icon

Kazivosť zubov v tehotenstve a následné problémy

funilieta
1. dec 2014

Ahojte, ako som bola tehotná, tak som mala hrozné ťažkosti, veľa som zvracala a vraj z toho sa mi aj poničili zuby, kazy mi doktorka nechcela riešiť hlavne nechcela vyberať staré čierne blomby, až nakoniec mi museli ťahať na chirurgii zadne zuby. Bolo to príšerné, išlo im to nejak ťažko. No lenže teraz mi to vadí. Premýšľala som nad implantátom, máte ho niektorá? Ako ste to zniesli? Ja už som si povedala že tých chirurgov nechcem ani vidieť, ale samozrejme vyberacia žaba to tiež nie je nič pre mňa, brrrr. Aj vám sa tak kazili? ako ste to poriešili? dokelu som ešte mladá a už mi chýba tolko zubov ☹

janpra778
1. dec 2014

Ahoj, ja mám dva zubné implantáty...robili mi ich ale preto lebo mám celkovo málo zubov. Takže po strojčeku mi museli zuby dorobiť pretože aj s nimi mam asi 23 zubov 🙂
Bola som na operácii v Martine a som spokojná, síce som si to musela platiť aj keď to bola vrodená chyba...ale myslím že ten Martin bol dobrá investícia...Teraz som prvý krát tehotná, som v piatom mesiaci a aj keď som so zubami mala problémy odmalička, teraz sa pridali ďalšie...takže sú výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo :D

katarinamarkova
1. dec 2014

@funilieta ?
mam zubarku, ku ktorej nazoru sa priklanam aj ja.
ona opacne ako ta tvoja tvrdi, ze najhorsie co u tehotnej moze byt su pokazene zuby. zubny kaz je vlastne bakterialna infekcia, ktoru treba liecit....nedajboze ze je hlboky a zub boli. to mas riadne zarobene na zdravotne problemy...zapal ta bude trapit neustale, ci uz vo forme bolaveho hrdla, zenskych problemov atd. nebyvala si casto chora, ked si mala tak pokazene zuby?
zo zvracania? preco? ved ked sa povracias zuby hadam umyjes? nie? alebo aspon vodou riadne povyplachujes ked nemas kefku zo sebou.
aj mne sa pocas tehotenstva viac kazili zuby....ale preto,ze som jedla znacne viac sladkeho, kysleho, dzusy atd.

ivetoy
1. dec 2014

tak v tehotensvte treba prijimat vela vapnika...hlavne v druhej polovici,lebo inak si telo berie vapnik zo zasob,to preto sa vam stalo....ja pila liter mlieka na den,,a vela syrov a jogurtov...zuby mi ostali....a teraz cakam druhe a veru musim zas zacat chlastat poriadne mliecko bo som polavila 🙂

nutrimas
2. dec 2014

Pocas tehotenstva sa odporuca nielen kvoli zubom, ale aj kostiam, kvoli padaniu vlasov, stiapajucim nechtom zvysit prijem vapnika, selenu a zinku. Vysoky obsa ma makovy alebo mandlovy olej, ktr. sa odporuca uzivat 1KL rano a vecer. Makovy olej posobi dokonca preventivne voci osteoporoze:
https://www.modrykonik.sk/shops/vyzivove-doplnk...
Na zubny kaz tiez pozitivne posobi brezovy cukor, ktr. je nizkokaloricky, neprekysluje, cim netvori zivnu podu pre mnnozenie bakterii. Je velmi vhodnou a zdravou alternativou bieleho cukru, mozu bez obav ja deti a tehotne zeny a predovsetkym diabetici, kedze ma nizky GI7.
https://www.modrykonik.sk/shops/vyzivove-doplnk...
@funilieta

slavicek5
8. dec 2014

No prísť o zadné zuby, to môj zubár povedal, že je to najhoršie čo môže byť, preto sa mi ich snaží liečiť za každú cenu. Postrašil ma, že ak sa to nepodarí tak potom protéza. Ale viem, že spomínal aj inú alternatívu ako mostík so skleneným pilierom, keď nechcem vyberaciu. Je to lacnejšie ako implantát a hlavne chirurga nemusíš ani vidieť, ak ti samozrejme netreba ťahať. 🙂 Skús si o tom niečo popozerať aké sú pre a proti. Ja už som sa pomaly pripravila aj na takúto možnosť, tak čo to o tom viem a určite by som si zvolila to menej radikálne, som strašný bojko tak či tak 😀

anavila
22. jan 2015

ahoj...ja som tiež prišla asi o 5 zubov počas tehu....hruuuza...ale vymenila som zubarku, len ci mi to teraz je na nieco dobré neviem...mea culpa.

funilieta
autor
22. jan 2015

No ja som si čítala všelijaké možné články ako sa stravovať, ale tehotenstvo ma prekvapilo. Mňa napínala zubná kefka, čiže zadné zuby som si nechcela čistiť už len z tohto dôvodu a po vracaní jasné že som si aspoň vyplachovala vodou ústa ale to asi nestačilo. A taktiež som jedla veľa sladkostí a rôznych vecí čo sa k tomu len pripísali, čiže moja vina.

funilieta
autor
22. jan 2015

@slavicek5 veď tiež si neviem predstaviť ako by som s implantatom a čítala som si veľa o ňom a že to sa aj dlho hojí, kým sa to zhojí a tak sa až urobí nejaká korunka. Vyskúšam si pozrieť ten pilier, že čo to je. Ešte som sa s tým nestretla. Ale hádam zubár by mohol vedieť, akurát na budúci týždeň idem k nemu tak sa ho opýtam na to. Budem pripravená. Tak on chce asi aj zarobiť preto ma ženie do implantátov.

slavicek5
11. feb 2015

@funilieta Určite sa nedaj zahnať do kúta. Mala by si si fakt naštudovať o všetkom plusy a mínusy, aby si vedela s ním komunikovať, aby si vedela o čom hovorí. Lebo ja niekedy fakt neviem o čom tí lekári točia, až potom doma keď si pozriem.