Karcinóm prsníka - operácia a liečba
Ahojte, chcem sa tu podeliť o svoje pocity a poprosiť o názory, resp. rady. Vopred sa ospravedlňujem, že to bude dlhý text, ale ono sa to ťažko vyjadruje pár vetami. Totiž - som čerstvou vlastníčkou karcinómu pravého prsníka... 😒 Výsledok som sa dozvedela 21. 5. 2015. Teraz ma čaká operácia a vyzerá to tak, že zo mňa bude Amazonka (pre objasnenie - zrejme to bude kompletná mastektómia), pretože nádor sa spravil v "rozprcnutej" forme; z ničoho nič mám v prsníku štyri ložiská... Na preventívke som bola 12. 3. 2015, rádiológ mi robil sono prsníkov a nič tam nebolo vidieť. Nuž a 30. 4. večer alebo 1. 5. ráno som pri obliekaní zistila, že mám v prsníku nejakú hrču... Hneď v pondelok som nabehla ku gynekológovi, v utorok rádiológovi (inému, než čo robil preventívku) a ten potvrdil dve ložiská. Opäť ku gynekológovi (hneď v ten deň) a poslali ma k mamológovi. Termín som dostala 14. 5. 2015. Mamológ spravil znovu sono a už tam boli tri, resp. štyri ložiská (jedno ložisko - to, ktoré som si zistila ja sa ako keby rozdvojilo alebo teda z neho vyrástlo ďalšie). Najväčšie má cca 1 cm, najmenšie asi 5 mm. Hneď mi spravil biopsiu a o týždeň bol výsledok. Medzitým mi vybavil termín operácie v ružinovskej nemocnici (BA), na ktorú by som si už mala vybavovať predoperačné vyšetrenia. V piatok 22. 5. som bola u rádiológa, ktorý mi bol robil v marci preventívku, myslela som, že bude mať uložené, čo ma vtedy pozeral (dôkaz, že tam fakt nebolo nič podozrivé vidno), ale uložené to nemal (logicky, len mňa to nenapadlo). Pozrel ma znovu, aj prsník, ale hlavne mi pozrel pečeň, tá sa zdá byť čistá. V pondelok 25. 5. som išla ešte na konzultáciu do OÚSA na Heydukovu, tam som však nebola spokojná s prístupom (viem, majú toho veľa, ale systém "ako na bežiacom páse" mi nevyhovuje). No a ešte som (tiež v pondelok) bola na konzultácii v Národnom onkologickom ústave, tam som mala dobrý pocit z toho rozhovoru. Dnes som tam bola na magnetickej rezonancii, aby zistili, či mám v prsníku ešte nejaké ďalšie nádory (dúfam, že nemám), vo štvrtok idem na CT (zrejme hrudníka, brucha a panvy). Vraj ma po operácii čaká ešte liečba, asi chemoterapia a ožiare. Lekár hovoril, že hrubým odhadom ma čaká tak 7-8 tvrdých mesiacov, ale že na konci toho celého by malo byť uzdravenie. Viem, že nádory prsníkov, hlavne včas zistené, sú veľmi dobre riešiteľné a že v podstate mám šťastie, že je to v prsníku. Tie moje nádory sú vraj biologicky aktívne, ale je to v začiatočnom štádiu. Takže by sa to malo vyriešiť tou mastektómiou (odrežú potvory nádory od zdravého tkaniva a už sa nebudú môcť rozrastať). Liečba bude dúfam len pre istotu. Samozrejme budem chcieť potom silikóny (jeden vymodelovať, druhý upraviť). Najradšej by som hneď pri jednej operácii, ale to asi nepôjde (podľa mňa). Moja sestra ma ešte volá na konzultáciu s ďalším lekárom v piatok. Neviem ale, či to už nebude prehnané, toľko konzultácii. Nič múdrejšie nevymyslím. Mám samozrejme snahu prsník zachrániť, ale ak pustím k slovu môj rozum, tak si poviem, že načo zachraňovať prsník, keď sú v ňom možno aj tajné ložiská, ktoré sa môžu kedykoľvek aktivovať a narobiť problémy a pre mňa je teraz priorita PREŽIŤ, pretože mám dve malé deti a ľúbiacu rodinu. A mne sa tu na svete páči, takže tu chcem zostať a dožiť sa dôchodku. 🙂 S mojim momentálnym stavom a z toho vyplývajúcou budúcou liečbou som sa už v podstate zmierila (čo iné mi zostáva, že?), ale potrebujem slová povzbudenia, pretože viem, že to asi nebudem celé zvládať "ľavou zadnou". Ale verím, že to zmáknem, potom bude plastika a keď už je to takto, tak sa aspoň dopracujem k silikónovým prsiam, ktoré preľstia gravitáciu, pretože prsia mám dosť veľké a keďže mám 39 rokov, tak aj dosť príťažlivé (priťahujú sa stále viac k zemi 😀 ). Som naladená optimisticky, mám skrátka pocit, že to bude jedna etapa v mojom živote a potom bude zase všetko v poriadku. Netuším ako zareagujú moji rodičia, ktorí to ešte stále ani len netušia (nechcela som ich stresovať, kým som čakala na výsledky a teraz zase čakám na vhodný deň, aby som im to (alebo moja sestra) vhodne naservírovala). Kočky, ktoré ste si týmto prešli, poraďte - existuje niečo prírodné, čo by mi pomohlo lepšie zvládať liečbu? (Viem, ešte som ani nezačala a už rozmýšľam nad priebehom... 😀 ) Musím sa rozhodnúť, kde teda budem riešiť operáciu (Ružinov alebo Národný onkologický ústav, prípadne ešte Antolská) no a potom liečbu (to asi automaticky v onkologickom na Klenovej). Kočky, ktoré ste to celé prečítali, ďakujem. 🙂 Fakt mi pomáha, keď o tom hovorím a veľmi rada si vypočujem slová povzbudenia. Prosím - vyslovene negatívne veci mi radšej nepíšte, na tie prídem sama, teraz potrebujem povzbudenie. 🙂 Dík. 🙂
Ahojte dievcatatak, je tato tema este ziva? Prave si tym prechadzam a, potrebujem podporiť.
Čaute dievčatá,
@monyz
@cattrione a ostatné,
neozvala som sa dlhšie, ale mám sa fajn. 😃 Poctivo beriem hormonálnu liečbu a pevne verím, že to tú potvorskú chorôbku bude držať odo mňa na sto honov... Dnes som bola na preventívnom CT kostí, tak dúfam, že OK. Bola som na tom aj pred rokom, aj pred dvomi. Plus chodievam na kontrolné CT hrudník, brucho, malá panva. Každé štyri týždne na odber krvi a na Zoladex. Mám pocit, že som snáď u lekára niekedy aj každý deň, samozrejme vždy kvôli niečomu inému, čo sa ani netýka onkodiagnózy. Trochu mám problém s podprsenkou, lebo musím mať vzhľadom na veľkosť mojich prsníkov široké ramienka a to mnohí výrobcovia nechápu, že aj také treba vyrábať. Takže musím hľadať a hľadať, keďže už mi treba novú. 😃 Do toho moja adolescentná dcéruška sa stará, aby sme sa s manželom náhodou nenudili a šesťročný syn sa snaží ísť v jej šľapajach. A tí dvaja, keď si "nežne švitoria"... 😃 Dvanásťročná a šesťročný... Večné hádky, žalovanie jeden na druhého. Ale sú zlatí, ľúbim ich. Dodávajú mi duševnú energiu. 🙂
Dievcata, ja v utorok o tyzden idem na operaciu. S akou diagnozou ste sli vy? Nejake grade? Moze byt vysledok po operacii iny nez po biopsii?
Mne biopsia ukazala invazivny duktalny karcinom...chemo bude isto...som ako na hojdacke s psychikou...velmi sa bojim, co najdu, az maa budu operovat.
@sabova3 omylom som to odoslala skôr... Chemo ani nebolí, ani neštípe, je to infúzia, nalejú do Teba taký koktajlík, niekoľko balení kadečoho a ideš domov. Ja som tam vždy sedela cca 3-4 hodiny. Tesne po podaní chemo radšej nešoféruj, môžeš byť unavená. Najdôležitejšie je mať okolo seba dobrých ľudí. Potrebuješ podoprieť svoje plecia inými plecami. 🙂 Bola si na operácii? Brali Ti aj uzliny? Ak máš akékoľvek otázky, pýtaj sa ma, rada Ti odpoviem. Hlavne nedus v sebe obavy, o všetkom treba hovoriť s blízkymi. 🙂 Neboj sa, určite to bude viac v pohode, než očakávaš.
@mijunik ahoj.dakujem veľmi pekne za odpoveď.ano mám už po operácii.uzliny čisté je to na začiatku ale je to dosť agresívny nádor.takze aj dobré aj zlé.musim sa nejak spamätát.ale je to ťažké.hocikedy sa rozplačem.kazdy má ľutuje.ja idem na prvú chemo a budem v nemocnici asi týždeň.tak mi to vysvetlili,že keď idem prvý krát tak preto.tak zatiaľ toľko.ak by som ešte niečo potrebovala sa spýtať tak sa spýtam.a ďakujem , že si si našla čas a odpísala.ahoj
@mijunik ahoj.este jedna otázka možno blbá ale sa opýtam.co si môžem dávať pod pazuchy.niekto mi hovoril že deodorant nie.lebo aj keď sa sprchujem tak to nestačí,keď si nedám niečo pod pazuchu.len neviem či môžem.a aké si brala vitamíny.co si mám kúpiť.dakujem.neviem ako ťa oslovovať,lebo meno neviem.maj sa a dakujem
ženy, davali vam tam niečo od bolesti? ako dlho to po operacii bolelo?
@sabova3 prepáč, že až teraz odpovedám... Ako sa Ti darí? Ako zvládaš? Čo sa dezodorantu týka, ja používam prírodný dezodorant Weleda. Nemal by sa vraj používať antiperspirant, obsahuje soli hliníka, čo je vraj škodlivé. Ale či je to pravda, neviem... Vitamíny som nebrala žiadne, všetko konzultuj s ošetrujúcim onkológom. Je niečo, čo predávajú aj v lekárni, vraj je to dobrý doplnok pri chemoške, ale si neviem spomenúť na názov...
@mijunik ahoj.dakujem za odpoveď.tak dnes je to presne týždeň po prvej chemo.strach mal veľké oči.je pravda že som mala problém so žalúdkom ale dalo sa to zvládnuť.teraz mám takú dilemu,že či si mám oholiť hlavu úplne dohola alebo čakať jak to začne padať.pretoze presne toho sa bojím.ako si to riešila ty?.a darí sa ti inak dobre?.hovorí sa,že tá chemo jedno lieči a druhé ničí.zatial toľko.maj sa pekne.ahoj
@sabova3 no ak budeš chcieť nosiť parochňu čo najpodobnejšiu Tvojim vlasom (dostala si, dúfam, poukaz), tak kým Ti vlasy nepadajú, zbehni do parochňového štúdia. Mne vlasy začali padať po cca dvoch týždňoch od chemo, až potom som sa ostrihala na 5 mm. Ja mám krátke vlasy, pre mňa to taká strata nebola, len ja som mala chemo v lete, takže super, nebolo mi teplo. Tebe bude isto zima, kúp si dobre sediacu čiapku. Pozor, nech nie je veľmi elastická, skĺzava by Ti z hlavy... 😁 Chemo síce samozrejme nie je lahodné smoothie, ale nerieš, či škodí. Dáš to, prvý cyklus máš za sebou. Rob to, čo Ťa baví, oddychuj, nestresuj sa. Usmievaj sa, hlavu hore. Psychika robí vraj priam zázraky. Verím tomu. Choď do lesa, vnímaj kvety, vône. Teda, ja som to tak riešila. Túto životnú etapu ber ako zaujímavú skúsenosť. 🙂
@mijunik no zaujímavá určite je a bude.len pevné verím že so šťastným koncom.tak parochňu už samozrejme mám.aj čiapky.stale sa na ňu pozerám a rozmýšľam jak v tomto budem vyzerať.ach jaj.viem že sú to len vlasy.ale aj tak to prežívam.mam 45 rokov dve deti,z toho chlapec len desať rokov.tak veľmi by som to už chcela mať za sebou.maj sa.ahoj
držím palce, aby to dobre dopadlo. Bolest vydržite, max vám lekar doporuči ničo na bolest. Hlavne, aby to dobre dopadlo.
Ahoj dievčence. Dnes som sa sem prihlasila a vobec netusim, ako postupovat... uz dlhsiu dobu citam Vase prispevky. Dobu, ktoru som cakala na dnesny rozhodujuci den. Mam v lavom prsniku pozitivny nalez. Caka ma MR a potom operacia... to viem zatial a zatial je to asi malo. Do papierov sa bojim pozriet. Najskor to musim spracovat a potom ma caka rozhovor s mojimi dvoma detmi. Manzel od nas pred rokom a pol odisiel po dvoch narocnych, stresujucich rokoch. Asi zbieram ovocie toho obdobia...
Držím palce, prešla som tým v roku 2014, treba sa pozviechat a veriť, že bude dobre
Ďakujem dievčatá. Len mám pocit, že všetko sa strašne naťahuje. Najradšej by som to už mala vonku, nech sa to nerozrastie...
@andy233 ahoj Andy.ja ti nebudem písať neboj sa a bude dobre, pretože ja si tým práve prechádzam a sama neviem,ako to bude.ale môžem ti povedať,aby si sa nebála chemo .ja teraz čakám na oziare tak uvidím, čo to bude.verim, že všetko sa dá zvládnuť.to si stále hovorím.a my to zvládneme.

@hyta Dakujem pekne a aj ja drzim palce vsetkym, co si niecom podobnym presli/prechadzaju, ci uz v pozicii pacienta alebo blízkeho cloveka.