icon

Kde je legálna eutanázia v Európe?

columbovazena
15. jún 2025

Viem, že tento úkon je na Slovensku zakázaný, sú však európske krajiny , kde je tento úkon legálny (samozrejme za predpokladu splnenia vopred určených podmienok) , ako napr.Holandsko, Belgicko, Španielsko, Švajčiarsko. Mám vo svojom okolí niekoho, kto nad týmto úkonom uvažuje, keďže má zlý zdravotný stav, a veľmi zlú prognózu. Má niekto skúsenosti s tým, ako to vybaviť v týchto krajinách, a takisto vie, v akých cca sumach sa tento úkon vykonáva? Za konštruktívne odpovede vopred ďakujem

andreakotesova
15. jún 2025

Švajčiarsko cca 20 tis. Eur za asistovanu samovrazdu.

sissy27
15. jún 2025

@columbovazena najdi si na instagrame Martinu Kavalir (ijembuca) - ona s manzelom si tym presli, teda na poslednu chvilu to zrusili, ale mali vsetko vybavene. Hovori o tom aj v podcastoch, aj najdes vela clankov, verim, ze ti aj odpise na spravu ci email. Hovorila aj o financiach, ak si dobre pamatam, tak to bolo okolo 15k €.

veselo_neveselo
15. jún 2025

Tu aspon kontakt na organizaciu co sa touto tematikou zaobera v belgicku. Nikde som zatial nevidela cenovy odhad.

https://www.admd.be/non-residents/

balerina2025
15. jún 2025
@andreakotesova

Švajčiarsko cca 20 tis. Eur za asistovanu samovrazdu.

@andreakotesova neskutocne ale chapem ludi co proste nemaju na vyber :((((((((((((((((

fkata
15. jún 2025

Ak dobre viem, Holandsko neposkytuje eutanáziu pre cudzincov, iba pre svojich.

zobaka
15. jún 2025

to su take sumy, ze bezny clovek musi nejak dozit, lebo by na to nemal, ale citala som, ze od cca 6000 eur

kiki68
16. jún 2025

Svajciarsko Dignitas to poskytuje a nejako of 9 tis eur vyssie, musis tam nejake clenstvo zaplatit a potom teda prist a byt schopny stlacit gombik.

oslo1
16. jún 2025

Ak je Slovak, tak jedine Dignitas vo svajciarsku. Cema pred 4 rokmi Bola 7 tisic euro aj s hotelom. Teraz to je okolo 15.

Potom Este Rakusko a Belgicko, tam ale musis byt obcan krajiny.
Z mimoeuropskych Canada, tam su v tomto uplne liberally, ale ASI budes musket but domaca.

V tom Dignitas je cakacka ASI 3 mesiace, tak ked SA chce prihladit, nech to irobi com skor, lebo musi byt physical schopny tam odcestovat, co Bude velky problem.
Drzim palce.
V Dignitas bude musiet but Sam zhltnut tabletku, alebo rozlomit ampulku.

A Este, ak ides s nim, tak po navrate do svoje krajiny mozes byt sudena za napomahanie samovrazdy.

Riesila som to s manzelom, tak viem, Tu bolest

alenka58
16. jún 2025
@oslo1

Ak je Slovak, tak jedine Dignitas vo svajciarsku. Cema pred 4 rokmi Bola 7 tisic euro aj s hotelom. Teraz to je okolo 15.

Z mimoeuropskych Canada, tam su v tomto uplne liberally, ale ASI budes musket but domaca.

V tom Dignitas je cakacka ASI 3 mesiace, tak ked SA chce prihladit, nech to irobi com skor, lebo musi byt physical schopny tam odcestovat, co Bude velky problem.
Drzim palce.

A Este, ak ides s nim, tak po navrate do svoje krajiny mozes byt sudena za napomahanie samovrazdy.

@oslo1 to mi je ľúto, bože to sú skúsenosti.......v Belgicku je možné vykonať eutanáziu aj pre slováka, musí tam mať ale lekára, netreba trvalý pobyt, moje vedomosti v rámci širšej rodiny, ťažká téma

columbovazena
autor
16. jún 2025

@columbovazena Ďakujem vám všetkým za vaše informácie

kiki68
16. jún 2025
@oslo1

Drzim palce.

@oslo1 a nemaju uz to akoby solarko na jedno pouzitie? Viem, ze ten clovek to musi sam vzdy nejak stlacit a pod. To je ich podmienka

alenka58
16. jún 2025
@kiki68

@oslo1 a nemaju uz to akoby solarko na jedno pouzitie? Viem, ze ten clovek to musi sam vzdy nejak stlacit a pod. To je ich podmienka

@kiki68 zatiaľ sa to nedostalo do fáze používania

procrastique
16. jún 2025

V podstate pre Slovákov je takáto možnosť len vo Švajčiarsku, nakoľko ostatné vyššie spomenuté krajiny majú takúto službu viac menej len pre svojich obyvateľov.
Vo Švajčiarsku je cena cca 7 000 – 10 000 CHF , čo je nejakých 7 až 10tis eur.
Do ostatných krajín treba vybaviť aj prechodny pobyt etc etc.

procrastique
16. jún 2025

A organizácie sú Dignitas a Pegasos.

alenka58
16. jún 2025
@kiki68

@kiki68 volá sa to sarkofág eutanázie - solárko by bolo krajšie

columbovazena
autor
16. jún 2025

@columbovazena A to ako prečo ste mi zmenili názov témy? Aby som vyzerala ako úplný tupec? Kde sa vykonáva si vyhľadať viem