukromna pošta, kde napišeš tak aby zbytočne iní ,nevedeli,,. 🙂 🙂

kurciatko23
23. sep 2015

Aako keby som videla seba ☹ antidepresiva to vyriesia, i ked si myslim, ze aj tak sa budes aspon trosku sledovat

77tatiana77
23. sep 2015

@kurciatko23 uz som si nasla psychiatra...idem mu zavolat

77tatiana77
23. sep 2015

@kurciatko23 ty beries lieky ?

monikapt
5. nov 2015

@77tatiana77 Ahoj, ako si nakoniec dopadla? totiz tiez prezivam neico podobne...velmi ma to nici, mam doma trojrocnu dcerku a dvojmesacnu, strasne sa bojim, ze dostanem rakovinu, alebo niekto z nich ochorie, alebo manzel, uplne som z toho mimo, neviem si dat rady, ako si to poriesila ty? dakujem

kurciatko23
5. nov 2015

ano, ale nie kvoli tomu 🙂 mala som poporodnu depresiu, beriem antidepresiva a ucinkuje to asi ja na to....ale aj tak pochybnosti su stale, podla mna je to skor v pohode.... muz sa smeje, ze mi preskakuje, ze mam mysliet pozitivne a riesit veci vtedy, az sa stanu.... momentalne som si nahmatala hrcku v prsniku a cakam na sono..... neprajem nikomu

kurciatko23
5. nov 2015

@ela75 ked pises tieto mesiace, je to urcute depresia, ta sa zhoruje jesen - jar , suvisi to so slnkom, ludia ktori maju depresiu, maju v mozgu malo chemickej latky serotoninu, ktore okrem toho doplna slnko a toho je teraz malo, najlesie sa takyto ludia citia v lete, ked je slnka dostatok, to je vedecky dokayane

monikapt
5. nov 2015

@kurciatko23 jeeminenky a ako sa prejavuje ta poporodna depresia? mne tieto stavy rozbehla smrt svagrinky (zomrela pred 1,5 rokom ako 34 rocna na rakovinu ), ale strasne sa mi to zhorsilo porodom druhej dcerky pred cca 2 emsiacmi, uplne to je somnou na nevydrzanie, stale ma napadaju hororove myslienky, nasla si si hrcku na prsniku a aj kojis? lebo ja kojim a tiez si stale kontrolujem prsniky, ci tam nemam hrcku nejaku, aj ked jasne, ze mam tam sem tam zdurene mliecne zlazy ked kojim 🙂 ach zblaznim sa z tohoto uz ☹

kurciatko23
5. nov 2015

@monikapt juj, bolo to utrpenie, nevladala som sa postarat o maleho, nemala som k nemu vztsh, bola som placliva... v prvom rade sa to riesi zastavenim laktacie, lebo hormon prolaktin to vsetko spusta.... ani mi to nepride ako hrcka, skor zdurena zlaza? ?? neviem? ☹

janula2511
4. mar 2016

Ahojte ja mam tiez takyto problem.ztrach z chorob.mam 4 rocneho syna na ktoreho som vetsinov sama.manzel v kuse na cestach.a ja som sama so synom doma.a panicky strach ze odpadnem alebo mi zle pridea maly ostane sam doma.co robit.alebo ked v nemocnici vidim vselijake pripady.alebo sanitku uz vtedy mi je hrozne.trpim s tocenim hlavy ale to pravdepodobne stochto problemu mam.a s tocakov mam aj taky strach ze mi pride zle odpadnem.co sa stym da robit?AD by som nerada brala.

siblikova
1. máj 2016

@janiska111
Pekný večer, presne to,čo opisujete u mňa trvá takmer rok. Niekedy je to lepšie,potom sa objaví bolesť v prsníku už je problém. Mám tri krásne deti, manžela, končím VŠ (už len štátnice)... a k tomu desné myšlienky na chorobu. Prvýkrát sa to u mňa spustilo v lete, deň pred dovolenkou. Začal ma bolieť prsník, malého som ešte kojila, tak som utekala na pohotovosť, že asi zápal. na dovolenku sme odisli, tam som takmer dva týždne pretrpela, potom celá umretá k lekárovi na sono,lebo samozrejme som naštartovala internet a nič iné, než len, že zomriem som nenašla. 7x mi robili sono prsníkov, kadejakí odborníci, medzitým mi zastavoval gynekológ tvorbu mliečka s Norprolacom, bolesti prestalo zázrakom keď som išla od mamológa, ktorý mi dohovoril, že to sú natiahnuté prsné svaly a potrebujem vypnúť, oddýchnuť si. O pár mesiacov sa moja tour po lekároch začala znova, zatekajúce hlieny, bolesti v krku, zvacsene uzliny, takze plucne, krcne, gastro a vsetky mozne magneticke. Zistili, ze je to z chrbtice...a uzliny zvacsene neboli, len ja som si myslela, že hej. Znova pár mesiacov kľud, teraz mi zistili, že mam poškodenú krčnú chrbticu a z toho vyžarujú bolesti do prsnika, ramena, krku, ucha. najnovšeie som si našla hrčku pod sánkou, v stredu idem na sono. Je to nekonečný príbeh, ktorý ma unavuje. Neviem to vymazať z hlavy, také tie myšlienky, že čo ak náhodou a čo bude s mojimi deťmi. Nebojím as o seba,ale o všetkých, ktorí by zostali sami. Ak mi niekto povie,že ho bolí hlava, či náhodou nemá nádor, tak sa len zasmejem, ukludním, že určite nie. Sebe takto zdôvodniť neviem nič. V rodine nemáme rakovinu, ale moja mamina zomrela ako 47 ročná, predtým som potratila...psychológ, u ktorého som bola odišiel do dôchodku,tak sme len začali. Tvrdil, že je potrebné nájsť spúšťač. Moje okolie nechápe zo mňa, predtým som bola plná života, stále medzi ľuďmi,teraz som medzi ľuďmi ako za trest. Všetko okolo rodiny, školy, domu robím ako predtým,len som prestala byť šťastná. Zistila som, že mám v okolí ženy, ktoré majú obdobné úzkosti. len o tom nerozprávali. Rozhodla som vyhľadať psychologičku, myslím, že bojovať sama so sebou nemá význam a to som si myslela, že zvládnem všetko. Preto Vám úplne rozumiem. Dúfam, že som aspoň minimálne pomohla, prispela k vedomiu, že v tom nie ste sama. A ja verím, že to dokážeme PREKONAŤ!!!

pick123
12. sep 2017

Ahojte dievčatá.som rada že som objavila túru stránku.mam tiež podobne obdobie.na tuto svojskú chorobu mi umreli obaja rodičia.takze si viete predstaviť čo to so mnou robí.mam úžasného manžela a štrnásťročnú dcérku.ked si predstavím, že by som ich tu mala nechať, idem zosaliet.a že moje predstavy vedia byť neuveriteľné.sama sa viem dať psychicky tak dole, že jeden by neveril.a to nevravím o tom, keď ma niečo zabolí alebo pichne.tiez nemám prácu takže sa celé dni venujem ťa!ymto scenárom.uz som si veľakrát povedala, že s tým prestanem, ale nie je to ľahké. Pozn. Chcela som napísať svinsku nie svojskú.

danka_111
21. feb 2019

Zienky...viem, ze je to stara tema, ale z tejto "diagnozy" sa neda dostat inak ako s liekmi? Dlhsiu dobu ma to trapi, ustavicne myslienky na to..Mala som hrcu v bruchu, o ktorej som si myslela, ze je to nador, potom ma trapili zvysene teploty, bolesti brucha, potom zapal slinnych zliaz...co vygooglim, sama rak. Boli mi robene vsemozne vysetrenia..medzi inymi ct brucha, ct krku + asi zo 12 rng, lebo sa hladali fokusy/ze z coho je ta teplota/ a teraz ma prepada strach, ze toho oziarenia bolo vela, ze dostanem rak uz len z toho. Chyta ma panika. A riadne uvazujem, ci netrpim aj nejakou panickou poruchou. No cele zle:(

eluveitie31
3. júl 2020

@pick123
@danka_111
Ako ste na tom? Ja trpím týmto istým, ale tie myšlienky sú denno-denne 24 hod. Ráno sa prebudím a neviem na nič iné myslieť. Máme toho dosť v rodine a príbuzná ochorela ako 46 ročná a ako sa blížim k tomu veku...nezvládam to vôbec. A žiadne prsychol. odborné rady nepomohli. Začnem si vyčítať načo som fajčila, načo som brala HAK (všetko kedysi), výčitky ako som mohla byť tak hlúpa. Tak mi už prepína, že od strachu jem len zeleninu a ovocie, žiadne sladké, pijem len vodu, schudla som☹

rebeca2
2. feb 2021

@veternica mozem vediet ake lieky ste na to brala? Mozte aj do ip, vdaka

woman79
15. apr 2023

Dievčatá, ktoré ste občas tu, je niekto kto ten strach prežíva abnormálne a bráni mu žiť normálny život?
Odkedy mi zomrel otec, prehĺbili sa moje strachy a úzkosti.
AD beriem už veľmi dlho, ale toto co prežívam teraz, je masaker. Rok riešim čo ak mám rakovinu, chodím po vyšetreniach, dokážem sa tešiť jeden deň z dobrých výsledkov a je to naspäť.
Mam 9 ročnú dcéru, ktorá vidí mamu nešťastnú, uplakanú a smutnú.
Potrebujem podporiť...

Strana
z5